StoryEditorOCM
Spiza plusVeleučilište Aspira

Na natjecanju ‘Cooking battle‘ kandidate je dočekao mystery box, ovo jelo zaslužilo je prestižnu Aspirinu stipendiju

Piše Anamaria Mikulić/sponzorirani sadržaj
13. lipnja 2024. - 08:00

U utorak 11. lipnja na Veleučilištu Aspira održan je "Cooking battle" u kojem su natjecatelji kuhali s ciljem osvajanja prestižne stipendije za studijski smjer Gastronomije, ukupne vrijednosti oko 9000 eura. Ova stipendija predstavlja jedinstvenu priliku za početak ili promjenu karijere, omogućujući talentiranim kuharima da steknu vrhunsko obrazovanje i započnu uspješan put u svijetu kulinarstva.

- Ovakvu priliku nikada u životu nisam imao, a gastronomijom se bavim već 25 godina. Da je meni pružena ovakva prilika, tko zna gdje bih danas bio. Ovo je jedinstvena šansa za napredovanje te nadograđivanje i sebe i svog znanja - izjavio je kuhar Marko Đurašević, jedan od članova žirija na natjecanju u kuhanju "Cooking battle".

Natjecatelje je dočekao mystery box, odnosno nasumične namirnice po odabiru chefa Nikše Bobana, te zadatak da u 90 minuta od zadanih sastojaka naprave kreativno i jedinstveno jelo. Pod budnim okom stručnog žirija, kandidati su trebali pokazati svoje kulinarske vještine, kreativnost i sposobnost improvizacije. Svjesni da ih ova prilika može dovesti do osvajanja vrijedne stipendije i preokreta u karijeri, natjecatelji su bili iznimno motivirani i pokušali su sve svoje znanje pretočiti u jedan tanjur.

Riblji mystery box

Kandidati su zauzeli svoje pozicije još uvijek ne znajući što će kuhati. Svjesni ograničenog vremena, natjecatelji su morali brzo osmisliti kreativna jela kojima će impresionirati žiri i koja će uspjeti završiti unutar kratkog vremenskog roka.

image

Stručni žiri: Nikša Boban, Tereza Alabanda i Marko Đurašević

Vojko Basic/Cropix

- Ne bih rekao da je zadatak stavljen pred natjecatelje prezahtjevan. Ono što je današnjim kandidatima, ali i iskusnijim kuharima, popriličan izazov je snaći se u kuhinji koju ne poznaju - komentirao je Boban, voditelj kulinarskog praktikuma na Visokom učilištu Aspira.

Svaki od kandidata jelu je pristupio na svoj način, što je rezultiralo iznimno zanimljivim kreacijama. Suočen s izvrsnim jelima iza kojih stoji visoka razina kulinarske vještine i kreativnosti, tročlani žiri našao se pred teškom odlukom. Nakon dugog vijećanja, pobjedu je jednoglasno odnijela Paulina Levačić.

- Pripremila sam grdobinu kuhanu na pari, pire od graška, umak od korjenastog povrća i marinirani koromač u umaku od naranče te sam na tanjur još dodala i segmente naranče - objasnila nam je Levačić, koja je za natjecanje saznala preko Instagram profila Veleučilišta Aspira.

image

Pobjednica natjecanja u kuhanju ‘Cooking battle‘  Paulina Levačić

Vojko Basic/Cropix

Žiri su ugodno iznenadile različite komponente i tehnike te sama prezentacija jela. Složili su se da njihova buduća studentica ima izvrsne temelje te da će s guštom prihvatiti zadatak da joj pomognu u unaprjeđivanju kulinarskih znanja i vještina.

- Pobjedničko jelo je jako interesantno, primijenjene su moderne tehnike. Iako je riječ o mediteranskim namirnicama, spremljeno je više na nordijski mot. Sve u svemu, jelo nije razočaralo. Postoji prostor za napredak, no najbitnije je da je kandidatkinja pokazala želju i volju za usavršavanjem. Ako je ovo njezin početak, onda ne mogu ni zamisliti gdje joj je kraj - rekao je Đurašević, kuhar koji pomiče granice i mijenja gastronomsku sliku Hrvatske.

Nositelji razvoja hrvatske gastronomije

Veleučilište Aspira uvijek ide ukorak sa suvremenim trendovima te prvim međunarodnim studijskim smjerom Gastronomije u Hrvatskoj želi ”kreirati” kvalitetan kadar te obrazovati i poticati studente da budu nositelji razvoja hrvatske gastronomije.

image
Vojko Basic/Cropix

- Naši studenti glavnom su mladi ljudi te vrlo ambiciozni pojedinci sa željom ostvarivanja karijere u ugostiteljstvu. Često nam dolaze i studenti čiji roditelji već imaju ugostiteljske objekte, s ciljem da stečenim znanjima unaprijede obiteljski biznis - objasnila nam je Tereza Alabanda, članica žirija i predavačica slastičarstva na studijskom smjeru Gastronomija.

Aspirini studenti imaju priliku pohađati iznimno zanimljiv i intenzivan program pun praktične nastave. Na svim godinama studija studenti imaju priliku sudjelovati na raznim radionicama na samom Visokom učilištu, ali i izvan njega. Studiranje je obogaćeno studijskim putovanjima u Istru, Slavoniju, Italiju i Sloveniju, a priliku za obavljanje studentske prakse studenti imaju u velikim hotelskim kućama te renomiranim restoranima.

Gastronomija svakom godinom postaje sve atraktivnije i traženije područje, a studenti se nakon završetka edukacije na Veleučilištu Aspira uspješno zapošljavaju na pozicijama u kuhinji te menadžmenta odjela hrane i pića, poziciji krucijalnoj za kvalitetnu ponudu, vrhunsku uslugu te prestižan ugled ugostiteljskog objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 09:39