StoryEditorOCM
Spiza plusmažite i guštajte

Nekoć sirotinjska marenda, uz par dodataka najbolja stvar u koju možete utočati kruh: ovaj spoj jamči zdravlje i užitak

Piše T. S. M.
17. lipnja 2024. - 07:05

Jedno nedavno provedeno istraživanje utvrdilo je kako je jedna od najzdravijih stvari koje možemo pojesti kvalitetan, domaći kruh umočen u kvalitetno maslinovo ulje. Nešto smo vam o tome pisali, možda se sjećate. No sada idemo korak dalje.

Zašto u tu kombinaciju ne biste ubacili još koji dodatak, podjednako zdrav i ukusan? Recimo masline, bogate nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima. Češnjak, pun antioksidansa i moćnih sastojaka zbog kojih ga nazivaju prirodnim antibiotikom. Limun, bogat izvor vitamina C. Istim vitaminom također bogat peršin. Origano, čije se ulje smatra snažnim eliksirom koji uspješno eliminira uzročnike bolesti. Med, čudesnu namirnicu punu antioksidansa, antiupalnih spojeva i spojeva s antibiotskim djelovanjem. Feta sir, izvor kalcija bogat proteinima, a ne pretjerano opterećen zasićenim mastima. 

image
/Shutterstock

Eto, sad smo vam odali cijeli sastav paste od maslina nastale po uzoru na provansalsku tepenadu i slična jela iz turske te grčke kulinarske tradicije, a podsjeća nas i na jedno jednostavno jelo koje je nekoć u Dalmaciji, uz komad domaćeg kruha, služilo kao marenda, a danas je popularan dodatak pečenoj ribi: maslinovo ulje pomiješano s češnjakom, peršinom i malo soli. Ovo je samo jedan primjer ovog jela koje je osvojilo društvene mreže, a vi količine sastojaka prilagodite svom ukusu.

image
Shutterstock

Iz gornjeg popisa shvatili ste koliko je zdrava pa ćemo dodati još samo da je gotova za 10 minuta i jako ukusna te da je odlična kao jednostavan umak za umakanje kruha i grisina, a može vam poslužiti i za umakanje sirovog povrća ili mazanje po prepečenom kruhu pa i kao prilog uz pečenu ribu i povrće sa žara.

Pasta od zelenih maslina i feta sira

Sastojci

135 g zelenih maslina bez koštice
60 g feta sira
50 ml malsinovog ulja
2 žlice svježeg peršina sitno nasjeckanog
1 žlica svježeg origana sitno nasjeckanog
2 žličice meda
1 režanj češnjaka, samljeven
1/2 velikog limuna, bez korice i soka

Priprema:

Usitnite masline, izmrvite fetu i nasjeckajte češnjak pa im dodajte ostale sastojke i sve izmiješajte žlicom.

Poslužite uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 08:33