StoryEditorOCM
Zdravljetajne zdrave kupnje

Inspektori za hranu otkrivaju: Ova četiri prehrambena proizvoda u trgovini nikad ne bi kupili!

Piše mozaik sd
12. ožujka 2024. - 09:40

Za dobro zdravlje važno je voditi računa o ispravnosti hrane koju konzumiramo. O tome profesionalno vode računa inspektori za kvalitetu hrane. Oni su detektirali četiri prehrambena proizvoda iz trgovina s kojima treba biti oprezan, odnosno koje treba izbjegavati.

Na vrh svoga popisa inspektori za kvalitetu hrane stavili su sirovo, nepasterizirano mlijeko. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja kako bi se uklonili patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje.

Međutim, nedostatak pasterizacije znači rizik za potrošače jer sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se sirovo mlijeko ne konzumira zbog inherentnih rizika povezanih s njim, piše Express, prenosi Net.hr.

image

Inspektori za hranu tvrde da sirovo mlijeko treba izbjegavati (ilustracija)

Joško Šupić/Cropix

"Mnogo ljudi tvrdi da sirovo mlijeko ima zdravstvene dobrobiti, ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako dolazi izravno iz pogona za preradu", rekao je dr. Bryan Quoc Le, prehrambeni kemičar i industrijski konzultant.

Sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, koje se smatraju hranjivim dodatkom jelima, također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.

"Kako bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinficirati kako bi se ubila, primjerice, salmonela. No postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pozornost čišćenju i sanitaciji", objasnila je profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Sveučilišta u Delawareu.

Kao mjera opreza, potrošačima se savjetuje da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom.

Opasnost od narezanih i vrućih proizvoda

Treći proizvod koji izaziva zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane jesu prethodno narezani proizvodi, koji se nude u trgovinama.

"Ako ih namjeravate jesti sirove, suočavate se s istom količinom rizika od mikroba kao što biste imali s klicama. To je zato što ne znamo što je osoba za pultom radila dok ih je rezala i koje postupke primjenjuje. Pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je narezana na licu mjesta nužno ne mora", rekao je dr. Le.

image

Inspektori paze na prisutnost E. coli, salmonele i drugih štetnih bakterija (ilustracija)

/Shutterstock

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju potrošače da budu oprezni pri kupnji i konzumiranju već narezanih proizvoda te su istaknuli važnost pravilnog pranja i skladištenja kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom. Prethodno narezane dinje su posebno osjetljive na rast bakterija zbog svoje vlažne i porozne prirode.

Kao četvrti zdravstveni rizik inspektorii su istaknuli postaje s vrućom hranom, gdje je održavanje odgovarajuće temperature ključno za sprječavanje rasta bakterija. Propisi o sigurnosti hrane nalažu da se topla hrana treba držati na temperaturi od 57 °C ili višoj, dok se hladna hrana treba držati ispod 5 °C.

image

Narezana dinja posebno je rizična (ilustracija)

Ivo Ravlić/Cropix

Potrošačima se savjetuje da provjeravaju čistoću postaja s vrućom hranom i da osiguraju da su namirnice pohranjene i poslužene na sigurnim temperaturama kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom, piše Express, prenosi Net.hr.

Dakle, u idućim kupnjama u trgovinama bilo bi dobro povesti računa o četiti navedene vrste namirnica, kao i općenito o raznim rizičnim vrstama prehrambenih proizvoda s kojima dolazimo u doticaj.

image

Treba paziti što se stavlja u potrošačka kolica i košaricu (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:39