U odrasloj dobi najučestalije su alergijske reakcije na kikiriki, orašaste plodove, ribu i školjke, a u dječjoj dobi na kravlje mlijeko, kokošje jaje, kikiriki, soju, pšenicu, svježe voće i povrće. Nedavno se pojavila i nova alergija - na crveno meso, odnosno na molekulu šećera alfa-gal u svinjetini, govedini i janjetini, piše Živim.
Zašto su alergije u porastu?
HIGIJENSKA TEORIJA
I dalje je na visokom mjestu kada tražimo objašnjene za porast alergija. Naime, znanstvenici kažu da je bolja higijena smanjila broj infekcija u dječjoj dobi. Primjerice, parazitne infekcije potiču sličan imunosni odgovor kao i alergije.
MANJAK VITAMINA D
Jedna od teorija koja pokušava objasniti porast broja alergičnih temelji se na vitaminu D koji je zadužen, među ostalim, i za pravilan rad imu...