StoryEditorOCM
ZdravljeUSPORITE

Jeste li ‘pregorjeli‘? Ovo su tri simptoma pokazatelja da se suočavate s previše stresa, mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Piše MOZAIK SD
26. listopada 2023. - 07:30

Svakome se dogodi u nekom trenutku da shvati da se više ne može nositi sa stresom. Naši su životi zauzeti tu i tamo - radom, pomaganjem drugima ili brigom za naše obitelji. Ponekad smo previše zauzeti i zaboravimo napraviti korak unatrag i odmoriti se. Tada može doći do izgaranja.

Izgaranje je oblik iscrpljenosti uzrokovan stalnim osjećajem preplavljenosti. Posljedica je pretjeranog i dugotrajnog emocionalnog, tjelesnog i psihičkog stresa. U mnogim slučajevima izgaranje je povezano s nečijim poslom, webmd.

Izgaranje se događa kada ste preopterećeni, emocionalno iscrpljeni i ne možete držati korak s neprestanim životnim zahtjevima.

Stanje nije medicinski dijagnosticirano, ali  izgaranje može utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje ako to ne priznate ili ne liječite.

Sagorijevanje vas sprječava da budete produktivni. Smanjuje vašu energiju, zbog čega se osjećate beznadno, cinično i ogorčeno. Učinci sagorijevanja mogu naštetiti vašem domu, poslu i društvenom životu. Dugotrajno izgaranje može vas učiniti osjetljivijima na prehladu i gripu.

image
/Shutterstock

Glavni razlozi izgaranja uključuju:

Nekontrolirana radna opterećenja

Nepravedno postupanje na poslu

Zbunjujuće radne obaveze

Nedostatak komunikacije ili podrške od strane menadžera

Ogroman pritisak rokova

Vrste izgaranja

Identificirane su tri vrste izgaranja, svaka sa svojim uzrokom:

Izgaranje od preopterećenja

To se događa kada radite sve više i više, postajete bjesomučni u potrazi za uspjehom. Ako to doživite, možda ste spremni riskirati svoje zdravlje i osobni život kako biste se osjećali uspješnima u svom poslu, piše webmd.

Izgaranje izazvano rutinom

To se događa kada se osjećate podcijenjeno i dosadno na svom poslu. Možda vaš posao ne pruža mogućnosti učenja ili nema prostora za profesionalni razvoj. Ako se osjećate nedovoljno izazovno, mogli biste se distancirati od svog posla, postati cinični i izbjegavati odgovornosti.

image
/Shutterstock

Izgaranje zbog osjećaja bespomoćnosti

To se događa kada se osjećate bespomoćno na poslu. Ako stvari ne idu kako treba, možete vjerovati da ste nesposobni ili ne možete držati korak sa svojim odgovornostima. Takvo izgaranje može biti usko povezano sa sindromom lažnjaka, psihološkim obrascem u kojem sumnjate u svoje vještine, talente ili postignuća.

Znakovi izgaranja

"Burnout" se ne događa odmah. To je postupan proces koji se nadograđuje stresorima iz vašeg posla. Znakovi i simptomi u početku mogu biti suptilni. Ali što se dulje ne rješavaju, to mogu postati gori, što može dovesti do sloma.

Mnogi simptomi izgaranja mogu se osjećati kao simptomi stresa, ali postoje tri načina da ih razlikujemo:

Osjećaj umora ili iscrpljenosti

Nema entuzijazma i osjećaja negativnosti prema vašem poslu

Nemogućnost obavljanja svog posla

Emocionalno sagorijevanje može imati mnoge simptome. Često se može zamijeniti sa stresom ili prerasti u depresiju. Ovo su znakovi na koje trebate obratiti pozornost ako vi ili netko vama blizak doživljavate izgaranje:

Iscrpljenost

Možete se osjećati iscrpljeno i emocionalno se ne možete nositi s problemima oko sebe, kako profesionalnim tako i osobnim. Možete osjetiti ekstremni umor i osjećaj slabosti, ostavljajući vas bez energije. Ovi se simptomi mogu pokazati u fizičkoj boli, problemima sa želucem ili crijevima.

Prestanak uživanja u aktivnostima

Obratite pažnju na znakove cinizma i frustracije prema poslu i kolegama. Možda ćete se početi emocionalno distancirati, osjećati se otupjelim zbog svog posla i okoline.

Smanjena efikasnost

To se može dogoditi na poslu, kod kuće ili kada se brinete za članove obitelji jer nemate energije za svakodnevne poslove. Izgaranje otežava koncentraciju, rješavanje odgovornosti ili kreativnost.

image
/Shutterstock

Kako se suočiti s izgaranjem

"Burnout" se razvija s vremenom. On je uzrokovan stresom na poslu ili u drugim dijelovima vašeg života, što otežava upravljanje vašim poslom i drugim odgovornostima. Nakon što prepoznate svoje znakove izgaranja, postoje načini da izbjegnete slom:

Razgovarajte sa svojim nadređenim

Ako ste u okruženju u kojem je to moguće, pokušajte objasniti kako se osjećate i razgovarajte o podnošljivijem radnom opterećenju. Komunikacija je važna za stvaranje zdravog radnog okruženja.

Naspavajte se dovoljno

San je ključan za dobro fizičko i mentalno zdravlje. Ako ne dobijete dovoljno zbog tjeskobe oko posla, to će vjerojatno dovesti do emocionalnog pucanja. Dajte prednost dovoljnom broju sna.

Isprobajte opuštajuću aktivnost

Joga, meditacija ili tai chi mogu biti sjajni načini za oslobađanje od stresa. Simptomi izgaranja mogu se pojaviti fizički; možete zadržati stres u svom tijelu. Vježbanje ovih aktivnosti može vam pomoći da se oslobodite napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:04