Bademi su prisutni su od davnina i smatraju se jednim od najzdravijih orašastih plodova (i hrane općenito). I to opravdano U 20 badema naći ćete oko 163 kalorije, što je prihvatljivo za jednu užinu. Uz to, tu ćete naći i 12 grama uglavnom nezasićenih masti, 3 grama vlakana i manje od grama šećera, piše Živim.
Evo što možete očekivati ako pojedete 20 badema dnevno.
Bolja probava
Ova količina badema na dnevnoj bazi odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših, koje su povezane s nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema s kožom, pa čak i rakom.
Sitost
Kad vas uhvati želja za slatkim, posegnite za bademima. Zasitit će vas, a isto tako će vas spriječiti da se prejedate, uglavnom u večernjim satima Do sitosti dolazi zbog proteina, vlakana i masnoća kojima bademi obiluju. Stručnjaci kažu da je trik u tome da ih duže žvačete, umjesto da ih pojedete u sekundi.
Unos vitamina
Riboflavin je važna hranjiva tvar za koju se smatra da pomaže spriječiti brojne zdravstvene probleme, uključujući migrene, akne, grčeve u mišićima, sindrom karpalnog tunela, rak vrata maternice… Jedenje 20 badema dnevno će vam donijeti oko 1/5 preporučene dnevne količine (ostatak možete dobiti iz svinjetine, jaja, banana, avokada, mlijeka i špinata.)
Vitamin E je antioksidans koji može poboljšati zdravlje srca i podržati imunološki sustav, a da ne spominjemo glatku kožu i sjajnu kosu. Samo 20 badema nudi gotovo polovicu vaše dnevne preporučene doze za vitaminom E. Drugi veliki izvori vitamina E uključuju plodove mora, voće (kivi, mango, kupine, marelice i avokado) i povrće poput brokule, crvene slatke paprike, špinata i šparoga.
Brži metabolizam
Bademi također sadrže male količine vitamina b-kompleksa koji potiču metabolizam.
Zdravlje srca
Bademi pomažu u snižavanju LDL-a, lošeg kolesterola koji može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama. Također su povezani sa smanjenjem kronične upale koja najviše doprinosi bolestima srca.
Orašasti plodovi općenito mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, što može uzrokovati fatalni srčani udar. U bademove sastojke koji su odlični za srce ubrajaju se nezasićene masti, omega-3 masne kiseline, vlakna, vitamin E…