StoryEditorOCM
Zdravljeključ dugovječnosti

Kiselo mlijeko ili jogurt? Gastroenterolog je objasnio tko treba piti jedno, a tko drugo, a i ambalaža je bitna

Piše MOZAIK SD
21. rujna 2023. - 21:18

Kiselo mlijeko je od davnina jedna od osnovnih namirnica u ishrani Balkana. Ranije se vjerovalo da je riječ o pokvarenom mlijeku, no ono se pokazalo iznimno zdravim. Kiselo mlijeko je namirnica bogata kalcijem, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali u njemu dominira i vitamin B kompleksa, piše nova.rs.

No, ono što je najveće bogatstvo kiselog mlijeka su prirodni probiotici. Je li istina da doprinosi dugovječnosti, je li bolji od jogurta ili ne, otkrio je gastroenterolog dr. Vojislav Perišić. Profesor je objasnio tko treba piti jogurt, a tko kiselo mlijeko.

"Kiselo mlijeko nije bolje od jogurta." Istina je da ima 50 puta više probiotičkih bakterija od jogurta, ali kiselo mlijeko sadrži puno laktoze i kod ljudi samo regulira njezin deficit.

Namjerno preporučujem ove današnje "moderne" jogurte na čijim pakiranjima piše dva posto laktoze, jer kiselog mlijeka ima pet posto. Ona sama po sebi utječe na veću probavljivost. Preporučuje se djeci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mlijeko doprinosi poboljšanju zdravlja. Dobar je i kod crijevnih infekcija. Ako je gastroenteritis teži – jogurt da, kiselo mlijeko ne, a ako je blaži kiselo mlijeko da, zbog veće populacije probiotičkih bakterija“, rekao je dr. Perišić i objasnio kako znati da kiselo mlijeko ne smijemo jesti.

“Ako uzmemo dva obroka s kiselim mlijekom koje ima puno laktoze, nakon drugog obroka imat ćete nadutost. Tada možete prijeći na jogurt s niskim udjelom laktoze, onaj koji ima dva posto. Naša sposobnost probave laktoze nije smanjena do te mjere da je ne možemo varati.

Kiselo mlijeko sadrži proteine ​​koji utječu na snagu mišića, ali ne i na kapital. Utječemo na snagu mišića, volju, raspoloženje, živčani sustav, aktivnost. Znamo da tri organske kiseline u debelom crijevu mogu utjecati na mozak. Jedan je loš i utječe na brzinu starenja živčanih stanica. Zato s mlijekom treba biti oprezan, pa je zgodnije piti kozje mlijeko“, rekao je profesor.

Mnogo je podataka koji govore da je kiselo mlijeko ključ dugovječnosti, a dr. Perišić je to potvrdio.

"Bakterija Lactobacillus bulgaricus utječe na spremnost za obranu od infekcija. Kad vidim da toga u proizvodu nema, doviđenja. To nije to. Sve treba čitati i znati. Kada uzmemo komercijalni pripravak probiotičkih bakterija, imamo bolju stolicu, nevezano uz mlijeko. Kiselo mlijeko dobro je za zatvor”, objasnio je dr. Perišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 22:40