Mnogi liječnici se slažu da je redovita upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisna za crijevnu mikrofloru i osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi oni blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.
Nutricionistkinja Daria Rusakova sastavila je listu fermentiranih mliječnih proizvoda koji su opasni po zdravlje.
Mliječni proizvodi su zdravi, ali imaju i negativnu stranu
1. Jogurti sa aditivima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže mnogo više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, prije spadaju među slatkiše nego mliječne proizvode.
2. Mliječni proizvodi bez masti
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi su zapravo sve samo ne zdravi.
Činjenica je da se u sastav takvih jogurta dodaje škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična kao i ugljikohidrati. Problem je u tome što bezmasno “mlijeko” ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
3.Vrhnje
Vrhnje sa udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, a i ometa rad gušterače i jetre. Međutim, to ne znači da se ove namirnice treba potpuno odreći.
Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzeti onaj sa manjim sadržajem masti, 10-15%.