StoryEditorOCM
ZdravljeBOLJE NE UZIMATI

Ovih 6 namirnica je potrebno izbaciti iz prehrane pa ni u petom desetljeću ne morate brinuti o vašem zdravlju

Piše Vijesti SD
6. ožujka 2024. - 15:02

Ako mladost dopušta izvjesnu opuštenost gleda naše prehrane, svaka osoba koja navrši 50. godinu života treba bi početi ozbiljnije razmišljati o svojoj prehrani. Potrebno je povećati unos zdrave hrane, poput bobičastog voća, lisnatog povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, uz istovremeno izbacivanje hrane koja začepljuje vaše arterije i povećava opseg vašeg struka, piše Story.hr. Zato kad god možete preskočite ovu hranu:

1. Pržena hrana koja ima veliku količinu kalorija

Najlakše je zastati zamisliti posudu s uljem u koju je potopljena košarica pomfrita ili kolutići luka. Zasićene masnoće mogu imati negativan učinak na razinu kolesterola u krvi, ističe Amy Gorin, izvršna direktorica tvrtke Plant Based With Amy. American Heart Association preporučuje dijetu u kojoj samo 5 do 6 posto kalorija dolazi iz zasićenih masnoća. Ako vaš dnevni unos iznosi 2000 kalorija, to znači da maksimalno 120 kalorija treba dolaziti iz zasićenih masnoća. 

image

Pržena hrana

/Shutterstock

‘Porcija hrane od 200 kalorija ne smije sadržavati više od 2 grama zasićenih masti‘, kaže Nancy Farrell Allen, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

‘Nabavite fritezu na vrući zrak i u njoj pržite ribu, povrće, sve od krumpira i mahuna do brokule i kelja pupčara. Poprskajte ih maslinovim uljem i pospite začinskim biljem i imat će božanstven okus‘, savjetuje Kate Zeratsky, nutricionistica iz Klinike Mayo.

2. Slatka pića, uključujući većinu čajeva u bocama

Čajevi u bocama, napitci od kave i ‘svježe‘ limunade mogu biti krcate šećerom. Čuvajte se i obmanjujućih etiketa na flaširanim pićima. Studija iz 2022. koju je provelo Sveučilište Južne Karoline na više od 90.000 žena otkrila je da su one koje su pile barem jedno slatko piće dnevno imale 78 posto veći rizik od razvoja raka jetre od onih koje su konzumirale manje od tri pića mjesečno.

image

Slatka pića

Tom Dubravec/Cropix

3. Gotova hrana sa skrivenim šećerima

‘Skriveni šećeri mogu se pronaći u umacima za tjesteninu, jogurtu, granola pločicama, instant paketićima zobene kaše i žitaricama za doručak‘, kaže Allen.

‘Višak šećera može opteretiti organe kao što su gušterača i jetra što može povećati razinu šećera i triglicerida u krvi te povećati rizik od bolesti masne jetre.‘, dodala je.

‘Šećeri povećavaju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a incidencija i prevalencija tih bolesti raste sa starosnom dobi‘, kaže Thomas Loepfe iz klinike Mayo.

4. Hrana krcata prikrivenom soli

Sedamdeset pet posto ljudi starijih od 60 godina ima visok krvni tlak. Čak i ako uzimate lijekove, želite smanjiti unos natrija. Mislite li da vaša prehrana ne sadrži mnogo soli zato što ne solite hranu koju pripremate, razmislite malo o smrznutoj pizzi ili juhi iz konzerve koju ste danas zagrijali jer je ona puna skrivene soli. Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu The Lancet, otkrilo je da je smanjenje natrija dovelo do poboljšanja simptoma kao što su oticanje, umor i kašalj te općenito bolje kvalitete života.

5. Ultra-prerađene grickalice

Osim ako ne berete jabuke sa stabla ili ne uzimate mlijeko ravno od krave, većina hrane koju jedete je procesirana. Ultra-prerađena hrana je ona koja se nalazi na popisu za izbacivanje iz vaše prehrane.

‘Minimalno prerađena hrana poput povrća u vrećicama, povrća narezanog na kockice i orašastih plodova nudi praktičnost‘, tvrdi Allen.

image

Grickalice

Konzervirane rajčice i smrznuto voće i povrće izvrstan su način uživanja u proizvodima vrhunske kvalitete i svježine, no druga procesirana hrana, poput mješavina za kolače, raznih čipseva i grickalica, kečapa, zaslađenih jogurta i smrznutih pizza sadrže bojila za hranu, sol, konzervanse i druge aditive koji nisu dobri za nas.

6. Alkohol

‘Metabolizam alkohola se mijenja kada starimo i postajemo osjetljiviji na njegove negativne aspekte. Alkohol povećava rizik od pada, može utjecati na lijekove koje uzimamo kako starimo i dovesti do povećanog rizika od dehidracije. Alkohol pridonosi brojnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti jetre, srca, bubrega, utječe na funkcije našeg imunološkog sustava i neurološke bolesti poput demencije.‘, kaže Loepfe.

image

Alkohol

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nedavna studija Sveučilišta u Pennsylvaniji na 36.000 odraslih osoba otkrila je da je čak i umjerena konzumacija alkohola - nekoliko piva ili čaša vina tjedno - povezana s oštećenjem mozga, bez obzira na dob. A ako mislite da vam alkohol pomaže da više ili bolje spavate, razmislite ponovno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:43