StoryEditorOCM
ZdravljePREHRANA

Ovih šest namirnica nužno je izbjegavati kako bi vaše zdravlje i u 50-ima bilo očuvano. Možete i bez njih...

Piše Mozaik SD
11. veljače 2024. - 20:48

Zdravlje je najvažniji preduvjet za čovjekovo normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. Ako mladost tolerira uzimanje svog zdravlja zdravo za gotovo, nakon 50. godine života to nije moguće. Dapače, zahtijeva se veliki trud kako bi čovjek održao zadovoljavajuću razinu svog zdravlja. U tome nam najviše može pomoći, uz tjelovježbu, pravilna prehrana. Za pravilnu prehranu potrebno je izbjegavati sljedećih šest namirnica, piše Gloria.hr.

image

Alkohol doprinosi mnogim zdravstvenim problemima - pokazala su brojna istraživanja

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

1. Pržena hrana

Američko udruženje za srce preporučuje prehranu u kojoj samo 5 do 6 posto kalorija potječe od zasićenih masti, što znači da, ako je vaš dnevni unos oko 2.000 kalorija, najviše 120 kalorija treba potjecati od zasićenih masti.

2. Zaslađena pića

Istraživanje provedeno 2022. na Sveučilištu u Južnoj Karolini, u koje je bilo uključeno 90.000 žena, otkrilo je da su one koje su pile najmanje jedno zaslađeno piće dnevno imale čak 78 posto veći rizik za razvoj raka jetre u odnosu na one koje su pile manje od tri pića tjedno.

3. Gotova hrana sa skrivenim šećerima

Skriveni šećeri mogu se naći u umacima za tjesteninu te raznim gotovim jelima. Zašto je to tako štetno za odrasle? Višak šećera može stvoriti preveliko opterećenje za organe kao što su gušterača i jetra, što može dovesti do povišenja šećera u krvi te razine triglicerida i tako povećati rizik za razvoj bolesti masne jetre. Šećeri povećavaju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a incidencija i prevalencija tih bolesti raste sa starosnom dobi.

4. Hrana bogata skrivenom soli

Oko 75 posto osoba starijih od 60 godina ima visok krvni tlak. A čak i ako uzimate lijekove, potrebno je smanjiti unos soli. Mislite li da vaša prehrana ne sadrži mnogo soli zato što ne solite hranu koju pripremate, razmislite malo o smrznutoj pizzi ili juhi iz konzerve koju ste danas zagrijali. Ta je hrana puna skrivene soli.

image
Christoph Soeder/Dpa Picture-alliance Via Afp

5. Ultraprocesirane grickalice

Opasno je ultraprocesirana hrana. Minimalno procesirana hrana, poput smrznutog ili zapakiranog svježeg povrća i pakiranih orašastih plodova je praktična, a rajčice iz konzerve i smrznuto voće i povrće odličan su način da uživate u proizvodima koji su obrađeni kad su bili na vrhuncu kvalitete i svježine. No, brojna procesirana hrana, poput polugotovih mješavina za kolače, raznih čipseva i grickalica, kečapa, zaslađenih jogurta i smrznutih pizza sadrže bojila za hranu, sol, konzervanse i druge aditive koji tu hranu čine tako privlačnom. A sve to nije zdravo za vas.

6. Alkohol

Dani koktela i aperitiva trebali bi biti iza vas. Metabolizam alkohola se mijenja s godinama te tako postajemo osjetljiviji na njegove negativne učinke. Alkohol može povećati rizik za padove, biti u interakciji s lijekovima te povećati rizik za dehidraciju. Alkohol doprinosi mnogim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti jetre, srčane bolesti, bubrežne bolesti, funkcioniranje imunološkog sustava i neurološke bolesti poput demencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:01