Mnogima je teško zamisliti obrok u kojem uopće nema mesa, ali jedan tip mesa bismo ipak trebali rjeđe konzumirati jer, ako ga jedemo svaki dan, to može imati loše posljedice za naše zdravlje.
Poznato je da je meso bogato proteinima koji su neophodni našem organizmu, pa je tako primjerice piletina popularan izbor čak i kada pokušavamo smršaviti.
Mnogi liječnici preporučuju smanjenje unosa crvenog mesa, kao i njegovih prerađevina.
Koje je najbolje?
Na to pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić.
“Svaki dan za ručak treba pojesti komad mesa, možete i soju. Najkvalitetnije meso, da vam kažem, kad uđete u američku mesnicu, najčešće se jede govedina. I to ne teletina ili junetina. Zašto? Jako je crvene boje, što ukazuje na sadržaj željeza, a gdje ima željeza ima i cinka”, rekao je.
Kada uzmete komad govedine, ona sadrži bjelkastu mast, zdrava je i ima vitamina D. Ona je također ukusna i daleko bolja od svinjetine.
“Uzmite samo svinjski but, a kad se osuši, pojedite samo crveni dio”, dodao je liječnik, prenosi krstatica.
Što izbjegavati?
Iako je meso često neophodan izvor proteina za naš organizam, neke vrste mesa treba izbjegavati zbog masnoće. Te vrste mogu uzrokovati nakupljanje lošeg (LDL) kolesterola koji može dovesti do začepljenja arterija i bolesti srca.
Postoje četiri vrste mesa koje bismo trebali izbaciti iz prehrane.
Odrezak
Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, pretjerana konzumacija, posebice masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima.
Doktor Kezia Joy kaže da masni komadi crvenog mesa (kao što je odrezak) mogu izazvati upalu u tijelu i debljanje ako se jedu u velikim količinama.
Sadrže visok udio zasićenih masti, što može povećati razinu lošeg kolesterola (LDL) i doprinijeti srčanim bolestima.
Janjetina
Iako mnogi ne mogu zamisliti proslavu bez janjetine, ni ona nije jedna od zdravih opcija. Sadrži 11 grama zasićene masti po porciji od 115 grama, a janjeća lopatica i kotleti sadrže 9 grama masti po istoj porciji.
Janjetina je također crveno meso, koje se preporučuje konzumirati najviše jednom tjedno, pogotovo ako imate visok kolesterol ili obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti. Ako spadate u ovu skupinu, bilo bi dobro ovo meso potpuno izbaciti iz prehrane.
Svinjska rebra
Premda su jako ukusna i mnogima su posebno slatka za grickanje, toliko su masna da se to vidi i golim okom. S porcijom od 15 grama rebarca u tijelo ćete unijeti čak 13 grama zasićenih masnoća.
Kobasice
Mesne prerađevine nalaze se na gotovo svakom popisu namirnica koje nisu dobre za naš organizam. Sušene kobasice sadrže šest grama zasićene masti po porciji od 50 grama, kao i nevjerojatnih 350 do 500 miligrama natrija.