StoryEditorOCM
ZdravljeTAKO DOBRA

Poboljšava zdravlje crijeva, smanjuje rizik od kroničnih bolesti i visokog tlaka, a mnogi je još nisu ni probali

Piše Ana Špoljarić/Živim
20. listopada 2023. - 11:56

Kvinoja (quinoa) je popularna pseudožitarica koju mnogi poistovjećuju sa žitaricama zapravo je sjeme iz obitelji cikle, blitve i špinata. Ova namirnica, bez glutena, sve je popularniji prilog mnogih menija, a mnoge, ponajviše aktivne osobe i vegane osvaja zbog činjenice da prirodno sadrži visok udio proteina te sadrži biljni izvor devet esencijalnih aminokiselina. Uzgajana u Južnoj Americi (Peru, Čile i Bolivija) tisućama godina, kvinoja je bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka, međutim, njezina je popularnost posljednjih godina ponovo dobila visoko mjesto na listi brojnih kuhinja, piše Živim.

Nutritivne vrijednosti

100 grama kuhane kvinoje sadrži:

- 120 Kcal

- 4,4 g proteina

- 1,9 g masti

- 19,4 g ugljikohidrata

- 2,8 g vlakana

- 17 mg kalcija

- 64 mg magnezija

Pet razloga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 23:25