Kvinoja (quinoa) je popularna pseudožitarica koju mnogi poistovjećuju sa žitaricama zapravo je sjeme iz obitelji cikle, blitve i špinata. Ova namirnica, bez glutena, sve je popularniji prilog mnogih menija, a mnoge, ponajviše aktivne osobe i vegane osvaja zbog činjenice da prirodno sadrži visok udio proteina te sadrži biljni izvor devet esencijalnih aminokiselina. Uzgajana u Južnoj Americi (Peru, Čile i Bolivija) tisućama godina, kvinoja je bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka, međutim, njezina je popularnost posljednjih godina ponovo dobila visoko mjesto na listi brojnih kuhinja, piše Živim.
Nutritivne vrijednosti
100 grama kuhane kvinoje sadrži:
- 120 Kcal
- 4,4 g proteina
- 1,9 g masti
- 19,4 g ugljikohidrata
- 2,8 g vlakana
- 17 mg kalcija
- 64 mg magnezija
Pet razloga...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....