StoryEditorOCM
ZdravljePRIRODNI LIJEK

Praksa pokazuje da će veći dio ljudi koji konzumiraju ovaj vitamin živjeti dulje od onih koji ga ne uzimaju

Piše Ž.S.
6. kolovoza 2024. - 07:01

Svi svjetski nutricionisti slažu se u tvrdnjama da vitamin C ima višestruke pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Spada u jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta s obzirom na to da potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, čiji je zadatak sprječavanje infekcija i bolesti. Osim toga, znanstvenici tvrde da ljudi redovitim uzimanjem vitamina C za 50 posto smanjuju mogućnost prehlade te se od nje puno brže oporavljaju, kao i od raznih operacija i bolesti. Prema nekim tvrdnjama stručnjaka, redovito uzimanje vitamina C čak produljuje životni vijek.

image

Šipak

Joško Šupić/Cropix

Vitamin C je po svom sastavu zapravo askorbinska kiselina i snažni antioksidans topiv u vodi. Za razliku od životinja od kojih neke mogu proizvesti vlastiti vitamin C, ljudsko ga tijelo samo ne proizvodi, pa ga treba uzimati kroz prehranu. Znamo svi da na tržištu postoje brojne tablete s vitaminom C i njihovo je uzimanje oralno ili otapanjem u vodi vrlo brzo. Međutim, one uglavnom sadrže kemijski sintetiziranu askorbinsku kiselinu, a optimalno je vitamin C konzumirati iz prirodnih izvora. Vitamin C zaštićuje stanice tijela od slobodnih radikala, molekula koje ih mogu oštetiti i uzrokovati razne bolesti.

Voće i povrće imaju najveću koncentraciju vitamina C, stoga bi svi ljudi, uistinu odlučni da poboljšaju svoj imunitet i djeluju preventivno protiv bolesti, trebali jesti ovu vrstu namirnica. Osim toga, posebno se pušačima preporučuje konzumacija povećanih doza vitamina C kako bi se barem donekle ublažili štetni učinci nikotina. Nebrojene znanstvene studije pokazuju koje voće i povrće treba jesti s obzirom na visoku koncentraciju vitamina C u njima. Podaci u njima se ponešto razlikuju i nema jedinstvenog mišljenja u kreaciji top lista vitaminskih C bombi.

image

Mandarinke

 

Denis JerkoviĆ/Cropix

Međutim, neprijeporno je da sljedeće vrste voća sadrže izuzetno visoku količinu vitamina C. To su: jagoda, borovnica, aronija, grejpfrut, kivi, ananas, crni ribiz, šipak, limun, brusnica, acai bobice, naranča, mango, mandarina... Priroda se pobrinula da vitamina C ima i u povrću. No, s obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na toplinu, optimalno bi bilo povrće s visokom koncentracijom vitamina C minimalno termički obraditi ili jesti sirovo. Top namirnica s visokim koncentratom tog vitamina je brokula, a slijede je kelj, krumpir, peršin, crvene paprike babure, karfiol, špinat, rajčica, lubenica, prokulice, crveni kupus, rotkvica, hren, rukola...

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle osobe je od 80 do 100 mg, s time da se doza kod infekcija, prehlada ili drugih bolesti može povećati na 400-500 mg. Iako su nuspojave pretjerane konzumacije vitamina C rijetke, do njih ipak može doći u obliku bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje ili žgaravice. Također može doći do interakcije s lijekovima koje neke osobe uzimaju, stoga svakako prije konzumacije većih doza konzultirajte vlastitog liječnika.

image

Brokula

Joško Šupić /Cropix

Ima jedna stara njemačka narodna izreka koja tvrdi da će jednog dana umrijeti svi - i oni što paze na svoje zdravlje jedući zdravu hranu, i oni što o tome ne vode previše računa. No, iz udruge austrijskih nutricionista su o tom pitanju tamošnjim medijima svojevremeno izjavili nešto što jamačno vrijedi zapamtiti: - Istina je da ćemo na kraju umrijeti svi, ali praksa pokazuje da će veći dio ljudi koji konzumiraju vitamin C živjeti dulje od onih koji ga ne uzimaju - kazali su oni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 21:00