Mladi luk je ukusan dodatak salatama, omletima i brojnim drugim jelima i svakako jedan od protagonista uskršnje blagdanske trpeze. No, on je i prava super hrana jer obiluje vitaminima, mineralima i brojnim drugim dragocjenim nutrijentima. I zeleni i bijeli dio su jestivi, a okus mu je blaži od običnog luka pa ga i djeca mogu lakše prihvatiti. A što sve skrivaju te vitke zeleno bijele stapke? Počnimo od vitamina A, C, K, B9 i B6 kojima obiluje, kao i kalcijem, željezom, cinkom i kalijem. Od fitonutrijenata tu su bogato zastupljeni flavonoidi kempferol, kvercetin, antocijanini i fenolne tvari koji imaju moćna antioksidalna, protuupalna i protumikrobna svojstva čime uvelike pomažu u detoksikaciji jetre, piše Živim.
Imunitet, probava, srce...
Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom učinku, mladi luk je pravi prirodni lijek za liječenje prehlade i raznih virusnih infekcija, ali i odlična prevencija. Naravno, treba dodati i da obilje vitamina C jača imunitet, a za dnevno preporučenu dozu tog vitamina dovoljno je pojesti pola šalice mladog luka dnevno. No, osim što se možete zaštiti od dosadnih prehlada, redovitom konzumacijom mladog luka možete poboljšati i probavu. Naime, on sadrži vlakna koja pospješuju kretanje stolice, ima blagotvoran učinak na otečena crijeva i održava probavni sustav visoko aktivnim. Mladi luk pomaže i u održavanju normalnih vrijednosti tlaka jer obiluje kalijem, a uz to i povećava proizvodnju dobrog ili HDL kolesterola te smanjuje količinu lošeg ili LDL kolesterola te tako pomaže u smanjenju rizika za srčani i moždani udar te druge kardiovaskularne bolesti.
Za mišiće i kosti
Mladi luk sadrži magnezij koji je ključan mineral za pravilnu mišićnu funkciju. Stoga je odličan izbor za ublažavanje grčeva i bolova u mišićima, a juha od ovog čudesnog povrća može trenutačno ublažiti bol i nelagodu nakon intenzivne tjelovježbe. Tu je i kalcij kojim je mladi luk bogat, a koji kosti asimiliraju čime se održava potrebna gustoća kostiju i fleksibilnost pokreta. Udio kalija pomaže tjelesnim stanicama i tkivima da apsorbiraju više minerala, što je također dobro za zdravlje kostiju. Prema nekim istraživanjima, može pomoći i u liječenju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa tako što smanjuje bol i upalu.
Za zdravu kožu i oči
Sadrži i sve što je potrebno za liječenje anemije, odnosno dovoljno željeza, ali i C vitamina koji omogućuje njegovu apsorpciju. Brojna su istraživanja pokazala da smanjuje upalu u koži te je blagotvoran kod brojnih kožnih problema. Aminokiseline koje sadrži pomažu u izgradnji zdravih stanica kože te smanjuju crvenilo i oticanje upaljene kože. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, ima antioksidalna svojstva koja pomažu u prevenciji oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala, smanjuju pojavu akni i tamnih mrlja te smiruju nadraženu kožu. Osim za kožu, dobar je i za oči jer sadrži karotenoide lutein i zeaksantin te vitamin A, a oni imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju te zaštiti od upala, ali i makularne degeneracije koja za posljedicu može imati gubitak vida.
Smanjuje rizik za rak
Mladi luk sadrži moćne sumporne tvar koje se nazivaju alil sulfidi i koje pomažu u prevenciji raka crijeva jednako kao i prirodna prehrambena vlakna kojima obiluje. Istraživanja su pokazala i da sumporne tvari u luku mogu pomoći u usporavanju razvoja i širenja raka jajnika. Uz to, flavonoidi sprečavaju razvoj raka tako što blokiraju ksantin oksidazu, enzim koji oštećuje DNK i stanično tkivo proizvodeći slobodne radikale. Neke su studije pokazale da mladi luk također eliminira višak estrogena, ženskog spolnog hormona koji sudjeluje u razvoju raka dojke te tako pomaže i u prevenciji raka dojke. Naposljetku, flavonoidi antioksidalno učinka fisetin i kvercetin, prema nekim istraživanjima, mogu spriječiti razvoj raka.
Razbacajte se s njim u kuhinji
Luk, a naročito onaj mladi zaista nije teško uklopiti u najrazličitija jela pa nema nikakvog opravdanja da u idućim mjesecima ne iskoristite maksimalno njegove dobrobiti. Možete ga kuhati, peći, pržiti ili jesti sirovog, važno je da ga jedete. Ako vam nedostaje ideja, pokušajte pripremiti juhu od mladog luka (poput francuske juhe od luka), upotrijebiti ga za pripremu umaka i namaza poput guacamole ili umaka Ranch, dodati u razna jela od jaja poput omleta, fritaja, kajgana i quichea, koristiti ga sirovog kao dodatak sendvičima, salatama i raznim meksičkim specijalitetima poput tacosa i fajitasa, panirati i pržiti, peći s povrćem u pećnici ili na grillu ili ga čak dodati u tijesto za slane palačinke.
Tko treba biti oprezan
Mladi luk je izuzetno zdrava i sigurna namirnica, no neki ljudi ga, kao i običan luk, teško podnose. Stoga bi ga osobe s osjetljivim želucem ili one koje boluju od gastritisa trebale konzumirati u ograničenim količinama. To ne znači da ga se morate u potpunosti odreći jer bi to bilo šteta s obzirom na dobrobiti za zdravlje koje donosi, već samo da malo smanjite unos na količinu koja kod vas neće izazivati tegobe. Još jedna skupina ljudi trebala bi biti oprezna s prevelikom konzumacijom mladog luka, a to su oni koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Naime, mladi luk obiluje vitaminom K koji ima suprotan učinak od lijekova protiv zgrušavanja krvi, no i u ovom slučaju vrijedi savjet da ga se ne trebate odreći u potpunosti, već da samo provjerite sa svojim liječnikom u kojoj količini je za vas konzumacija tog povrća sigurna, piše Živim.