Borovnice, često nazvane supervoćem, ne samo da su ukusne, već su i iznimno hranjivo voće. Ove male, tamnoplave bobice postale su pravi hit u svijetu zdravlja i prehrane, a to nisu bez razloga. Bogate su antioksidansima, vitaminima i vlaknima, što ih čini savršenim izborom za svakoga tko želi unaprijediti svoje zdravlje. Njihova prirodna slatkost također može obuzdati želju za šećerom, čime sprječavate posezanje za nezdravim zalogajima. Njihove antioksidativne funkcije također mogu pomoći u sprječavanju upale, koja je često povezana s povećanjem tjelesne težine. Međutim, budite oprezni jer pretjerana konzumacija može imati i negativne posljedice, piše Živim.
Tri ključne karakteristike borovnica čine ih odličnim saveznikom u mršavljenju:
1. Bogate su vlaknima
Borovnice su vrlo korisna biljka, osobito zbog sadržaja vlakana. Dijetalna vlakna važna su za probavu i sitost, kako je utvrđeno u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers. Kada jedete hranu bogatu vlaknima, kao što su borovnice, vlakna stvaraju gel u želudcu, usporavajući probavu te stvara stalni osjećaj sitosti. Kao rezultat toga, manje je vjerojatno da ćete previše jesti, što pomaže u kontroli težine.
2. Stabiliziraju razinu šećera u krvi
Borovnice, posebno one koje sadrže mnogo antocijanina, pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Kemikalije, koje donose borovnicama njihovu sjajnu plavu boju, mogu pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin. Kad inzulin pravilno djeluje, iz krvotoka isporučuje glukozu u stanice, gdje se ona koristi za proizvodnju energije, kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Antioxidants. To smanjuje skokove šećera u krvi, što može uzrokovati pad energije i želju za slatkim obrocima. Zato umjesto nezdravih grickalica ubacite borovnice i vaša će gušterača biti zahvalna.
3. Pune su antioksidansa
Borovnice su izvor snažnih antioksidansa, poput antocijana i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Istraživanje objavljeno u Advances in Nutrition pokazuje da borovnice neutraliziraju slobodne radikale te podržavaju mršavljenje smanjenjem upale, čime poboljšavaju učinkovitost metaboličkih procesa i povećavaju osjetljivost na inzulin. Uvrstite borovnice u svoju prehranu i iskoristite njihove zdravstvene prednosti!
Kako ih jesti i gubiti kilograme
Nutricionistkinja Ramya B preporučuje nekoliko recepata kako borovnice uključiti u svoju prehranu:
1.Smoothie od borovnice
U blender stavite smrznute ili svježe borovnice, grčki jogurt, bananu, šaku špinata i mjericu proteinskog praha i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu. Gotovu smjesu prebacite u posudu te prema želji dodatno ukrasite s još borovnica, narezanih badema, chia sjemenki ili malo meda.
2. Zobena kaša od borovnica
Trebat će vam zobene pahuljice, voda ili mlijeko, svježe ili smrznute borovnice, malo cimeta te malo meda ili javorovog sirupa.
Zobene pahuljice kuhajte prema uputama na pakiranju, zatim na vrh stavite borovnice, cimet i/ili sladila po izboru.
3. Slojevita slastica
Za ovu deliciju potrebni su: grčki jogurt, svježe ili zamrznute borovnice, šaka granole ili orašastih plodova. U posudu stavljate sloj grčkog jogurta, borovnica i zatim granolu.
4. Voda s borovnicama
Za ovaj jednostavan recept trebate vodu, svježe ili smrznute borovnice i mentu. Dodajte borovnice i metnu u vrč s vodom i stavite u hladnjak na nekoliko sati, piše Živim.
5. Salata od borovnica
Iako zvuči nespojivo, ribani kupus (crveni ili zeleni), svježe ili smrznute borovnice, mrvljeni feta sir i malo balzamičnog octa je sve što je potrebno za odličnu i ukusnu salatu koja garantira sitost, ali i gubitak kilograma.
6. Puding od borovnica i chia sjemenki
Trebat će vam: chia sjemenke, biljno mlijeko, javorov sirup, ekstrakt vanilije. To sve pomiješate i ostavite smjesu da odstoji 10-15 minuta ili preko noći, dok ne postane gusto. Prije posluživanja dodajte svježe ili smrznute borovnice.
Pripazite
- Iako su borovnice općenito zdrava namirnica, pretjerana konzumacija može izazvati određene nuspojave:
- Probavni problemi: Visok sadržaj vlakana može uzrokovati nadutost, plinove i proljev.
- Mrlje na zubima: Pigmenti u borovnicama mogu uzrokovati tamnjenje zubi, pa je važno održavati redovitu oralnu higijenu.
- Alergijske reakcije: Neki ljudi mogu biti alergični na borovnice, što može uzrokovati osip, svrbež i otežano disanje.
- Interakcija s lijekovima: Borovnice mogu utjecati na određene lijekove, poput antikoagulansa, stoga je važno konzultirati se s liječnikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....