StoryEditorOCM
ZdravljePOD MIKROSKOPOM

Sladoled je ljeti glavni sumnjivac za ‘uzgoj‘ bakterija, ali pripazite i na ove delicije koje su još puno opasnije...

Piše Gabrijela Bijelić
3. lipnja 2023. - 12:48
Dr. sc. Ivana Ljevaković-Musladin: ”Kao poseban rizik, daleko veći od sladoleda, istaknula bih školjkaše, naročito kamenice i plavu ribu”PRIVATNI ARHIV i VEDRAN LEVI/Cropix

S dolaskom toplijih dana raste popularnost sladoleda, omiljene ljetne poslastice koja spada u rizične namirnice jer je pogodna za rast i razmnožavanje svih bakterija, uključujući i patogene.

Vrlo je lako moguća i "kontaminacija" žličicom za sladoled ili direktno od osobe koja ih priprema i poslužuje, a prije potrošača ne prolaze više toplinsku obradu kojom se uništavaju naknadno unesene bakterije.

Tako je, primjerice, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije utvrdio kako je u ukupnom broju nezadovoljavajućih uzoraka hrane udio sladoleda kroz desetljeća iznosio 5,4 posto, što je ledenu poslasticu svrstalo na šesto mjesto “top liste” mikrobiološki nezadovoljavajuće hrane.

Ne uništava bakterije

Naime, temperatura čuvanja sladoleda ispod 0º C ne uništav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 01:00