StoryEditorOCM
Zdravljesvestrana namirnica

Uzimate li ga redovito? Evo što se događa u vašem tijelu ako svaki dan jedete jogurt i kako to utječe na vaše zdravlje

Piše MOZAIK SD
20. rujna 2023. - 17:38

Ovaj mliječni proizvod nevjerojatno je svestran jer se može konzumirati na različite načine. Kao baza za jutarnji obrok sa zobenim pahuljicama i voće, kao zdravi međuobrok ili čak preljev za salatu ili marinadu. 

Jogurt je bogat proteinima, kalcijem i probioticima, a dugo se povezuje sa zdravljem kostiju, crijeva i reguliranjem težine. No ima i neke druge prednosti, piše bljesak.info.

"Pokazalo se da česta konzumacija jogurta smanjuje rizike za kardiovaskularne bolesti, smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava imunitet", objašnjava nutricionistkinja Brooke Glazer za Eatthis. S obzirom na sve dobrobiti jogurta važno je podsjetiti se zašto ga je dobro dodati u redovitu prehranu, ali i što treba izbjegavati.

Veliki unos proteina

Jogurt, posebno grčki ili skyr, izvrstan je način da se unese veća količina proteina uz nisku razinu masti i šećera. Proteini pomažu tijelu da se produlji osjećaj sitosti i smanji želja za hranom. Visokoproteinska namirnica poput jogurta je idealna kao jutarnji obrok koji se može kombinirati s voćem, granolom ili orašastim plodovima, a idealan je i kao popodnevni međuobrok.

Pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i smanjivanja kolesterola

"Istraživanje pokazuje da je jogurt dobar za srce i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka", objašnjava nutricionistkinja dr. Lisi Young. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Journal of Hypertension otkrila je da je veća konzumacija mliječnih proizvoda osobito jogurta povezana s manjim brojem slučajeva visokog krvnog tlaka kod odraslih.

Točnije, konzumiranje više jogurta u kombinaciji s prehranom bogatim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama povezuje se 30% nižim rizikom od visokog tlaka. Također se pokazalo da veći unos proteina može biti povezan s nižim razinama krvnog tlaka, što je još jedan način na koji bi jogurt mogao pomoći.

Osim što može pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, jogurt potencijalno pomaže i kod kontrole kolesterola. Istraživanje je pokazalo dnevna konzumacija probiotičkog jogurta povezana s nižim LDL-om i ukupnim kolesterolom. 

Veći unos kalcija

Mliječni proizvodi su važni i za unos kalcija u tijelu, za koji znamo da je neophodan za funkcioniranje mišića, krvnih žila i kostiju. Na primjer, kosti sadrže veliki udio kalcija, a kada se ne unosi dovoljno, tijelo počinje počinje uzimati kalcij iz kostiju. Stoga je vrlo važno unositi kalcij. Svi mliječni proizvodi, uključujući jogurt, bogati su izvori kalcija i stoga je važna redovita konzumacije mliječnog jogurta.

Jača probavni sustav

Vrlo je važno u tijelo unositi dobre bakterije jer su ključne za pravilno funkcioniranje probavnog trakta. Jedan od načina na koji se možepovećati razina tih dobrih bakterija je konzumacija probiotika: živih mikroorganizama koji se nalaze u određenoj hrani i dodacima prehrani.

No treba naglasiti da nisu svi jogurti isti kada se spominju probiotici. "Većina jogurta prolazi pasterizaciju nakon fermentacije, a ovaj proces pasterizacije uništava osjetljive probiotike uzgojene tijekom fermentacije, zbog čega se gube sve prednosti koje su imale", dodaje nutricionistkinja Lindsey Kane.

Iz tog razloga, Kane preporučuje odabir jogurta s oznakom koja pokazuje da sadrži žive i aktivne kulture. U idealnom slučaju, Kane savjetuje odabir onog koja sadrži više sojeva bakterija. Osim toga, važno je i da proizvodi ne sadrže dodatne šećere jer je bez njih jogurt zdrava namirnica. 

Sadrži puno važnih nutrijenata

Osim probiotika, jogurt sadrži i mnoge druge važne nutrijente od kojih tijelo može imati koristi. Na primjer, Kane kaže da će se unijeti pristojna doza fosfora (za zdravlje kostiju), magnezija (koji podržava energetski metabolizam, san i raspoloženje) i kalija (koji regulira krvni tlak, pokretljivost mišića i oporavak). No to nije sve. "Probiotici zapravo proizvode i vitamin K, koji se koristi za zdravu koagulaciju krvi (zgrušavanje) za potporu ozdravljenja", kaže Kane. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:31