StoryEditorOCM
Zdravljepresudna preventiva

Ženi na sistematskom pregledu liječnica slučajno otkrila po život opasno tkivo: ‘Sjetila sam se riječi moje mame’

Piše mozaik sd
15. lipnja 2024. - 15:24

Bolesti je najvažnije na vrijeme otkriti pa je onda liječenje znatno uspješnije. Jedna je Zagrepčanka prije četiri godine tako  išla na sistematski pregled preko firme.

P“Liječnica koja mi je išla poslušati pluća, slučajno mi je pogledala leđa i rekla da imam neki sumnjivi madež.

Tada sam se sjetila riječi moje mame koja mi je nekoliko godina ranije rekla da mi taj madež na leđima nekako čudno izgleda. Neravnih rubova i dvobojan. Naravno, tek tada mi je zazvonilo u glavi da bih mogla otići na pregled kod specijalista da vidim o čemu se radi”, priča 40-godišnja Zagrepčanka, piše Zagreb.info.

 Operacija pa reoperacija

U referentnom centru za melanom Kliničke bolnice Sestre milosrdnice odmah su je poslali na kirurški zahvat, a tkivo na biopsiju.

“Rekli su mi da što sam tako dugo čekala, da sam trebala doći ranije. S obzirom na to da nemam puno madeža na tijelu, nisam mogla pojmiti da bi jedan takav mali madež mogao biti takav problem. Za tjedan dana, biopsija je pokazala da se radi najranijem stadiju melanoma”, objašnjava

Nakon operacije, uslijedio je još jedan neplanirani kirurški zahvat. “Doktorica je odlučila za svaki slučaj počistiti okolno tkivo, sa svake strane izvana i iznutra. Imam danas sedam centimetara dugačak rez nasred leđa pa više ne mogu nositi majice ili haljine otvorenih leđa. Uvijek kad ga vidim podsjeti me na to koliko čovjek treba brinuti o svom zdravlju i koliko je život krhak i nepredvidiv”, zaključuje sugovornica koja od tada mora ići na redovite kontrole i izbjegavati svaku vrstu sunčanja.

image

‘S obzirom na to da nemam puno madeža na tijelu, nisam mogla pojmiti da bi jedan takav mali madež mogao biti takav problem‘, kaže Zagrepčanka (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 15:25