StoryEditorOCM
ZdravljePAZITE

Znate li koje namirnice mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca? I jedan je vitamin opasan

Piše Suzana Ciboci/Živim
17. ožujka 2023. - 07:30

Kamenac ili kamen u bubregu zapravo je tvrda masa minerala i soli koja izaziva jaku bol unatoč tome što je uglavnom jako malen. Smatra se da previše slane hrane, mesa i drugih životinjskih proteina može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Općeniti je savjet ograničiti unos govedine, svinjetine, jaja, sira i ribe, jer oni mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca. Ne zaboravite piti puno vode - ona pomaže da se razrijedi otpad u urinu i tako otežava stvaranje kamena. No, postoje i neke druge namirnice koje pogoduju nastanku određenih vrsta kamenaca, piše Živim.

Oksalatni kamenci

Ovo je najčešći kamen koji se nalazi u bubregu. Nastaje kada se kalcij u mokraći spoji s oksalatom, kemikalijom koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 00:00