StoryEditorOCM
ŽivotDegustacija maslinovA ulja u zadarskomE muzeja antičkog stakla 

Gastronomija: ‘progorčalo’ im najbolje ulje

Piše PSD.
31. srpnja 2009. - 01:48

Maslinovo ulje ima svoja pravila degustacije, a taj postupak objasnili su u zadarskom Muzeju antičkog stakla članovi udruge Olea, koja u svom imenu ima i dodatak: “senzorski analitičari, prva strukovna organizacija ocjenjivača maslinovih ulja”.

Događaj se zbio u ovom novom muzeju s razlogom, jer je tamo puno izložaka koji su prije dvije tisuće godina korišteni za stavljanje maslinova ulja na stol. Liburnsko maslinovo ulje iz tadašnje Dalmacije bilo je na visokoj cijeni, kako je naznačio član udruge Darko Dujela, a Anastazija Milardović je zatim objasnila kako se maslinovo ulje treba pravilno degustirati.

– Ne s tanjura komadom kruha, kako se to kod nas radi, nego iz male čašice u kojoj se ulje prethodno zagrije na oko 28 Celzijevih stupnjeva, a zatim se ocjenjuje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 03:31