StoryEditorOCM

THRU-HULL PLUGSBrzi spas za veliku nevolju: pronašli smo korisno rješenje u slučaju proboja trupa

Piše Promo
24. lipnja 2024. - 10:02

Dok brod glatko i udobno plovi kroz more, čovjek se uljuljka u sigurnost i lako zaboravi da se zapravo nalazi u ranjivoj ljusci koja u slučaju proboja brzo počinje primati more i gubiti plovnost. Sam proboj može biti posljedica udara u neki plutajući objekt ili vrh sike, ali i pucanja kingston ventila na usisu morske vode ili brodskog toaleta.

Koji god razlog proboja bio, kroz rupu će more snažno početi nadirati pa je nužno što prije je začepiti. Potpuno ili barem do razine malog curenja koje se može kontrolirati i prazniti dok se ne stigne do najbliže marine ili lučice.

Od davnina se u tu svrhu koriste konusni drveni čepovi čijim se nabijanjem u rupu brzo zaustavlja dotok mora. Dodatna je pozitivna okolnost ovakve pomoći što drvo od vlaženja počne bubriti, pa i zaptivanje s vremenom postaje sve jače.

Naravno, važno je imati konusne čepove raznih promjera kako bi se izabrao onaj koji najviše odgovara konkretnoj nevolji. Upravo takav komplet od 10 drvenih čepova, promjera od 10 do 40 mm, moguće je kupiti u poznatoj internetskoj nautičkoj trgovini svb24.com po cijeni od 8,35 eura.

Nisu skupi i na brodu neće smetati, a ako vam ikad zatrebaju, bit ćete sretni što su vam pri ruci. M. Š.

26. lipanj 2024 05:04