More2 - Featured Category
More2 - Odabir urednika Category
More2 - Nautika Category
čudesni projekt
Priča o Nizozemcu Johanu, čovjeku koji je uspio sagraditi čak dvije replike Noine Arke!
Sa svih strana
Sjajna priča stiže nam iz Nizozemske. Naime, lokalni drvodjelac Johan Huibers odlučio je (i uspio u tome!) sagraditi dva broda - replike Noine arke.
Počeci nevjerojatnog projekta sežu u 1992. godinu, kada je počeo istraživati Noinu Arku s idejom da je "rekreira". Nakon što je većinu vremena posvetio čitanju Biblije i proučavanju priručnika, konačno je iznjedrio projekt izgradnje autentične "replike" Noine arke. Između 2005. i 2007. Huibers je, uz povremenu pomoć svog sina i uz korištenje modernih alata, izgradio prvu verziju Arke u riječnoj luci Schagen, 50 kilometara sjeverno od Amsterdama. Arka je dugačka 70 metara, široka 9,5 metara i visoka 13 metara, a veličine je zapravo idealna za plovidbu nizozemskim kanalima i prevodnicama.
---
Arkmuseum
...
s okusom soli
Mrzite kad pržena riba ‘popije‘ puno ulja? Rješenje je u ovom sastojku koji se koristi za umake
Sa svih strana
Nema ništa ljepše nego grickati friške, tek pofrigane trljice, gire, gavune, moliće ili patarače. Rombove, listove, kako ih već vi volite zvati. A isto tako nema ništa gore nego kad vam se nakon takvog obroka digne kiselina. Smeta li i vama kad riba za vrijeme prženja popije puno ulja, spasit će vas ovaj sastojak. Možda ga već imate.
Mnogi ga koriste kad rade točeve, osobito ako ne podnose zapršku, a još se češće koristi za kuhane kreme za kolače. Riječ je o sasvim običnom kukuruznom škrobu. Gustinu.
Kukuruzni škrob je zbog svojih jedinstvenih svojstava "dušu dao" za pripremu hrskave pržene hrane. Kada se zagrije, kukuruzni škrob se želatinizira, stvarajući barijeru koja sprječava izlazak vlage iz hrane. Ova barijera pomaže hrani da zadrži sočnost dok vanjski dio postaje ekstra hrskav, a ono što je još važnije, ta barijera čuva hranu da se ne ...
More2 - Ribolov Category
limski kanal
Uživanje u morskim delikatesama: ove nedjelje održava se Dan čuvenih limskih kamenica
Sa svih strana
Ljubitelji kamenica će ove nedjelje, u sklopu manifestacije Dan limskih oštriga, imati priliku uživati u jednoj od najcjenjenijih morskih delikatesa, i to upravo na mjestu po kojem su u Istri prepoznatljive - Limskom kanalu, najavljuje Glas Istre.
Kušanje sirovih oštriga održati na rivi Limskog zaljeva od 12 do 18 sati, a posjetiteljima će posebno atraktivna biti prezentacija otvaranja kamenica.
Osim ponude na rivi, u tamošnjim restoranima, Vikingu i Fjordu, gastronomska ponuda bit će bazirana na limskim oštrigama. Ljubitelji morskih delicija imat će priliku kušati oštrige na razne načine - u juhi, s tjesteninom, zapečene, a posjetitelje će dočekati još nekoliko kreativnih jela.
Osim glazbenog programa, bit će organizirane i vožnje brodom Limskim zaljevom, a posjetitelje će dočekati i zanimljiva izložba fotografija s raznih lokacija u Limskom zaljevu. ...
19. ožujak 2024 11:56