StoryEditorOCM

LUKSUZ POD JEDRIMABlack Pearl, Maltese Falcon, Sea Cloud... Upoznajte pet najvećih jedrenjaka na svijetu

Piše OM
25. kolovoza 2024. - 11:18

I dok ovih ljetnih mjeseci po Jadranu srećemo goleme luksuzne megajahte sa svih strana svijeta, portal Sailing News objavio je popis pet trenutno najvećih jedrenjaka u privatnom vlasništvu. 

Sailing Yacht A - 142.81 metra

Sailing Yacht A najveća je jedrilica na svijetu koju je dizajnirao francuski dizajner Philippe Stark za ruskog milijardera Andreja Melnitčenka. Njegov ultramoderni dizajn krši pravila koja su na snazi ​​u svijetu superjahti, posebice jedrenja. Ovu "jedrilicu" odlikuje vrlo voluminozan i visok trup, što joj više daje izgled motorne jahte. Bez tri karbonska jarbola bilo bi ga teško identificirati kao jedrilicu.

S unutarnjim volumenom od 12.600 bruto tona i svojih osam paluba, glavne značajke broda su njegova podvodna promatračka soba, njegov hibridni dizel-električni pogonski sustav i njegovi najsuvremeniji navigacijski sustavi. Ostale značajke uključuju staklo otporno na bombe i 40 sigurnosnih kamera. 

image

Sailing Yacht A

Black Pearl - 106.7 metara

Ova jedrilica duga 106,7 m4tqrq odmah je prepoznatljiva po tri DynaRig jarbola koji nose površinu jedara od čak 2900 kvadrata. Građena je pet godina u nizozemskom brodogradilištu Oceanco, ia nspirirana je čuvenim Maltese Falconom 

Brod bi trebao biti sposoban za prelazak preko Atlantika koristeći samo 20 litara dizelskog goriva, zahvaljujući sustavu propelera koji puni baterije na brodu. Sposoban je ploviti prosječnom brzinom od 20 čvorova.

image

Black Pearl

Sea Cloud - 96.35 metara

Sea Cloud je četverojarbolni bark s čeličnim trupom, izgrađen 1931. godine u brodogradilištima Krupp Germania Werft u Kielu u Njemačkoj za američkog burzovnog mešetara i milijardera Edwarda Francisa Huttona. Kada je izgrađen, zvao se Hussar II i bio je najveći i najluksuzniji jedrenjak s četiri jarbola tog vremena. Uključujući pramčani sprit, duga je 109,5 metara.

U 75 godina plovidbe jedrenjak je promijenio čak devet imena (Sea Cloud 1935., IX-99 tijekom Drugog svjetskog rata, Patria 1961. ili ponovno Sea Cloud od 1978., nakon obnove). A imao je isto toliko aktivnosti: privatni brod, diplomatski brod, brod meteorološke stanice, brod lovac na podmornice, ratni brod, tanker, školski brod...

Danas, nakon potpune restauracije koja je napravljena 1978. godine, kako bi joj se vratio nekadašnji luksuz, pripada brodu Sea Cloud za krstarenja. Prima do 64 putnika.

image

Sea Cloud

Maltese Falcon - 88 metara

"Malteški sokol"  je 88 metara dug luksuzni jedrenjak opremljen s tri jarbola izgrađen u turskom brodogradilištu Perini Istanbul 2006. godine za američkog multimilijunaša Toma Perkinsa. Od tada je u vlasništvu Elene Ambrosiadou, izvršne direktorice f tvrtke Ikos. Ime je dobio po filmu Johna Hustona Malteški sokol iz 1941. godine.

Njegova tri jarbola od karbonskih vlakana visoka su 60 metara s površinom jedara od 2400 metara četvornih. Može se pohvaliti sustavom DynaRig  koji se sastoji od samonosivog i rotirajućeg jarbola. Ima i dva Deutz motora od po 1.800 KS.

Vrijednost mu se procjenjuje se na 100 milijuna dolara.

image

Maltese Falcon

Aquijo - 85.9 metara

Aquijo je jedrilica duga 85,9 metara koju su zajedničkim snagama izgradili brodogradilišta Oceanco i Vitters 2015. godine, s visinom jarbola od čak 91 metra. Namijenjen prije svega za charter, jedrenjak prima do 12 osoba u 7 kabina, uključujući master suite i tri VIP kabine. Predviđen je za 17 članova posade i nudi široku ponudu zabave na brodu: od teretane do jacuzzija na palubi.

image

Aquijo

08. rujan 2024 17:21