StoryEditorOCM

legenda labudaBranko Širola (81) slavio je na ‘Mrdujskoj regati‘ čak sedam puta, a unatoč operaciji kuka sprema se i za ovogodišnju: Triba pobjedit u svojoj grupi!

Piše Sandra Barčot
9. rujna 2021. - 13:32

- Mrduja je ljubav, cili moj život, jednostavno se na Mrduji mora jedrit i uživat – pokušao nam je koncizno, onako iz srca, pojasniti, opisati, izreći Branko Širola, legendarni jedriličar splitskog kluba „Labud”, organizatora ovogodišnjeg jubilarnog 90. izdanja „Mrdujske regate”.

Jedriličarske regate koja se punih devet desetljeća održava početkom listopada, na ruti Split, startna linija podno Sustipana, pa 11 nautičkih milja prema otočiću Mrduji u Splitskim vratima, okret i nazad put Splita, na ciljnu liniju ispod labudove đige.

Uživaju „ljudi od mora i idara” jedriti tih 22 nautičke milje pa se u rekordnim godinama na startu našlo i preko 300 krstaša, preko pet tisuća članova posada regatavalo je Mrdujsku.

A barba Širola će se ove godine po 57. put naći na startnoj liniji za kormilom svog „Nemira V”, 11.02 metra dugog krstaša, redizajniranog slovenskog tipa jedrilice Val, koju je opremio novim jedrima.

- Triba pobjedit u svojoj grupi – šeretski nam se smije vitalni 81-godišnjak kojeg ni operacija kuka u ožujku mjesecu nije omela od jedrenja na Mrdujskoj, pa nam kazuje:

- Ne možemo uhvatit nove brze jurilice, ali možemo odlično jedriti u našoj grupi krstaša. Imamo nova jedra, te znanje i iskustvo.

I brojne nagrade, pokale kojima više ne zna ni broja! Koje je Širola osvojio na ovom nadmetanju, te je čak sedam puta bio pobjednik regate, od toga s nevjerojatnim nizom od pet trijumfa - zaredom!

- Lipi su to bili dani, no ne damo se mi ni sada! Svi se pripremamo za našu omiljenu regatu – nastavlja morski vuk Branko, dok ga ometamo u uređivanju „Nemira” na labudovom platou.

Zajedno sa Goranom Rosandićem, članom posade, „šminka” brod prvo za jedrenje na regati old-timera „Labud classic” a zatim ih čeka i 90. jubilarna Mrduja!

U kokpitu „Nemira V” uz 70-godišnjeg Gorana, bit će još Katarina Radatović (58 godina) te Eugen Širola 57-godišnji Brankov sin, uz 17-godišnjeg unuka Bruna, a 81-godišnji Branko za kormilom.

- Prije su jedrile i unuke mi Branka i Gorana Kliškić, no sada je knjiga spala na nas muške – smije se Branko Širola, kojeg ćete znači po 57. put vidjeti na startu i ove 90. Mrdujske regate, u subotu, 2. listopada točno u 11 sati.

image
Branko Širola uređuje brod za 90. Mrdujsku regatu
Jk Labud
18. travanj 2024 13:36