stdClass Object ( [id] => 1365770 [title] => ‘Distress call s VHF-a je najsigurniji poziv‘: razgovarali smo s Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa [alias] => distress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prometni znakovi i svjetlosna signalizacija iznimno su važni za sigurnost prometa cestama. Kada je, pak, o plavim jadranskim putima riječ, takva je signalizacija još značajnija. Često i presudna za sigurnost sudionika u pomorskom prometu, jer na morskoj površini uređenih cesta nema, ali zato ima valova, jakoga vjetra, opasnih oluja, pogibeljnih situacija... U takvim su nevoljama svjetionici, obalna svjetla, oznake hridi i drugi signalni sustavi pomorcima spasonosni putokazi.

Tvrtka Plovput brine se da svi ti oblici pomorske signalizacije rade kako treba, održava ih i stalno gradi nove, o čemu razgovaramo s mag. ing. elektrotehničkih i informacijskih tehnologija​ Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa.

Polako se približava proljeće i početak nove nautičke sezone. Hoće li biti nekih unapređenja kada je riječ o zadaćama Plovputa na planu sigurnosti plovidbe?

– Naravno, budući da su nam takva unapređenja u cilju podizanja sigurnosti plovidbe, što je naša temeljna djelatnost, stalno u fokusu. Uz to, nastojimo pratiti i svjetske trendove na tome planu, kao i naše obveze propisane međunarodnim propisima. Kako je Plovput član najmeritornije organizacije za sigurnost plovidbe IALA, sve naše aktivnosti u skladu su s visokim standardima te organizacije

Pritom bih napomenuo, kada je o djelokrugu našeg rada riječ, da se unapređenja mogu pratiti u dva ključna segmenta koja pokrivamo, a to su pomorska signalizacija i pomorska radijska služba, u žargonu poznata kao kanal 16. U prvom segmentu svake godine izgradimo ili postavimo desetak novih objekata pomorske signalizacije, pa će tako biti i ove godine, dok u segmentu pomorske radijske službe posljednjih godina najviše radimo na modernizaciji VHF, VHF DSC I NAVTEX sustava, te na širenju AIS mreže.

Uloga lučkih kapetanija

Koliko svjetionika, obalnih svjetala, signalnih oznaka, plutača i drugih upozoravajućih sustava trenutno postoji u Jadranu?

– Ukupno ih je oko 1250, budući da taj broj stalno pomalo raste. Pritom je od svih tih signalnih objekata njih više od 800 u vlasništvu Plovputa, dok su ostali u vlasništvu trećih osoba, odnosno luka, marina, lučica i lučkih uprava diljem Jadrana, no o svima brine Plovput.

Od objekata u našem djelokrugu najvažniji su veliki svjetionici. Ima ih 50 i svi su svrstani u prvu kategoriju po značenju za sigurnost plovidbe, što u praksi znači da se svaki njihov kvar, koji mi u Plovputu nazivamo pogašenje svjetla, mora otkloniti u roku od najviše 24 sata.

---

image

Plovputov brod za velike projekte

Plovput
---

Rekli ste da svake godine izgradite desetak novih objekata pomorske signalizacije. Radite li to na temelju vlastite analize stanja i potreba?

– Dijelom da, no najvažnije su u tom procesu određivanja novih lokacija za signalizaciju lučke kapetanije duž jadranske obale. One, naime, imaju najbolji uvid u stanje pomorskog prometa na terenu koji pokrivaju, kao i podatke o broju nesreća, nasukavanja, sudara..., na konkretnim lokacijama. Stoga su njihovi prijedlozi točaka na kojima bi trebalo postaviti novu signalizaciju najvažniji u cijelom procesu.

Koliko se eksplozija nautičkog turizma i nebrojenih izletničkih brodica u posljednjih petnaestak godina odrazila na sigurnost plovidbe hrvatskim akvatorijem?

– Iako ti podaci ne spadaju u našu domenu rada, pa nemam cjeloviti uvid, moja je procjena da bum nautičkog turizma značajno utječe na sigurnost plovidbe. To više što je riječ o porastu broja plovila koji je najveći na Mediteranu. No njegovi se efekti na našu aktivnost odražavaju posredno. Preko analiza stanja lučkih kapetanija koje sam spomenuo, odnosno njihovih naputaka gdje locirati nove objekte pomorske signalizacije kako bi se sigurnost prometa povećala. Na temelju tih podataka mi izrađujemo plan gradnje u idućoj godini koji se dostavlja Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odobrenje, a onda po njemu gradimo i održavamo predviđene objekte. Svi smo uvezani u tom lancu i svatko ima svoju ulogu.

Pet brzih brodica

Susreću li se vaši svjetioničari s nekim neobičnim situacijama i postupcima sudionika u pomorskom prometu?

– Ne tako često, ali bilo je neobičnih događaja. Imali smo, primjerice, slučaj da je svjetioničar spašavao jednu obitelj na Susku koja se izgubila, u koordinaciji s HGS-om. No, osim vrlo rijetkih nasukavanja na svjetionike, nautičari ih uglavnom zaobilaze znajući i uvažavajući njihovu funkciju.

---

image

U mreži je 50 velikih svjetionika

Plovput Split
---

Imate li kao tvrtka mogućnost povlačenja sredstava EU-a za određene projekte. Ako imate, što je u planu ili realizaciji?

– Imamo takvu mogućnost, pa smo i aplicirali za financiranje dvaju važnih projekata za Plovput. Riječ je o gradnji pet brzih aluminijskih brodica za potrebe održavanja objekata pomorske signalizacije duž Jadrana, te dva velika radna broda za gradnju i opskrbu svjetionika. Prva se brodica već gradi u šibenskom brodogradilištu Iskra, i to iz naših sredstava, jer još čekamo prihvaćanje financiranja projekta europskim novcem. Vjerujemo da će projekt proći i da ćemo novac retroaktivno dobiti i za tu prvu brodicu za koju smo raspisali javnu nabavu kako ne bismo gubili vrijeme. Naime, za svako plovilo ide poseban natječaj za javnu nabavu. Također smo aplicirali i za projekt sustava daljinskog nadzora za sve svjetionike na Jadranu. Sada takav nadzor ima samo njih 103, a kada se projekt dovrši, tada će obalne radijske postaje Rijeka, Split i Dubrovnik, u kojima postoje stalna dežurstva, moći vidjeti što se događa na svakom objektu, radi li svjetlo kako treba. Inače, cijela ova investicija za koju smo zatražili EU sredstva, dakle brodovi i sustav nadzora, iznosi oko 20 milijuna eura. Osim toga, Plovput sudjeluje i u većem broju manjih EU projekata, kao što je projekt CYSCROMS vezan uz kibernetičku sigurnost, projekt MEDOSMOSIS...

Koliko je svjetionika do danas automatizirano, a koliko ih još ima ljudsku posadu?

– Svi su automatizirani, a 16 ih ima ljudsku posadu.

Kad kažete da su svi automatizirani, to se vjerojatno odnosi na svjetlosnu signalizaciju neovisno o svjetioničaru?

– Da, svjetlo radi potpuno automatski, s tim da onih 50 svjetionika koji spadaju u prvu kategoriju ima i rezervno svjetlo. Dakle, ako bi došlo do kvara glavnog svjetla, automatski se aktivira pomoćno.

Automatika i svjetioničari

Što u uvjetima takve automatizacije ostaje kao zadaća ljudske posade?

– Njihova je zadaća održavanje objekta, motrenje okolnih manjih objekata pomorske signalizacije, briga o zgradi svjetionika kako bi ostala u dobrom stanju, njezinu okolišu..., neka vrsta aktivnog dežurstva. Uvođenjem digitalizacije i automatike dosta se toga promijenilo u odnosu na prijašnje vrijeme, kad su svjetioničari imali znatno više obveza.

---

image

Svjetionici su vidljivi i u mreži AIS-a

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kad pogledate stanje otprije 20 godina, je li tada bilo dvostruko više svjetionika s posadom?

– Mislim da jest, ali želim naglasiti da taj proces ukidanja posada ima i neke limite. Naime, svi pučinski svjetionici, poput Palagruže ili Sušca, moraju imati ljudsku posadu, i to će tako vjerojatno biti i dalje. Doduše, Velika Britanija, primjerice, više uopće nema svjetioničare, i to od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i većina ostalih pomorskih zemalja. No mi imamo drukčiju tradiciju i pravila.

Nekad su na svjetionicima živjele i obitelji svjetioničara. Kako to danas izgleda?

– Obitelji više ne idu na svjetionike, nego uglavnom na njima imamo dva člana posade. Oni tu u smjeni provedu 30 dana, a potom isto toliko vremena na kopnu.

Je li teško pronaći svjetioničare ili je interes dovoljan za popunu?

– To je mnogima zanimljivo pitanje. Evo, imali smo lani natječaj za svjetioničare i javilo se 17 ljudi. I to vrlo različitih struka. Prijavili su se profesori, ljudi sa srednjom stručnom spremom, visokoobrazovani, javio se čak i jedan Talijan. Osobno sam mislio da će biti i više prijava jer se oko svjetionika i svjetioničara uvijek stvara i neka mistika...

Važno je da ste ipak imali dovoljno kandidata za popunu?

– Jesmo, iako je pravih kandidata uvijek znatno manje od prijavljenih. Kada kažem pravih, mislim na neka znanja i vještine koje čovjek mora imati da bi mogao obavljati predviđene zadaće svjetioničara. To bi trebao biti čovjek neke tehničke struke, mora znati popraviti oštećene stvari, upaliti agregat, obojiti zid, razumjeti se u dosta toga kako bi mogao i znao riješiti neki problem daleko od kopna. Što, naravno, ne znači da neki kandidat netehničke struke to možda neće znati. Uglavnom, prigodom selekcije broj kandidata se dosta smanji. Također je vrlo je važna i psihička stabilnost kandidata. Ipak je to specifičan i usamljenički posao.

Limiti GSM mreža

Što biste kao stručna osoba savjetovali nautičarima, ribolovcima i svima drugima koji često isplovljavaju na more?

– Da poštuju more. To je najkraće i najvažnije. I da se, upravo zbog toga poštovanja, uvijek dobro informiraju o svemu što je važno za sigurnost prije nego što isplove na more.

U djelokrugu Plovputa je i Pomorska radijska služba putem VHF-a i obalnih postaja Rijeka Radio, Split Radio i Dubrovnik Radio. Smanjuje li se korištenje VHF-a u vrijeme dominacije mobilnih mreža?

– Smanjuje, ali ipak ne značajno. Pomorci i ribari mahom i dalje koriste usluge radijskih postaja, a ono što je zanimljivo jest da sada imamo i AIS sustav, koji omogućava plovilima identificiranje drugih brodova u blizini. No problem je što i VHF radiostanice i AIS sustav u praksi imaju samo plovila veća od 15 metara, pa manje brodice uglavnom ostaju nepokrivene njihovim uslugama i prednostima. Njima je tada jedina alternativa mobitel i GSM mreže.

Mobilne mreže su praktične, ali signal se često gubi s južnih strana otoka i na drugim lokacijama, pa nisu baš sigurna opcija kad zatreba pomoć u nevolji?

– To i jest bit. VHF signal nemjerljivo je pouzdaniji i pokriva cijeli naš akvatorij. U tom bi smislu moj savjet nautičarima bio da nabave VHF stanicu ako je nemaju. To nije skup ni velik uređaj, a može biti spasonosan u slučaju nevolje. Jer osim što postoji 24-satno dežurstvo na kanalu 16, pa će poziv u pomoć biti primljen i odmah proslijeđen na postupanje nadležnim službama u bilo koje doba, VHF ima još jednu veliku prednost. Na uređajima postoji i funkcija DSC, odnosno distress call. Ona se koristi ako situacija postane kritična, kad brod počne primati more i potapati se, nastupi panika, ne znate gdje biste prije. Tada se skine poklopac i pritisne DSC dugme, nakon čega će vaš uređaj s te pozicije sam početi odašiljati signal koji će primiti naše radijske postaje. I to sa svim podacima, o vama, plovilu i poziciji na kojoj se nalazite. To omogućava da se spasilačke službe odmah zapute u pomoć na točnu lokaciju. U takvim situacijama mobitel je gotovo nemoguće koristiti, čak i kad biste imali signal, a još teže objasniti gdje ste točno. Mnogi nautičari ne znaju za ovo što sam rekao, a mislim da bi trebali znati.

---

image

Onačavanje opasnih hridi, poput hridi Baba ispred Hvara, posebno je značajno

---

Klik na ekranu

Svijet se ubrzano tehnološki mijenja. Stižu li neke nove tehnologije i u segment signalizacije kojim se bavite?

– Stižu, i to u raznim segmentima. Spomenuo sam AIS, iako on nije izravno signalizacija, ali važan je za sigurnost plovidbe. To više što se sada i svjetionici, pa tako i naši, sve više označavaju AIS uređajima. To omogućuje zapovjednicima brodova, kada ugledaju svjetlo nekog svjetionika, da na ekranu s digitalnom kartom vide i AIS oznaku njegove lokacije. Klikom na nju, dobit će prikaz svih podataka o tom svjetioniku. Na taj se način uvezuju svjetlosni i elektronički signali, što olakšava plovidbu i povećava njezinu sigurnost.

Važan su napredak i LED svjetla koja postaju standard na gotovo svim svjetionicima. Osim što su ekološki prihvatljivija, jer trebaju manje struje, manje akumulatora, a time i manje olova, ona imaju i značajno veću svjetlosnu snagu. Također su i bolje uočljiva jer žaruljama sa žarnom niti treba nešto vremena da se zažare. Vrlo kratko, ali treba. LED svjetla, pak, trenutačno zasvijetle u punom sjaju i snazi. Možda je još važnija činjenica da LED svjetla ne pregorijevaju. Mi ih kontroliramo najmanje jednom godišnje zbog sigurnosti, no kvarova i pregorijevanja praktički više nemamo. Žarulje, pak, pregore barem dva puta godišnje. To se čini kao mali problem, no mi moramo upaliti brzu brodicu, otploviti do svjetionika kako bismo je promijenili, vratiti se natrag i na većim udaljenostima potrošiti do 300 litara nafte. Sve to zbog jedne žarulje.

---

PROIZVELI SMO SVOJU PLUTAČU

Svake godine na raznim lokacijama postavimo veći broj signalnih i svjetlećih plutača. Godinama smo raspisivali natječaje i kupovali ih po dosta visokoj cijeni, oko 18 tisuća eura, a onda smo prije tri godine odlučili sami ih napraviti. Naši inženjeri izradili su projekt, splitski Pomorski fakultet nam je pomogao oko izračuna stabiliteta, a proizvodnju smo organizirali u svom pogonu na Stinicama. Dobili smo za njih sve potrebne certifikate, kao i onaj IALA-in, pa ih sada sami radimo. I to po približno upola nižoj cijeni. Također smo vlastitom proizvodnjom značajno smanjili gubitak vremena od zahtjeva do postavljanja plutače na neku poziciju.

To su, inače, plutače visoke oko 7 metara i promjera 2,5 metara, najčešće signalne ili svjetleće. Radimo ih od polietilena kao ekološki prihvatljivog materijala, a nadgrađe je od aluminija otpornog na djelovanje mora. Pokazale su se jako dobrima i za njih su se zainteresirali u Sloveniji, Crnoj Gori i Dubaiju. Dobili smo i konkretne upite pa je moguće da postanu naš izvozni proizvod.

---

---

image

Plutača je rezultat rada domaćih inženjera

Plovput
---

---

DUGA TRADICIJA

Kad govorimo o tradiciji Plovputa kao djelatnosti, možda bi je najbolje bilo povezati sa svjetionikom Savudrija, koji je izgrađen prije 205 godina. Izgradila ga je tadašnja Austrija, a 17. travnja 1818. osobno ga je pohodio car Franjo I. kako bi upalio prvo svjetlo. Od tada su Austrija pa Austro-Ugarska u idućih sto godina izgradili cjelokupnu mrežu svjetionika na našoj obali Jadrana, a paralelno je uspostavljana i služba njihova održavanja i opskrbe. Trajala je kroz dvije Jugoslavije, a nakon osamostaljenja Hrvatske mi smo preuzeli brigu o njima.

Plovput ima 265 zaposlenih, raspoređenih u sedam plovnih područja. To su Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Dubrovnik, s tim da Split ima ispostavu u Pločama. Od ukupnog broja ljudi, njih 200 radi u osnovnoj djelatnosti, a ostali su u financijama, komercijali, pravnoj službi i informatici.

---

---

OBNOVA BAŠTINE

U prošlom stoljeću dogodio se zastoj u ozbiljnijem održavanju svjetionika, pa su mnogi od njih postali derutni, a neki su uz to bili opljačkani i devastirani. Osobito nakon što su ih napustile ljudske posade. Stoga smo u Plovputu prije nekoliko godina odlučili krenuti u projekt obnove svjetionika, koji su uz svoju osnovnu funkciju i važna kulturna baština Hrvatske. Dosad smo, i to vlastitim sredstvima, obnovili dva svjetionika, Daksu pokraj Dubrovnika i Vnetak na Unijama, a ove ćemo godine obnoviti i Trstenik kod Cresa. Projekt ćemo nastaviti jer ga smatramo strateški važnim, unatoč tome što je obnova iznimno skupa, a sredstva EU-a za tu svrhu nismo uspjeli dobiti. Prvenstveno zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa na svjetionicima, pa sada i na njihovu rješavanju intenzivno radimo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVAKE GODINE IZGRADIMO ILI POSTAVIMO DESETAK NOVIH OBJEKATA POMORSKE SIGNALIZACIJE – OBITELJI VIŠE NE IDU NA SVJETIONIKE, VEĆ DVA SVJETIONIČARA ČIJA SMJENA TRAJE 30 DANA – MOJ JE SAVJET NAUTIČARIMA DA POŠTUJU MORE I NABAVE VHF STANICE – NA SVJETIONIKE SADA UGRAĐUJEMO I AIS UREĐAJE, ŠTO JE DODATNI DOPRINOS SIGURNOSTI PLOVIDBE – ZAHVALJUJUĆI LED TEHNOLOGIJI SVJETIONICI DANAS SVIJETLE JAČE I POUZDANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVAKE GODINE IZGRADIMO ILI POSTAVIMO DESETAK NOVIH OBJEKATA POMORSKE SIGNALIZACIJE – OBITELJI VIŠE NE IDU NA SVJETIONIKE, VEĆ DVA SVJETIONIČARA ČIJA SMJENA TRAJE 30 DANA – MOJ JE SAVJET NAUTIČARIMA DA POŠTUJU MORE I NABAVE VHF STANICE – NA SVJETIONIKE SADA UGRAĐUJEMO I AIS UREĐAJE, ŠTO JE DODATNI DOPRINOS SIGURNOSTI PLOVIDBE – ZAHVALJUJUĆI LED TEHNOLOGIJI SVJETIONICI DANAS SVIJETLE JAČE I POUZDANIJE razgovor 2 0 12487 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-24 12:17:05 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-21 09:50:14 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2024-02-21 09:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SVAKE GODINE IZGRADIMO ILI POSTAVIMO DESETAK NOVIH OBJEKATA POMORSKE SIGNALIZACIJE – OBITELJI VIŠE NE IDU NA SVJETIONIKE, VEĆ DVA SVJETIONIČARA ČIJA SMJENA TRAJE 30 DANA – MOJ JE SAVJET NAUTIČARIMA DA POŠTUJU MORE I NABAVE VHF STANICE – NA SVJETIONIK [metadata] => robots= author= title='Distress call s VHF-a je najsigurniji poziv': razgovarali smo s Ivanom Karinom, dorektorom sektora sigirnosti plovidbe Plovputa page_title='Distress call s VHF-a je najsigurniji poziv': razgovarali smo s Ivanom Karinom, dorektorom sektora sigirnosti plovidbe Plovputa [metakey] => Ivan Karin, Plovput, sigurnost plovidbe, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439480.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439481.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/23233214.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24974756.png","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24974743.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24003871.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/21100620.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/15564682.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24759918.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/22736094.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Cropix","Plovput","Plovput","Plovput","Plovput Split","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa<\/em><\/p>","

Tvrtka Plovput <\/em>brine se o 1250 objekata pomorske signalizacije<\/p>","

Obnovljeni svjetionik na Daksi<\/p>","

Pluta\u010da je rezultat rada doma\u0107ih in\u017eenjera<\/p>","

Plovputov <\/em>brod za velike projekte<\/p>","

Obnova se obavlja kontinuirano<\/p>","

U mre\u017ei je 50 velikih svjetionika<\/p>","

Servisni brod mora zamijeniti svjetlo u roku od 24 sata<\/p>","

Svjetionici su vidljivi i u mre\u017ei AIS-a<\/p>","

Ona\u010davanje opasnih hridi, poput hridi Baba ispred Hvara, posebno je zna\u010dajno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1217","hd_26439480_1920.jpg":"1920x1080","k_26439480_1280.jpg":"1280x1280","k_26439480_1024.jpg":"1024x1024","k_26439480_640.jpg":"640x640","k_26439480_480.jpg":"480x480","k_26439480_340.jpg":"340x340","k_26439480_220.jpg":"220x220","o_26439480_1280.jpg":"1280x811","o_26439480_1024.jpg":"1024x649","o_26439480_640.jpg":"640x405","o_26439480_480.jpg":"480x304","o_26439480_340.jpg":"340x215","o_26439480_220.jpg":"220x139","h_26439480_1280.jpg":"1280x854","h_26439480_1024.jpg":"1024x683","h_26439480_640.jpg":"640x427","h_26439480_480.jpg":"480x320","h_26439480_340.jpg":"340x227","h_26439480_220.jpg":"220x147","pp_26439480_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439480_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439480_640.jpg":"640x814","pp_26439480_480.jpg":"480x611","pp_26439480_340.jpg":"340x432","pp_26439480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2744","hd_26439481_1920.jpg":"1920x1080","k_26439481_1280.jpg":"1280x1280","k_26439481_1024.jpg":"1024x1024","k_26439481_640.jpg":"640x640","k_26439481_480.jpg":"480x480","k_26439481_340.jpg":"340x340","k_26439481_220.jpg":"220x220","o_26439481_1280.jpg":"1280x1829","o_26439481_1024.jpg":"1024x1463","o_26439481_640.jpg":"640x914","o_26439481_480.jpg":"480x686","o_26439481_340.jpg":"340x485","o_26439481_220.jpg":"220x314","h_26439481_1280.jpg":"1280x854","h_26439481_1024.jpg":"1024x683","h_26439481_640.jpg":"640x427","h_26439481_480.jpg":"480x320","h_26439481_340.jpg":"340x227","h_26439481_220.jpg":"220x147","pp_26439481_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439481_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439481_640.jpg":"640x814","pp_26439481_480.jpg":"480x611","pp_26439481_340.jpg":"340x432","pp_26439481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23233214_1920.jpg":"1920x1080","k_23233214_1280.jpg":"1280x1280","k_23233214_1024.jpg":"1024x1024","k_23233214_640.jpg":"640x640","k_23233214_480.jpg":"480x480","k_23233214_340.jpg":"340x340","k_23233214_220.jpg":"220x220","o_23233214_1280.jpg":"1280x852","o_23233214_1024.jpg":"1024x681","o_23233214_640.jpg":"640x426","o_23233214_480.jpg":"480x319","o_23233214_340.jpg":"340x226","o_23233214_220.jpg":"220x146","h_23233214_1280.jpg":"1280x854","h_23233214_1024.jpg":"1024x683","h_23233214_640.jpg":"640x427","h_23233214_480.jpg":"480x320","h_23233214_340.jpg":"340x227","h_23233214_220.jpg":"220x147","pp_23233214_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233214_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233214_640.jpg":"640x814","pp_23233214_480.jpg":"480x611","pp_23233214_340.jpg":"340x432","pp_23233214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"377x574","hd_24974756_1920.png":"1920x1080","k_24974756_1280.png":"1280x1280","k_24974756_1024.png":"1024x1024","k_24974756_640.png":"640x640","k_24974756_480.png":"480x480","k_24974756_340.png":"340x340","k_24974756_220.png":"220x220","o_24974756_1280.png":"1280x1948","o_24974756_1024.png":"1024x1559","o_24974756_640.png":"640x974","o_24974756_480.png":"480x730","o_24974756_340.png":"340x517","o_24974756_220.png":"220x334","h_24974756_1280.png":"1280x854","h_24974756_1024.png":"1024x683","h_24974756_640.png":"640x427","h_24974756_480.png":"480x320","h_24974756_340.png":"340x227","h_24974756_220.png":"220x147","pp_24974756_1280.png":"1280x1628","pp_24974756_1024.png":"1024x1303","pp_24974756_640.png":"640x814","pp_24974756_480.png":"480x611","pp_24974756_340.png":"340x432","pp_24974756_220.png":"220x280"},{"size0":"1386x1039","hd_24974743_1920.jpg":"1920x1080","k_24974743_1280.jpg":"1280x1280","k_24974743_1024.jpg":"1024x1024","k_24974743_640.jpg":"640x640","k_24974743_480.jpg":"480x480","k_24974743_340.jpg":"340x340","k_24974743_220.jpg":"220x220","o_24974743_1280.jpg":"1280x959","o_24974743_1024.jpg":"1024x767","o_24974743_640.jpg":"640x479","o_24974743_480.jpg":"480x359","o_24974743_340.jpg":"340x254","o_24974743_220.jpg":"220x164","h_24974743_1280.jpg":"1280x854","h_24974743_1024.jpg":"1024x683","h_24974743_640.jpg":"640x427","h_24974743_480.jpg":"480x320","h_24974743_340.jpg":"340x227","h_24974743_220.jpg":"220x147","pp_24974743_1280.jpg":"1280x1628","pp_24974743_1024.jpg":"1024x1303","pp_24974743_640.jpg":"640x814","pp_24974743_480.jpg":"480x611","pp_24974743_340.jpg":"340x432","pp_24974743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1208","hd_24003871_1920.jpg":"1920x1080","k_24003871_1280.jpg":"1280x1280","k_24003871_1024.jpg":"1024x1024","k_24003871_640.jpg":"640x640","k_24003871_480.jpg":"480x480","k_24003871_340.jpg":"340x340","k_24003871_220.jpg":"220x220","o_24003871_1280.jpg":"1280x1288","o_24003871_1024.jpg":"1024x1030","o_24003871_640.jpg":"640x644","o_24003871_480.jpg":"480x483","o_24003871_340.jpg":"340x342","o_24003871_220.jpg":"220x221","h_24003871_1280.jpg":"1280x854","h_24003871_1024.jpg":"1024x683","h_24003871_640.jpg":"640x427","h_24003871_480.jpg":"480x320","h_24003871_340.jpg":"340x227","h_24003871_220.jpg":"220x147","pp_24003871_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003871_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003871_640.jpg":"640x814","pp_24003871_480.jpg":"480x611","pp_24003871_340.jpg":"340x432","pp_24003871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"677x478","hd_21100620_1920.jpg":"1920x1080","k_21100620_1280.jpg":"1280x1280","k_21100620_1024.jpg":"1024x1024","k_21100620_640.jpg":"640x640","k_21100620_480.jpg":"480x480","k_21100620_340.jpg":"340x340","k_21100620_220.jpg":"220x220","o_21100620_1280.jpg":"1280x903","o_21100620_1024.jpg":"1024x723","o_21100620_640.jpg":"640x451","o_21100620_480.jpg":"480x338","o_21100620_340.jpg":"340x240","o_21100620_220.jpg":"220x155","h_21100620_1280.jpg":"1280x854","h_21100620_1024.jpg":"1024x683","h_21100620_640.jpg":"640x427","h_21100620_480.jpg":"480x320","h_21100620_340.jpg":"340x227","h_21100620_220.jpg":"220x147","pp_21100620_1280.jpg":"1280x1628","pp_21100620_1024.jpg":"1024x1303","pp_21100620_640.jpg":"640x814","pp_21100620_480.jpg":"480x611","pp_21100620_340.jpg":"340x432","pp_21100620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1418x900","hd_15564682_1920.jpg":"1920x1080","k_15564682_1280.jpg":"1280x1280","k_15564682_1024.jpg":"1024x1024","k_15564682_640.jpg":"640x640","k_15564682_480.jpg":"480x480","k_15564682_340.jpg":"340x340","k_15564682_220.jpg":"220x220","o_15564682_1280.jpg":"1280x812","o_15564682_1024.jpg":"1024x649","o_15564682_640.jpg":"640x406","o_15564682_480.jpg":"480x304","o_15564682_340.jpg":"340x215","o_15564682_220.jpg":"220x139","h_15564682_1280.jpg":"1280x854","h_15564682_1024.jpg":"1024x683","h_15564682_640.jpg":"640x427","h_15564682_480.jpg":"480x320","h_15564682_340.jpg":"340x227","h_15564682_220.jpg":"220x147","pp_15564682_1280.jpg":"1280x1628","pp_15564682_1024.jpg":"1024x1303","pp_15564682_640.jpg":"640x814","pp_15564682_480.jpg":"480x611","pp_15564682_340.jpg":"340x432","pp_15564682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_24759918_1920.jpg":"1920x1080","k_24759918_1280.jpg":"1280x1280","k_24759918_1024.jpg":"1024x1024","k_24759918_640.jpg":"640x640","k_24759918_480.jpg":"480x480","k_24759918_340.jpg":"340x340","k_24759918_220.jpg":"220x220","o_24759918_1280.jpg":"1280x806","o_24759918_1024.jpg":"1024x644","o_24759918_640.jpg":"640x403","o_24759918_480.jpg":"480x302","o_24759918_340.jpg":"340x214","o_24759918_220.jpg":"220x138","h_24759918_1280.jpg":"1280x854","h_24759918_1024.jpg":"1024x683","h_24759918_640.jpg":"640x427","h_24759918_480.jpg":"480x320","h_24759918_340.jpg":"340x227","h_24759918_220.jpg":"220x147","pp_24759918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24759918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24759918_640.jpg":"640x814","pp_24759918_480.jpg":"480x611","pp_24759918_340.jpg":"340x432","pp_24759918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x729","hd_22736094_1920.jpg":"1920x1080","k_22736094_1280.jpg":"1280x1280","k_22736094_1024.jpg":"1024x1024","k_22736094_640.jpg":"640x640","k_22736094_480.jpg":"480x480","k_22736094_340.jpg":"340x340","k_22736094_220.jpg":"220x220","o_22736094_1280.jpg":"1280x952","o_22736094_1024.jpg":"1024x761","o_22736094_640.jpg":"640x476","o_22736094_480.jpg":"480x357","o_22736094_340.jpg":"340x252","o_22736094_220.jpg":"220x163","h_22736094_1280.jpg":"1280x854","h_22736094_1024.jpg":"1024x683","h_22736094_640.jpg":"640x427","h_22736094_480.jpg":"480x320","h_22736094_340.jpg":"340x227","h_22736094_220.jpg":"220x147","pp_22736094_1280.jpg":"1280x1628","pp_22736094_1024.jpg":"1024x1303","pp_22736094_640.jpg":"640x814","pp_22736094_480.jpg":"480x611","pp_22736094_340.jpg":"340x432","pp_22736094_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15232743 Threads: 6 Questions: 3173288964 Slow queries: 7109853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235426583 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/distress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa-1365770 [printLink] => /om/nautika/distress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa-1365770?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 435711 [name] => Ivan Karin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-karin [link] => /tag/ivan-karin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 463161 [name] => Plovput [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plovput [link] => /tag/plovput ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641766 [name] => sigurnost plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 10:46:40 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-plovidbe [link] => /tag/sigurnost-plovidbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVAKE GODINE IZGRADIMO ILI POSTAVIMO DESETAK NOVIH OBJEKATA POMORSKE SIGNALIZACIJE – OBITELJI VIŠE NE IDU NA SVJETIONIKE, VEĆ DVA SVJETIONIČARA ČIJA SMJENA TRAJE 30 DANA – MOJ JE SAVJET NAUTIČARIMA DA POŠTUJU MORE I NABAVE VHF STANICE – NA SVJETIONIKE SADA UGRAĐUJEMO I AIS UREĐAJE, ŠTO JE DODATNI DOPRINOS SIGURNOSTI PLOVIDBE – ZAHVALJUJUĆI LED TEHNOLOGIJI SVJETIONICI DANAS SVIJETLE JAČE I POUZDANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Distress call s VHF-a je najsigurniji poziv‘: razgovarali smo s Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439480.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439480.jpg [title] =>

Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439481.jpg [title] =>

Tvrtka Plovput brine se o 1250 objekata pomorske signalizacije

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/23233214.jpg [title] =>

Obnovljeni svjetionik na Daksi

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24974756.png [title] =>

Plutača je rezultat rada domaćih inženjera

Plovput ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24974743.jpg [title] =>

Plovputov brod za velike projekte

Plovput ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24003871.jpg [title] =>

Obnova se obavlja kontinuirano

Plovput ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/21100620.jpg [title] =>

U mreži je 50 velikih svjetionika

Plovput Split ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/15564682.jpg [title] =>

Servisni brod mora zamijeniti svjetlo u roku od 24 sata

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24759918.jpg [title] =>

Svjetionici su vidljivi i u mreži AIS-a

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/22736094.jpg [title] =>

Onačavanje opasnih hridi, poput hridi Baba ispred Hvara, posebno je značajno

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prometni znakovi i svjetlosna signalizacija iznimno su važni za sigurnost prometa cestama. Kada je, pak, o plavim jadranskim putima riječ, takva je signalizacija još značajnija. Često i presudna za sigurnost sudionika u pomorskom prometu, jer na morskoj površini uređenih cesta nema, ali zato ima valova, jakoga vjetra, opasnih oluja, pogibeljnih situacija... U takvim su nevoljama svjetionici, obalna svjetla, oznake hridi i drugi signalni sustavi pomorcima spasonosni putokazi.

Tvrtka Plovput brine se da svi ti oblici pomorske signalizacije rade kako treba, održava ih i stalno gradi nove, o čemu razgovaramo s mag. ing. elektrotehničkih i informacijskih tehnologija​ Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa.

Polako se približava proljeće i početak nove nautičke sezone. Hoće li biti nekih unapređenja kada je riječ o zadaćama Plovputa na planu sigurnosti plovidbe?

– Naravno, budući da su nam takva unapređenja u cilju podizanja sigurnosti plovidbe, što je naša temeljna djelatnost, stalno u fokusu. Uz to, nastojimo pratiti i svjetske trendove na tome planu, kao i naše obveze propisane međunarodnim propisima. Kako je Plovput član najmeritornije organizacije za sigurnost plovidbe IALA, sve naše aktivnosti u skladu su s visokim standardima te organizacije

Pritom bih napomenuo, kada je o djelokrugu našeg rada riječ, da se unapređenja mogu pratiti u dva ključna segmenta koja pokrivamo, a to su pomorska signalizacija i pomorska radijska služba, u žargonu poznata kao kanal 16. U prvom segmentu svake godine izgradimo ili postavimo desetak novih objekata pomorske signalizacije, pa će tako biti i ove godine, dok u segmentu pomorske radijske službe posljednjih godina najviše radimo na modernizaciji VHF, VHF DSC I NAVTEX sustava, te na širenju AIS mreže.

Uloga lučkih kapetanija

Koliko svjetionika, obalnih svjetala, signalnih oznaka, plutača i drugih upozoravajućih sustava trenutno postoji u Jadranu?

– Ukupno ih je oko 1250, budući da taj broj stalno pomalo raste. Pritom je od svih tih signalnih objekata njih više od 800 u vlasništvu Plovputa, dok su ostali u vlasništvu trećih osoba, odnosno luka, marina, lučica i lučkih uprava diljem Jadrana, no o svima brine Plovput.

Od objekata u našem djelokrugu najvažniji su veliki svjetionici. Ima ih 50 i svi su svrstani u prvu kategoriju po značenju za sigurnost plovidbe, što u praksi znači da se svaki njihov kvar, koji mi u Plovputu nazivamo pogašenje svjetla, mora otkloniti u roku od najviše 24 sata.

---

image

Plovputov brod za velike projekte

Plovput
---

Rekli ste da svake godine izgradite desetak novih objekata pomorske signalizacije. Radite li to na temelju vlastite analize stanja i potreba?

– Dijelom da, no najvažnije su u tom procesu određivanja novih lokacija za signalizaciju lučke kapetanije duž jadranske obale. One, naime, imaju najbolji uvid u stanje pomorskog prometa na terenu koji pokrivaju, kao i podatke o broju nesreća, nasukavanja, sudara..., na konkretnim lokacijama. Stoga su njihovi prijedlozi točaka na kojima bi trebalo postaviti novu signalizaciju najvažniji u cijelom procesu.

Koliko se eksplozija nautičkog turizma i nebrojenih izletničkih brodica u posljednjih petnaestak godina odrazila na sigurnost plovidbe hrvatskim akvatorijem?

– Iako ti podaci ne spadaju u našu domenu rada, pa nemam cjeloviti uvid, moja je procjena da bum nautičkog turizma značajno utječe na sigurnost plovidbe. To više što je riječ o porastu broja plovila koji je najveći na Mediteranu. No njegovi se efekti na našu aktivnost odražavaju posredno. Preko analiza stanja lučkih kapetanija koje sam spomenuo, odnosno njihovih naputaka gdje locirati nove objekte pomorske signalizacije kako bi se sigurnost prometa povećala. Na temelju tih podataka mi izrađujemo plan gradnje u idućoj godini koji se dostavlja Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odobrenje, a onda po njemu gradimo i održavamo predviđene objekte. Svi smo uvezani u tom lancu i svatko ima svoju ulogu.

Pet brzih brodica

Susreću li se vaši svjetioničari s nekim neobičnim situacijama i postupcima sudionika u pomorskom prometu?

– Ne tako često, ali bilo je neobičnih događaja. Imali smo, primjerice, slučaj da je svjetioničar spašavao jednu obitelj na Susku koja se izgubila, u koordinaciji s HGS-om. No, osim vrlo rijetkih nasukavanja na svjetionike, nautičari ih uglavnom zaobilaze znajući i uvažavajući njihovu funkciju.

---

image

U mreži je 50 velikih svjetionika

Plovput Split
---

Imate li kao tvrtka mogućnost povlačenja sredstava EU-a za određene projekte. Ako imate, što je u planu ili realizaciji?

– Imamo takvu mogućnost, pa smo i aplicirali za financiranje dvaju važnih projekata za Plovput. Riječ je o gradnji pet brzih aluminijskih brodica za potrebe održavanja objekata pomorske signalizacije duž Jadrana, te dva velika radna broda za gradnju i opskrbu svjetionika. Prva se brodica već gradi u šibenskom brodogradilištu Iskra, i to iz naših sredstava, jer još čekamo prihvaćanje financiranja projekta europskim novcem. Vjerujemo da će projekt proći i da ćemo novac retroaktivno dobiti i za tu prvu brodicu za koju smo raspisali javnu nabavu kako ne bismo gubili vrijeme. Naime, za svako plovilo ide poseban natječaj za javnu nabavu. Također smo aplicirali i za projekt sustava daljinskog nadzora za sve svjetionike na Jadranu. Sada takav nadzor ima samo njih 103, a kada se projekt dovrši, tada će obalne radijske postaje Rijeka, Split i Dubrovnik, u kojima postoje stalna dežurstva, moći vidjeti što se događa na svakom objektu, radi li svjetlo kako treba. Inače, cijela ova investicija za koju smo zatražili EU sredstva, dakle brodovi i sustav nadzora, iznosi oko 20 milijuna eura. Osim toga, Plovput sudjeluje i u većem broju manjih EU projekata, kao što je projekt CYSCROMS vezan uz kibernetičku sigurnost, projekt MEDOSMOSIS...

Koliko je svjetionika do danas automatizirano, a koliko ih još ima ljudsku posadu?

– Svi su automatizirani, a 16 ih ima ljudsku posadu.

Kad kažete da su svi automatizirani, to se vjerojatno odnosi na svjetlosnu signalizaciju neovisno o svjetioničaru?

– Da, svjetlo radi potpuno automatski, s tim da onih 50 svjetionika koji spadaju u prvu kategoriju ima i rezervno svjetlo. Dakle, ako bi došlo do kvara glavnog svjetla, automatski se aktivira pomoćno.

Automatika i svjetioničari

Što u uvjetima takve automatizacije ostaje kao zadaća ljudske posade?

– Njihova je zadaća održavanje objekta, motrenje okolnih manjih objekata pomorske signalizacije, briga o zgradi svjetionika kako bi ostala u dobrom stanju, njezinu okolišu..., neka vrsta aktivnog dežurstva. Uvođenjem digitalizacije i automatike dosta se toga promijenilo u odnosu na prijašnje vrijeme, kad su svjetioničari imali znatno više obveza.

---

image

Svjetionici su vidljivi i u mreži AIS-a

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kad pogledate stanje otprije 20 godina, je li tada bilo dvostruko više svjetionika s posadom?

– Mislim da jest, ali želim naglasiti da taj proces ukidanja posada ima i neke limite. Naime, svi pučinski svjetionici, poput Palagruže ili Sušca, moraju imati ljudsku posadu, i to će tako vjerojatno biti i dalje. Doduše, Velika Britanija, primjerice, više uopće nema svjetioničare, i to od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i većina ostalih pomorskih zemalja. No mi imamo drukčiju tradiciju i pravila.

Nekad su na svjetionicima živjele i obitelji svjetioničara. Kako to danas izgleda?

– Obitelji više ne idu na svjetionike, nego uglavnom na njima imamo dva člana posade. Oni tu u smjeni provedu 30 dana, a potom isto toliko vremena na kopnu.

Je li teško pronaći svjetioničare ili je interes dovoljan za popunu?

– To je mnogima zanimljivo pitanje. Evo, imali smo lani natječaj za svjetioničare i javilo se 17 ljudi. I to vrlo različitih struka. Prijavili su se profesori, ljudi sa srednjom stručnom spremom, visokoobrazovani, javio se čak i jedan Talijan. Osobno sam mislio da će biti i više prijava jer se oko svjetionika i svjetioničara uvijek stvara i neka mistika...

Važno je da ste ipak imali dovoljno kandidata za popunu?

– Jesmo, iako je pravih kandidata uvijek znatno manje od prijavljenih. Kada kažem pravih, mislim na neka znanja i vještine koje čovjek mora imati da bi mogao obavljati predviđene zadaće svjetioničara. To bi trebao biti čovjek neke tehničke struke, mora znati popraviti oštećene stvari, upaliti agregat, obojiti zid, razumjeti se u dosta toga kako bi mogao i znao riješiti neki problem daleko od kopna. Što, naravno, ne znači da neki kandidat netehničke struke to možda neće znati. Uglavnom, prigodom selekcije broj kandidata se dosta smanji. Također je vrlo je važna i psihička stabilnost kandidata. Ipak je to specifičan i usamljenički posao.

Limiti GSM mreža

Što biste kao stručna osoba savjetovali nautičarima, ribolovcima i svima drugima koji često isplovljavaju na more?

– Da poštuju more. To je najkraće i najvažnije. I da se, upravo zbog toga poštovanja, uvijek dobro informiraju o svemu što je važno za sigurnost prije nego što isplove na more.

U djelokrugu Plovputa je i Pomorska radijska služba putem VHF-a i obalnih postaja Rijeka Radio, Split Radio i Dubrovnik Radio. Smanjuje li se korištenje VHF-a u vrijeme dominacije mobilnih mreža?

– Smanjuje, ali ipak ne značajno. Pomorci i ribari mahom i dalje koriste usluge radijskih postaja, a ono što je zanimljivo jest da sada imamo i AIS sustav, koji omogućava plovilima identificiranje drugih brodova u blizini. No problem je što i VHF radiostanice i AIS sustav u praksi imaju samo plovila veća od 15 metara, pa manje brodice uglavnom ostaju nepokrivene njihovim uslugama i prednostima. Njima je tada jedina alternativa mobitel i GSM mreže.

Mobilne mreže su praktične, ali signal se često gubi s južnih strana otoka i na drugim lokacijama, pa nisu baš sigurna opcija kad zatreba pomoć u nevolji?

– To i jest bit. VHF signal nemjerljivo je pouzdaniji i pokriva cijeli naš akvatorij. U tom bi smislu moj savjet nautičarima bio da nabave VHF stanicu ako je nemaju. To nije skup ni velik uređaj, a može biti spasonosan u slučaju nevolje. Jer osim što postoji 24-satno dežurstvo na kanalu 16, pa će poziv u pomoć biti primljen i odmah proslijeđen na postupanje nadležnim službama u bilo koje doba, VHF ima još jednu veliku prednost. Na uređajima postoji i funkcija DSC, odnosno distress call. Ona se koristi ako situacija postane kritična, kad brod počne primati more i potapati se, nastupi panika, ne znate gdje biste prije. Tada se skine poklopac i pritisne DSC dugme, nakon čega će vaš uređaj s te pozicije sam početi odašiljati signal koji će primiti naše radijske postaje. I to sa svim podacima, o vama, plovilu i poziciji na kojoj se nalazite. To omogućava da se spasilačke službe odmah zapute u pomoć na točnu lokaciju. U takvim situacijama mobitel je gotovo nemoguće koristiti, čak i kad biste imali signal, a još teže objasniti gdje ste točno. Mnogi nautičari ne znaju za ovo što sam rekao, a mislim da bi trebali znati.

---

image

Onačavanje opasnih hridi, poput hridi Baba ispred Hvara, posebno je značajno

---

Klik na ekranu

Svijet se ubrzano tehnološki mijenja. Stižu li neke nove tehnologije i u segment signalizacije kojim se bavite?

– Stižu, i to u raznim segmentima. Spomenuo sam AIS, iako on nije izravno signalizacija, ali važan je za sigurnost plovidbe. To više što se sada i svjetionici, pa tako i naši, sve više označavaju AIS uređajima. To omogućuje zapovjednicima brodova, kada ugledaju svjetlo nekog svjetionika, da na ekranu s digitalnom kartom vide i AIS oznaku njegove lokacije. Klikom na nju, dobit će prikaz svih podataka o tom svjetioniku. Na taj se način uvezuju svjetlosni i elektronički signali, što olakšava plovidbu i povećava njezinu sigurnost.

Važan su napredak i LED svjetla koja postaju standard na gotovo svim svjetionicima. Osim što su ekološki prihvatljivija, jer trebaju manje struje, manje akumulatora, a time i manje olova, ona imaju i značajno veću svjetlosnu snagu. Također su i bolje uočljiva jer žaruljama sa žarnom niti treba nešto vremena da se zažare. Vrlo kratko, ali treba. LED svjetla, pak, trenutačno zasvijetle u punom sjaju i snazi. Možda je još važnija činjenica da LED svjetla ne pregorijevaju. Mi ih kontroliramo najmanje jednom godišnje zbog sigurnosti, no kvarova i pregorijevanja praktički više nemamo. Žarulje, pak, pregore barem dva puta godišnje. To se čini kao mali problem, no mi moramo upaliti brzu brodicu, otploviti do svjetionika kako bismo je promijenili, vratiti se natrag i na većim udaljenostima potrošiti do 300 litara nafte. Sve to zbog jedne žarulje.

---

PROIZVELI SMO SVOJU PLUTAČU

Svake godine na raznim lokacijama postavimo veći broj signalnih i svjetlećih plutača. Godinama smo raspisivali natječaje i kupovali ih po dosta visokoj cijeni, oko 18 tisuća eura, a onda smo prije tri godine odlučili sami ih napraviti. Naši inženjeri izradili su projekt, splitski Pomorski fakultet nam je pomogao oko izračuna stabiliteta, a proizvodnju smo organizirali u svom pogonu na Stinicama. Dobili smo za njih sve potrebne certifikate, kao i onaj IALA-in, pa ih sada sami radimo. I to po približno upola nižoj cijeni. Također smo vlastitom proizvodnjom značajno smanjili gubitak vremena od zahtjeva do postavljanja plutače na neku poziciju.

To su, inače, plutače visoke oko 7 metara i promjera 2,5 metara, najčešće signalne ili svjetleće. Radimo ih od polietilena kao ekološki prihvatljivog materijala, a nadgrađe je od aluminija otpornog na djelovanje mora. Pokazale su se jako dobrima i za njih su se zainteresirali u Sloveniji, Crnoj Gori i Dubaiju. Dobili smo i konkretne upite pa je moguće da postanu naš izvozni proizvod.

---

---

image

Plutača je rezultat rada domaćih inženjera

Plovput
---

---

DUGA TRADICIJA

Kad govorimo o tradiciji Plovputa kao djelatnosti, možda bi je najbolje bilo povezati sa svjetionikom Savudrija, koji je izgrađen prije 205 godina. Izgradila ga je tadašnja Austrija, a 17. travnja 1818. osobno ga je pohodio car Franjo I. kako bi upalio prvo svjetlo. Od tada su Austrija pa Austro-Ugarska u idućih sto godina izgradili cjelokupnu mrežu svjetionika na našoj obali Jadrana, a paralelno je uspostavljana i služba njihova održavanja i opskrbe. Trajala je kroz dvije Jugoslavije, a nakon osamostaljenja Hrvatske mi smo preuzeli brigu o njima.

Plovput ima 265 zaposlenih, raspoređenih u sedam plovnih područja. To su Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Dubrovnik, s tim da Split ima ispostavu u Pločama. Od ukupnog broja ljudi, njih 200 radi u osnovnoj djelatnosti, a ostali su u financijama, komercijali, pravnoj službi i informatici.

---

---

OBNOVA BAŠTINE

U prošlom stoljeću dogodio se zastoj u ozbiljnijem održavanju svjetionika, pa su mnogi od njih postali derutni, a neki su uz to bili opljačkani i devastirani. Osobito nakon što su ih napustile ljudske posade. Stoga smo u Plovputu prije nekoliko godina odlučili krenuti u projekt obnove svjetionika, koji su uz svoju osnovnu funkciju i važna kulturna baština Hrvatske. Dosad smo, i to vlastitim sredstvima, obnovili dva svjetionika, Daksu pokraj Dubrovnika i Vnetak na Unijama, a ove ćemo godine obnoviti i Trstenik kod Cresa. Projekt ćemo nastaviti jer ga smatramo strateški važnim, unatoč tome što je obnova iznimno skupa, a sredstva EU-a za tu svrhu nismo uspjeli dobiti. Prvenstveno zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa na svjetionicima, pa sada i na njihovu rješavanju intenzivno radimo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Cropix Plovput Plovput Plovput Plovput Split Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa

Božidar Vukičević/Cropix

Tvrtka Plovput brine se o 1250 objekata pomorske signalizacije

Cropix

Obnovljeni svjetionik na Daksi

Plovput

Plutača je rezultat rada domaćih inženjera

Plovput

Plovputov brod za velike projekte

Plovput

Obnova se obavlja kontinuirano

Plovput Split

U mreži je 50 velikih svjetionika

Božidar Vukičević/Cropix

Servisni brod mora zamijeniti svjetlo u roku od 24 sata

Božidar Vukičević/Cropix

Svjetionici su vidljivi i u mreži AIS-a


Onačavanje opasnih hridi, poput hridi Baba ispred Hvara, posebno je značajno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/distress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa-1365770 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5af6485c39593ba2e8138e510803f53db7b28cce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Distress+call+s+VHF-a+je+najsigurniji+poziv%E2%80%98%3A+razgovarali+smo+s+Ivanom+Karinom%2C+direktorom+Sektora+sigurnosti+plovidbe+Plovputa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdistress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa-1365770 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdistress-call-s-vhf-a-je-najsigurniji-poziv-razgovarali-smo-s-ivanom-karinom-dorektorom-sektora-sigirnosti-plovidbe-plovputa-1365770 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVAKE GODINE IZGRADIMO ILI POSTAVIMO DESETAK NOVIH OBJEKATA POMORSKE SIGNALIZACIJE – OBITELJI VIŠE NE IDU NA SVJETIONIKE, VEĆ DVA SVJETIONIČARA ČIJA SMJENA TRAJE 30 DANA – MOJ JE SAVJET NAUTIČARIMA DA POŠTUJU MORE I NABAVE VHF STANICE – NA SVJETIONIKE SADA UGRAĐUJEMO I AIS UREĐAJE, ŠTO JE DODATNI DOPRINOS SIGURNOSTI PLOVIDBE – ZAHVALJUJUĆI LED TEHNOLOGIJI SVJETIONICI DANAS SVIJETLE JAČE I POUZDANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

razgovor‘Distress call s VHF-a je najsigurniji poziv‘: razgovarali smo s Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa

Piše MIOMIR ŠTRBAC
21. veljače 2024. - 10:23

Prometni znakovi i svjetlosna signalizacija iznimno su važni za sigurnost prometa cestama. Kada je, pak, o plavim jadranskim putima riječ, takva je signalizacija još značajnija. Često i presudna za sigurnost sudionika u pomorskom prometu, jer na morskoj površini uređenih cesta nema, ali zato ima valova, jakoga vjetra, opasnih oluja, pogibeljnih situacija... U takvim su nevoljama svjetionici, obalna svjetla, oznake hridi i drugi signalni sustavi pomorcima spasonosni putokazi.

Tvrtka Plovput brine se da svi ti oblici pomorske signalizacije rade kako treba, održava ih i stalno gradi nove, o čemu razgovaramo s mag. ing. elektrotehničkih i informacijskih tehnologija​ Ivanom Karinom, direktorom Sektora sigurnosti plovidbe Plovputa.

Polako se približava proljeće i početak nove nautič...

15. svibanj 2024 18:29