StoryEditorOCM

SAJAM U CANNESUKrenulo šest dana ludila na Azurnoj obali, posjetitelje Yacht Festivala čeka 120 premijera

Piše Gordan Jelavić
10. rujna 2024. - 19:48

Flota od 700 brodova za razonodu, od čega 120 premijera, čeka na posjetitelje do 15. rujna u mondenom francuskom ljetovalištu u Cannesu. Svečano je u utorak otvoren najprestižniji europski morski sajam i u svome 47. izdanju nudi najbolje što nautička industrija trenutno ima za ponuditi.

Prijavljeno je 640 izlagača iz cijeloga svijeta što za Francusku i nije tako velik broj. Oni naime samo u ovoj branši imaju preko šest tisuća kompanija s 45 tisuća zaposlenih i prihodom od 6,3 milijarde eura.

Plovidbom se rekreativno bavi četiri milijuna Francuza, a 13 milijuna ljudi uživa u raznim oblicima sportova na vodi. Stoga ne čudi veliki interes tamošnje javnosti za prvim nautičkim sajmom kojim se otvara nova poslovna sezona.

image

Za obići cijeli sajam malo je šest dana

Cannes Yachting Festival

Ni cijena ulaznice od 39 eura nije preveliki problem jer se u Cannesu zaista ima što vidjeti. Posebni dijelovi sajma su pak rezervirani za nautički jet-set s Platinum akreditacijom vrijednom 1500 eura.

Gradska luka Vieux Port prigodno ispražnjena za potrebe sajma je glavni izložbeni prostor s kilometrima tapeciranih šetnica, a shuttle plovila posjetitelje voze do obližnjeg Port Canta za polovne jahte, jedrilice, manje motorne brodice i morske igračke.

image

Polovica izloženih brodova duža je od 12 metara

Cannes Yachting Festival

Čak polovica izloženih plovila spada u kategoriju iznad 12 metara što s današnjim cijenama već predstavlja milijunsku investiciju. Ako je nakon kupnje broda ostalo viška novca može se potrošiti u obližnjim luksuznim trgovinama ulice Croisette i kockarnicama slavnih hotela. Vrhunac zabave je u dugi petak kad sajam uz raskošne tulume radi do 22 sata.

Budući da nautičari uvijek vode računa i o okolišu, ove godine je uvedena posebno označena inovacijska ruta za sve kompanije koje brinu o ostavljanju što manjega traga na morskom ekosustavu.

image

Solarna atrakcija Milikan M.9

Cannes Yachting Festival
image

Vieux Port inače je dom mnogih jahti

Cannes Yachting Festival
image

U petak sajam radi do 22 sata

Cannes Yachting Festival
image

Katamarani su sve brojniji

 

10. rujan 2024 19:48