stdClass Object ( [id] => 1222961 [title] => Moreplovci na daskama i u kajacima često srljaju u ugroze: analiziramo ovogodišnju statistiku nesreća na Jadranu [alias] => moreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U akcijama traganja i spašavanja na moru, na hrvatskom dijelu Jadrana, od početka godine do 15. kolovoza, spašena su 343 nautičara i turista, te 78 plovnih objekata. Nažalost, u nesrećama je, kao i uvijek, bilo i teških stradanja. Poginulo je 19 osoba, 9 je ozlijeđenih, dvije se vode kao nestale...

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je u tom razdoblju koordinirala ukupno 346 akcija traganja i spašavanja...

Raduje što unatoč, stradanjima, podaci pokazuju da je ipak manje nesreća i stradalih nego prošle i prethodnih godina. U protekle dvije godine je zabilježeno po 28 stradalih. I to u svim kategorijama!

To posebno veseli, jer je ove godine na Jadranu rekordan broj nautičara. Procjenjuje se da našim dijelom Jadrana plovi čak 160.000 plovila!

Precjenjivanje mogućnosti

U tako gustom prometu nažalost mora biti i nesreća i stradanja. Odlično je da se brojke smanjuju, a mogle bi biti još manje kad bi se svi na moru više pridržavali propisa i pazili na vremenske uvijete, a turisti bili oprezniji i bolje shvaćali opasnosti koje more uz sve radosti može donijeti ako ga se podcijeni.

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru upozoravaju: - Između ostalog zapažamo opasnost od nepažnje s korištenjem skupina plovila jednostavnije konstrukcije, čija je namjena prvenstveno za razonodu, sport i rekreaciju (kajaci, razne vrste daski za jedrenje, SUP-ovi i sl.).

---

image

Na vrijeme treba pobjeći od nevere

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Korisnici tih plovila često precjenjuju vlastite mogućnosti, kao i tehničke karakteristike, te maritimna svojstva takvih sprava. Zbog toga se događaju brojni slučajevi pomorskih nezgoda, nesreća i nestanaka na moru, posebno kad dođe do naglih promjena vremenskih prilika.

Jedan od bitnih čimbenika koji izravno utječe na opseg i složenost akcija traganja i spašavanja na moru jest i količina pomorskog prometa. Ona je posljednjih godina u stalnom porastu. To za posljedicu ima povećanje prometnog opterećenja, osobito u vrijeme ljetnih mjeseci kada je ujedno u porastu i razina vjerojatnosti nastanka pomorskih nesreća...

U MRCC-u poslovi traganja i spašavanja na moru obavljaju se bez prekida 24 sata svih 365 dana godišnje. No iz Centra za spašavanje i traganje naglašavaju da se tako tijekom lipnja, srpnja i kolovoza dogodi 50 posto svih pomorskih nesreća i nezgoda na moru te dodaju: - U ova ta tri ljetna mjeseca provede se 60 posto svih godišnjih akcija traganja i spašavanja.

Ključni uzrok pomorskih nesreća i nezgoda (od čega 90 - 95 posto otpada na brodice i jahte), jest ljudski faktor. Ponajviše nemar prema prognostičkim upozorenjima, nedovoljno nautičko iskustvo i neadekvatne opremljenosti.

Uz redovan nadzor sigurnosti pomorskog prometa, nadležno ministarstvo provodi i preventivno djelovanje prema svim sudionicima kroz akcije Sigurne plovidbe, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe i redovito apelira na odgovorno ponašanje svih sudionika u pomorskom prometu.

To se provodi upravo s ciljem smanjenja broja pomorskih nesreća, a samim time i štetnih posljedica za ljudske živote, plovila, imovinu i morski okoliš - naglašavaju iz MRCC-a.

---

image

Pijavica uvijek može iznenaditi

Ivo Ravlić/Cropix
---

Poštujte propise i more

Ujedno dodaju kako osim koordiniranja akcija traganja i spašavanja na moru, veliki broj aktivnosti i akcija MRCC Rijeka provodi u suradnji s kapetanijama na pružanju pomoći zdravstvenim djelatnicima.

To se odnosi na situacije kada je potrebno osigurati hitan medicinski prijevoz pacijenata s otoka na kopno u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Svih prethodnih godina, uključujući i tekuću, zadaće ove vrste službenici lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija obavljaju pravovremeno i profesionalno.

U svrhu pravovremenog i kvalitetnog funkcioniranja sustava sigurnosti plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava značajna proračunska i materijalna sredstva za potrebe operativne spremnosti i učinkovitosti nadležnih službi.

To se ponajprije očituje kroz provedbu redovnih nadzora, ali i koordiniranih središnjih akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, na području nadležnosti svih osam lučkih kapetanija te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, tijekom trajanja razdoblja pojačanog pomorskog prometa.

---

image

Posada trajekta spasila je jedriličare

Slobodna Dalmacija
---

Na kraju, iz Središnjice još jednom naglašavaju važnost pridržavanja propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovila, te pozivaju sve da se pridržavaju pravila te tako zaštite sebe i ostale sudionike pomorskog prometa. Podsjećaju i na mogućnost korištenja višejezične besplatne aplikacije za pametne telefone nIS, te uvijek dostupan broj 195.

---

TRAGIČAN SUDAR BRODICA I PREVRTANJE IZLETNIČKOG BRODA

- Tragičan događaj 6. kolovoza kod otočića Fenoliga na pulskom području. Oko 500 metara jugozapadno od otočića sudarila su se dva plovila s njemačkim državljanima. Jedan Nijemac je poginuo drugi je s ozljedama prebačen u pulsku bolnicu. Plovilo poginulog je potonulo...

- Otprilike mjesec dana ranije, tragično je završilo i prevrtanje izletničkog broda s deset putnika na mljetskom arhipelagu. Poginuo je voditelj brodice a 9 putnika je spašeno. Izletnička brodica Kača prevrnula se 10. srpnja oko 16,40 sati na području između otočića Glavat i hridi Crna Seka...

- Srećom bez teških posljedica po živote ljudi, dva tjedna kasnije završila je havarija još jednog izletničkog broda. U Splitu, je 24. srpnja oko 0,2 sataizletnički brod Morska vila udario u obalu kod Inine benzinska postaje na Zapadnoj obali. Svi članovi posade i putnici ostali su neozlijeđeni a brod je potonuo...

- Sretno je završilo i više traganja i spašavanja turista koji su nepromišljeno krenuli u avanture na nedaekvatnim plovilima, SUP-ovima kajacima, na malim gumenjacima i slično i podcijenili moć i nepredvidljivost mora i vremena.

Primjerice, 9. srpnja nestali su Nijemci - otac i sin. Iznajmljenim SUP-om krenuli su iz Klenovice, kod Novog Vinodolskog, prema Krku. Ono što laičkom oku izgleda blizu postalo je daleko i opasno pogotovu kad se vrijeme pogoršalo... Nisu se vratili do navečer, iznajmljivač i obiteljza tražili su pomoć. Cijelu noć se bezuspješno tragalo a potraga je nastavljena i idućeg jutra i to s mora kopna i iz zraka. Srećom sve se dobro svršilo. Najprije je pronađen napušteni SUP. Nešto kasnije pripadnici Gorske službe spašavanja na stjenovitom i nenaseljenom dijelu Krka i pronašli su preplašene, ali neozlijeđene brodolomce...

Slična potraga zbila se 17. srpnja na području Bračkog kanala. Dvije djevojčice i dječak, petnaestogodišnjaci iz Češke, krenuli su u avanturu SUP-ovima. Vrijeme se pogoršalo i nisu se mogli vratiti, obitelj je podigla potragu... Nakon opsežne potrage pronađeni su i spašeni neozlijeđeni, ali jako preplašeni u blizini Pučišća...

-Tijekom svakog nevremena priče su vrlo slične... Kao primjer navodimo nevrijeme 7. srpnja. U MRCC Rijeka zaprimljeno je više dojava o nasukavanju brodica i nekontroliranom plutanju uslijed otrgnuća plovila sa vezova, od kojih je najveći broj zabilježen u sjevernoj Dalmaciji. Tada je tamo najviše posla i spasilačkih aktivnosti rukovodila LK Zadar s pripadajućim lučkim ispostavama te uz angažman tvrtki specijaliziranih za pružanje komercijalnog spašavanja plovila i plovnih objekata.

U izvještaju MRCC Rijeka za tu neveru od većih problema navodi se da su se u zadarskom akvatoriju nasukale tri jedrilice. Od kojih jedna sa pet osoba. Spašene su dvije brodice dok su plutale bez nadzora nakon otrgnuća sa vezova. Na Kvarneru je spašena jedna brodica, otrgnuta sa sidra. Ove pomorske nezgode,srećom rezultirale su samo materijalnim štetama na plovilima, no bez stradalih i ozlijeđenih osoba. Slično je kod svakog većeg nevremena.

---

---

NEKE TEŽE NESREĆE OD SVIBNJA DO KOLOVOZA

11.8.2022. - Strana motorna jahta potonula kod Unija, nema ozlijeđenih

7.8.2022. - Troje stranih brodolomaca spašeno na otoku Maunu

6.8.2022. - Jedna osoba smrtno stradala u sudaru dvije brodice kod otočića Fenoliga

28.7.2022. - MRCC Rijeka koordinirala više SAR akcija tijekom i nakon nevremena na moru

24.7.2022. - Nema ozlijeđenih prilikom udara izletničkog broda u obalu zapadne splitske obale

19.7.2022. - Teže ozlijeđeni putnik evakuiran sa jedrilice i prevezen u Zadar

18.7.2022. - Traganje za troje tinejdžera na SUP-u uspješno okončano kod Brača

11.7.2022. - Voditelj izletničke brodice smrtno stradao u prevrtanju kod Mljeta, putnici neozlijeđeni spašeni od utapanja

10.7.2022. - Dvoje nestalih kod Krka spašeni bez ozljeda, potraga uspješno okončana

8.7.2022. - Uspješno okončane brojne spasilačke akcije nasukanih plovila

18.6.2022. - Kod Omišlja sinoć spašene tri maloljetne osobe iz gumenjaka

19.5.2022. - Pronađena tijela tri člana posade talijanskog tegljača "Franco P", nastavlja se akcija traganja za preostalo dvoje članova posade

7.5.2022. - Spašeno pet osoba s prevrnute jedrilice, 17 nautičkih milja od Pule

---

---

U DVIJE KONTROLE NA MORU 800.000 KUNA KAZNI

U prvoj akciji Sigurna plovidba 2022. održanoj 22. srpnja naplaćeno preko 406 tisuća kuna kazni. Izvršeno je 438 inspekcijskih nadzora i utvrđena 172 kršenja propisa. Poseban naglasak nadzornih aktivnosti tokom akcije usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini preko 60 posto ukupnih prekršaja. Nadzor se kontinuirano provodi i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, i ostalim sudionicima pomorskog prometa.

Druga velika akcija je održana 10. kolovoza na području svih osam kapetanija. Tada je obavljeno je je 368 inspekcijskih nadzora, a utvrđeno 157 kršenja propisa, Prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Posebna pozornost ove akcije posvetila se i inspekcijskom nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja. Provjeravalo se valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade (vjerojatno i potaknuto i nekim nemilim događajima stradanja izletničkih brodova na Mljetu i u Splitu).

---

---

image

Vatra brzo zahvati niz plovila

Tonči Plazibat/Cropix
------
image

Noćni udar u benzinsku stanicu rezultirao je potonućem turističkog broda

Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crna bilanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => crna bilanca 2 0 4888 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-23 06:57:24 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Ivica Mikuličić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-09 11:07:10 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-09-09 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/23\/21914576.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/18908088.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/22868508.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/11328478.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/21343612.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/23\/22223828.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pucanje kobilice izazvalo je potonu\u0107e jedrilice<\/p>","

Vatra brzo zahvati niz plovila<\/p>","

No\u0107ni udar u benzinsku stanicu rezultirao je potonu\u0107em turisti\u010dkog broda<\/p>","

Na vrijeme treba pobje\u0107i od nevere<\/p>","

Pijavica uvijek mo\u017ee iznenaditi<\/p>","

Posada trajekta spasila je jedrili\u010dare<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21914576_1920.jpg":"1920x1080","k_21914576_1280.jpg":"1280x1280","k_21914576_1024.jpg":"1024x1024","k_21914576_640.jpg":"640x640","k_21914576_480.jpg":"480x480","k_21914576_340.jpg":"340x340","k_21914576_220.jpg":"220x220","o_21914576_1280.jpg":"1280x853","o_21914576_1024.jpg":"1024x682","o_21914576_640.jpg":"640x426","o_21914576_480.jpg":"480x320","o_21914576_340.jpg":"340x226","o_21914576_220.jpg":"220x146","h_21914576_1280.jpg":"1280x854","h_21914576_1024.jpg":"1024x683","h_21914576_640.jpg":"640x427","h_21914576_480.jpg":"480x320","h_21914576_340.jpg":"340x227","h_21914576_220.jpg":"220x147","pp_21914576_1280.jpg":"1280x1628","pp_21914576_1024.jpg":"1024x1303","pp_21914576_640.jpg":"640x814","pp_21914576_480.jpg":"480x611","pp_21914576_340.jpg":"340x432","pp_21914576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18908088_1920.jpg":"1920x1080","k_18908088_1280.jpg":"1280x1280","k_18908088_1024.jpg":"1024x1024","k_18908088_640.jpg":"640x640","k_18908088_480.jpg":"480x480","k_18908088_340.jpg":"340x340","k_18908088_220.jpg":"220x220","o_18908088_1280.jpg":"1280x853","o_18908088_1024.jpg":"1024x682","o_18908088_640.jpg":"640x426","o_18908088_480.jpg":"480x320","o_18908088_340.jpg":"340x226","o_18908088_220.jpg":"220x146","h_18908088_1280.jpg":"1280x854","h_18908088_1024.jpg":"1024x683","h_18908088_640.jpg":"640x427","h_18908088_480.jpg":"480x320","h_18908088_340.jpg":"340x227","h_18908088_220.jpg":"220x147","pp_18908088_1280.jpg":"1280x1628","pp_18908088_1024.jpg":"1024x1303","pp_18908088_640.jpg":"640x814","pp_18908088_480.jpg":"480x611","pp_18908088_340.jpg":"340x432","pp_18908088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_22868508_1920.jpg":"1920x1080","k_22868508_1280.jpg":"1280x1280","k_22868508_1024.jpg":"1024x1024","k_22868508_640.jpg":"640x640","k_22868508_480.jpg":"480x480","k_22868508_340.jpg":"340x340","k_22868508_220.jpg":"220x220","o_22868508_1280.jpg":"1280x792","o_22868508_1024.jpg":"1024x634","o_22868508_640.jpg":"640x396","o_22868508_480.jpg":"480x297","o_22868508_340.jpg":"340x210","o_22868508_220.jpg":"220x136","h_22868508_1280.jpg":"1280x854","h_22868508_1024.jpg":"1024x683","h_22868508_640.jpg":"640x427","h_22868508_480.jpg":"480x320","h_22868508_340.jpg":"340x227","h_22868508_220.jpg":"220x147","pp_22868508_1280.jpg":"1280x1628","pp_22868508_1024.jpg":"1024x1303","pp_22868508_640.jpg":"640x814","pp_22868508_480.jpg":"480x611","pp_22868508_340.jpg":"340x432","pp_22868508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_11328478_1920.jpg":"1920x1080","k_11328478_1280.jpg":"1280x1280","k_11328478_1024.jpg":"1024x1024","k_11328478_640.jpg":"640x640","k_11328478_480.jpg":"480x480","k_11328478_340.jpg":"340x340","k_11328478_220.jpg":"220x220","o_11328478_1280.jpg":"1280x864","o_11328478_1024.jpg":"1024x691","o_11328478_640.jpg":"640x432","o_11328478_480.jpg":"480x324","o_11328478_340.jpg":"340x229","o_11328478_220.jpg":"220x148","h_11328478_1280.jpg":"1280x854","h_11328478_1024.jpg":"1024x683","h_11328478_640.jpg":"640x427","h_11328478_480.jpg":"480x320","h_11328478_340.jpg":"340x227","h_11328478_220.jpg":"220x147","pp_11328478_1280.jpg":"1280x1628","pp_11328478_1024.jpg":"1024x1303","pp_11328478_640.jpg":"640x814","pp_11328478_480.jpg":"480x611","pp_11328478_340.jpg":"340x432","pp_11328478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21343612_1920.jpg":"1920x1080","k_21343612_1280.jpg":"1280x1280","k_21343612_1024.jpg":"1024x1024","k_21343612_640.jpg":"640x640","k_21343612_480.jpg":"480x480","k_21343612_340.jpg":"340x340","k_21343612_220.jpg":"220x220","o_21343612_1280.jpg":"1280x853","o_21343612_1024.jpg":"1024x682","o_21343612_640.jpg":"640x426","o_21343612_480.jpg":"480x320","o_21343612_340.jpg":"340x226","o_21343612_220.jpg":"220x146","h_21343612_1280.jpg":"1280x854","h_21343612_1024.jpg":"1024x683","h_21343612_640.jpg":"640x427","h_21343612_480.jpg":"480x320","h_21343612_340.jpg":"340x227","h_21343612_220.jpg":"220x147","pp_21343612_1280.jpg":"1280x1628","pp_21343612_1024.jpg":"1024x1303","pp_21343612_640.jpg":"640x814","pp_21343612_480.jpg":"480x611","pp_21343612_340.jpg":"340x432","pp_21343612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1100x761","hd_22223828_1920.jpg":"1920x1080","k_22223828_1280.jpg":"1280x1280","k_22223828_1024.jpg":"1024x1024","k_22223828_640.jpg":"640x640","k_22223828_480.jpg":"480x480","k_22223828_340.jpg":"340x340","k_22223828_220.jpg":"220x220","o_22223828_1280.jpg":"1280x885","o_22223828_1024.jpg":"1024x708","o_22223828_640.jpg":"640x442","o_22223828_480.jpg":"480x332","o_22223828_340.jpg":"340x235","o_22223828_220.jpg":"220x152","h_22223828_1280.jpg":"1280x854","h_22223828_1024.jpg":"1024x683","h_22223828_640.jpg":"640x427","h_22223828_480.jpg":"480x320","h_22223828_340.jpg":"340x227","h_22223828_220.jpg":"220x147","pp_22223828_1280.jpg":"1280x1628","pp_22223828_1024.jpg":"1024x1303","pp_22223828_640.jpg":"640x814","pp_22223828_480.jpg":"480x611","pp_22223828_340.jpg":"340x432","pp_22223828_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5593720 Threads: 74 Questions: 1000258640 Slow queries: 0 Opens: 177195 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.818 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8959570 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/moreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu-1222961 [printLink] => /om/nautika/moreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu-1222961?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 506258 [name] => sigurnost na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-na-moru [link] => /tag/sigurnost-na-moru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652225 [name] => nesreće na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-08 15:11:55 [main_article_id] => 0 [alias] => nesrece-na-moru [link] => /tag/nesrece-na-moru ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crna bilanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Moreplovci na daskama i u kajacima često srljaju u ugroze: analiziramo ovogodišnju statistiku nesreća na Jadranu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/21914576.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duško Marušić/Cropix [mainImageDesc] =>

Pucanje kobilice izazvalo je potonuće jedrilice

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/21914576.jpg [title] =>

Pucanje kobilice izazvalo je potonuće jedrilice

Duško Marušić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/18908088.jpg [title] =>

Vatra brzo zahvati niz plovila

Tonči Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/22868508.jpg [title] =>

Noćni udar u benzinsku stanicu rezultirao je potonućem turističkog broda

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/11328478.jpg [title] =>

Na vrijeme treba pobjeći od nevere

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/21343612.jpg [title] =>

Pijavica uvijek može iznenaditi

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/23/22223828.jpg [title] =>

Posada trajekta spasila je jedriličare

Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U akcijama traganja i spašavanja na moru, na hrvatskom dijelu Jadrana, od početka godine do 15. kolovoza, spašena su 343 nautičara i turista, te 78 plovnih objekata. Nažalost, u nesrećama je, kao i uvijek, bilo i teških stradanja. Poginulo je 19 osoba, 9 je ozlijeđenih, dvije se vode kao nestale...

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je u tom razdoblju koordinirala ukupno 346 akcija traganja i spašavanja...

Raduje što unatoč, stradanjima, podaci pokazuju da je ipak manje nesreća i stradalih nego prošle i prethodnih godina. U protekle dvije godine je zabilježeno po 28 stradalih. I to u svim kategorijama!

To posebno veseli, jer je ove godine na Jadranu rekordan broj nautičara. Procjenjuje se da našim dijelom Jadrana plovi čak 160.000 plovila!

Precjenjivanje mogućnosti

U tako gustom prometu nažalost mora biti i nesreća i stradanja. Odlično je da se brojke smanjuju, a mogle bi biti još manje kad bi se svi na moru više pridržavali propisa i pazili na vremenske uvijete, a turisti bili oprezniji i bolje shvaćali opasnosti koje more uz sve radosti može donijeti ako ga se podcijeni.

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru upozoravaju: - Između ostalog zapažamo opasnost od nepažnje s korištenjem skupina plovila jednostavnije konstrukcije, čija je namjena prvenstveno za razonodu, sport i rekreaciju (kajaci, razne vrste daski za jedrenje, SUP-ovi i sl.).

---

image

Na vrijeme treba pobjeći od nevere

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Korisnici tih plovila često precjenjuju vlastite mogućnosti, kao i tehničke karakteristike, te maritimna svojstva takvih sprava. Zbog toga se događaju brojni slučajevi pomorskih nezgoda, nesreća i nestanaka na moru, posebno kad dođe do naglih promjena vremenskih prilika.

Jedan od bitnih čimbenika koji izravno utječe na opseg i složenost akcija traganja i spašavanja na moru jest i količina pomorskog prometa. Ona je posljednjih godina u stalnom porastu. To za posljedicu ima povećanje prometnog opterećenja, osobito u vrijeme ljetnih mjeseci kada je ujedno u porastu i razina vjerojatnosti nastanka pomorskih nesreća...

U MRCC-u poslovi traganja i spašavanja na moru obavljaju se bez prekida 24 sata svih 365 dana godišnje. No iz Centra za spašavanje i traganje naglašavaju da se tako tijekom lipnja, srpnja i kolovoza dogodi 50 posto svih pomorskih nesreća i nezgoda na moru te dodaju: - U ova ta tri ljetna mjeseca provede se 60 posto svih godišnjih akcija traganja i spašavanja.

Ključni uzrok pomorskih nesreća i nezgoda (od čega 90 - 95 posto otpada na brodice i jahte), jest ljudski faktor. Ponajviše nemar prema prognostičkim upozorenjima, nedovoljno nautičko iskustvo i neadekvatne opremljenosti.

Uz redovan nadzor sigurnosti pomorskog prometa, nadležno ministarstvo provodi i preventivno djelovanje prema svim sudionicima kroz akcije Sigurne plovidbe, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe i redovito apelira na odgovorno ponašanje svih sudionika u pomorskom prometu.

To se provodi upravo s ciljem smanjenja broja pomorskih nesreća, a samim time i štetnih posljedica za ljudske živote, plovila, imovinu i morski okoliš - naglašavaju iz MRCC-a.

---

image

Pijavica uvijek može iznenaditi

Ivo Ravlić/Cropix
---

Poštujte propise i more

Ujedno dodaju kako osim koordiniranja akcija traganja i spašavanja na moru, veliki broj aktivnosti i akcija MRCC Rijeka provodi u suradnji s kapetanijama na pružanju pomoći zdravstvenim djelatnicima.

To se odnosi na situacije kada je potrebno osigurati hitan medicinski prijevoz pacijenata s otoka na kopno u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Svih prethodnih godina, uključujući i tekuću, zadaće ove vrste službenici lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija obavljaju pravovremeno i profesionalno.

U svrhu pravovremenog i kvalitetnog funkcioniranja sustava sigurnosti plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava značajna proračunska i materijalna sredstva za potrebe operativne spremnosti i učinkovitosti nadležnih službi.

To se ponajprije očituje kroz provedbu redovnih nadzora, ali i koordiniranih središnjih akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, na području nadležnosti svih osam lučkih kapetanija te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, tijekom trajanja razdoblja pojačanog pomorskog prometa.

---

image

Posada trajekta spasila je jedriličare

Slobodna Dalmacija
---

Na kraju, iz Središnjice još jednom naglašavaju važnost pridržavanja propisa o sigurnoj plovidbi, praćenju vremenskih prognoza i provjere adekvatne opremljenosti plovila, te pozivaju sve da se pridržavaju pravila te tako zaštite sebe i ostale sudionike pomorskog prometa. Podsjećaju i na mogućnost korištenja višejezične besplatne aplikacije za pametne telefone nIS, te uvijek dostupan broj 195.

---

TRAGIČAN SUDAR BRODICA I PREVRTANJE IZLETNIČKOG BRODA

- Tragičan događaj 6. kolovoza kod otočića Fenoliga na pulskom području. Oko 500 metara jugozapadno od otočića sudarila su se dva plovila s njemačkim državljanima. Jedan Nijemac je poginuo drugi je s ozljedama prebačen u pulsku bolnicu. Plovilo poginulog je potonulo...

- Otprilike mjesec dana ranije, tragično je završilo i prevrtanje izletničkog broda s deset putnika na mljetskom arhipelagu. Poginuo je voditelj brodice a 9 putnika je spašeno. Izletnička brodica Kača prevrnula se 10. srpnja oko 16,40 sati na području između otočića Glavat i hridi Crna Seka...

- Srećom bez teških posljedica po živote ljudi, dva tjedna kasnije završila je havarija još jednog izletničkog broda. U Splitu, je 24. srpnja oko 0,2 sataizletnički brod Morska vila udario u obalu kod Inine benzinska postaje na Zapadnoj obali. Svi članovi posade i putnici ostali su neozlijeđeni a brod je potonuo...

- Sretno je završilo i više traganja i spašavanja turista koji su nepromišljeno krenuli u avanture na nedaekvatnim plovilima, SUP-ovima kajacima, na malim gumenjacima i slično i podcijenili moć i nepredvidljivost mora i vremena.

Primjerice, 9. srpnja nestali su Nijemci - otac i sin. Iznajmljenim SUP-om krenuli su iz Klenovice, kod Novog Vinodolskog, prema Krku. Ono što laičkom oku izgleda blizu postalo je daleko i opasno pogotovu kad se vrijeme pogoršalo... Nisu se vratili do navečer, iznajmljivač i obiteljza tražili su pomoć. Cijelu noć se bezuspješno tragalo a potraga je nastavljena i idućeg jutra i to s mora kopna i iz zraka. Srećom sve se dobro svršilo. Najprije je pronađen napušteni SUP. Nešto kasnije pripadnici Gorske službe spašavanja na stjenovitom i nenaseljenom dijelu Krka i pronašli su preplašene, ali neozlijeđene brodolomce...

Slična potraga zbila se 17. srpnja na području Bračkog kanala. Dvije djevojčice i dječak, petnaestogodišnjaci iz Češke, krenuli su u avanturu SUP-ovima. Vrijeme se pogoršalo i nisu se mogli vratiti, obitelj je podigla potragu... Nakon opsežne potrage pronađeni su i spašeni neozlijeđeni, ali jako preplašeni u blizini Pučišća...

-Tijekom svakog nevremena priče su vrlo slične... Kao primjer navodimo nevrijeme 7. srpnja. U MRCC Rijeka zaprimljeno je više dojava o nasukavanju brodica i nekontroliranom plutanju uslijed otrgnuća plovila sa vezova, od kojih je najveći broj zabilježen u sjevernoj Dalmaciji. Tada je tamo najviše posla i spasilačkih aktivnosti rukovodila LK Zadar s pripadajućim lučkim ispostavama te uz angažman tvrtki specijaliziranih za pružanje komercijalnog spašavanja plovila i plovnih objekata.

U izvještaju MRCC Rijeka za tu neveru od većih problema navodi se da su se u zadarskom akvatoriju nasukale tri jedrilice. Od kojih jedna sa pet osoba. Spašene su dvije brodice dok su plutale bez nadzora nakon otrgnuća sa vezova. Na Kvarneru je spašena jedna brodica, otrgnuta sa sidra. Ove pomorske nezgode,srećom rezultirale su samo materijalnim štetama na plovilima, no bez stradalih i ozlijeđenih osoba. Slično je kod svakog većeg nevremena.

---

---

NEKE TEŽE NESREĆE OD SVIBNJA DO KOLOVOZA

11.8.2022. - Strana motorna jahta potonula kod Unija, nema ozlijeđenih

7.8.2022. - Troje stranih brodolomaca spašeno na otoku Maunu

6.8.2022. - Jedna osoba smrtno stradala u sudaru dvije brodice kod otočića Fenoliga

28.7.2022. - MRCC Rijeka koordinirala više SAR akcija tijekom i nakon nevremena na moru

24.7.2022. - Nema ozlijeđenih prilikom udara izletničkog broda u obalu zapadne splitske obale

19.7.2022. - Teže ozlijeđeni putnik evakuiran sa jedrilice i prevezen u Zadar

18.7.2022. - Traganje za troje tinejdžera na SUP-u uspješno okončano kod Brača

11.7.2022. - Voditelj izletničke brodice smrtno stradao u prevrtanju kod Mljeta, putnici neozlijeđeni spašeni od utapanja

10.7.2022. - Dvoje nestalih kod Krka spašeni bez ozljeda, potraga uspješno okončana

8.7.2022. - Uspješno okončane brojne spasilačke akcije nasukanih plovila

18.6.2022. - Kod Omišlja sinoć spašene tri maloljetne osobe iz gumenjaka

19.5.2022. - Pronađena tijela tri člana posade talijanskog tegljača "Franco P", nastavlja se akcija traganja za preostalo dvoje članova posade

7.5.2022. - Spašeno pet osoba s prevrnute jedrilice, 17 nautičkih milja od Pule

---

---

U DVIJE KONTROLE NA MORU 800.000 KUNA KAZNI

U prvoj akciji Sigurna plovidba 2022. održanoj 22. srpnja naplaćeno preko 406 tisuća kuna kazni. Izvršeno je 438 inspekcijskih nadzora i utvrđena 172 kršenja propisa. Poseban naglasak nadzornih aktivnosti tokom akcije usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini preko 60 posto ukupnih prekršaja. Nadzor se kontinuirano provodi i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, i ostalim sudionicima pomorskog prometa.

Druga velika akcija je održana 10. kolovoza na području svih osam kapetanija. Tada je obavljeno je je 368 inspekcijskih nadzora, a utvrđeno 157 kršenja propisa, Prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Posebna pozornost ove akcije posvetila se i inspekcijskom nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja. Provjeravalo se valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade (vjerojatno i potaknuto i nekim nemilim događajima stradanja izletničkih brodova na Mljetu i u Splitu).

---

---

image

Vatra brzo zahvati niz plovila

Tonči Plazibat/Cropix
------
image

Noćni udar u benzinsku stanicu rezultirao je potonućem turističkog broda

Joško Šupić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duško Marušić/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Joško Šupić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Slobodna Dalmacija
Duško Marušić/Cropix

Pucanje kobilice izazvalo je potonuće jedrilice

Tonči Plazibat/Cropix

Vatra brzo zahvati niz plovila

Joško Šupić/Cropix

Noćni udar u benzinsku stanicu rezultirao je potonućem turističkog broda

Nikša Stipaničev/Cropix

Na vrijeme treba pobjeći od nevere

Ivo Ravlić/Cropix

Pijavica uvijek može iznenaditi

Slobodna Dalmacija

Posada trajekta spasila je jedriličare

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/moreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu-1222961 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80399212cf2d4115281de53e39e292c195e74d4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Moreplovci+na+daskama+i+u+kajacima+%C4%8Desto+srljaju+u+ugroze%3A+analiziramo+ovogodi%C5%A1nju+statistiku+nesre%C4%87a+na+Jadranu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmoreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu-1222961 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fmoreplovci-na-daskama-i-u-kajacima-cesto-srljaju-u-ugroze-analiziramo-ovogodisnju-statistiku-nesreca-na-jadranu-1222961 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crna bilanca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

crna bilancaMoreplovci na daskama i u kajacima često srljaju u ugroze: analiziramo ovogodišnju statistiku nesreća na Jadranu

Piše Ivica Mikuličić
9. rujna 2022. - 12:41

U akcijama traganja i spašavanja na moru, na hrvatskom dijelu Jadrana, od početka godine do 15. kolovoza, spašena su 343 nautičara i turista, te 78 plovnih objekata. Nažalost, u nesrećama je, kao i uvijek, bilo i teških stradanja. Poginulo je 19 osoba, 9 je ozlijeđenih, dvije se vode kao nestale...

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je u tom razdoblju koordinirala ukupno 346 akcija traganja i spašavanja...

Raduje što unatoč, stradanjima, podaci pokazuju da je ipak manje nesreća i stradalih nego prošle i prethodnih godina. U protekle dvije godine je zabilježeno po 28 stradalih. I to u svim kategorijama!

To posebno veseli, jer je ove godine na Jadranu rekordan broj nautičara. Procjenjuje se da našim dijelom Jadrana plovi čak 16...

12. svibanj 2024 19:53