stdClass Object ( [id] => 1356610 [title] => U čarteru hostesa vrijedi kao kapetan: nautički turizam je otvorio prostor za dobro plaćena zanimanja [alias] => nauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih nekoliko godina bilježimo porast čarter-plovila, u Hrvatskoj i na cijelom Mediteranu. S porastom broja plovila, dolazi i do raznolikosti ponude, a time i veće odgovornosti onih koji je obavljaju. Prvenstveno tu mislimo na posadu broda, koja je ključna da bi gosti otišli kućama zadovoljni, da bi plovidba protekla sigurno i da bi se čitav nautički turizam razvijao u pozitivnom smjeru.

No kad zagusti sezona, krene hitna potražnja za kadrovima na brodu. Zbog brzine dolazi do nekvalitete, nestručnih i neiskusnih skipera i hostesa. Ovim problemom bavi se Ana Kakić, koja vodi program obuke za hostese pri pomorskom učilištu Adria Libar, koje djeluje u više gradova. I sama je iskusila kako je raditi hostesa, pa iz prve ruke poznaje prilike i neprilike u čarter-turizmu.

– Posljednjih nekoliko godina sve veća je potražnja za crewed brodovima, koji obuhvaćaju posadu od dva do tri člana: kapetan/skiper, hostesa i/ili kuhar. Na većim brodovima to podrazumijeva i mornara te strojara.

---

image

Hostese moraju znati sve o plovidbi

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kako u svakom poslu, tako i u ovome, ako se želite nečim profesionalno baviti, potrebna je edukacija, kao baza koju ćete iskustvom nadograđivati iz sezone u sezonu. Nažalost, mogu reći kako još nismo dovoljno osviješteni o ozbiljnosti ovih pozicija te o bitnosti edukacije. Osim što je posada direktno odgovorna za iskustvo gostiju, odgovorna je za sigurnost plovila i gostiju, što dolazi na prvo mjesto. Samim time, kada upravljate nečijim životima i imovinom, podiže se i bitnost edukacije.

---

image

Ana Kakić

---

Posljednjih godina imamo negativan trend u nautičkoj industriji jer se zbog manjka kadra i velike potražnje angažiranje hostesa svelo na hitne angažmane osoba koje nisu upoznate s poslom i radom, što često dovodi do nezadovoljstva gostiju. Zakonom, nažalost, nije propisana minimalna edukacija za hostesu. Moje je mišljenje da bi hostesa minimalno trebala imati dozvolu B-kategorije – voditelja brodice i završen barem jedan od osnovnih tečajeva za hostese u čarteru, kako bi se mogla profesionalno baviti ovim poslom.

Jaka motivacija

Kakav je interes za edukaciju takve vrste?

– Moram priznati da nije na zadovoljavajućoj razini, upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo gdje zakon ne propisuje minimalne uvjete, a potražnja je prevelika da bi ih čarter-kompanije zahtijevale. Ipak, veseli me porast interesa među zaposlenicima koji već imaju iskustva, što najbolje pokazuje kako se praksa odlaženja na brod nepripremljen pokazala lošom.

---

image

Mornarske vještine su važan korak

---

Kažu da su skiper i hostesa ključni na brodu. Koje vještine trebaju posjedovati?

– Osoba koja se odluči posvetiti karijeri na brodu mora imati na umu da ovaj posao zahtijeva odricanja. Takve osobe moraju imati puno strpljenja, razumijevanja i otvoren um prema razlikama među ljudima jer tijekom samo jedne sezone boravimo s ljudima iz različitih krajeva svijeta i kultura. Osim strpljenja, ključna je jaka motivacija i vještina svladavanja prepreka jer se hostesa i skiper često nađu u situacijama u kojima upoznaju težinu ovog posla. Na brodu dolazi do nepredviđenih situacija, a osoba koja se bavi ovim poslom treba biti educirana, pripremljena i unaprijed poznavati procedure i planove.

---

image

Gostima treba poslužiti lijepo dekoriran obrok

---

Znanje stranih jezika, medicina, kulinarstvo, komunikacijske vještine, poznavanje lokacija koje se posjećuju, povijesti, kulture i slično... Sve to treba imati u malom prstu. Koliko su današnje hostese zapravo osposobljene za takvu ulogu na brodu?

– Teško je izričito opisati što hostesa sve mora znati. Što više znanja i vještina ima, to je poželjnije. Naravno da je nemoguće uvijek sve znati i apsolutno nerealno to očekivati od jedne osobe, međutim potrebno je steći vještinu baratanja informacijama i pronalaženja istih. Najčešće se to postigne iskustvom. Potrebno je razvijati odnose s ostalim hostesama i članovima posade, kao i s lokalcima. Tu bih stavila naglasak na to kako ne smijemo promatrati jedni druge kao konkurenciju jer posla uistinu ima dovoljno.

---

image

Na tečaju je važno zapamtiti što više stvari

---

Kako izgledaju te edukacije?

– Naš se program obuke za hostesu održava nekoliko puta godišnje, tijekom predsezone i posezone. U tri dana raspoređena su teoretska predavanja od svega nekoliko sati, koja se tijekom istog dana usvajaju kroz praksu. Teme koje obrađujemo pokrivaju sve, od organizacije puta, organizacije jelovnika, nabave namirnica te njihove pripreme. Osim toga prolazimo i kroz teoriju posluživanja i razne načine servisa, održavanja plovila i komunikacije prema gostima. Uz mene, kao predavač s kandidatima radi i skiper, koji im prenosi nautička znanja i vještine, a vezana su za pomoć pri uplovu, isplovu, privezima i ostalim obvezama na brodu. Osim edukacijskog dijela, s obzirom da polaznici i instruktori borave na brodu i spavaju na istom sva tri dana, tu je i socijalna komponenta ovog tečaja. Na kraju svakog dana zajedno provodimo večer s ciljem upoznavanja i stvaranja budućih veza razbijajući mit o konkurenciji. To je ono što ovaj program izdvaja od ostalih i ono što je, vjerujem, privuklo mnoge naše kandidate. Interes s vremenom sve više raste. Na prošlom tečaju imali smo i jednog muškog kandidata. Nadam se da će se u budućnosti sve više muškaraca odvažiti na ovu karijeru.

U praksi se često govori o instant-posadama. Kako to izbjeći?

– Nažalost, to je surova realnost koju samo planiranjem unaprijed možemo djelomično izbjeći. Međutim, koliko god planirali, često se događaju last minute najmovi i s time dolazi do potražnje za last minute hostesama. Educirana i kvalitetna hostesa će se jako brzo, prije sezone, bukirati za cijelo ljeto i time sebi omogućiti sigurnost i mogućnost planiranja, što je ključno u ovom poslu. Iako s ove pozicije ne možemo utjecati na buking i goste, možemo osvještavati buduće kolege da se educiraju, rade na sebi i osiguraju si dovoljno radnih tjedana.

Vlasnički brod

Može li se od toga sezonskog posla živjeti cijelu godinu?

– Onaj tko se ozbiljno posveti ovom poslu, te se fokusira na planiranje same sezone unaprijed, može živjeti cijelu godinu od prihoda sezone. Treba imati na umu da sezona više ne obuhvaća samo ljetne mjesece. Posljednjih se nekoliko godina proširila i na predsezonu i posezonu, odnosno na šest-sedam mjeseci godišnje. Honorari variraju i ovise najviše o godinama iskustva, razini edukacije, količini preporuka i veličini broda. Najčešće se radi o dnevnicama koje se dogovaraju direktno s čarter-kompanijama te je teško generalizirati. Koliko je uistinu teško pronaći dobru hostesu, govori podatak da je gost za kvalitetnu hostesu spreman izdvojiti jednak iznos novca kao i za kapetana, odnosno skipera. Hostese najčešće otvaraju paušalne obrte preko kojih izdaju račune. Osim toga, dosta se djevojaka tijekom školovanja odluči za rad na brodovima pa isti obavljaju preko ugovora u sklopu student-servisa, a postoji i mogućnost da vas čarter-kompanije zaposle unutar svojih tvrtki kao sezonce ili preko cijele godine.

---

image

Treba svladati strah od mora

---

Osobno si radila kao hostesa na brodu. Opiši nam svoja iskustva?

– Prvo iskustvo stekla sam na težak način. Krenula sam kao i sve druge hostese, na prvi ugovor u trajanju od dva mjeseca, potpuno nespremna. Moje je putovanje krenulo kada sam odlučila otići na motornu jahtu i spasiti sezonu nakon što je plovilo ostalo bez jednog člana posade. Nisam imala iskustva i nisam znala koje su moje obveze. Na kraju te sezone odlučila sam kako to ipak nije posao za mene. Nedugo nakon toga, ta me situacija ipak potaknula da se javim na tečaj za hostese koji je vodila jedna iskusna i cijenjena hostesa, na čemu joj hvala. U nekoliko dana naučila sam više nego u dva mjeseca navigacije. Za mene je to bila prekretnica. Nova ljubav prema ovom poslu kreće s Oceanisom 60, njegovim vlasnicima i skiperom. Ljudi koji su u tom trenu bili uz mene uspjeli su mi prenijeti svu pozitivnu energiju. Naš suživot za vrijeme navigacije bio je predivan. Obostrano poštovanje i ispunjenje očekivanja. Uistinu bih svima poželjela da im karijera krene s takvim iskustvom, koje će im dati vjetar u leđa. To me dovelo do ovoga što danas jesam i što radim iako je arhitektura moj primarni posao.

Sada, nakon godina iskustva na motornim jahtama i jedrilicama, vjerujem da mogu pomoći industriji u edukacijama. Osim toga, smatram se odgovornom podijeliti svoje znanje i iskustvo jer su znanje i iskustvo, ako se ne prenose, bezvrijedni.

Kroz suradnju s Adria Librom, cilj je potaknuti ljude na pozitivan start, kao što je kolegica potaknula mene. Na kraju, a najbitnije, kandidati imaju priliku međusobno se upoznati i stvarati poznanstva koja su u ovom poslu uvijek dobrodošla.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HONORARI VARIRAJU I OVISE NAJVIŠE O GODINAMA ISKUSTVA, RAZINI EDUKACIJE, KOLIČINI PREPORUKA I VELIČINI BRODA. NAJČEŠĆE SE RADI O DNEVNICAMA KOJE SE DOGOVARAJU DIREKTNO S ČARTER-KOMPANIJAMA TE JE TEŠKO GENERALIZIRATI. KOLIKO JE UISTINU TEŠKO PRONAĆI DOBRU HOSTESU, GOVORI PODATAK DA JE GOST ZA KVALITETNU HOSTESU SPREMAN IZDVOJITI JEDNAK IZNOS NOVCA KAO I ZA KAPETANA, ODNOSNO SKIPERA. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda i potražnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => HONORARI VARIRAJU I OVISE NAJVIŠE O GODINAMA ISKUSTVA, RAZINI EDUKACIJE, KOLIČINI PREPORUKA I VELIČINI BRODA. NAJČEŠĆE SE RADI O DNEVNICAMA KOJE SE DOGOVARAJU DIREKTNO S ČARTER-KOMPANIJAMA TE JE TEŠKO GENERALIZIRATI. KOLIKO JE UISTINU TEŠKO PRONAĆI DOBRU HOSTESU, GOVORI PODATAK DA JE GOST ZA KVALITETNU HOSTESU SPREMAN IZDVOJITI JEDNAK IZNOS NOVCA KAO I ZA KAPETANA, ODNOSNO SKIPERA. ponuda i potražnja 2 0 8625 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-13 10:06:08 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 09:09:38 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-19 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => HONORARI VARIRAJU I OVISE NAJVIŠE O GODINAMA ISKUSTVA, RAZINI EDUKACIJE, KOLIČINI PREPORUKA I VELIČINI BRODA. NAJČEŠĆE SE RADI O DNEVNICAMA KOJE SE DOGOVARAJU DIREKTNO S ČARTER-KOMPANIJAMA TE JE TEŠKO GENERALIZIRATI. KOLIKO JE UISTINU TEŠKO PRONAĆI D [metadata] => robots= author= title=Nautički turizam je otvorio prostor za dobro plaćena zanimanja: U čarteru hostesa vrijedi kao kapetan page_title=Nautički turizam je otvorio prostor za dobro plaćena zanimanja: U čarteru hostesa vrijedi kao kapetan [metakey] => adria libar, hostese, ana kakić, nautički turizam [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26238362.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26050774.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/25181936.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26238363.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26238395.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26050763.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26050764.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26050765.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26050766.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","","","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S ve\u0107im brodom rastu i obveze<\/p>","

Poznavanje osnova ugostiteljstva je prednost<\/p>","

Kaos koji gosti mogu napraviti je nezamisliv<\/p>","

Hostese moraju znati sve o plovidbi<\/p>","

Ana Kaki\u0107<\/p>","

Mornarske vje\u0161tine su va\u017ean korak<\/p>","

Gostima treba poslu\u017eiti lijepo dekoriran obrok<\/p>","

Na te\u010daju je va\u017eno zapamtiti \u0161to vi\u0161e stvari<\/p>","

Treba svladati strah od mora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1187","hd_26238362_1920.jpg":"1920x1080","k_26238362_1280.jpg":"1280x1280","k_26238362_1024.jpg":"1024x1024","k_26238362_640.jpg":"640x640","k_26238362_480.jpg":"480x480","k_26238362_340.jpg":"340x340","k_26238362_220.jpg":"220x220","o_26238362_1280.jpg":"1280x791","o_26238362_1024.jpg":"1024x633","o_26238362_640.jpg":"640x395","o_26238362_480.jpg":"480x296","o_26238362_340.jpg":"340x210","o_26238362_220.jpg":"220x136","h_26238362_1280.jpg":"1280x854","h_26238362_1024.jpg":"1024x683","h_26238362_640.jpg":"640x427","h_26238362_480.jpg":"480x320","h_26238362_340.jpg":"340x227","h_26238362_220.jpg":"220x147","pp_26238362_1280.jpg":"1280x1628","pp_26238362_1024.jpg":"1024x1303","pp_26238362_640.jpg":"640x814","pp_26238362_480.jpg":"480x611","pp_26238362_340.jpg":"340x432","pp_26238362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26050774_1920.jpg":"1920x1080","k_26050774_1280.jpg":"1280x1280","k_26050774_1024.jpg":"1024x1024","k_26050774_640.jpg":"640x640","k_26050774_480.jpg":"480x480","k_26050774_340.jpg":"340x340","k_26050774_220.jpg":"220x220","o_26050774_1280.jpg":"1280x1706","o_26050774_1024.jpg":"1024x1365","o_26050774_640.jpg":"640x853","o_26050774_480.jpg":"480x640","o_26050774_340.jpg":"340x453","o_26050774_220.jpg":"220x293","h_26050774_1280.jpg":"1280x854","h_26050774_1024.jpg":"1024x683","h_26050774_640.jpg":"640x427","h_26050774_480.jpg":"480x320","h_26050774_340.jpg":"340x227","h_26050774_220.jpg":"220x147","pp_26050774_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050774_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050774_640.jpg":"640x814","pp_26050774_480.jpg":"480x611","pp_26050774_340.jpg":"340x432","pp_26050774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2020","hd_25181936_1920.jpg":"1920x1080","k_25181936_1280.jpg":"1280x1280","k_25181936_1024.jpg":"1024x1024","k_25181936_640.jpg":"640x640","k_25181936_480.jpg":"480x480","k_25181936_340.jpg":"340x340","k_25181936_220.jpg":"220x220","o_25181936_1280.jpg":"1280x1346","o_25181936_1024.jpg":"1024x1077","o_25181936_640.jpg":"640x673","o_25181936_480.jpg":"480x505","o_25181936_340.jpg":"340x357","o_25181936_220.jpg":"220x231","h_25181936_1280.jpg":"1280x854","h_25181936_1024.jpg":"1024x683","h_25181936_640.jpg":"640x427","h_25181936_480.jpg":"480x320","h_25181936_340.jpg":"340x227","h_25181936_220.jpg":"220x147","pp_25181936_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181936_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181936_640.jpg":"640x814","pp_25181936_480.jpg":"480x611","pp_25181936_340.jpg":"340x432","pp_25181936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_26238363_1920.jpg":"1920x1080","k_26238363_1280.jpg":"1280x1280","k_26238363_1024.jpg":"1024x1024","k_26238363_640.jpg":"640x640","k_26238363_480.jpg":"480x480","k_26238363_340.jpg":"340x340","k_26238363_220.jpg":"220x220","o_26238363_1280.jpg":"1280x1924","o_26238363_1024.jpg":"1024x1539","o_26238363_640.jpg":"640x962","o_26238363_480.jpg":"480x721","o_26238363_340.jpg":"340x511","o_26238363_220.jpg":"220x330","h_26238363_1280.jpg":"1280x854","h_26238363_1024.jpg":"1024x683","h_26238363_640.jpg":"640x427","h_26238363_480.jpg":"480x320","h_26238363_340.jpg":"340x227","h_26238363_220.jpg":"220x147","pp_26238363_1280.jpg":"1280x1628","pp_26238363_1024.jpg":"1024x1303","pp_26238363_640.jpg":"640x814","pp_26238363_480.jpg":"480x611","pp_26238363_340.jpg":"340x432","pp_26238363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"702x877","hd_26238395_1920.jpg":"1920x1080","k_26238395_1280.jpg":"1280x1280","k_26238395_1024.jpg":"1024x1024","k_26238395_640.jpg":"640x640","k_26238395_480.jpg":"480x480","k_26238395_340.jpg":"340x340","k_26238395_220.jpg":"220x220","o_26238395_1280.jpg":"1280x1599","o_26238395_1024.jpg":"1024x1279","o_26238395_640.jpg":"640x799","o_26238395_480.jpg":"480x599","o_26238395_340.jpg":"340x424","o_26238395_220.jpg":"220x274","h_26238395_1280.jpg":"1280x854","h_26238395_1024.jpg":"1024x683","h_26238395_640.jpg":"640x427","h_26238395_480.jpg":"480x320","h_26238395_340.jpg":"340x227","h_26238395_220.jpg":"220x147","pp_26238395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26238395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26238395_640.jpg":"640x814","pp_26238395_480.jpg":"480x611","pp_26238395_340.jpg":"340x432","pp_26238395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26050763_1920.jpg":"1920x1080","k_26050763_1280.jpg":"1280x1280","k_26050763_1024.jpg":"1024x1024","k_26050763_640.jpg":"640x640","k_26050763_480.jpg":"480x480","k_26050763_340.jpg":"340x340","k_26050763_220.jpg":"220x220","o_26050763_1280.jpg":"1280x1706","o_26050763_1024.jpg":"1024x1365","o_26050763_640.jpg":"640x853","o_26050763_480.jpg":"480x640","o_26050763_340.jpg":"340x453","o_26050763_220.jpg":"220x293","h_26050763_1280.jpg":"1280x854","h_26050763_1024.jpg":"1024x683","h_26050763_640.jpg":"640x427","h_26050763_480.jpg":"480x320","h_26050763_340.jpg":"340x227","h_26050763_220.jpg":"220x147","pp_26050763_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050763_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050763_640.jpg":"640x814","pp_26050763_480.jpg":"480x611","pp_26050763_340.jpg":"340x432","pp_26050763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26050764_1920.jpg":"1920x1080","k_26050764_1280.jpg":"1280x1280","k_26050764_1024.jpg":"1024x1024","k_26050764_640.jpg":"640x640","k_26050764_480.jpg":"480x480","k_26050764_340.jpg":"340x340","k_26050764_220.jpg":"220x220","o_26050764_1280.jpg":"1280x1706","o_26050764_1024.jpg":"1024x1365","o_26050764_640.jpg":"640x853","o_26050764_480.jpg":"480x640","o_26050764_340.jpg":"340x453","o_26050764_220.jpg":"220x293","h_26050764_1280.jpg":"1280x854","h_26050764_1024.jpg":"1024x683","h_26050764_640.jpg":"640x427","h_26050764_480.jpg":"480x320","h_26050764_340.jpg":"340x227","h_26050764_220.jpg":"220x147","pp_26050764_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050764_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050764_640.jpg":"640x814","pp_26050764_480.jpg":"480x611","pp_26050764_340.jpg":"340x432","pp_26050764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26050765_1920.jpg":"1920x1080","k_26050765_1280.jpg":"1280x1280","k_26050765_1024.jpg":"1024x1024","k_26050765_640.jpg":"640x640","k_26050765_480.jpg":"480x480","k_26050765_340.jpg":"340x340","k_26050765_220.jpg":"220x220","o_26050765_1280.jpg":"1280x1706","o_26050765_1024.jpg":"1024x1365","o_26050765_640.jpg":"640x853","o_26050765_480.jpg":"480x640","o_26050765_340.jpg":"340x453","o_26050765_220.jpg":"220x293","h_26050765_1280.jpg":"1280x854","h_26050765_1024.jpg":"1024x683","h_26050765_640.jpg":"640x427","h_26050765_480.jpg":"480x320","h_26050765_340.jpg":"340x227","h_26050765_220.jpg":"220x147","pp_26050765_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050765_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050765_640.jpg":"640x814","pp_26050765_480.jpg":"480x611","pp_26050765_340.jpg":"340x432","pp_26050765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26050766_1920.jpg":"1920x1080","k_26050766_1280.jpg":"1280x1280","k_26050766_1024.jpg":"1024x1024","k_26050766_640.jpg":"640x640","k_26050766_480.jpg":"480x480","k_26050766_340.jpg":"340x340","k_26050766_220.jpg":"220x220","o_26050766_1280.jpg":"1280x1706","o_26050766_1024.jpg":"1024x1365","o_26050766_640.jpg":"640x853","o_26050766_480.jpg":"480x640","o_26050766_340.jpg":"340x453","o_26050766_220.jpg":"220x293","h_26050766_1280.jpg":"1280x854","h_26050766_1024.jpg":"1024x683","h_26050766_640.jpg":"640x427","h_26050766_480.jpg":"480x320","h_26050766_340.jpg":"340x227","h_26050766_220.jpg":"220x147","pp_26050766_1280.jpg":"1280x1628","pp_26050766_1024.jpg":"1024x1303","pp_26050766_640.jpg":"640x814","pp_26050766_480.jpg":"480x611","pp_26050766_340.jpg":"340x432","pp_26050766_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5422483 Threads: 45 Questions: 969523845 Slow queries: 0 Opens: 171513 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.797 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8670753 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/nauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan-1356610 [printLink] => /om/nautika/nauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan-1356610?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 744665 [name] => adria libar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 08:47:24 [main_article_id] => 0 [alias] => adria-libar [link] => /tag/adria-libar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 319190 [name] => hostese [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hostese [link] => /tag/hostese ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744666 [name] => ana kakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-19 08:47:24 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-kakic [link] => /tag/ana-kakic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327671 [name] => nautički turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-turizam [link] => /tag/nauticki-turizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HONORARI VARIRAJU I OVISE NAJVIŠE O GODINAMA ISKUSTVA, RAZINI EDUKACIJE, KOLIČINI PREPORUKA I VELIČINI BRODA. NAJČEŠĆE SE RADI O DNEVNICAMA KOJE SE DOGOVARAJU DIREKTNO S ČARTER-KOMPANIJAMA TE JE TEŠKO GENERALIZIRATI. KOLIKO JE UISTINU TEŠKO PRONAĆI DOBRU HOSTESU, GOVORI PODATAK DA JE GOST ZA KVALITETNU HOSTESU SPREMAN IZDVOJITI JEDNAK IZNOS NOVCA KAO I ZA KAPETANA, ODNOSNO SKIPERA. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda i potražnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U čarteru hostesa vrijedi kao kapetan: nautički turizam je otvorio prostor za dobro plaćena zanimanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-18-19-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26238362.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

S većim brodom rastu i obveze

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26238362.jpg [title] =>

S većim brodom rastu i obveze

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26050774.jpg [title] =>

Poznavanje osnova ugostiteljstva je prednost

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/25181936.jpg [title] =>

Kaos koji gosti mogu napraviti je nezamisliv

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26238363.jpg [title] =>

Hostese moraju znati sve o plovidbi

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26238395.jpg [title] =>

Ana Kakić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26050763.jpg [title] =>

Mornarske vještine su važan korak

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26050764.jpg [title] =>

Gostima treba poslužiti lijepo dekoriran obrok

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26050765.jpg [title] =>

Na tečaju je važno zapamtiti što više stvari

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26050766.jpg [title] =>

Treba svladati strah od mora

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih nekoliko godina bilježimo porast čarter-plovila, u Hrvatskoj i na cijelom Mediteranu. S porastom broja plovila, dolazi i do raznolikosti ponude, a time i veće odgovornosti onih koji je obavljaju. Prvenstveno tu mislimo na posadu broda, koja je ključna da bi gosti otišli kućama zadovoljni, da bi plovidba protekla sigurno i da bi se čitav nautički turizam razvijao u pozitivnom smjeru.

No kad zagusti sezona, krene hitna potražnja za kadrovima na brodu. Zbog brzine dolazi do nekvalitete, nestručnih i neiskusnih skipera i hostesa. Ovim problemom bavi se Ana Kakić, koja vodi program obuke za hostese pri pomorskom učilištu Adria Libar, koje djeluje u više gradova. I sama je iskusila kako je raditi hostesa, pa iz prve ruke poznaje prilike i neprilike u čarter-turizmu.

– Posljednjih nekoliko godina sve veća je potražnja za crewed brodovima, koji obuhvaćaju posadu od dva do tri člana: kapetan/skiper, hostesa i/ili kuhar. Na većim brodovima to podrazumijeva i mornara te strojara.

---

image

Hostese moraju znati sve o plovidbi

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kako u svakom poslu, tako i u ovome, ako se želite nečim profesionalno baviti, potrebna je edukacija, kao baza koju ćete iskustvom nadograđivati iz sezone u sezonu. Nažalost, mogu reći kako još nismo dovoljno osviješteni o ozbiljnosti ovih pozicija te o bitnosti edukacije. Osim što je posada direktno odgovorna za iskustvo gostiju, odgovorna je za sigurnost plovila i gostiju, što dolazi na prvo mjesto. Samim time, kada upravljate nečijim životima i imovinom, podiže se i bitnost edukacije.

---

image

Ana Kakić

---

Posljednjih godina imamo negativan trend u nautičkoj industriji jer se zbog manjka kadra i velike potražnje angažiranje hostesa svelo na hitne angažmane osoba koje nisu upoznate s poslom i radom, što često dovodi do nezadovoljstva gostiju. Zakonom, nažalost, nije propisana minimalna edukacija za hostesu. Moje je mišljenje da bi hostesa minimalno trebala imati dozvolu B-kategorije – voditelja brodice i završen barem jedan od osnovnih tečajeva za hostese u čarteru, kako bi se mogla profesionalno baviti ovim poslom.

Jaka motivacija

Kakav je interes za edukaciju takve vrste?

– Moram priznati da nije na zadovoljavajućoj razini, upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo gdje zakon ne propisuje minimalne uvjete, a potražnja je prevelika da bi ih čarter-kompanije zahtijevale. Ipak, veseli me porast interesa među zaposlenicima koji već imaju iskustva, što najbolje pokazuje kako se praksa odlaženja na brod nepripremljen pokazala lošom.

---

image

Mornarske vještine su važan korak

---

Kažu da su skiper i hostesa ključni na brodu. Koje vještine trebaju posjedovati?

– Osoba koja se odluči posvetiti karijeri na brodu mora imati na umu da ovaj posao zahtijeva odricanja. Takve osobe moraju imati puno strpljenja, razumijevanja i otvoren um prema razlikama među ljudima jer tijekom samo jedne sezone boravimo s ljudima iz različitih krajeva svijeta i kultura. Osim strpljenja, ključna je jaka motivacija i vještina svladavanja prepreka jer se hostesa i skiper često nađu u situacijama u kojima upoznaju težinu ovog posla. Na brodu dolazi do nepredviđenih situacija, a osoba koja se bavi ovim poslom treba biti educirana, pripremljena i unaprijed poznavati procedure i planove.

---

image

Gostima treba poslužiti lijepo dekoriran obrok

---

Znanje stranih jezika, medicina, kulinarstvo, komunikacijske vještine, poznavanje lokacija koje se posjećuju, povijesti, kulture i slično... Sve to treba imati u malom prstu. Koliko su današnje hostese zapravo osposobljene za takvu ulogu na brodu?

– Teško je izričito opisati što hostesa sve mora znati. Što više znanja i vještina ima, to je poželjnije. Naravno da je nemoguće uvijek sve znati i apsolutno nerealno to očekivati od jedne osobe, međutim potrebno je steći vještinu baratanja informacijama i pronalaženja istih. Najčešće se to postigne iskustvom. Potrebno je razvijati odnose s ostalim hostesama i članovima posade, kao i s lokalcima. Tu bih stavila naglasak na to kako ne smijemo promatrati jedni druge kao konkurenciju jer posla uistinu ima dovoljno.

---

image

Na tečaju je važno zapamtiti što više stvari

---

Kako izgledaju te edukacije?

– Naš se program obuke za hostesu održava nekoliko puta godišnje, tijekom predsezone i posezone. U tri dana raspoređena su teoretska predavanja od svega nekoliko sati, koja se tijekom istog dana usvajaju kroz praksu. Teme koje obrađujemo pokrivaju sve, od organizacije puta, organizacije jelovnika, nabave namirnica te njihove pripreme. Osim toga prolazimo i kroz teoriju posluživanja i razne načine servisa, održavanja plovila i komunikacije prema gostima. Uz mene, kao predavač s kandidatima radi i skiper, koji im prenosi nautička znanja i vještine, a vezana su za pomoć pri uplovu, isplovu, privezima i ostalim obvezama na brodu. Osim edukacijskog dijela, s obzirom da polaznici i instruktori borave na brodu i spavaju na istom sva tri dana, tu je i socijalna komponenta ovog tečaja. Na kraju svakog dana zajedno provodimo večer s ciljem upoznavanja i stvaranja budućih veza razbijajući mit o konkurenciji. To je ono što ovaj program izdvaja od ostalih i ono što je, vjerujem, privuklo mnoge naše kandidate. Interes s vremenom sve više raste. Na prošlom tečaju imali smo i jednog muškog kandidata. Nadam se da će se u budućnosti sve više muškaraca odvažiti na ovu karijeru.

U praksi se često govori o instant-posadama. Kako to izbjeći?

– Nažalost, to je surova realnost koju samo planiranjem unaprijed možemo djelomično izbjeći. Međutim, koliko god planirali, često se događaju last minute najmovi i s time dolazi do potražnje za last minute hostesama. Educirana i kvalitetna hostesa će se jako brzo, prije sezone, bukirati za cijelo ljeto i time sebi omogućiti sigurnost i mogućnost planiranja, što je ključno u ovom poslu. Iako s ove pozicije ne možemo utjecati na buking i goste, možemo osvještavati buduće kolege da se educiraju, rade na sebi i osiguraju si dovoljno radnih tjedana.

Vlasnički brod

Može li se od toga sezonskog posla živjeti cijelu godinu?

– Onaj tko se ozbiljno posveti ovom poslu, te se fokusira na planiranje same sezone unaprijed, može živjeti cijelu godinu od prihoda sezone. Treba imati na umu da sezona više ne obuhvaća samo ljetne mjesece. Posljednjih se nekoliko godina proširila i na predsezonu i posezonu, odnosno na šest-sedam mjeseci godišnje. Honorari variraju i ovise najviše o godinama iskustva, razini edukacije, količini preporuka i veličini broda. Najčešće se radi o dnevnicama koje se dogovaraju direktno s čarter-kompanijama te je teško generalizirati. Koliko je uistinu teško pronaći dobru hostesu, govori podatak da je gost za kvalitetnu hostesu spreman izdvojiti jednak iznos novca kao i za kapetana, odnosno skipera. Hostese najčešće otvaraju paušalne obrte preko kojih izdaju račune. Osim toga, dosta se djevojaka tijekom školovanja odluči za rad na brodovima pa isti obavljaju preko ugovora u sklopu student-servisa, a postoji i mogućnost da vas čarter-kompanije zaposle unutar svojih tvrtki kao sezonce ili preko cijele godine.

---

image

Treba svladati strah od mora

---

Osobno si radila kao hostesa na brodu. Opiši nam svoja iskustva?

– Prvo iskustvo stekla sam na težak način. Krenula sam kao i sve druge hostese, na prvi ugovor u trajanju od dva mjeseca, potpuno nespremna. Moje je putovanje krenulo kada sam odlučila otići na motornu jahtu i spasiti sezonu nakon što je plovilo ostalo bez jednog člana posade. Nisam imala iskustva i nisam znala koje su moje obveze. Na kraju te sezone odlučila sam kako to ipak nije posao za mene. Nedugo nakon toga, ta me situacija ipak potaknula da se javim na tečaj za hostese koji je vodila jedna iskusna i cijenjena hostesa, na čemu joj hvala. U nekoliko dana naučila sam više nego u dva mjeseca navigacije. Za mene je to bila prekretnica. Nova ljubav prema ovom poslu kreće s Oceanisom 60, njegovim vlasnicima i skiperom. Ljudi koji su u tom trenu bili uz mene uspjeli su mi prenijeti svu pozitivnu energiju. Naš suživot za vrijeme navigacije bio je predivan. Obostrano poštovanje i ispunjenje očekivanja. Uistinu bih svima poželjela da im karijera krene s takvim iskustvom, koje će im dati vjetar u leđa. To me dovelo do ovoga što danas jesam i što radim iako je arhitektura moj primarni posao.

Sada, nakon godina iskustva na motornim jahtama i jedrilicama, vjerujem da mogu pomoći industriji u edukacijama. Osim toga, smatram se odgovornom podijeliti svoje znanje i iskustvo jer su znanje i iskustvo, ako se ne prenose, bezvrijedni.

Kroz suradnju s Adria Librom, cilj je potaknuti ljude na pozitivan start, kao što je kolegica potaknula mene. Na kraju, a najbitnije, kandidati imaju priliku međusobno se upoznati i stvarati poznanstva koja su u ovom poslu uvijek dobrodošla.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

S većim brodom rastu i obveze


Poznavanje osnova ugostiteljstva je prednost


Kaos koji gosti mogu napraviti je nezamisliv

Nikša Stipaničev/Cropix

Hostese moraju znati sve o plovidbi


Ana Kakić


Mornarske vještine su važan korak


Gostima treba poslužiti lijepo dekoriran obrok


Na tečaju je važno zapamtiti što više stvari


Treba svladati strah od mora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/nauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan-1356610 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e7cc048facaa05f3d699bfc19c16e14e1584bf3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C4%8Darteru+hostesa+vrijedi+kao+kapetan%3A+nauti%C4%8Dki+turizam+je+otvorio+prostor+za+dobro+pla%C4%87ena+zanimanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan-1356610 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnauticki-turizam-je-otvorio-prostor-za-dobro-placena-zanimanja-u-carteru-hostesa-vrijedi-kao-kapetan-1356610 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HONORARI VARIRAJU I OVISE NAJVIŠE O GODINAMA ISKUSTVA, RAZINI EDUKACIJE, KOLIČINI PREPORUKA I VELIČINI BRODA. NAJČEŠĆE SE RADI O DNEVNICAMA KOJE SE DOGOVARAJU DIREKTNO S ČARTER-KOMPANIJAMA TE JE TEŠKO GENERALIZIRATI. KOLIKO JE UISTINU TEŠKO PRONAĆI DOBRU HOSTESU, GOVORI PODATAK DA JE GOST ZA KVALITETNU HOSTESU SPREMAN IZDVOJITI JEDNAK IZNOS NOVCA KAO I ZA KAPETANA, ODNOSNO SKIPERA. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponuda i potražnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ponuda i potražnjaU čarteru hostesa vrijedi kao kapetan: nautički turizam je otvorio prostor za dobro plaćena zanimanja

Piše Merien Ilić
19. siječnja 2024. - 08:47

Posljednjih nekoliko godina bilježimo porast čarter-plovila, u Hrvatskoj i na cijelom Mediteranu. S porastom broja plovila, dolazi i do raznolikosti ponude, a time i veće odgovornosti onih koji je obavljaju. Prvenstveno tu mislimo na posadu broda, koja je ključna da bi gosti otišli kućama zadovoljni, da bi plovidba protekla sigurno i da bi se čitav nautički turizam razvijao u pozitivnom smjeru.

No kad zagusti sezona, krene hitna potražnja za kadrovima na brodu. Zbog brzine dolazi do nekvalitete, nestručnih i neiskusnih skipera i hostesa. Ovim problemom bavi se Ana Kakić, koja vodi program obuke za hostese pri pomorskom učilištu Adria Libar, koje djeluje u više gradova. I sama je iskusila kako je raditi hostesa, pa iz prve ruke poznaje prilike i neprilike u čarter-turizmu.

–...

10. svibanj 2024 20:19