StoryEditorOCM

Od jet pogona do sata ploteraReporterski đir duž štandova zagrebačkog Sajma nautike: pogledajte koje su novitete u segmentu motora i opreme predstavili proizvođači

Piše Željko Simunić
27. veljače 2016. - 08:54

Na sajmu u Zagrebu nije bilo previše brodskih motornih noviteta. Nekoliko premijera skromna su brojka, no valja znati da proizvođači pogonskih strojeva nisu skloni prečestom lansiranju novih modela kao u automobilsku ili motoindustriji, nego radije vjeruju provjerenim adutima.

Najviše noviteta predstavio je Motonavis iz Rijeke. Riječ je o pentama Suzuki koje su Japanci unaprijedili za sezonu 2016., a vlasnicima malih brodica jamačno će najzanimljiviji biti trio DF6A, DF5A i DF4A. Sva tri četverotaktna OHV modela imaju isti jednocilindrični blok obujma 138 cm³, a razlikuju se po snazi od 6, 5 i 4 KS. Velika im je prednost težina od samo 23,5 kg, što olakšava transport od automobila do plovila.

image
Vanbrodski motor Suzuki 5A i 4A
Božidar Vukičević/Cropix

Osim pouzdanosti i tihog rada, mogu se pohvaliti izmaknutom radilicom (Offset Crankshaft), novim Tilt sustavom, ali i novim sustavom podmazivanja koji sada ima uljni filtar. Unaprijeđena je i zaštita od korozije, mogu se skladištiti na tri položaja, a imaju i poboljšane performanse.

Naime, model DF6A u odnosu na prethodnika DF6 ostvaruje tri posto veću brzinu broda i puno bolje ubrzava na udaljenosti od 0 do 50 m. Imaju provrt i hod klipa 60,4x48 mm, digitalni CDI sustav paljenja, F-N-R mjenjač, a cijene će biti određene uskoro, jer su nove pente tek nedavno predstavljene u Düsseldorfu, no bit će na razini starih (8400-8939 kuna za DF6). Od ostalih noviteta Suzukija za 2016., valja spomenuti DF200AP, DF200AT, kao i DF20A i DF15A.

Castoldijev jet pogon

Jet pogon talijanskog Castoldija su kao novitet na zajedničkom izložbenom prostoru imali MRS Servis iz Splita i Planet Marine iz Ljubljane.

image
Castoldi jet
Božidar Vukičević/Cropix

Kvalitetni brodski Turbodrive jet pogoni talijanskog proizvođača iz Albairatea kod Milana mogu se postaviti na glisere i radne brodove, ali i na sve druge vrste plovila. U sebi imaju kopču, hidrauličnu pumpu i kućište impelera od titanija, a na štandu je bio model za snagu do 400 KS vrijedan 20.000 eura.

U kategoriji ugradbenih motora novitet je u obliku Mercury MerCruisera 6.2 L imala austrijska tvrtka MCM iz Salzburga. Moćni benzinac s osam cilindara u V konfiguraciji i obujmom od 6,2 litre nudi se u tri verzije – Sterndrive, Inboard i Tow Sport, i to u rasponu snage od 320 do 370 KS. U Zagrebu su posjetitelji mogli vidjeti inačicu koja u rasponu od 5000 do 5400 o/min razvija 350 KS.

image
Mercury Mercruiser 6.2L-350
Božidar Vukičević/Cropix

Motor je SmartCraft kompatibilan, ima MPI sustav goriva i zatvoreni sustav hlađenja isporučiv s opcijom SeaCore termostatskog hlađenja vodom. Američki jurišnik teži 391 kg (uključujući najlakši dostupni pogon), s time da su mu dostupni pogoni Bravo One, Two i Three. Osim toga, u opciji su DTS, Axius i ECT katalizator. Cijena Mercury MerCruisera 6.2 L s Bravo 1 pogonom iznosi 210.790 kuna.

Novi generator Nanni Diesel QLS10M u kutiji prezentirao je na sajmu splitski Pabulum. Baza mu je Kubota (tip N4.38), ima četiri redna cilindra, obujam od 1498 cm³, snagu od 4 kW i indirektno hlađenje. Težina mu s kopčom doseže 291 kg, dok su gabariti 105x54x71 cm. QLS10M generator prema tvorničkim podacima troši 3,3 litre dizela na sat, a Pabulum ga prodaje po cijeni od 13.205 eura.

Yamahina hala

Od ostalih izlagača svakako treba istaknuti tvrtku TM Zagreb koja je Yamahine proizvode predstavila na raskošnome štandu, te zajedno s ostalim svojim dilerima zauzela cijelu jednu halu. Yamaha nije doduše imala premijere penti, ali je zato izložila nove modele atraktivnih vodenih skutera WaveRunner za 2016., koje smo već predstavili u Otvorenom moru nakon testa u studenome u Italiji.

Sada su poznate i cijene, pa tako V1 s 4T motorom s tri cilindra za gotovinu košta 72.900 kuna. Sportski VXS stoji 98.900 kn, dok je najskuplji High-performance model FX SVHO Cruiser, za koji u gotovini valja platiti 142.900 kuna.

image
Yamaha Jet ski
Božidar Vukičević/Cropix

Spomenimo i tvrtku Fred Bobek iz Vodica koja nije imala novih Hondi, no zato je postala distributer kvalitetnih korejskih dizelskih motora Hyundai Seasall. Korejci odlično prodaju svoje strojeve širom svijeta, a posebno u Aziji. Međutim, sada žele poboljšati prodaju i kod nas, u čemu će im svojom mrežom i iskustvom pomoći Fred Bobek.

U kategoriji brodske opreme i elektronike bilo je puno premijera, a najviše na štandu tvrtke Garmin Hrvatska. Od brojnih noviteta izdvajamo premium MFD seriju dodirnih multifunkcijskih uređaja GPSMAP 8400. Dostupni su u tri veličine ekrana (17, 22 i 24 inča), omogućuju prilagodbu izgleda zaslona, podataka i mjerača, te raspolažu s iznimno brzim procesorom za najbrže iscrtavanje karte ikada.

image
Garmin stand sa novim Echomap uredjajima

 
Božidar Vukičević/Cropix

Nude ugrađenu Wi-Fi i ANT tehnologiju za bežično povezivanje, NMEA 2000, HDMI, USB i 4 Ethernet ulaza, Fusion-Link integraciju, te podržavaju najnovije Garmin komponente s potpunom mrežnom kompatibilnosti.

Pametni Quatix 3 GPS

Svim nautičarima će vrlo zanimljiv biti pametni ručni sat Garmin Quatix 3 GPS. Osim što odlično izgleda, opremljen je važnim funkcijama za plovidbu, ribolov i jedrenje. Sat prima podatke iz kompatibilnih Garmin plotera i instrumenata, ima nadzor sidra, brojač ulovljene ribe, natjecateljski mjerač vremena, ali i regatni timer, virtualnu startnu liniju i pomoć za letanje. Quatix 3 kod nas košta 2450 kuna.

image
Garmin Quatrix 3 sat
Božidar Vukičević/Cropix

Novim se uređajima iskazao i zagrebački Meridian projekt. Oni su prvi put prikazali modele 7 i 5 Lowrance Elite Ti serije fishfindera/chartplottera koji imaju integriranu bežičnu povezivost, dokazanu navigaciju i sonar visokih performansi. Što se cijena tiče, Elite 5 Ti Mid/High/DownScan košta 6500 kn, a Elite 7 Ti Mid/High/Total Scan 900 kn.

image
Lowrance Elite 7 Ti
Božidar Vukičević/Cropix

Među novitete spada i serija Lowrance Hook koja uključuje fishfinder i chartplotter uređaje namijenjene potrazi za ribom. Hook serija kombinira prednosti Chirp Sonar i DownScan Imaging tehnologije za stvaranje pregleda okoline ispod plovila. S integriranom GPS antenom i Lowrence navigacijom, povratak na omiljenu ribičku poštu je vrlo jednostavan.

image
Lowrance Hook serija
Božidar Vukičević/Cropix

Hook uređaji se uistinu nude po prihvatljivoj cijeni – Hook Elite 3X 83/200 košta 1200 kn, dok Hook Elite-9 Mid/High/DownScan vrijedi 9000 kn. Belcon iz Rijeke je pokazao nove Raymarine uređaje, od kojih izdvajamo fishfinder Dragonfly-7 Pro s dvokanalnim Chirp Downvision sonarom i chartplotterom. Ima supersvijetli LCD All Weather Bonded ekran od 7 inča, 10 Hz GPS i Wi-Fish mobile. Belcon ga bez PDV-a prodaje za 745 eura.

image
Raymarine Dragonflay 7
Božidar Vukičević/Cropix

Nove baterije Mastervolt

Akustiku Boss Marine prezentirala je tvrtka Adriatik Marine iz Zagreba. Njihov komplet MCKGB350W.6, koji košta 2000 kuna, sadrži audiouređaj MGR 350B, dva MR6W zvučnika bijele boje snage 2x180 W i Marine dipolnu AM/FM antenu.

image
Boss MGR 350 B
Božidar Vukičević/Cropix

Tvrtka Jarušica iz Murtera je kao distributer nizozemskih uređaja Mastervolt prvi put predstavila entry-level nadzorne uređaje za akumulatore pod nazivom BattMan Lite i BattMan Pro. Oba Battery monitora mogu nadzirati po jednu servisnu bateriju (napon, kapacitet, struja i potrošeni Ah), dok drugu bateriju nadziru samo naponski. Montaža je standardna u rupu za instrumente promjera 52 mm, shunt je u paketu, imaju ekrane s IP65 certifikatom, a cijene bez PDV-a iznose 1162 kn, odnosno 1432 kn.

Novost su i Mastervolt MLS Li-ion brodske AGM baterije koje koštaju od 1200 kn (MLS 12/80 – 6 Ah) do 3950 kn (MLS 12/390 – 30 Ah). One štede do 70 posto u volumenu i težini, imaju tri puta duži radni vijek u odnosu na tradicionalne akumulatore (2000 ciklusa punjenja), kao i mogućnost brzog punjenja (do jednog sata).

Ekološko čišćenje

Splitski Boltano održao je hrvatsku premijeru linije proizvoda Ecoworks Marine – Preserve the Living Sea. Ove koncentrirane tekućine namijenjene čišćenju usklađene su s MARPOL-om, a umjesto grubih kemikalija rabe prirodne sastojke i biljne surfaktante. Ecoworks sredstva za čišćenje su biorazgradiva i minimalno stresna za pomorsku okolinu. Boltano je također izložio Egret One električne romobile talijanske tvrtke Bluedream koji teže 15-ak kg, dosežu brzine od 20 do 35 km/h, a autonomija im je otprilike 25 km.

Iz bogate ponude brodske opreme na štandu tvrtke Unimar izdvajamo učinkovito sredstvo za čišćenje gumenjaka od hypalona Mafra Shelly koje u dozi od 750 ml košta 55,80 kuna. Za zaštitu gumenjaka dobar je izbor sprej Mafra Sealy. Primjerice, kada se njime pošprica gumenjak, stvara se tanki film s kojeg kapljice kiše klize idućih mjesec dana. Doza spreja Sealy od 500 ml stoji 44,64 kune.

Velika gužva stalno je vladala na velikom štandu Marina Storesa koji nudi Lalizasovu brodsku opremu, a mnoge su proizvode prodavali po akcijskim cijenama. Uz ostalo, tu su se mogle kupiti 12-voltne kaljužne pumpe kapaciteta 44 l/min za samo149 kn, bokobrani dimenzija 23x29 cm po cijeni od 49 kn, te Solas'74 pojasevi za spašavanje za 49 kn.

image
Marina Stores stand
Božidar Vukičević/Cropix

Dvije komore

Tvrtka Frigo Marine predstavila je brojne Dometic Waeco brodske hladnjake, a glavna zvijezda bio je prijenosni Coolfreeze CFX 95 s dvije odvojene komore u kojima se istodobno može hladiti i zamrzavati na temperaturu od -22 Celzijeva stupnja. Hladnjaci serije CFX tihi su i troše 35 posto manje energije, rade na 12/24V DC, odnosno 100-240V AC, kontroliraju se preko Wi-Fi veze, imaju digitalni displej temperature, USB port... Model CFX 95 Frigo Marine nudi za 11.573 kune.

image
Waeco prijenosni hladnjak
Božidar Vukičević/Cropix

Zanimanje posjetitelja privlačio je i štand tvrtke Nano Technology iz Zagreba koja je prezentirala nano premaz Solidur na bazi silana. Ta bezbojna tekućina nakon aplikacije na dugi rok vraća sjaj i ljepotu plovilima, te ih čvrsto štiti, budući da je tvrdoća nevidljivog sloja 9 H, a temperaturna otpornost čak 800 Celzijevih stupnjeva.

TED FAGERBURG, DIREKTOR MEĐUNARODNIH OPERACIJA HYUNDAI SEASALL: Krećemo u tržišnu ofenzivu


Amerikanac Ted Fagerburg je kao direktor međunarodnih operacija Hyundai Seasalla stigao na sajam u Zagreb kako bi nazočio promociji tvrtke Fred Bobek kao novog hrvatskog distributera korejskih brodskih dizalaša. Tu smo prliku iskoristi za kraći razgovor:

- Hyundai uživa veliki ugled u svijetu, no prodaja Seasall dizelaša u Hrvatskoj do sada nije bila velika?

- To je točno, jer ovdje smo relativno novi brend, no sada odabirom novog distributera mijenjamo ploču. Smatram da će zajedničkim naporima Seasall motori postati popularniji i prisutniji i kod vas. Pritom rezultate ne očekujemo odmah, već ciljamo da za dvije godine prodaja dosegne od 20 do 30 komada godišnje.

- Kakav je vaš globalni tržišni učinak?

- Naši pogoni ne uspijevaju napraviti motora koliko tržište zahtijeva. Najviše se prodaju u Kini, Vijetnamu i Koreji, pa u Europi još ne forsiramo toliko unatoč dobrim prodajnim rezultatima u Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj.

- Zašto ste se odlučili za tržišnu ofenzivu u Hrvatskoj?

- Ocijenili smo da Hrvatska ima sjajan potencijal iz nekoliko razloga. Na Jadran svake godine dolazi sve više stranih nautičara, a neki od njih ostavljaju svoje brodove u marinama tijekom zime. Osim toga, imate odlične brodograditelje i mislimo da s njima možemo dobro surađivati u budućnosti.

- Što vaše motore čini boljima od konkurencije?

- Naši motori su u automobilima dokazali vrhunsku kvalitetu. Seasall dizelaši dizajnirani su za brodove, a glavni aduti su im pouzdanost, odlično ubrzanje, mala emisija štetnih plinova i niska potrošnja, a dodatni forte bit će i umjerena cijena.

18. travanj 2024 11:08