StoryEditorOCM

PRESTIŽNI BOJŠibenik ugostio najbolje svjetske posade po ORC-u: u natjecanju je sudjelovalo čak 110 posada iz 17 zemalja, tri posade okitile su se titulom prvaka

Piše Krešimir Đakulović
28. lipnja 2019. - 11:24

​Šibenik je u lipnju bio domaćin najprestižnijem jedriličarskom natjecanju na našoj obali u tekućoj nam 2019. godini – Svjetskom prvenstvu u krstašima prema ORC premjeru. Meteorološki uvjeti, kao najbitniji čimbenik onoga što takva prvenstva čini uspješnima, bili su izvanredni. Tijekom šest dana natjecanja izmijenile su se gotovo sve moguće kombinacije vjetra i valova, od gotovo olujnoga juga sve do laganog vjetrića posljednjega dana natjecanja.

Svoja znanja i spremnost imalo je priliku iskazati 110 posada. Nastupilo je ukupno 17 nacija. Italiju su zastupale čak 53 jedrilice, odnosno posade, slijedile su hrvatske posade sa 16 jedrilica, Slovenija i Grčka sa sedam posada, te njemačka sa šest. Flota je podijeljena na tri skupine, pa smo tako dobili tri posade koje se mogu častiti titulom svjetskih prvaka prema ORC premjeru.

Tri skupine

U skupini A, koju su činile najveće, odnosno najbrže jedrilice, nastupilo je 13 posada. Grupom su dominirale jedrilice TP52 osvojenim trećim i prvim mjestom; od kojih je treće mjesto osvojila posada Air is Blue s Robertom Montijem za kormilom, drugo mjesto pripalo je posadi jedrilice Altair 3, kojom je kormilario Sandro Paniccia, te je pobjeda pripala posadi jedrilice Xio s Marcom Serafinijem za kormilom. Od hrvatskih posada, u ovoj je grupi nastupila posada dubrovačkog JK Orsan s Denisom Vukasom za kormilom. Osvojili su 11. mjesto.

Skupinom B u potpunosti su dominirale posade na jedrilicama proizvedenima u poznatom finskom škveru – Swan 42. Osvojile su sva tri mjesta na pobjedničkom postolju i sve posade na njima dolaze nam iz susjedne Italije. Na trećem je bila Mela s Andreom Rossijem, druga Digital Bravo s Albertom Franchinijem, dok je prvak Massimo De Campo s posadom Selene.

Posada jedrilice Nube, predvođena Matom Arapovom, osvojila je četvrto mjesto. Unatoč dobrom jedrenju, sudeći prema rezultatima koje su postizali finski labudovi, domaća posada na jedrilici tipa X 41 ovaj put nije imala realne šanse za bolji rezultat.

Na još jednom X 41 nastupila je još jedna naša posada: na jedrilici X-cite s Lukom Šangulinom za kormilom, momci su osvojili 18. mjesto. Od domaćih kormilara u ovoj skupini su se još našli: Davor Zanini kao 24., Lovre Perhat kao 26., Darko Hajdinjak je bio 28., Mario Hrvoje 34., Robert Sandalić bio je 36., te Ana Gojčeta 40.

Estoncima se #osladilo#

Skupina s najmanjim, odnosno najsporijim brodovima, brojila je najviše posada, njih čak 50. Ignacio Campos Manero kormilario je španjolskom jedrilicom Tanit IVMedialevel čija je posada osvojila treće mjesto, drugi su bili Česi na jedrilici Hebe V s Petrom Fialom za kormilom, a pobjednici ove skupine su bili Estonci na jedrilici Sugar 3, kojom je kormilario dobro nam poznati susjed Sandro Montefusco.

Marko Marinović, kormilarivši jedrilicom Blue Chip, osvojio je 8. mjesto. Ostali domaći kormilari u skupini bili su Luka Jerčić 15., Teo Piasevoli 16., Karlo Kuret 24., Damir Desabota na 33. mjestu, Tihomir Stričević na 37., te Boris Tomić na 48. mjestu.

Grad Šibenik u zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući aktivnostima lokalnog jedriličarskoga kluba Val, postao je domaćin mnogih velikih međunarodnih jedriličarskih manifestacija. Regate za klase TP, Melges ili RC44 u zadnjih nekoliko godina učinile su Šibenik dobro znanom destinacijom na karti međunarodnoga jedrenja.

Kako je do toga došlo, pojasnio nam je član Upravnog odbora šibenskoga kluba Hrvoje Duvančić:

– Prije više od dvije godine imali smo svečano rušenje prostorija kluba, a krajem ljeta očekujemo svečano otvaranje novih klupskih prostorija. Trenutačno se izvode završni radovi. Svjetskom prvenstvu u ORC-u posvetio sam nekoliko sati dnevno u zadnjih desetak mjeseci. Kada nam je Zoran Grubiša kao predstavnik ORC-a ponudio organizaciju prvenstva, Upravni odbor je odmah reagirao.

Predsjednik kluba Marin Paić dobio je od gradonačelnika Željka Burića punu potporu za organizaciju takvoga prvenstva. Upravo izvanredna suradnja s gradskim vlastima ključna je za razumijevanje jedriličarske sinergije koja se događa u Šibeniku. Denis Marinov, Zoran Lučić, Siniša Bušac, Dunko Beg, Ana Gojčeta, Damir Desabota, Davor Piasevoli nesebično su radili mjesecima na organizaciji prvenstva. Ali i pročelnik za upravljanje gradskom imovinom Tihomir Paškov bio nam je od velike pomoći.

image
Hrvoje Duvančić i Zoran Lučić
JK Val

​Rad s mladima

Poanta organizacije svih ovih dosadašnjih prestižnih regata, kao i budućih, upravo je u radu kluba s najmlađima. Ekipa JK Val posvećena je volonterskom radu kako bi omogućila da škola jedrenja te odlazak najmlađih na regate u Šibeniku imaju kontinuitet koji će djeci približiti more, pomorsku kulturu i jedrenje.

Sva sredstva koja uprihodimo naposljetku entuzijastično ulažemo u natjecateljsko jedrenje za najmlađe. A jako smo zadovoljni dosadašnjim sportskim rezultatima... Kada se otvore nove klupske prostorije, napokon ćemo moći primjereno udovoljiti interesu koji mladi u Šibeniku pokazuju za jedrenje.

Status kluba i jedrenja općenito u Šibeniku je takav da se oko svakog događanja osjeća pozitivna atmosfera, a pri svemu tome imamo odličnu suradnju i s cijelom kulturnom scenom u gradu. Namjeravamo se i dalje kandidirati za organizaciju velikih međunarodnih regata i nadamo se da će u budućnosti još mnogo svjetskih prvakinja i prvaka u raznim jedriličarskim kategorijama svoju titulu osvojiti upravo u Šibeniku.

20. travanj 2024 04:17