stdClass Object ( [id] => 1102348 [title] => Sve o pravilnoj zaštiti metalnih dijelova broda: ne turpijajte stari cink, to je najgore što možete učiniti [alias] => sve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrijeme je intenzivnih proljetnih radova na pripremi plovila za predstojeću sezonu, kako bismo u moru i ljetu mogli uživati punim plućima. Jer kad se jednom isplovi na đitu, tijekom dugih plovnih ruta i boravka u dalekim uvalama dobro je znati, a to i opuštajuće djeluje, da su svi sklopovi broda pažljivo pregledani i servisirani.

Liste tih proljetnih radova znaju biti duže i kraće, ovisno o veličini, starosti i vrsti plovila, no jedan od nezaobilaznih poslova na svim tim listama označen je kao zamjena starih cink protektora. S dobrim razlogom.

​Naime, osim što sunce i more neprestano vrijedno rade na tome da postupno nagrizu ugrađenu brodsku opremu i zaštitne barijere koje čuvaju strukturu vašega broda, poput gelcoata, raznih lakova i intonka, plovilo u moru napadaju i neki podvodni nevidljivi neprijatelji s istom nakanom.

Najupornija i najopasnija takva subverzivna rabota ide na dušu elektrokemijskog procesa koji nazivamo galvanska ili strujna korozija. Bazični razlog njezina nastanka je u tome što svaki metal ima specifičan električni potencijal, no potrebni su još neki preduvjeti da bi se taj proces pokrenuo.

---

image
Korozija na dijelu vanbrodskog motora
---

​Razlika potencijala

Kada je o plovilima riječ, galvanska korozija nastaje ako su dva metala s različitim stupnjem električne aktivnosti, recimo brončani propeler i osovina od nehrđajućeg čelika, uronjena u tekućinu što provodi struju, odnosno elektrolit koji je u konkretnom slučaju slana morska voda.

Tada će između njih početi teći slaba električna struja. U toj elektrokemijskoj interakciji će metal s negativnijim potencijalom, koji nazivamo anoda i koji je manje plemenit, biti aktivniji, pa će otpuštati i gubiti metalne ione polako se otapajući, odnosno korodirajući. To brže i više što je veća razlika među električnim potencijalima tih metala.

Plemenitiji i pasivniji metal u tome galvanskom paru, koji nazivamo katoda, u tom će procesu ostati pošteđen. U konkretnom slučaju, koji se često uzima za primjer, polako bi se otapao brončani propeler kao manje plemeniti metal od inoksa, pa bi se na njemu s vremenom pojavili vidljivi tragovi nagrizenosti.

Uzmemo li u obzir da ne postoje dva metala s istim električnim potencijalom, možemo zaključiti kako su svi metalni dijelovi broda uronjeni u more ili izloženi prskanju na palubi, u stalnoj opasnosti od galvanske korozije. A budući da taj proces nije moguće blokirati, treba ga tako preusmjeriti da štetu ne nanosi dijelovima broda i vrijednoj brodskoj opremi, nego ugrađenim jeftinim zaštitnim elementima koje nazivamo žrtvene anode.

One se izrađuju od treće vrsta metala, najčešće cinka ili aluminija koji su na samom vrhu galvanske ljestvice. Ta ljestvica metale slaže po redu koji se temelji na njihovu električnom potencijalu i sklonosti ka koroziji, pri čemu su aktivniji metali ili anode, dakle oni koji brže propadaju, pozicionirani na vrhu liste, dok su pasivni metali ili katode smješteni na njezinu dnu.

---

image
Korozija je pojela propelu, a protektor zdrav
---

Zbog svoga vrlo visokog položaja i tome sukladne aktivnosti, anoda od cinka ili aluminija preuzet će na sebe ulogu metala koji se otapa, te se tako žrtvovati, čuvajući istodobno metale koje štiti – osovinu od inoksa i brončani propeler.

Naravno, to će trajati dok anoda koju taj proces nagriza bude imala dovoljno preostalog materijala da svoju zadaću obavlja. U svakom slučaju, osnovno je pravilo da metal koji žrtvujemo mora imati negativniji potencijal od metala koji štitimo.

Pente i Z-noge

Kada je o golemoj većini rekreativnih i sportskih brodica riječ, žrtvene anode koje se na njih ugrađuju mahom su izrađene od cinka, pa se zbog toga kolokvijalno i nazivaju cink protektori. Prednosti cinka kao materijala su laka dobavljivost i njegova odlična svojstva kada je riječ o zaštiti brodova koji plove u slanoj vodi. On se koristi za anode kojima se štite mesingani i brončani dijelovi broda, kao i oni izrađeni od inoksa, poput listova kormila i osovina.

Međutim, ponekad cink i nije najbolje rješenje. Tako se, primjerice, za zaštitu brodskoga trupa od aluminija, te također aluminijskih izvanbrodskih motora, Sail-drive i Z-pogona, koriste anode od magnezija koje su na galvanskoj ljestvici iznad onih od cinka, pa time i aktivnije.

To osobito vrijedi kada se pente i Z-noge koriste u slatkim vodama, jer cink u slatkoj vodi nije dovoljno aktivan i djelotvoran kao zaštita, dok magnezij jest zbog veće razlike u elektropotencijalu. U morskoj vodi, pak, magnezij može biti previše aktivan i prebrzo se trošiti, pa se tada uglavnom biraju cink anode.

Treća vrsta zaštitnih anoda su već spomenuti aluminijski protektori, koji se umjesto cinkovih postavljaju tamo gdje je nužna dugotrajna zaštita, jer se sporije troše, ili na tankere gdje ne smije doći do iskrenja.

---

image
---

Najjednostavnija lokacija za postavljanje anode jest izravno na dio koji želite zaštititi. Pritom se anode u obliku diska koriste za listove kormila i flapsove, a prstenaste ili bačvaste se montiraju na osovine. Dobra je stvar što se tržište jako razvilo, pa se cink protektori mogu pronaći u svim mogućim oblicima, profilima i veličinama, tako da je relativno lako izabrati odgovarajuće za konkretan brod.

Ako iz nekog razloga nije moguće spojiti anodu direktno na dio koji želimo zaštititi, tada se kroz trup broda probija vijak (naravno, dobro zadihtan) na koji se izvana spaja anoda, a iznutra se dio koji želite zaštititi žicom spaja na isti taj vijak.

Dimenzioniranje protektora

Učinkovitost žrtvene anode ovisi o dobrom električnom spoju, te je upravo proporcionalna s površinom. Kako korozija smanjuje površinu anode, tako se i njezin efekt smanjuje. Većina proizvođača preporučuje promjenu anode kad se istroše dvije trećine materijala, no iskustvo je pokazalo da ih je bolje mijenjati kada se potroše do pola, a obvezno jednom godišnje.

Naime, treba imati na umu da će u trenutku kada se anoda potpuno potroši galvanska korozija početi nagrizati onaj dio koji je anoda do tada čuvala od propadanja, a to može biti i propeler ili vaš motor.

Što se gabarita cink protektora tiče, oni trebaju biti proporcionalni površini koju štite. Ako se na plovilo stavi prevelika anoda, dolazi do prezasićenosti koja se najbolje vidi kod vađenja broda na suho, jer anode tada budu vrlo malo nagrizene, odnosno ne izgube dovoljno na masi. No, to i nije toliki problem, jer anoda ipak radi, u usporedbi sa situacijom kada je izabrana anoda bila premala.

U tom će slučaju ona biti brzo pojedena, pa će galvanska korozija napraviti štetu na dijelu plovila koji je štitila. Ponekad se događa i treći neželjeni scenarij kao rezultat greške u materijalu od kojeg je anoda izrađena. To je situacija u kojoj imamo pojedenu anodu, a istodobno i vidljiva oštećenja na nekim dijelovima broda koji su trebali biti zaštićeni.

---

image
Veliki motor traži veću zaštitnu anodu
---

U tom je slučaju najčešće riječ o takozvanoj samokoroziji, kada se cink otapa zbog učešća, primjerice, magnezija u njemu. Tada anoda samokorodira zbog toga što atomi magnezija prelaze na atome cinka, pa ona zapravo jede samu sebe.

Samokorozija se ponekad zna dogoditi i kod slabe kontrole materijala za izradu propelera, pa nečist sastav taline izazove samokoroziju i promjene na površini propele (fleke, rupice...).

Mjerenje aktivnosti

Ako je brod cijelu godinu bio u moru, prilikom njegova izvlačenja žrtvena anoda trebala bi biti potrošena 30 do 50 posto kada je dobro dimenzionirana. Uočite li da se troši više ili manje od toga, postojeće dimenzije mogu se malo prilagoditi na niže ili na više kako bi se postigao taj optimalan učinak.

Oni, pak, koji žele pouzdano provjeriti rade li njihovi ugrađeni cink protektori kako treba, mogu zatražiti od brodskih servisera da im izmjere stanje na terenu, dakle kada je brod u moru.To je najsigurniji način da potvrdite odrađuju li vaše ugrađene anode svoj važan posao onako kako treba, odnosno čuvaju li dobro vaš brod.

I za kraj, jedna napomena štedljivim vlasnicima brodica. Nipošto nemojte starom cink protektoru koji nije bio previše nagrižen pokušati turpijom ili čeličnom četkom vratiti sjaj površine, pa ga ponovo montirati, jer sigurno može izdržati još godinu dana. Izdržat će on tu godinu bez problema i u odličnoj kondiciji, ali neće više raditi.

Razlog je što će čestice čelika iz turpije ili čelične četke preći na površinski sloj anode i izazvati taloženje cink hidroksida, koji je nusprodukt samokorozije cinka, a tako stvorena presvlaka ne provodi struju. Anoda će zato biti pasivna, a jedina žrtva vaše štedljivosti bit će nagrizena propela, kormilo, flaps... ili neki drugi dio koji je trebao štititi.

Također, nikada nemojte štedjeti na način da ostavite manje potrošene protektore, a zamijenite samo one više potrošene, jer tada cjelovita zaštita neće biti optimalna. To se jednostavno ne isplati.

---

Galvanska ljestvica


ANODA (najniži potencijal)
Magnezij
Magnezijeve slitine
Cink
Aluminij 1100
Kadmij
Aluminij 2024-T4
Čelik
Željezo
Lijevano željezo
Olovno-kositreni lem
Olovo
Kositar
Mjed
Bakar
Bronca
Bakreno-niklene slitine
Nehrđajući čelik 430
Nehrđajući čelik 304
Nehrđajući čelik 316
Srebro
Grafit
Zlato
Platina
KATODA (najviši potencijal)

---

---

Provjera multimetrom


Prigodom montaže novih cink protektora, najbolje je odmah provjeriti jesu li dobro spojeni i hoće li pravilno raditi. To je najlakše napraviti uz pomoć univerzalnog mjernog instrumenta, multimetra, koji se danas može kupiti za samo 40-ak kuna, a može biti višestruko koristan pomoćnik na brodu za provjeru valjanosti raznih spojeva, strujnih krugova, napona akumulatora...

Kada provjeravate valjanost spoja cink protektora i metalnog dijela koji on štiti (propelera, osovine, lista kormila, flapsa...), tada jedan kontakt uređaja spojite na cink protektor, a drugi na metalni dio koji on štiti. Očitana vrijednost otpora mora pritom obvezno biti ispod jednoga ohma. Ako je veća, tada spoj nije dobar, pa valja utvrditi razlog i otkloniti ga. Najčešće je riječ o lošem kontaktu cinka i podloge zbog nečistoće ili boje, što je i razlog da protektor i podlogu prije montaže treba pobrustiti brusnim papirom i montažu obaviti po načelu metal na metal.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strujna korozija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => strujna korozija 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-06 12:00:37 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 17:41:49 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-05-31 12:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586382.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/5668135.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586370.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586374.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586376.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586378.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586560.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586564.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586798.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17586920.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/06\/17587188.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Cropix","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na pente se tvorni\u010dki ugra\u0111uju magnezijske anode","Postoji veli\u010dina i oblik za osovinu svakog propelera","","Za slabo tro\u0161enje protektora vi\u0161e je razloga","Bez njihove za\u0161tite stradao bi pogonski sklop","Krajnje vrijeme za promjenu","Korozija je pojela propelu, a protektor zdrav","I osovina od inoksa mo\u017ee stradati","Korozija na dijelu vanbrodskog motora","Veliki motor tra\u017ei ve\u0107u za\u0161titnu anodu","Aluminijski protektori sporije se tro\u0161e"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2764","hd_17586382_1920.jpg":"1920x1080","k_17586382_1280.jpg":"1280x1280","k_17586382_1024.jpg":"1024x1024","k_17586382_640.jpg":"640x640","k_17586382_480.jpg":"480x480","k_17586382_340.jpg":"340x340","k_17586382_220.jpg":"220x220","o_17586382_1280.jpg":"1280x1842","o_17586382_1024.jpg":"1024x1474","o_17586382_640.jpg":"640x921","o_17586382_480.jpg":"480x691","o_17586382_340.jpg":"340x489","o_17586382_220.jpg":"220x316","h_17586382_1280.jpg":"1280x854","h_17586382_1024.jpg":"1024x683","h_17586382_640.jpg":"640x427","h_17586382_480.jpg":"480x320","h_17586382_340.jpg":"340x227","h_17586382_220.jpg":"220x147","pp_17586382_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586382_1024.jpg":"805x1024","pp_17586382_640.jpg":"503x640","pp_17586382_480.jpg":"377x480","pp_17586382_340.jpg":"267x340","pp_17586382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_5668135_1920.jpg":"1920x1080","k_5668135_1280.jpg":"1280x1280","k_5668135_1024.jpg":"1024x1024","k_5668135_640.jpg":"640x640","k_5668135_480.jpg":"480x480","k_5668135_340.jpg":"340x340","k_5668135_220.jpg":"220x220","o_5668135_1280.jpg":"1280x851","o_5668135_1024.jpg":"1024x681","o_5668135_640.jpg":"640x425","o_5668135_480.jpg":"480x319","o_5668135_340.jpg":"340x226","o_5668135_220.jpg":"220x146","h_5668135_1280.jpg":"1280x854","h_5668135_1024.jpg":"1024x683","h_5668135_640.jpg":"640x427","h_5668135_480.jpg":"480x320","h_5668135_340.jpg":"340x227","h_5668135_220.jpg":"220x147","pp_5668135_1280.jpg":"1006x1280","pp_5668135_1024.jpg":"805x1024","pp_5668135_640.jpg":"503x640","pp_5668135_480.jpg":"377x480","pp_5668135_340.jpg":"267x340","pp_5668135_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_17586370_1920.jpg":"1920x1080","k_17586370_1280.jpg":"1280x1280","k_17586370_1024.jpg":"1024x1024","k_17586370_640.jpg":"640x640","k_17586370_480.jpg":"480x480","k_17586370_340.jpg":"340x340","k_17586370_220.jpg":"220x220","o_17586370_1280.jpg":"1280x770","o_17586370_1024.jpg":"1024x616","o_17586370_640.jpg":"640x385","o_17586370_480.jpg":"480x289","o_17586370_340.jpg":"340x204","o_17586370_220.jpg":"220x132","h_17586370_1280.jpg":"1280x854","h_17586370_1024.jpg":"1024x683","h_17586370_640.jpg":"640x427","h_17586370_480.jpg":"480x320","h_17586370_340.jpg":"340x227","h_17586370_220.jpg":"220x147","pp_17586370_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586370_1024.jpg":"805x1024","pp_17586370_640.jpg":"503x640","pp_17586370_480.jpg":"377x480","pp_17586370_340.jpg":"267x340","pp_17586370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17586374_1920.jpg":"1920x1080","k_17586374_1280.jpg":"1280x1280","k_17586374_1024.jpg":"1024x1024","k_17586374_640.jpg":"640x640","k_17586374_480.jpg":"480x480","k_17586374_340.jpg":"340x340","k_17586374_220.jpg":"220x220","o_17586374_1280.jpg":"1280x853","o_17586374_1024.jpg":"1024x682","o_17586374_640.jpg":"640x426","o_17586374_480.jpg":"480x320","o_17586374_340.jpg":"340x226","o_17586374_220.jpg":"220x146","h_17586374_1280.jpg":"1280x854","h_17586374_1024.jpg":"1024x683","h_17586374_640.jpg":"640x427","h_17586374_480.jpg":"480x320","h_17586374_340.jpg":"340x227","h_17586374_220.jpg":"220x147","pp_17586374_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586374_1024.jpg":"805x1024","pp_17586374_640.jpg":"503x640","pp_17586374_480.jpg":"377x480","pp_17586374_340.jpg":"267x340","pp_17586374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_17586376_1920.jpg":"1920x1080","k_17586376_1280.jpg":"1280x1280","k_17586376_1024.jpg":"1024x1024","k_17586376_640.jpg":"640x640","k_17586376_480.jpg":"480x480","k_17586376_340.jpg":"340x340","k_17586376_220.jpg":"220x220","o_17586376_1280.jpg":"1280x838","o_17586376_1024.jpg":"1024x670","o_17586376_640.jpg":"640x419","o_17586376_480.jpg":"480x314","o_17586376_340.jpg":"340x222","o_17586376_220.jpg":"220x144","h_17586376_1280.jpg":"1280x854","h_17586376_1024.jpg":"1024x683","h_17586376_640.jpg":"640x427","h_17586376_480.jpg":"480x320","h_17586376_340.jpg":"340x227","h_17586376_220.jpg":"220x147","pp_17586376_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586376_1024.jpg":"805x1024","pp_17586376_640.jpg":"503x640","pp_17586376_480.jpg":"377x480","pp_17586376_340.jpg":"267x340","pp_17586376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1633","hd_17586378_1920.jpg":"1920x1080","k_17586378_1280.jpg":"1280x1280","k_17586378_1024.jpg":"1024x1024","k_17586378_640.jpg":"640x640","k_17586378_480.jpg":"480x480","k_17586378_340.jpg":"340x340","k_17586378_220.jpg":"220x220","o_17586378_1280.jpg":"1280x1088","o_17586378_1024.jpg":"1024x870","o_17586378_640.jpg":"640x544","o_17586378_480.jpg":"480x408","o_17586378_340.jpg":"340x289","o_17586378_220.jpg":"220x187","h_17586378_1280.jpg":"1280x854","h_17586378_1024.jpg":"1024x683","h_17586378_640.jpg":"640x427","h_17586378_480.jpg":"480x320","h_17586378_340.jpg":"340x227","h_17586378_220.jpg":"220x147","pp_17586378_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586378_1024.jpg":"805x1024","pp_17586378_640.jpg":"503x640","pp_17586378_480.jpg":"377x480","pp_17586378_340.jpg":"267x340","pp_17586378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17586560_1920.jpg":"1920x1080","k_17586560_1280.jpg":"1280x1280","k_17586560_1024.jpg":"1024x1024","k_17586560_640.jpg":"640x640","k_17586560_480.jpg":"480x480","k_17586560_340.jpg":"340x340","k_17586560_220.jpg":"220x220","o_17586560_1280.jpg":"1280x1706","o_17586560_1024.jpg":"1024x1365","o_17586560_640.jpg":"640x853","o_17586560_480.jpg":"480x640","o_17586560_340.jpg":"340x453","o_17586560_220.jpg":"220x293","h_17586560_1280.jpg":"1280x854","h_17586560_1024.jpg":"1024x683","h_17586560_640.jpg":"640x427","h_17586560_480.jpg":"480x320","h_17586560_340.jpg":"340x227","h_17586560_220.jpg":"220x147","pp_17586560_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586560_1024.jpg":"805x1024","pp_17586560_640.jpg":"503x640","pp_17586560_480.jpg":"377x480","pp_17586560_340.jpg":"267x340","pp_17586560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_17586564_1920.jpg":"1920x1080","k_17586564_1280.jpg":"1280x1280","k_17586564_1024.jpg":"1024x1024","k_17586564_640.jpg":"640x640","k_17586564_480.jpg":"480x480","k_17586564_340.jpg":"340x340","k_17586564_220.jpg":"220x220","o_17586564_1280.jpg":"1280x720","o_17586564_1024.jpg":"1024x576","o_17586564_640.jpg":"640x360","o_17586564_480.jpg":"480x270","o_17586564_340.jpg":"340x191","o_17586564_220.jpg":"220x123","h_17586564_1280.jpg":"1280x854","h_17586564_1024.jpg":"1024x683","h_17586564_640.jpg":"640x427","h_17586564_480.jpg":"480x320","h_17586564_340.jpg":"340x227","h_17586564_220.jpg":"220x147","pp_17586564_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586564_1024.jpg":"805x1024","pp_17586564_640.jpg":"503x640","pp_17586564_480.jpg":"377x480","pp_17586564_340.jpg":"267x340","pp_17586564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_17586798_1920.jpg":"1920x1080","k_17586798_1280.jpg":"1280x1280","k_17586798_1024.jpg":"1024x1024","k_17586798_640.jpg":"640x640","k_17586798_480.jpg":"480x480","k_17586798_340.jpg":"340x340","k_17586798_220.jpg":"220x220","o_17586798_1280.jpg":"1280x960","o_17586798_1024.jpg":"1024x768","o_17586798_640.jpg":"640x480","o_17586798_480.jpg":"480x360","o_17586798_340.jpg":"340x255","o_17586798_220.jpg":"220x165","h_17586798_1280.jpg":"1280x854","h_17586798_1024.jpg":"1024x683","h_17586798_640.jpg":"640x427","h_17586798_480.jpg":"480x320","h_17586798_340.jpg":"340x227","h_17586798_220.jpg":"220x147","pp_17586798_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586798_1024.jpg":"805x1024","pp_17586798_640.jpg":"503x640","pp_17586798_480.jpg":"377x480","pp_17586798_340.jpg":"267x340","pp_17586798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1269","hd_17586920_1920.jpg":"1920x1080","k_17586920_1280.jpg":"1280x1280","k_17586920_1024.jpg":"1024x1024","k_17586920_640.jpg":"640x640","k_17586920_480.jpg":"480x480","k_17586920_340.jpg":"340x340","k_17586920_220.jpg":"220x220","o_17586920_1280.jpg":"1280x846","o_17586920_1024.jpg":"1024x676","o_17586920_640.jpg":"640x423","o_17586920_480.jpg":"480x317","o_17586920_340.jpg":"340x224","o_17586920_220.jpg":"220x145","h_17586920_1280.jpg":"1280x854","h_17586920_1024.jpg":"1024x683","h_17586920_640.jpg":"640x427","h_17586920_480.jpg":"480x320","h_17586920_340.jpg":"340x227","h_17586920_220.jpg":"220x147","pp_17586920_1280.jpg":"1006x1280","pp_17586920_1024.jpg":"805x1024","pp_17586920_640.jpg":"503x640","pp_17586920_480.jpg":"377x480","pp_17586920_340.jpg":"267x340","pp_17586920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"765x1026","hd_17587188_1920.jpg":"1920x1080","k_17587188_1280.jpg":"1280x1280","k_17587188_1024.jpg":"1024x1024","k_17587188_640.jpg":"640x640","k_17587188_480.jpg":"480x480","k_17587188_340.jpg":"340x340","k_17587188_220.jpg":"220x220","o_17587188_1280.jpg":"1280x1716","o_17587188_1024.jpg":"1024x1373","o_17587188_640.jpg":"640x858","o_17587188_480.jpg":"480x643","o_17587188_340.jpg":"340x456","o_17587188_220.jpg":"220x295","h_17587188_1280.jpg":"1280x854","h_17587188_1024.jpg":"1024x683","h_17587188_640.jpg":"640x427","h_17587188_480.jpg":"480x320","h_17587188_340.jpg":"340x227","h_17587188_220.jpg":"220x147","pp_17587188_1280.jpg":"1006x1280","pp_17587188_1024.jpg":"805x1024","pp_17587188_640.jpg":"503x640","pp_17587188_480.jpg":"377x480","pp_17587188_340.jpg":"267x340","pp_17587188_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7693034 Threads: 1 Questions: 1625879648 Slow queries: 4828970 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111140855 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti-1102348 [printLink] => /om/nautika/sve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti-1102348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650441 [name] => kako čuvati metalne dijelove broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 19:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-cuvati-metalne-dijelove-broda [link] => /tag/kako-cuvati-metalne-dijelove-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626364 [name] => održavanje broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 08:08:14 [main_article_id] => 0 [alias] => odrzavanje-broda [link] => /tag/odrzavanje-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650442 [name] => hrđa na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 19:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => hrda-na-brodu [link] => /tag/hrda-na-brodu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650443 [name] => korozija na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 19:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => korozija-na-brodu [link] => /tag/korozija-na-brodu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650444 [name] => zaštita metalnih dijelova broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 19:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-metalnih-dijelova-broda [link] => /tag/zastita-metalnih-dijelova-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strujna korozija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o pravilnoj zaštiti metalnih dijelova broda: ne turpijajte stari cink, to je najgore što možete učiniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586382.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Na pente se tvornički ugrađuju magnezijske anode [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586382.jpg [title] => Na pente se tvornički ugrađuju magnezijske anode Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/5668135.jpg [title] => Postoji veličina i oblik za osovinu svakog propelera Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586370.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586374.jpg [title] => Za slabo trošenje protektora više je razloga ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586376.jpg [title] => Bez njihove zaštite stradao bi pogonski sklop ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586378.jpg [title] => Krajnje vrijeme za promjenu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586560.jpg [title] => Korozija je pojela propelu, a protektor zdrav ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586564.jpg [title] => I osovina od inoksa može stradati ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586798.jpg [title] => Korozija na dijelu vanbrodskog motora ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17586920.jpg [title] => Veliki motor traži veću zaštitnu anodu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/06/17587188.jpg [title] => Aluminijski protektori sporije se troše ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrijeme je intenzivnih proljetnih radova na pripremi plovila za predstojeću sezonu, kako bismo u moru i ljetu mogli uživati punim plućima. Jer kad se jednom isplovi na đitu, tijekom dugih plovnih ruta i boravka u dalekim uvalama dobro je znati, a to i opuštajuće djeluje, da su svi sklopovi broda pažljivo pregledani i servisirani.

Liste tih proljetnih radova znaju biti duže i kraće, ovisno o veličini, starosti i vrsti plovila, no jedan od nezaobilaznih poslova na svim tim listama označen je kao zamjena starih cink protektora. S dobrim razlogom.

​Naime, osim što sunce i more neprestano vrijedno rade na tome da postupno nagrizu ugrađenu brodsku opremu i zaštitne barijere koje čuvaju strukturu vašega broda, poput gelcoata, raznih lakova i intonka, plovilo u moru napadaju i neki podvodni nevidljivi neprijatelji s istom nakanom.

Najupornija i najopasnija takva subverzivna rabota ide na dušu elektrokemijskog procesa koji nazivamo galvanska ili strujna korozija. Bazični razlog njezina nastanka je u tome što svaki metal ima specifičan električni potencijal, no potrebni su još neki preduvjeti da bi se taj proces pokrenuo.

---

image
Korozija na dijelu vanbrodskog motora
---

​Razlika potencijala

Kada je o plovilima riječ, galvanska korozija nastaje ako su dva metala s različitim stupnjem električne aktivnosti, recimo brončani propeler i osovina od nehrđajućeg čelika, uronjena u tekućinu što provodi struju, odnosno elektrolit koji je u konkretnom slučaju slana morska voda.

Tada će između njih početi teći slaba električna struja. U toj elektrokemijskoj interakciji će metal s negativnijim potencijalom, koji nazivamo anoda i koji je manje plemenit, biti aktivniji, pa će otpuštati i gubiti metalne ione polako se otapajući, odnosno korodirajući. To brže i više što je veća razlika među električnim potencijalima tih metala.

Plemenitiji i pasivniji metal u tome galvanskom paru, koji nazivamo katoda, u tom će procesu ostati pošteđen. U konkretnom slučaju, koji se često uzima za primjer, polako bi se otapao brončani propeler kao manje plemeniti metal od inoksa, pa bi se na njemu s vremenom pojavili vidljivi tragovi nagrizenosti.

Uzmemo li u obzir da ne postoje dva metala s istim električnim potencijalom, možemo zaključiti kako su svi metalni dijelovi broda uronjeni u more ili izloženi prskanju na palubi, u stalnoj opasnosti od galvanske korozije. A budući da taj proces nije moguće blokirati, treba ga tako preusmjeriti da štetu ne nanosi dijelovima broda i vrijednoj brodskoj opremi, nego ugrađenim jeftinim zaštitnim elementima koje nazivamo žrtvene anode.

One se izrađuju od treće vrsta metala, najčešće cinka ili aluminija koji su na samom vrhu galvanske ljestvice. Ta ljestvica metale slaže po redu koji se temelji na njihovu električnom potencijalu i sklonosti ka koroziji, pri čemu su aktivniji metali ili anode, dakle oni koji brže propadaju, pozicionirani na vrhu liste, dok su pasivni metali ili katode smješteni na njezinu dnu.

---

image
Korozija je pojela propelu, a protektor zdrav
---

Zbog svoga vrlo visokog položaja i tome sukladne aktivnosti, anoda od cinka ili aluminija preuzet će na sebe ulogu metala koji se otapa, te se tako žrtvovati, čuvajući istodobno metale koje štiti – osovinu od inoksa i brončani propeler.

Naravno, to će trajati dok anoda koju taj proces nagriza bude imala dovoljno preostalog materijala da svoju zadaću obavlja. U svakom slučaju, osnovno je pravilo da metal koji žrtvujemo mora imati negativniji potencijal od metala koji štitimo.

Pente i Z-noge

Kada je o golemoj većini rekreativnih i sportskih brodica riječ, žrtvene anode koje se na njih ugrađuju mahom su izrađene od cinka, pa se zbog toga kolokvijalno i nazivaju cink protektori. Prednosti cinka kao materijala su laka dobavljivost i njegova odlična svojstva kada je riječ o zaštiti brodova koji plove u slanoj vodi. On se koristi za anode kojima se štite mesingani i brončani dijelovi broda, kao i oni izrađeni od inoksa, poput listova kormila i osovina.

Međutim, ponekad cink i nije najbolje rješenje. Tako se, primjerice, za zaštitu brodskoga trupa od aluminija, te također aluminijskih izvanbrodskih motora, Sail-drive i Z-pogona, koriste anode od magnezija koje su na galvanskoj ljestvici iznad onih od cinka, pa time i aktivnije.

To osobito vrijedi kada se pente i Z-noge koriste u slatkim vodama, jer cink u slatkoj vodi nije dovoljno aktivan i djelotvoran kao zaštita, dok magnezij jest zbog veće razlike u elektropotencijalu. U morskoj vodi, pak, magnezij može biti previše aktivan i prebrzo se trošiti, pa se tada uglavnom biraju cink anode.

Treća vrsta zaštitnih anoda su već spomenuti aluminijski protektori, koji se umjesto cinkovih postavljaju tamo gdje je nužna dugotrajna zaštita, jer se sporije troše, ili na tankere gdje ne smije doći do iskrenja.

---

image
---

Najjednostavnija lokacija za postavljanje anode jest izravno na dio koji želite zaštititi. Pritom se anode u obliku diska koriste za listove kormila i flapsove, a prstenaste ili bačvaste se montiraju na osovine. Dobra je stvar što se tržište jako razvilo, pa se cink protektori mogu pronaći u svim mogućim oblicima, profilima i veličinama, tako da je relativno lako izabrati odgovarajuće za konkretan brod.

Ako iz nekog razloga nije moguće spojiti anodu direktno na dio koji želimo zaštititi, tada se kroz trup broda probija vijak (naravno, dobro zadihtan) na koji se izvana spaja anoda, a iznutra se dio koji želite zaštititi žicom spaja na isti taj vijak.

Dimenzioniranje protektora

Učinkovitost žrtvene anode ovisi o dobrom električnom spoju, te je upravo proporcionalna s površinom. Kako korozija smanjuje površinu anode, tako se i njezin efekt smanjuje. Većina proizvođača preporučuje promjenu anode kad se istroše dvije trećine materijala, no iskustvo je pokazalo da ih je bolje mijenjati kada se potroše do pola, a obvezno jednom godišnje.

Naime, treba imati na umu da će u trenutku kada se anoda potpuno potroši galvanska korozija početi nagrizati onaj dio koji je anoda do tada čuvala od propadanja, a to može biti i propeler ili vaš motor.

Što se gabarita cink protektora tiče, oni trebaju biti proporcionalni površini koju štite. Ako se na plovilo stavi prevelika anoda, dolazi do prezasićenosti koja se najbolje vidi kod vađenja broda na suho, jer anode tada budu vrlo malo nagrizene, odnosno ne izgube dovoljno na masi. No, to i nije toliki problem, jer anoda ipak radi, u usporedbi sa situacijom kada je izabrana anoda bila premala.

U tom će slučaju ona biti brzo pojedena, pa će galvanska korozija napraviti štetu na dijelu plovila koji je štitila. Ponekad se događa i treći neželjeni scenarij kao rezultat greške u materijalu od kojeg je anoda izrađena. To je situacija u kojoj imamo pojedenu anodu, a istodobno i vidljiva oštećenja na nekim dijelovima broda koji su trebali biti zaštićeni.

---

image
Veliki motor traži veću zaštitnu anodu
---

U tom je slučaju najčešće riječ o takozvanoj samokoroziji, kada se cink otapa zbog učešća, primjerice, magnezija u njemu. Tada anoda samokorodira zbog toga što atomi magnezija prelaze na atome cinka, pa ona zapravo jede samu sebe.

Samokorozija se ponekad zna dogoditi i kod slabe kontrole materijala za izradu propelera, pa nečist sastav taline izazove samokoroziju i promjene na površini propele (fleke, rupice...).

Mjerenje aktivnosti

Ako je brod cijelu godinu bio u moru, prilikom njegova izvlačenja žrtvena anoda trebala bi biti potrošena 30 do 50 posto kada je dobro dimenzionirana. Uočite li da se troši više ili manje od toga, postojeće dimenzije mogu se malo prilagoditi na niže ili na više kako bi se postigao taj optimalan učinak.

Oni, pak, koji žele pouzdano provjeriti rade li njihovi ugrađeni cink protektori kako treba, mogu zatražiti od brodskih servisera da im izmjere stanje na terenu, dakle kada je brod u moru.To je najsigurniji način da potvrdite odrađuju li vaše ugrađene anode svoj važan posao onako kako treba, odnosno čuvaju li dobro vaš brod.

I za kraj, jedna napomena štedljivim vlasnicima brodica. Nipošto nemojte starom cink protektoru koji nije bio previše nagrižen pokušati turpijom ili čeličnom četkom vratiti sjaj površine, pa ga ponovo montirati, jer sigurno može izdržati još godinu dana. Izdržat će on tu godinu bez problema i u odličnoj kondiciji, ali neće više raditi.

Razlog je što će čestice čelika iz turpije ili čelične četke preći na površinski sloj anode i izazvati taloženje cink hidroksida, koji je nusprodukt samokorozije cinka, a tako stvorena presvlaka ne provodi struju. Anoda će zato biti pasivna, a jedina žrtva vaše štedljivosti bit će nagrizena propela, kormilo, flaps... ili neki drugi dio koji je trebao štititi.

Također, nikada nemojte štedjeti na način da ostavite manje potrošene protektore, a zamijenite samo one više potrošene, jer tada cjelovita zaštita neće biti optimalna. To se jednostavno ne isplati.

---

Galvanska ljestvica


ANODA (najniži potencijal)
Magnezij
Magnezijeve slitine
Cink
Aluminij 1100
Kadmij
Aluminij 2024-T4
Čelik
Željezo
Lijevano željezo
Olovno-kositreni lem
Olovo
Kositar
Mjed
Bakar
Bronca
Bakreno-niklene slitine
Nehrđajući čelik 430
Nehrđajući čelik 304
Nehrđajući čelik 316
Srebro
Grafit
Zlato
Platina
KATODA (najviši potencijal)

---

---

Provjera multimetrom


Prigodom montaže novih cink protektora, najbolje je odmah provjeriti jesu li dobro spojeni i hoće li pravilno raditi. To je najlakše napraviti uz pomoć univerzalnog mjernog instrumenta, multimetra, koji se danas može kupiti za samo 40-ak kuna, a može biti višestruko koristan pomoćnik na brodu za provjeru valjanosti raznih spojeva, strujnih krugova, napona akumulatora...

Kada provjeravate valjanost spoja cink protektora i metalnog dijela koji on štiti (propelera, osovine, lista kormila, flapsa...), tada jedan kontakt uređaja spojite na cink protektor, a drugi na metalni dio koji on štiti. Očitana vrijednost otpora mora pritom obvezno biti ispod jednoga ohma. Ako je veća, tada spoj nije dobar, pa valja utvrditi razlog i otkloniti ga. Najčešće je riječ o lošem kontaktu cinka i podloge zbog nečistoće ili boje, što je i razlog da protektor i podlogu prije montaže treba pobrustiti brusnim papirom i montažu obaviti po načelu metal na metal.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Na pente se tvornički ugrađuju magnezijske anode
Cropix
Postoji veličina i oblik za osovinu svakog propelera


Za slabo trošenje protektora više je razloga

Bez njihove zaštite stradao bi pogonski sklop

Krajnje vrijeme za promjenu

Korozija je pojela propelu, a protektor zdrav

I osovina od inoksa može stradati

Korozija na dijelu vanbrodskog motora

Veliki motor traži veću zaštitnu anodu

Aluminijski protektori sporije se troše
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti-1102348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa6f0adf82345f62d3523329799ca7838b9ba5b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+pravilnoj+za%C5%A1titi+metalnih+dijelova+broda%3A+ne+turpijajte+stari+cink%2C+to+je+najgore+%C5%A1to+mo%C5%BEete+u%C4%8Diniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti-1102348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-o-pravilnoj-zastiti-metalnih-dijelova-broda-ne-turpijajte-stari-cink-to-je-najgore-sto-mozete-uciniti-1102348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strujna korozija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

strujna korozijaSve o pravilnoj zaštiti metalnih dijelova broda: ne turpijajte stari cink, to je najgore što možete učiniti

Piše Miomir Štrbac
31. svibnja 2021. - 14:31

Vrijeme je intenzivnih proljetnih radova na pripremi plovila za predstojeću sezonu, kako bismo u moru i ljetu mogli uživati punim plućima. Jer kad se jednom isplovi na đitu, tijekom dugih plovnih ruta i boravka u dalekim uvalama dobro je znati, a to i opuštajuće djeluje, da su svi sklopovi broda pažljivo pregledani i servisirani.

Liste tih proljetnih radova znaju biti duže i kraće, ovisno o veličini, starosti i vrsti plovila, no jedan od nezaobilaznih poslova na svim tim listama označen je kao zamjena starih cink protektora. S dobrim razlogom.

​Naime, osim što sunce i more neprestano vrijedno rade na tome da postupno nagrizu ugrađenu brodsku opremu i zaštitne barijere koje čuvaju strukturu vašega broda, poput gelcoata, raznih lakova i intonka, plovilo u moru napadaju i n...

14. svibanj 2024 10:47