StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMATestovi brodova, ribolovni savjeti, kolumne... Evo što smo vam pripremili u novom broju Otvorenog mora

Piše OM
6. svibnja 2024. - 08:41

U svibanjskom broju Otvorenog mora posvećenom dvama nautičkim sajmovima u Kaštelima i Segetu, osim istoga termina, zajednička im je i država proizvodnje najvećeg broja izloženih plovila. Iako ponosni na novitete hrvatske male brodogradnje, još jednom smo se uvjerili kako su Poljaci apsolutni prvaci Europe. Dok su Talijani zadržali primat u većim jahtama, u klasi malih obiteljskih brodica Poljacima nema ravnih, bilo da je riječ o njihovim brendovima ili su angažirani kao kooperanti koji naručiteljima iz bogatijih zemalja isporučuju gotovi proizvod. Pregled noviteta i cijena najtraženijih modela pročitajte u novome broju Otvorenog mora.

image

Poljska dominacija malom brodogradnjom

Božidar Vukičević/Cropix

Jednom kad krene plovidba treba biti spreman i na moguće nesreće pa donosimo savjete što napraviti kako bi se šteta smanjila i olakšao proces isplate police osiguranja. U kojem slučaju se šteta neće priznati i koje su najčešće zablude i pogreške skipera vrijedi pročitati prije nego što se takva situacija dogodi.

Kvar motora čest je uzrok nasukavanja i stoga je uvijek dobro imati rezervni pogon, a ponekad može poslužiti čak i penta od bajbota. Stoga smo isprobali kombinaciju dvije i pol tone teškoga poludeplasmanca i pente od šest konja sa zanimljivim rezultatima mjerenja. Za test smo odabrali i dva glisera različitog koncepta, nizozemsku Maximu 840 i norveški Nordkapp 905, oba pogodna za brz i komforan prijevoz.

Do Hamburga će rijetki zaploviti no dobro je znati kako su tamošnje vlasti uspješno zadržale stanovnike u zonama uz gradsku luku. U zanimljivoj reportaži doznajte i kako je ruska podmornica postala originalna turistička atrakcija.

image

Varalice uradi sam

Uz savjete za slaganje svaštarskog završnjaka za lov na mješovitom dnu pročitajte i kako nastaju neke od najuspješnijih varalica iz kučne radinosti. Iz novoga broja preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Novi broj Otvorenog mora

27. svibanj 2024 19:47