StoryEditorOCM

Izložba na moru i kopnuU Marini Kornati otvoren Biograd Boat Show: Pet sajmova u jednom kao veza nautičke industrije i turizma. Pogledajte galeriju s otvaranja

Piše OM
23. listopada 2024. - 16:31

U Marini Kornati, u organizaciji firme Ilirija d.d., ove srijede otvoren je 26. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u Srednjoj Europi i najveći nautički sajam u Hrvatskoj, a ujedno i ponosni zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova (IFBSO) koja okuplja 36 istaknutih svjetskih nautičkih sajmova.

Na 26. Biograd Boat Showu oboreni su svi rekordi, širenjem prostora sajma izvan Ilirijine marine Kornati na Gradsku luku Biograd odnosno putničku i ribarsku luku Biograd, uvećanjem na 50 tisuća četvornih metara, sudjelovanjem preko 450 izlagača, izlaganjem oko 500 plovila i predstavljanjem 25 premijernih plovila.

Biograd Boat Show je u nazočnosti predsjednika uprave Ilirije d.d. Gorana Ražnjevića, organizatora i domaćina sajma, svečano otvorio Žarko Tušek, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz pozdravne govore Monike Udovičić, državne tajnice Ministarstva turizma i sporta,  Božidara Longina, župana Zadarske županije, Dragana Kovačevića, potpredsjednika HGK za poljoprivrdu i turizam te Milana Šangulina, direktora nautičkog sajma Biograd Boat Show. Na svečanosti otvorenja nazočila je uime Grada Biograda na Moru Ivana Stamničar, predsjednica Gradskog vijeća.

Predsjednik uprave domaćina i organizatora sajma Ilirije d.d. Goran Ražnjević istaknuo je:

"Nakon lanjskog jubilarnog 25. izdanja Biograd Boat Show, sadašnja 26 godina njegova postojanja i kontinuiranog održavanja sama po sebi je značajan uspjeh nastao kao rezultat profiliranja sajma na domaćem i međunarodnom nautičkom tržištu. Ono na što smo ove godine posebno ponosni je što nakon svakogodišnjeg širenja imamo najveću ekspanziju sajma zbog koje smo izišli iz okvira naše Marine Kornati i širenje na movoobnovljenu Gradsku luku Biograd - putničku i ribarsku luku odnosno srce grada Biograda.

U ovih dvadeset i šest godina Biograd Boat Show evoluirao je iz malog regionalnog nautičkog događaja u jedan od 36 vodećih nautičkih sajmova u svijetu, najveći srednjoeuropski i hrvatski nautički sajam, ali istovremeno i u iznimno važnu gospodarsko-turističku manifestaciju čiji poslovni karakter i značaj iz godine u godinu raste. Biograd Boat Show na prvo mjesto stavlja potrebe nautičke industrije i nautičkog turizma i pridonosi njihovoj afirmaciji, potiče njihovu inovativnost, te unaprjeđuje i povezuje cijelu nautičku industriju i turizam. Danas je Biograd Boat Show sinonim za kontinuitet poslovanja, kvalitetu usluge i sadržaja, inovativnost u sadržajima i uslugama i prepoznavanje potreba nautičke industrije, što mu je omogućilo da postane i prvorazredan gospodarski događaj".

Ovogodišnje izdanje Biograd Boat Showa na jednom mjestu obuhvaća „5 sajmova u jednom“, odnosno 26. Biograd Boat Show - izlagački sajam, 9. Biograd B2B – poslovni sajam, 8. HGK Dane hrvatske nautike kao kongresni sajam, 6. Croatia Charter Expo kao vodeći charter sajam i 1. Croatia Luxury and Adventure Travel Show, čime je na jednom mjestu povezao sve ključne segmente nautičke industrije i turizma kontinuirano doprinoseći njihovom daljnjem razvoju i afirmaciji.

Na izložbenom dijelu sajma predstavlja se preko 450 izlagača iz zemlje i svijeta. Ljubitelji brodova, mogu uživati u više od 25 premijera plovila istaknutih svjetskih i domaćih tvrtki. Na proširenom prostoru sajma u Gradskoj luci Biograd postavljena je najveća izložba sve traženijih katamarana na Jadranu, uz luksuzne motorne jahte i 20 vrhunskih automobila uz druge luksuzne lifestyle proizvode.

Među najistaknutijim premijerama je svjetska premijera konceptnog plovila Groupe Beneteau pod nazivom Monomaran, električnog plovila sa solarnim pločama kapaciteta osam osoba koji predstavlja radikalno novu verziju budućnosti nautike ovog najvećeg svjetskog proizvođača plovila za razonodu. Predstavio se i niz luksuznih brendova plovila poput Sanlorenza, Gulfcrafta i Frauschera.

U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora organizira 8. HGK Dane hrvatske nautike, kroz kongresni program već prvog dana organizirane su sjednice grupacije marina kao i grupacije charter plovila, a uslijedit će sjednice svih nautičkih udruženja HGK-a, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma.

Paralelno sa sajmom nautike, Biograd B2B nautička poslovna platforma omogućuje poslovnim posjetiteljima da se registriraju u Biograd B2B poslovni imenik te unaprijed zakažu sastanke s tvrtkama od interesa i prisustvuju networking događajima.

Poznato je da Hrvatska ima daleko najveću čarter flotu na svijetu s više od 5000 jahti, a središnje mjesto okupljanja čarter industrije je Croatia Charter Expo, B2B događaj tijekom ovog biogradskog sajma nautike koji charter agencijama preko 3.000 jahti za najam.

23. listopad 2024 16:33