StoryEditorOCM

bura će slabjetiU prekidu su brojne katamaranske linije, ne plovi ni trajekt Makarska-Sumartin

Piše OM
14. veljače 2021. - 16:18

Olujna bura, koja na makarskom području puše sa udarima do 110 kilometara na sat, prekinula je trajektnu liniju Makarska-Sumartin na otoku Braču. Pri ovoj brzini vjetra, uz temperaturu zraka koja je jutros bila oko nule, osjećaj hladnoće je bio kao da je minus 10.

Naš fotoreporter Ivo Ravlić izišao je na teren i uhvatio nekoliko kadrova od kojih ćete se smrznuti gledajući ih u svom toplom domu. Samo su najhrabriji izašli vani prkositi buri, odjeveni za polarne uvjete, a mnogima omražena maska pokazala se kao dobra zaštita od hladnoće.

Prolemi u prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

- katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres -Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Pula-Zadar, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Dubrovnik-Šipan-Mljet-Lastovo;

- trajektna linija: Sumartin-Makarska. 

Trajekt na liniji Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje. 

image
Bura u Makarskoj

Izvješće Pomorskog meteorološkog centra Split DHMZ-a dana 14.02.2021. u 06 sati

Upozorenje

Udari bure 35-65, još danas mjestimice do 75, ujutro u Velebitskom kanalu i do 95 čvorova. More ponegdje 5.

Stanje

Prema Jadranu još jača anticiklonalni greben sa sjevera, a ciklona nad Jonskim morem se popunjava i polako će odmicati na istok.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Bura 18-34, mjestimice do 38, u Velebitskom kanalu do 48 čvorova, sredinom dana i poslijepodne će na sjevernom Jadranu slabjeti na 14-28, u Velebitskom kanalu do 38 čvorova. More 4-5, poslijepodne na sjevernom Jadranu u smirivanju na 3-4. Vidljivost 20 km. Mjestimice promjenljiva naoblaka uz mogućnost za malo kiše ili snijega, a uz obalu se očekuje postupno razvedravanje i to prvo na srednjem Jadranu.

Vremenska prognoza za sljedećih 12 sati

Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura će prema jutru još malo slabjeti. More umjereno valovito i valovito, na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana i jače valovito. Pretežno vedro, na otvorenom moru promjenljiva naoblaka uz mjestimičnu kišu ili snijeg.

20. travanj 2024 07:21