stdClass Object ( [id] => 1224163 [title] => Većina brodova potone na vezu. Uz vrlo malo truda možete spriječiti potencijalno veliki trošak [alias] => vecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šteta na potopljenom plovilu, odnosno trošak kasnije obnove, prosječno iznosi oko 40 posto njegove vrijednosti, od čega je sanacija samog uzroka potonuća uglavnom gotovo zanemariva stavka. Izgleda čudno, ali većina je brodica i jahti potonula dok su bile privezane uz obalu, a tek svaka peta za vrijeme plovidbe.

Međutim, taj je omjer lakše razumjeti kad se zna da ionako uglavnom više vremena provedu na vezu nego u plovidbi. Osim toga, tijekom plovidbe na brodu je uvijek netko tko može na vrijeme primijetiti primanje mora i spriječiti potonuće.

Prema podacima iz analize o uzrocima potonuća brodica i jahti, koju je svojedobno izradila jedna osiguravajuća tvrtka, četiri su osnovna razloga njihova potonuća na vezu.

Gotovo polovina primila je more kroz neki neispravan ili oštećen otvor u podvodnom dijelu trupa, nešto manje od trećine potopljena je zbog obilnih oborina i problema s drenažom, otprilike desetini presudili su otvori iznad vodene linije, koliko je i onih kojima je potonuće bilo posljedica lošega veza.

Razloga za potonuće brodica i jahti u plovidbi bilo je više, a zbog neispravnosti nekog od otvora u podvodnom dijelu potonula je tek petina. Znatno češće su tonuli zbog nalijevanja mora preko razme i problema s drenažom.

Sva ostala potonuća uglavnom su uzrokovana nasukavanjem, udarcima u velike plutajuće predmete, primanjem vode iz rashladnog sistema motora, problemima s konstrukcijom plovila, odvajanjem palube ili čak pucanjem trupa, te još nekim manje zastupljenim razlozima.

Kušajte vodu

Kada se u brodu primijeti voda, treba je odmah početi izbacivati i kušati je li slana ili slatka. Slatka voda, ako nije od kiše, došla je iz tanka i njezina je količina ograničena, ali ako je slana, to znači da brod negdje propušta more. To mjesto treba odmah pronaći i zaustaviti ili barem smanjiti dotok. Bilo kakvo odlaganje je samo gubljenje vremena, a što brod dublje utone, to voda ulazi pod većim pritiskom i brže ga puni.

Prvo upozorenje o dotoku vode može biti i učestalo paljenje automatske kaljužne pumpe. Mišljenja oko držanja uključene kaljužne pumpe dok je brod na vezu su podijeljena. Mnogi se na nju oslanjaju s punim povjerenjem, što je u redu sve dok se ne zaštopa, pokvari ili isprazni akumulatore, dakle, pumpa samo odgađa problem.

Dvostruke obujmice

Pravo rješenje je prevencija, češći obilazak broda i periodična kontrola kriznih mjesta. Činjenica da je polovina potonulih brodica i jahti na vezu, a petina u plovidbi, povezana s otvorima u podvodnom dijelu, dovoljan je razlog da im se posveti posebna pažnja.

Uglavnom su to metalni ventili, izrađeni od više ili manje kvalitetnih legura, koji izvana mogu izgledati savršeno a da im je unutarnja struktura potpuno nagrizena galvanskim strujama.

Upravo je to razlog zašto je preporučljivo drveni čep primjerenog promjera imati u neposrednoj blizini. Dvostruke obujmice oko gibljivih cijevi na spojevima ispod vodene linije imaju funkciju dodatnog osiguranja i to nikako nije dobro zanemariti.

Ako se podvodni ventili nalaze u nekom gavunu kojem su stijenke iznad vodene linije, bilo bi dobro da su stijenke plastificirane za dno, odnosno da je taj gavun izoliran. Ako ovdje procuri more, taj će se gavun napuniti samo do razine vodene linije.

Zatvaranje podvodnih ventila u razdoblju kad se brod ne koristi, također je dodatno osiguranje od potonuća na vezu. Čak i kada je sve novo i u odličnom stanju, uvijek postoji mogućnost da ste u brodu zatvorili miša koji će prvo pojesti svu hranu, a zatim početi gristi opremu, pa tako i gumene cijevi.

Međutim, ručica zakrenuta u zatvoreni položaj ne znači uvijek i zatvoren ventil, pa je i stanje ventila dobro povremeno provjeriti. Na jedrilicama je za vrijeme jedrenja poželjno zatvoriti sve odvodne ventile.

Cijev osovine kormila

Rupa otvora na umivaoniku ili sudoperu postavljena je dosta iznad vodene linije, ali kad se jedrilica nagne, mogu se naći ispod razine mora i tako otvoriti direktan protok.

Prigodom servisiranja i skidanja brodskog WC-a, odvodnu cijev nikako nije dovoljno samo visoko podignuti, nego obvezno i zatvoriti ventil. Istina, kroz visoko podignutu cijev more ne ulazi, ali ako padne, a to se već događalo, brod će se vrlo brzo napuniti morem.

---

image

ld boat sunken in the port

Ilustracija/Shutterstock
---

Valja spomenuti i jedan problem koji se događao na nekim plovilima iz samogradnje ili kod rekonstrukcije krme kod ugradnje ili pomicanja cijevi osovine kormila.

Bez obzira na vrstu ležaja, trebala bi biti ugrađena cijelom visinom ili znatno iznad vodene linije. Negdje je ona izvedena od široke gumene cijevi, na oba kraja stisnute obujmicom, što je samo još jedno mjesto potencijalnog prodora mora, često i teško pristupačno.

Neki su brodovi primali more, pa i potonuli, kroz brtvenicu na osovini. Kroz brtvenicu s lojnom pletenicom malo mora može kapati, ali samo kada se osovina okreće, nikako dok miruje, pa ju je poželjno češće provjeravati, naročito ako se pod krmom pojavljuje more.

Podmazivanje ležaja

Volvo ležaj ne bi trebao propuštati more ni kad se osovina okreće, a ako prokapa, to je znak da ga skoro treba mijenjati. Ovdje je važno imati na umu da je prigodom spuštanja broda u more ovaj ležaj potrebno ozračiti, malo ga stisnuti iznad osovine i pričekati da pusti vodu. Zrak zarobljen u ležaju sprječava hlađenje gume morem, prsten oko osovine se pregrijava i guma se ukruti. Ovaj je prsten poželjno povremeno podmazati sintetičkim uljem ili mašću otpornim na more.

Za to je dobro imati običnu injekciju na koju se, umjesto igle, navuče tanka gumena cijev. Prsten se malo odškrine i dovoljno je istisnuti jednu do dvije kapi, jer se okretanjem osovine razmažu cijelom površinom. U plovidbi more može ulaziti i kroz neki oštećeni otvor iznad vodene linije, naročito na jedrilicama, a posebno je opasno ostaviti otvorene fineštrine ugrađene na bokovima trupa.

Toliki će otvor u vrlo kratkom vremenu propustiti veliku količinu mora i dosta brzo poplaviti potpalublje. Ako se primijeti na vrijeme, brod neće potonuti, ali šteta na interijeru, naročito na električnim instalacijama, može biti značajna.

Drenaža mrzi plastiku

Vremenske nepogode i oborine uzrok su mnogim potonućima brodica i jahti na vezu, naročito plovilima o kojima se nitko ne brine. Sve rupe i otvori na palubi koji nisu dobro zabrtvljeni, oštećena ili otrgnuta oprema za nevremena propuštaju vodu, a kako to inače biva, obično budu na mjestima gdje se voda slijeva niz palubu.

Takva najčešće samo poplave, ali ne potonu. Najveće probleme stvaraju neispravni otvori za drenažu. Neki su izvedeni od plastičnih fitinga slabe kvalitete i lako puknu, obično tako da se to iz kokpita ne može primijetiti.

Tada voda, umjesto u more, otječe u potpalublje, brodica utone, odlomljena cijev uskoro se nađe ispod vodene linije i more se direktno ulije u brod. Sličan je scenarij i kada se otvori za drenažu začepe vjetrom donesenim lišćem ili najlonskim vrećicama.

Kokpit se vodom puni do praga kabine, a potom se preko njega voda dalje prelije u brod. U ekstremnim slučajevima, brod utone toliko da mu kokpit bude ispod razine mora, a zatim pritisak mora odozdo odčepi otvor i kokpit se nastavi puniti morem.

Kontrola zlata vrijedi

Pomicanjem sidrenog bloka ili pucanjem priveznih konopa brod može bokom tući o stijenu, obalu ili drugo plovilo, probiti se i potonuti.

Ponekad je dovoljno, a nije rijetko, da nije odmaknut od obale koliko treba ili se sidreni konopi rastegnu, pa rubom krmenog zrcala ili pramcem, neposredno iznad vodene linije, stružu o obalu i trup se probije.

Svakim valom u brodu je sve više mora, a rupa sve niže, sve dok ne uroni do razine mora i ono se počne direktno prelijevati. Redovna kontrola i češći obilazak broda na vezu najefikasnija je prevencija svim ovim problemima.

Dakle, uz vrlo malo truda možete spriječiti potencijalno veliki trošak.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nautički savjetnik 0 7747 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-13 13:36:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-14 05:42:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-14 05:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/13\/23397399.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/13\/23397400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

ld boat sunken in the port<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23397399_1920.jpg":"1920x1080","k_23397399_1280.jpg":"1280x1280","k_23397399_1024.jpg":"1024x1024","k_23397399_640.jpg":"640x640","k_23397399_480.jpg":"480x480","k_23397399_340.jpg":"340x340","k_23397399_220.jpg":"220x220","o_23397399_1280.jpg":"1280x853","o_23397399_1024.jpg":"1024x682","o_23397399_640.jpg":"640x426","o_23397399_480.jpg":"480x320","o_23397399_340.jpg":"340x226","o_23397399_220.jpg":"220x146","h_23397399_1280.jpg":"1280x854","h_23397399_1024.jpg":"1024x683","h_23397399_640.jpg":"640x427","h_23397399_480.jpg":"480x320","h_23397399_340.jpg":"340x227","h_23397399_220.jpg":"220x147","pp_23397399_1280.jpg":"1280x1628","pp_23397399_1024.jpg":"1024x1303","pp_23397399_640.jpg":"640x814","pp_23397399_480.jpg":"480x611","pp_23397399_340.jpg":"340x432","pp_23397399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23397400_1920.jpg":"1920x1080","k_23397400_1280.jpg":"1280x1280","k_23397400_1024.jpg":"1024x1024","k_23397400_640.jpg":"640x640","k_23397400_480.jpg":"480x480","k_23397400_340.jpg":"340x340","k_23397400_220.jpg":"220x220","o_23397400_1280.jpg":"1280x853","o_23397400_1024.jpg":"1024x682","o_23397400_640.jpg":"640x426","o_23397400_480.jpg":"480x320","o_23397400_340.jpg":"340x226","o_23397400_220.jpg":"220x146","h_23397400_1280.jpg":"1280x854","h_23397400_1024.jpg":"1024x683","h_23397400_640.jpg":"640x427","h_23397400_480.jpg":"480x320","h_23397400_340.jpg":"340x227","h_23397400_220.jpg":"220x147","pp_23397400_1280.jpg":"1280x1628","pp_23397400_1024.jpg":"1024x1303","pp_23397400_640.jpg":"640x814","pp_23397400_480.jpg":"480x611","pp_23397400_340.jpg":"340x432","pp_23397400_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7395010 Threads: 3 Questions: 1528524469 Slow queries: 4647967 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110601866 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/vecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak-1224163 [printLink] => /om/nautika/vecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak-1224163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 675256 [name] => potonuće broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-24 16:33:28 [main_article_id] => 0 [alias] => potonuce-broda [link] => /tag/potonuce-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 506258 [name] => sigurnost na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-na-moru [link] => /tag/sigurnost-na-moru ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Većina brodova potone na vezu. Uz vrlo malo truda možete spriječiti potencijalno veliki trošak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-25-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/13/23397399.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/13/23397399.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/13/23397400.jpg [title] =>

ld boat sunken in the port

Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šteta na potopljenom plovilu, odnosno trošak kasnije obnove, prosječno iznosi oko 40 posto njegove vrijednosti, od čega je sanacija samog uzroka potonuća uglavnom gotovo zanemariva stavka. Izgleda čudno, ali većina je brodica i jahti potonula dok su bile privezane uz obalu, a tek svaka peta za vrijeme plovidbe.

Međutim, taj je omjer lakše razumjeti kad se zna da ionako uglavnom više vremena provedu na vezu nego u plovidbi. Osim toga, tijekom plovidbe na brodu je uvijek netko tko može na vrijeme primijetiti primanje mora i spriječiti potonuće.

Prema podacima iz analize o uzrocima potonuća brodica i jahti, koju je svojedobno izradila jedna osiguravajuća tvrtka, četiri su osnovna razloga njihova potonuća na vezu.

Gotovo polovina primila je more kroz neki neispravan ili oštećen otvor u podvodnom dijelu trupa, nešto manje od trećine potopljena je zbog obilnih oborina i problema s drenažom, otprilike desetini presudili su otvori iznad vodene linije, koliko je i onih kojima je potonuće bilo posljedica lošega veza.

Razloga za potonuće brodica i jahti u plovidbi bilo je više, a zbog neispravnosti nekog od otvora u podvodnom dijelu potonula je tek petina. Znatno češće su tonuli zbog nalijevanja mora preko razme i problema s drenažom.

Sva ostala potonuća uglavnom su uzrokovana nasukavanjem, udarcima u velike plutajuće predmete, primanjem vode iz rashladnog sistema motora, problemima s konstrukcijom plovila, odvajanjem palube ili čak pucanjem trupa, te još nekim manje zastupljenim razlozima.

Kušajte vodu

Kada se u brodu primijeti voda, treba je odmah početi izbacivati i kušati je li slana ili slatka. Slatka voda, ako nije od kiše, došla je iz tanka i njezina je količina ograničena, ali ako je slana, to znači da brod negdje propušta more. To mjesto treba odmah pronaći i zaustaviti ili barem smanjiti dotok. Bilo kakvo odlaganje je samo gubljenje vremena, a što brod dublje utone, to voda ulazi pod većim pritiskom i brže ga puni.

Prvo upozorenje o dotoku vode može biti i učestalo paljenje automatske kaljužne pumpe. Mišljenja oko držanja uključene kaljužne pumpe dok je brod na vezu su podijeljena. Mnogi se na nju oslanjaju s punim povjerenjem, što je u redu sve dok se ne zaštopa, pokvari ili isprazni akumulatore, dakle, pumpa samo odgađa problem.

Dvostruke obujmice

Pravo rješenje je prevencija, češći obilazak broda i periodična kontrola kriznih mjesta. Činjenica da je polovina potonulih brodica i jahti na vezu, a petina u plovidbi, povezana s otvorima u podvodnom dijelu, dovoljan je razlog da im se posveti posebna pažnja.

Uglavnom su to metalni ventili, izrađeni od više ili manje kvalitetnih legura, koji izvana mogu izgledati savršeno a da im je unutarnja struktura potpuno nagrizena galvanskim strujama.

Upravo je to razlog zašto je preporučljivo drveni čep primjerenog promjera imati u neposrednoj blizini. Dvostruke obujmice oko gibljivih cijevi na spojevima ispod vodene linije imaju funkciju dodatnog osiguranja i to nikako nije dobro zanemariti.

Ako se podvodni ventili nalaze u nekom gavunu kojem su stijenke iznad vodene linije, bilo bi dobro da su stijenke plastificirane za dno, odnosno da je taj gavun izoliran. Ako ovdje procuri more, taj će se gavun napuniti samo do razine vodene linije.

Zatvaranje podvodnih ventila u razdoblju kad se brod ne koristi, također je dodatno osiguranje od potonuća na vezu. Čak i kada je sve novo i u odličnom stanju, uvijek postoji mogućnost da ste u brodu zatvorili miša koji će prvo pojesti svu hranu, a zatim početi gristi opremu, pa tako i gumene cijevi.

Međutim, ručica zakrenuta u zatvoreni položaj ne znači uvijek i zatvoren ventil, pa je i stanje ventila dobro povremeno provjeriti. Na jedrilicama je za vrijeme jedrenja poželjno zatvoriti sve odvodne ventile.

Cijev osovine kormila

Rupa otvora na umivaoniku ili sudoperu postavljena je dosta iznad vodene linije, ali kad se jedrilica nagne, mogu se naći ispod razine mora i tako otvoriti direktan protok.

Prigodom servisiranja i skidanja brodskog WC-a, odvodnu cijev nikako nije dovoljno samo visoko podignuti, nego obvezno i zatvoriti ventil. Istina, kroz visoko podignutu cijev more ne ulazi, ali ako padne, a to se već događalo, brod će se vrlo brzo napuniti morem.

---

image

ld boat sunken in the port

Ilustracija/Shutterstock
---

Valja spomenuti i jedan problem koji se događao na nekim plovilima iz samogradnje ili kod rekonstrukcije krme kod ugradnje ili pomicanja cijevi osovine kormila.

Bez obzira na vrstu ležaja, trebala bi biti ugrađena cijelom visinom ili znatno iznad vodene linije. Negdje je ona izvedena od široke gumene cijevi, na oba kraja stisnute obujmicom, što je samo još jedno mjesto potencijalnog prodora mora, često i teško pristupačno.

Neki su brodovi primali more, pa i potonuli, kroz brtvenicu na osovini. Kroz brtvenicu s lojnom pletenicom malo mora može kapati, ali samo kada se osovina okreće, nikako dok miruje, pa ju je poželjno češće provjeravati, naročito ako se pod krmom pojavljuje more.

Podmazivanje ležaja

Volvo ležaj ne bi trebao propuštati more ni kad se osovina okreće, a ako prokapa, to je znak da ga skoro treba mijenjati. Ovdje je važno imati na umu da je prigodom spuštanja broda u more ovaj ležaj potrebno ozračiti, malo ga stisnuti iznad osovine i pričekati da pusti vodu. Zrak zarobljen u ležaju sprječava hlađenje gume morem, prsten oko osovine se pregrijava i guma se ukruti. Ovaj je prsten poželjno povremeno podmazati sintetičkim uljem ili mašću otpornim na more.

Za to je dobro imati običnu injekciju na koju se, umjesto igle, navuče tanka gumena cijev. Prsten se malo odškrine i dovoljno je istisnuti jednu do dvije kapi, jer se okretanjem osovine razmažu cijelom površinom. U plovidbi more može ulaziti i kroz neki oštećeni otvor iznad vodene linije, naročito na jedrilicama, a posebno je opasno ostaviti otvorene fineštrine ugrađene na bokovima trupa.

Toliki će otvor u vrlo kratkom vremenu propustiti veliku količinu mora i dosta brzo poplaviti potpalublje. Ako se primijeti na vrijeme, brod neće potonuti, ali šteta na interijeru, naročito na električnim instalacijama, može biti značajna.

Drenaža mrzi plastiku

Vremenske nepogode i oborine uzrok su mnogim potonućima brodica i jahti na vezu, naročito plovilima o kojima se nitko ne brine. Sve rupe i otvori na palubi koji nisu dobro zabrtvljeni, oštećena ili otrgnuta oprema za nevremena propuštaju vodu, a kako to inače biva, obično budu na mjestima gdje se voda slijeva niz palubu.

Takva najčešće samo poplave, ali ne potonu. Najveće probleme stvaraju neispravni otvori za drenažu. Neki su izvedeni od plastičnih fitinga slabe kvalitete i lako puknu, obično tako da se to iz kokpita ne može primijetiti.

Tada voda, umjesto u more, otječe u potpalublje, brodica utone, odlomljena cijev uskoro se nađe ispod vodene linije i more se direktno ulije u brod. Sličan je scenarij i kada se otvori za drenažu začepe vjetrom donesenim lišćem ili najlonskim vrećicama.

Kokpit se vodom puni do praga kabine, a potom se preko njega voda dalje prelije u brod. U ekstremnim slučajevima, brod utone toliko da mu kokpit bude ispod razine mora, a zatim pritisak mora odozdo odčepi otvor i kokpit se nastavi puniti morem.

Kontrola zlata vrijedi

Pomicanjem sidrenog bloka ili pucanjem priveznih konopa brod može bokom tući o stijenu, obalu ili drugo plovilo, probiti se i potonuti.

Ponekad je dovoljno, a nije rijetko, da nije odmaknut od obale koliko treba ili se sidreni konopi rastegnu, pa rubom krmenog zrcala ili pramcem, neposredno iznad vodene linije, stružu o obalu i trup se probije.

Svakim valom u brodu je sve više mora, a rupa sve niže, sve dok ne uroni do razine mora i ono se počne direktno prelijevati. Redovna kontrola i češći obilazak broda na vezu najefikasnija je prevencija svim ovim problemima.

Dakle, uz vrlo malo truda možete spriječiti potencijalno veliki trošak.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock

ld boat sunken in the port

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/vecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak-1224163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4665f9663bfe97b1ca0bbe4ac641926dfbd80840 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ve%C4%87ina+brodova+potone+na+vezu.+Uz+vrlo+malo+truda+mo%C5%BEete+sprije%C4%8Diti+potencijalno+veliki+tro%C5%A1ak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak-1224163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvecina-brodova-potone-na-vezu-uz-vrlo-malo-truda-mozete-sprijeciti-potencijalno-veliki-trosak-1224163 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nautički savjetnikVećina brodova potone na vezu. Uz vrlo malo truda možete spriječiti potencijalno veliki trošak

Piše Damir Višić
14. rujna 2022. - 07:42

Šteta na potopljenom plovilu, odnosno trošak kasnije obnove, prosječno iznosi oko 40 posto njegove vrijednosti, od čega je sanacija samog uzroka potonuća uglavnom gotovo zanemariva stavka. Izgleda čudno, ali većina je brodica i jahti potonula dok su bile privezane uz obalu, a tek svaka peta za vrijeme plovidbe.

Međutim, taj je omjer lakše razumjeti kad se zna da ionako uglavnom više vremena provedu na vezu nego u plovidbi. Osim toga, tijekom plovidbe na brodu je uvijek netko tko može na vrijeme primijetiti primanje mora i spriječiti potonuće.

Prema podacima iz analize o uzrocima potonuća brodica i jahti, koju je svojedobno izradila jedna osiguravajuća tvrtka, četiri su osnovna razloga njihova potonuća na vezu.

Gotovo polovina primila je more kroz neki neispravan ili ošteće...

11. svibanj 2024 23:25