stdClass Object ( [id] => 1154981 [title] => Ako se odlučite na ribolov sa Samoborcima, morate biti spremni na puno kriznih situacija. Premda su silno uporni, riba je tu u principu sporedna stvar [alias] => ako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mobiteli su intenzivno pijukali posljednjih dana, da bi konačno u četvrtak utihnuli. Dan D je došao. Put do Prizne protječe bez iznenađenja, ako izuzmemo, za mene šokantnu spoznaju, spoznatu tek negdje oko Starigrada - da je cijela gomila uredno složenih majica ostala na krevetu u spavaćoj sobi. Jedina majica koju sam imao za iduća četiri dana bila je na meni. Smiruje me pomisao da u rancu imam novu dozu dezodoransa i nekoliko potkošulja. Valjda ću preživjeti.

U OČEKIVANJU ROBIJA

U Karlobagu se mobitelom javljam Saši i Đuri koji panulaju oko Paga i već za nekih pola sata se nalazimo kod Belog na trajektnom pristaništu u Prizni. Psovke pršte na sve strane. Tek što su krenuli imali su trganje.

- Pazi, to ti je ovako bilo… Klasičan potez ribetine, stanka od par sekundi, Đurin skok, zatezanje u tvrdo, malo proklizavanja kočnice i… Bar da je najlon pukao! Na Daiwinoj varalici nedostajala je treća udica na prednjoj trokukoj. A udice su bile friško zamijenjene prije nepune tri godine!

Ovo je cenzurirani Sašin sažetak. Đuro samo sliježe ramenima. On je mijenjao udice. Varalica nije zapravo Daiwina nego Đurina. Nešto kasnije ulovljena ušata na Pin'sa samo je dolila ulje na vatru.

Od Belog doznajemo dvije važne novosti. Kao prvo, zubaci se love s obale, baš je jučer ulovio jednog od kil' i po, a kao drugo, prognoza je bura s dvije strelice. Da smo negdje u Slavoniji to možda i ne bi bio problem, ali ovdje, ispod Velebita, tako blizu Senju…

- Ulovil sam ga zubačnjakom – nastavlja Beli.

- Kaj ti je to? Taj… zubačnjak…

- Najprije ti ide olovo, pa veliki plosnati stiropor, a na par metara iznad olova trostruki žogulin, s kojega ide predvez…

- Pa to je samica!

- Ne, ne… To je zubačnjak.

- Ma daj… Nije… Nego se pas…

- Morski pas…

- Pas mater… Stara trokuka….

Smještamo se u apartmanu. Slijedi ritualno pripremanje brume. Srdele su u savršenom stanju. Takve su bile i kada sam ih jutros kupovao – upalih očiju, vidljive utrobe i s mirisom od kojeg bi svakom normalnom odmah pozlilo. Naravno, ne i nama.

Dok čekamo Robija kod kojeg je ostatak brume, ali i sva hrana, ja zabacujem prve ferme, a Đuro i Sale slažu parangale specijalne namjene i izgleda. Pomno razrađen nacrt, ucrtan na unutrašnjoj strani rastavljene i ispeglane kutije cigareta, objašnjavao je sva ona gnijezda najlona u rukama, pod nogama i po cijeloj rivi.

Koliko sam shvatio, parangal je trebao biti polulebdeći, s glavnim najlonom razapetim između sinjala opterećenih olovom, naoružan trostrukim virblama i crno obojenim plutima, a otežan dodatnim olovima na predvezima s karabinima na koje se kači predvez od… U stvari, iskreno, nisam baš shvatio kako bi to trebalo raditi, no njima je to očito bilo kristalno jasno. Složno su to montirali i povremeno jedan drugome davali stručne instrukcije.

Naposljetku je nakon nekih sat i pol vremena montaža napokon bila gotova. Iz plastične kante je virila gomila zgužvanog najlona, virbli, pluta, a moglo se vidjeti i nekoliko udica. Sada je i Robert konačno mogao doći.

GNJALA PRIJE SVEGA

Mobitel zvoni i Robi objašnjava hitnost situacije: - Večer pada i ne smijemo gubiti vrijeme. Pod hitno treba postaviti brumu i sinjale. Najprije bruma, pa onda sve drugo…

Čim je stigao, u skladu s najavom presvukao se u ronilačko odijelo i – sjeo za stol. Naime, Đurin kulen, rajčice, slanina i pivo, kao lako kvarljiva roba nisu mogli čekati. Nismo ga mogli pustiti samog u tako plemenitu misiju, pa smo mu se pridružili.
Naravno, tako friško nahranjenima tek nam se sad ništa nije dalo raditi. Srećom, Robert je ipak bio dovoljno savjestan.

---

image
Jutro ispunjeno fumarelom
---

To što se najavljena bura upravo počela u refulima obrušavati s 20 centimetara udaljenog Velebita, i to što je more jedva navuklo 17 stupnjeva, hrabrog Roberta nije spriječilo da zaroni u sad već prilično tamno more. Zaplivao je prema braku, a Đuro i Sale su kao pouzdana transportna služba dovukli gnjalu kako su od milja zvali brumu, do pozicija koje je Robert odredio.

Uskoro je svih šest sinjala plutalo iznad taktički postavljene brume uvezane u vreće od krumpira, a njih trojica su odzujali iza punte prema vezu. Ostao sam sam.

Sumnjičavo sam gledao u more sa sve više bijelo okrunjenih valova i osluškivao refule kako sviraju iznad mene. Bio sam u dnu stijene, donekle zaštićen od najjačih udara vjetra, no bijela kapa nad Velebitom i blizina noći natjerali su me da kišno odijelo s dna ranca prebacim na sam vrh.

Ide noć, a ništa ne grize. Sprema se kiša, a vjetar se ne smiruje. Pokušavam prije mraka prevariti ponekog kneza ili špara uz obalu. To mi i polazi za rukom. Bit će sasvim dobri za onaj izum od parangala. A onda radost! Indikator pišti i svijetli, a baitrunner cvrči. Stižem na vrijeme i bilježim manjeg fratra. Minutu kasnije stiže arbun.

Već je pala noć, a na fermama ni traga ribi. Bura divlja pa kamenjem sidrim sve što može odletjeti. U tom poslu mi reful bure zbacuje s glave šiltericu zajedno s naočalama. Srećom mi je oprara dovoljno duga. Indikator prodorno zapijuče. Polomim se i kontriram - u prazno.

Sve štapove kontroliram i prezabacujem na mjesta gdje bura to želi.

---

image
Duga je bila u vrlo čudnom okruženju ili se to samo meni činilo
---

SAD SMO KOMPLETNI

Nešto kasnije pojavljuju se Đuro i Sale i odmah organiziraju večeru koja bi količinski mogla dva dana hraniti omanji vojni garnizon. I nedugo poslije oskudnog razgovora, koji je uslijedio nakon zakuske, tlo počinje lagano podrhtavati u skladu s ritmom udisaja i izdisaja umornih usnulih navigatora.

Robert mi pravi društvo kraj štapova i negdje oko ponoći, ona mokra kapa oblaka iznad Velebita pruža jedan krak prema nama i lagana kiša nošena vjetrom unosi živost u monotoniju noći. Oblačim kišno odijelo i tek što sam zakopčao posljednju kopču, indikator zapjeva.

Griz bez povratka! Black Panther ima težinu izbačaja 20 - 60 grama, što uz dužinu od 4,20 metara pruža krasan osjećaj drila. Svaki, pa i najmanji drhtaj ribe upravo savršeno osjećam. Krupni fratar zahvaćen Robertovim podmetačem (i rukom) zahtijeva foto seansu.

Robert odlazi na počinak, pa će usput odnijeti i ulovljenu ribu u frižider, a Dinka, posljednjeg člana ove ribolovne družbe, ću dočekati ja. I stvarno. Oko 2,30, eto ga. Robertove upute su, čini se, bile dovoljno jasne. Poakzujem mu gdje će spavati i vraćam se štapovima. Dinko silazi do mene i pravi mi društvo još nekih pola sata, a potom i on odlazi podrivati temelje Velebita. Sada ih je četvero za istim poslom i vibracije postaju ozbiljne. Ne Pagu se pale neka svjetla. Valjda ljudi ne mogu spavati…

Zavaljen u sjedalici, s nogama na frižideru, kunjam čekajući svitanje. Do zore sam imao desetak poteza, no sve su kontre otišle u prazno. U jednom izvlačenju kačim kneza za sredinu tijela ili bar za ono što je od tijela ostalo. Knez nema trbuh ni meso, kao da je isisan. S nedirnute glave, s malo napuhanim ali još uvijek bistrim očima, visi koža i kompletan kostur, samo bez mesa.

---

image
Knez je bio jednostavno isisan
---

Škrta svjetlost zore otkriva mi blijedu dugu iznad Paga i urnebes na moru. Buretina dere samo tako. More se bijeli od kresta valova, a bura od fumarele. Novi dan – nova sreća, tako kažu. Robert će se napokon spustiti do obale i loviti, Đuro i Sale idu brodom i parangalom izbjegavati zubace, a Dinko ide u izviđačko ronjenje, usprkos oštrim prosvjedima Roberta koji je već snimio i svima objasnio položaj i najmanjeg kamenčića od Karlobaga do Senja. Ja napokon odlazim na zasluženi počinak.

ŠARAG I PIC

Budim se teške glave. Robi i Dinko love s jednakim uspjehom kao i prethodne noći, a Sale i Đuro se još nisu vratili. Pridružujem im se u sunčanju i skrivanju pred burom. A tada Robiju stiže SMS od nautičara:

- Nekaj su ulovili… Nekaj imaju!

Netko je trebao autom poći po njih. Dobrovoljno se javljam, pa u povratku saznajem da su imali nekoliko trganja i zgoditak u obliku pola kilograma teškog šarga, i jednog manjeg kanjca.

---

image
Šarag je pobjedonosno donesen u podmetaču
---

- Čuj, to je sasvim dobro, samo predvezi moraju biti nešto duži, a sinusoida…- izvadili su nekakav pogužvani papirić i počeli crtati prepravke.

I dok noć pada, a bura se ne smiruje, nas petorica zajedno petljamo po priboru. Ferme leže na dnu čekajući redovite procese organskog raspadanja. Sve se to odvija pod svjetlom pet naglavnih ledica, tako da oni u Žigljenu najvjerojatnije misle kako na Prizni radi noćna smjena varilaca.

Parangali su napokon dovršeni, pa Đuro i Sale nakon još malo umovanja idu spavati. Dinko se još malo premješta s noge na nogu, pa i on odlazi za njima. Robert je bio najuporniji, no nakon nekoliko premještanja s lijeva na desno u svojoj sjedalici izvlači sisteme i uz čvrsto obećanje da će se pojaviti u pet ujutro odlazi put Trsata.

Ostajem sam. Počinje kišica, pa se uvlačim u kišno odijelo, pokrivam ceradom i s nogama na frižideru tonem u nekakav polusan.

Probudio me čudan zvuk, nešto kao mali odron…Pod sjedalicom je bila gomilica sitno mrvljenog kamena. Pa da, glava mi je bila naslonjena na stijenu, a fine nazalne vibracije…

Prezabacivanje štapova, izmjena vode crvima, jedan fratar, te ponovno umatanje, je bilo sve što se dogodilo do jutarnjeg buđenja.

---

image
Svaki je zabačaj pomno planiran
---

A buđenje…Znam samo da sam pomislio da je potres ili već nešto tako kataklizmičko. Bio je to ipak samo Robert. Iznenadio sam se kada sam shvatio da bure nema i da će dan biti pravi lipanjski, morski ljetni dan.

- Zz… zzz…zzzz…

Robert je bio na vrijeme za štapom. Udara kontru i sa svojim brižno njegovanim Italcanna štapom dovlači krasnog pica. Dok se jutro budi ja dobivam još dva manja arbuna i narudžbu živih knezova od Saleta.

KOBNI SINJAL

Gotovo je deset sati i krajnje je vrijeme za hard-rock-parangal. I dok su Đuro i Sale odlazili po svoj torpedni čamac, dogodilo se nešto nevjerovatno. Robi dobija griz na svoj metalizirani surf. Inače nesavitljiv, štap se savija u interesantnu krivulju. Robi drži stvar pod kontrolom prvih deset metara, a tad riba skreće lijevo, pravo prema njegovom sinjalu za brumu. Sve staje. Vrh štapa se još kratko vrijeme trese, a tada se sve smiruje.

Pozvani mobitelom, stižu Đuro i Sale i oslobađaju strunu od sinjala. Kad su prišli obali saznajemo da je za sinjal zapeo karabin predveza. Robi ništa ne govori, na licu mu sve piše.

Nautičari su počupali sve sinjale i vreće s brumom, te uzeli knezove i Dinka. Knezove za parangal, a Dinka najvjerojatnije za malog od kužine.

---

image
Puno petrosimula i češnjaka, kako se i pristoji
---

- Budeš malo pripazio na štapove? – pita Dinko.

Potvrdno klimam glavom dok njih trojica, poput tri Jamesa Bonda, odlaze u susret nepoznatom.

Zaspao sam i prije nego sam spustio glavu na jastuk u zamračenoj svježini sobe. Budi me Dinko: - Čujem da ovdje ima dobrovoljac za roštilj…

Da, rekao sam to još jučer. Bila je to jedna ishitrena i vrlo neoprezna izjava. Robi je otišao po svježe crve, tako da će se u povratku javiti tek iz Senja, i tada bi trebalo zapaliti vatru. Vremena ima. Dok se organizira mala zakuskica, puk vojske i slično, saznajem da tri Bonda nisu ulovila ništa vrijedno spomena. U stvari, nisu ulovili baš ništa. Nakon posljednjeg zalogaja sva trojica, kao po komandi tonu, svaki na svom ležaju…

Slažem ribu na gradele, zasipam je prema naputku iskusnih roštiljara gomilom petrosimula i češnjaka. Sad će se i Robi javiti…

A onda mi sine! Mobitel! Ugasio sam ga kad sam pošao leći. Palim ga, a on se trenutno počinje tresti i blicati. Čitam: - Hitno se javi! Zašto si ugasio mobitel? Zovi me hitno!!!

Znam da mali ima kozice, ali s tim bolja polovica izlazi na kraj. Zovem kući i saznajem da dida nije dobro. Srce i 95 godina… Javit će mi ako bude gore, ali neka budem atento…

Cijeli ribolov poprima neku čudnu sivu boju. I događaji koji slijede odvijaju se nekako bez veze, bar za mene.

Robi se javlja, riba se peče, nazdravlja se, mobitel zvoni, i ja se spremam. Trebao sam ostati još jedan dan, ali dida ima 95, a baba 82 godine…

I na tom mjestu moja Prizna završava. Od Roberta sam saznao da se do njihovog odlaska niš epohalnega nije dogodilo i da se iduće godine nalazimo na nekoj drugoj Prizni.

Tako je to bilo. A dida? Stigao sam na vrijeme da se oprostim. Preminuo je u milosti Božjoj nekoliko dana kasnije… Nadam se da ću i ja zaslužiti da jednog dana netko prekine ribolov i dođe kući radi mene.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBolovna pRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBolovna pRIČA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-28 14:13:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-28 14:32:05 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-28 14:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281744.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281745.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281743.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281742.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281741.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281739.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281766.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/28\/7281765.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U postavljanju brume bili su temeljiti","Svaki je zaba\u010daj pomno planiran","Knez je bio jednostavno isisan","Duga je bila u vrlo \u010dudnom okru\u017eenju ili se to samo meni \u010dinilo","\u0160arag je pobjedonosno donesen u podmeta\u010du","Imao je sve, i rep, i gubicu i prugice...","Puno petrosimula i \u010de\u0161njaka, kako se i pristoji","Jutro ispunjeno fumarelom"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7281744_1920.jpg":"1920x1080","k_7281744_1280.jpg":"1280x1280","k_7281744_1024.jpg":"1024x1024","k_7281744_640.jpg":"640x640","k_7281744_480.jpg":"480x480","k_7281744_340.jpg":"340x340","k_7281744_220.jpg":"220x220","o_7281744_1280.jpg":"1280x960","o_7281744_1024.jpg":"1024x768","o_7281744_640.jpg":"640x480","o_7281744_480.jpg":"480x360","o_7281744_340.jpg":"340x255","o_7281744_220.jpg":"220x165","h_7281744_1280.jpg":"1280x854","h_7281744_1024.jpg":"1024x683","h_7281744_640.jpg":"640x427","h_7281744_480.jpg":"480x320","h_7281744_340.jpg":"340x227","h_7281744_220.jpg":"220x147","pp_7281744_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281744_1024.jpg":"805x1024","pp_7281744_640.jpg":"503x640","pp_7281744_480.jpg":"377x480","pp_7281744_340.jpg":"267x340","pp_7281744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281745_1920.jpg":"1920x1080","k_7281745_1280.jpg":"1280x1280","k_7281745_1024.jpg":"1024x1024","k_7281745_640.jpg":"640x640","k_7281745_480.jpg":"480x480","k_7281745_340.jpg":"340x340","k_7281745_220.jpg":"220x220","o_7281745_1280.jpg":"1280x960","o_7281745_1024.jpg":"1024x768","o_7281745_640.jpg":"640x480","o_7281745_480.jpg":"480x360","o_7281745_340.jpg":"340x255","o_7281745_220.jpg":"220x165","h_7281745_1280.jpg":"1280x854","h_7281745_1024.jpg":"1024x683","h_7281745_640.jpg":"640x427","h_7281745_480.jpg":"480x320","h_7281745_340.jpg":"340x227","h_7281745_220.jpg":"220x147","pp_7281745_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281745_1024.jpg":"805x1024","pp_7281745_640.jpg":"503x640","pp_7281745_480.jpg":"377x480","pp_7281745_340.jpg":"267x340","pp_7281745_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281743_1920.jpg":"1920x1080","k_7281743_1280.jpg":"1280x1280","k_7281743_1024.jpg":"1024x1024","k_7281743_640.jpg":"640x640","k_7281743_480.jpg":"480x480","k_7281743_340.jpg":"340x340","k_7281743_220.jpg":"220x220","o_7281743_1280.jpg":"1280x960","o_7281743_1024.jpg":"1024x768","o_7281743_640.jpg":"640x480","o_7281743_480.jpg":"480x360","o_7281743_340.jpg":"340x255","o_7281743_220.jpg":"220x165","h_7281743_1280.jpg":"1280x854","h_7281743_1024.jpg":"1024x683","h_7281743_640.jpg":"640x427","h_7281743_480.jpg":"480x320","h_7281743_340.jpg":"340x227","h_7281743_220.jpg":"220x147","pp_7281743_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281743_1024.jpg":"805x1024","pp_7281743_640.jpg":"503x640","pp_7281743_480.jpg":"377x480","pp_7281743_340.jpg":"267x340","pp_7281743_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_7281742_1920.jpg":"1920x1080","k_7281742_1280.jpg":"1280x1280","k_7281742_1024.jpg":"1024x1024","k_7281742_640.jpg":"640x640","k_7281742_480.jpg":"480x480","k_7281742_340.jpg":"340x340","k_7281742_220.jpg":"220x220","o_7281742_1280.jpg":"1280x1706","o_7281742_1024.jpg":"1024x1365","o_7281742_640.jpg":"640x853","o_7281742_480.jpg":"480x640","o_7281742_340.jpg":"340x453","o_7281742_220.jpg":"220x293","h_7281742_1280.jpg":"1280x854","h_7281742_1024.jpg":"1024x683","h_7281742_640.jpg":"640x427","h_7281742_480.jpg":"480x320","h_7281742_340.jpg":"340x227","h_7281742_220.jpg":"220x147","pp_7281742_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281742_1024.jpg":"805x1024","pp_7281742_640.jpg":"503x640","pp_7281742_480.jpg":"377x480","pp_7281742_340.jpg":"267x340","pp_7281742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281741_1920.jpg":"1920x1080","k_7281741_1280.jpg":"1280x1280","k_7281741_1024.jpg":"1024x1024","k_7281741_640.jpg":"640x640","k_7281741_480.jpg":"480x480","k_7281741_340.jpg":"340x340","k_7281741_220.jpg":"220x220","o_7281741_1280.jpg":"1280x960","o_7281741_1024.jpg":"1024x768","o_7281741_640.jpg":"640x480","o_7281741_480.jpg":"480x360","o_7281741_340.jpg":"340x255","o_7281741_220.jpg":"220x165","h_7281741_1280.jpg":"1280x854","h_7281741_1024.jpg":"1024x683","h_7281741_640.jpg":"640x427","h_7281741_480.jpg":"480x320","h_7281741_340.jpg":"340x227","h_7281741_220.jpg":"220x147","pp_7281741_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281741_1024.jpg":"805x1024","pp_7281741_640.jpg":"503x640","pp_7281741_480.jpg":"377x480","pp_7281741_340.jpg":"267x340","pp_7281741_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281739_1920.jpg":"1920x1080","k_7281739_1280.jpg":"1280x1280","k_7281739_1024.jpg":"1024x1024","k_7281739_640.jpg":"640x640","k_7281739_480.jpg":"480x480","k_7281739_340.jpg":"340x340","k_7281739_220.jpg":"220x220","o_7281739_1280.jpg":"1280x960","o_7281739_1024.jpg":"1024x768","o_7281739_640.jpg":"640x480","o_7281739_480.jpg":"480x360","o_7281739_340.jpg":"340x255","o_7281739_220.jpg":"220x165","h_7281739_1280.jpg":"1280x854","h_7281739_1024.jpg":"1024x683","h_7281739_640.jpg":"640x427","h_7281739_480.jpg":"480x320","h_7281739_340.jpg":"340x227","h_7281739_220.jpg":"220x147","pp_7281739_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281739_1024.jpg":"805x1024","pp_7281739_640.jpg":"503x640","pp_7281739_480.jpg":"377x480","pp_7281739_340.jpg":"267x340","pp_7281739_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281766_1920.jpg":"1920x1080","k_7281766_1280.jpg":"1280x1280","k_7281766_1024.jpg":"1024x1024","k_7281766_640.jpg":"640x640","k_7281766_480.jpg":"480x480","k_7281766_340.jpg":"340x340","k_7281766_220.jpg":"220x220","o_7281766_1280.jpg":"1280x960","o_7281766_1024.jpg":"1024x768","o_7281766_640.jpg":"640x480","o_7281766_480.jpg":"480x360","o_7281766_340.jpg":"340x255","o_7281766_220.jpg":"220x165","h_7281766_1280.jpg":"1280x854","h_7281766_1024.jpg":"1024x683","h_7281766_640.jpg":"640x427","h_7281766_480.jpg":"480x320","h_7281766_340.jpg":"340x227","h_7281766_220.jpg":"220x147","pp_7281766_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281766_1024.jpg":"805x1024","pp_7281766_640.jpg":"503x640","pp_7281766_480.jpg":"377x480","pp_7281766_340.jpg":"267x340","pp_7281766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7281765_1920.jpg":"1920x1080","k_7281765_1280.jpg":"1280x1280","k_7281765_1024.jpg":"1024x1024","k_7281765_640.jpg":"640x640","k_7281765_480.jpg":"480x480","k_7281765_340.jpg":"340x340","k_7281765_220.jpg":"220x220","o_7281765_1280.jpg":"1280x960","o_7281765_1024.jpg":"1024x768","o_7281765_640.jpg":"640x480","o_7281765_480.jpg":"480x360","o_7281765_340.jpg":"340x255","o_7281765_220.jpg":"220x165","h_7281765_1280.jpg":"1280x854","h_7281765_1024.jpg":"1024x683","h_7281765_640.jpg":"640x427","h_7281765_480.jpg":"480x320","h_7281765_340.jpg":"340x227","h_7281765_220.jpg":"220x147","pp_7281765_1280.jpg":"1006x1280","pp_7281765_1024.jpg":"805x1024","pp_7281765_640.jpg":"503x640","pp_7281765_480.jpg":"377x480","pp_7281765_340.jpg":"267x340","pp_7281765_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5722093 Threads: 78 Questions: 1023514239 Slow queries: 0 Opens: 182560 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.870 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9177524 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija-1154981 [printLink] => /om/ribolov/ako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija-1154981?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656636 [name] => ribolovna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 11:33:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica [link] => /tag/ribolovna-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659430 [name] => ribolovna priča boris bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-boris-bulic [link] => /tag/ribolovna-prica-boris-bulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659428 [name] => ribolovna priča otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-prica-otvoreno-more [link] => /tag/ribolovna-prica-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659429 [name] => boris bulić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-10 15:22:53 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic-otvoreno-more [link] => /tag/boris-bulic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBolovna pRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako se odlučite na ribolov sa Samoborcima, morate biti spremni na puno kriznih situacija. Premda su silno uporni, riba je tu u principu sporedna stvar [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-32-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281744.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => U postavljanju brume bili su temeljiti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281744.jpg [title] => U postavljanju brume bili su temeljiti ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281745.jpg [title] => Svaki je zabačaj pomno planiran ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281743.jpg [title] => Knez je bio jednostavno isisan ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281742.jpg [title] => Duga je bila u vrlo čudnom okruženju ili se to samo meni činilo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281741.jpg [title] => Šarag je pobjedonosno donesen u podmetaču ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281739.jpg [title] => Imao je sve, i rep, i gubicu i prugice... ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281766.jpg [title] => Puno petrosimula i češnjaka, kako se i pristoji ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/28/7281765.jpg [title] => Jutro ispunjeno fumarelom ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mobiteli su intenzivno pijukali posljednjih dana, da bi konačno u četvrtak utihnuli. Dan D je došao. Put do Prizne protječe bez iznenađenja, ako izuzmemo, za mene šokantnu spoznaju, spoznatu tek negdje oko Starigrada - da je cijela gomila uredno složenih majica ostala na krevetu u spavaćoj sobi. Jedina majica koju sam imao za iduća četiri dana bila je na meni. Smiruje me pomisao da u rancu imam novu dozu dezodoransa i nekoliko potkošulja. Valjda ću preživjeti.

U OČEKIVANJU ROBIJA

U Karlobagu se mobitelom javljam Saši i Đuri koji panulaju oko Paga i već za nekih pola sata se nalazimo kod Belog na trajektnom pristaništu u Prizni. Psovke pršte na sve strane. Tek što su krenuli imali su trganje.

- Pazi, to ti je ovako bilo… Klasičan potez ribetine, stanka od par sekundi, Đurin skok, zatezanje u tvrdo, malo proklizavanja kočnice i… Bar da je najlon pukao! Na Daiwinoj varalici nedostajala je treća udica na prednjoj trokukoj. A udice su bile friško zamijenjene prije nepune tri godine!

Ovo je cenzurirani Sašin sažetak. Đuro samo sliježe ramenima. On je mijenjao udice. Varalica nije zapravo Daiwina nego Đurina. Nešto kasnije ulovljena ušata na Pin'sa samo je dolila ulje na vatru.

Od Belog doznajemo dvije važne novosti. Kao prvo, zubaci se love s obale, baš je jučer ulovio jednog od kil' i po, a kao drugo, prognoza je bura s dvije strelice. Da smo negdje u Slavoniji to možda i ne bi bio problem, ali ovdje, ispod Velebita, tako blizu Senju…

- Ulovil sam ga zubačnjakom – nastavlja Beli.

- Kaj ti je to? Taj… zubačnjak…

- Najprije ti ide olovo, pa veliki plosnati stiropor, a na par metara iznad olova trostruki žogulin, s kojega ide predvez…

- Pa to je samica!

- Ne, ne… To je zubačnjak.

- Ma daj… Nije… Nego se pas…

- Morski pas…

- Pas mater… Stara trokuka….

Smještamo se u apartmanu. Slijedi ritualno pripremanje brume. Srdele su u savršenom stanju. Takve su bile i kada sam ih jutros kupovao – upalih očiju, vidljive utrobe i s mirisom od kojeg bi svakom normalnom odmah pozlilo. Naravno, ne i nama.

Dok čekamo Robija kod kojeg je ostatak brume, ali i sva hrana, ja zabacujem prve ferme, a Đuro i Sale slažu parangale specijalne namjene i izgleda. Pomno razrađen nacrt, ucrtan na unutrašnjoj strani rastavljene i ispeglane kutije cigareta, objašnjavao je sva ona gnijezda najlona u rukama, pod nogama i po cijeloj rivi.

Koliko sam shvatio, parangal je trebao biti polulebdeći, s glavnim najlonom razapetim između sinjala opterećenih olovom, naoružan trostrukim virblama i crno obojenim plutima, a otežan dodatnim olovima na predvezima s karabinima na koje se kači predvez od… U stvari, iskreno, nisam baš shvatio kako bi to trebalo raditi, no njima je to očito bilo kristalno jasno. Složno su to montirali i povremeno jedan drugome davali stručne instrukcije.

Naposljetku je nakon nekih sat i pol vremena montaža napokon bila gotova. Iz plastične kante je virila gomila zgužvanog najlona, virbli, pluta, a moglo se vidjeti i nekoliko udica. Sada je i Robert konačno mogao doći.

GNJALA PRIJE SVEGA

Mobitel zvoni i Robi objašnjava hitnost situacije: - Večer pada i ne smijemo gubiti vrijeme. Pod hitno treba postaviti brumu i sinjale. Najprije bruma, pa onda sve drugo…

Čim je stigao, u skladu s najavom presvukao se u ronilačko odijelo i – sjeo za stol. Naime, Đurin kulen, rajčice, slanina i pivo, kao lako kvarljiva roba nisu mogli čekati. Nismo ga mogli pustiti samog u tako plemenitu misiju, pa smo mu se pridružili.
Naravno, tako friško nahranjenima tek nam se sad ništa nije dalo raditi. Srećom, Robert je ipak bio dovoljno savjestan.

---

image
Jutro ispunjeno fumarelom
---

To što se najavljena bura upravo počela u refulima obrušavati s 20 centimetara udaljenog Velebita, i to što je more jedva navuklo 17 stupnjeva, hrabrog Roberta nije spriječilo da zaroni u sad već prilično tamno more. Zaplivao je prema braku, a Đuro i Sale su kao pouzdana transportna služba dovukli gnjalu kako su od milja zvali brumu, do pozicija koje je Robert odredio.

Uskoro je svih šest sinjala plutalo iznad taktički postavljene brume uvezane u vreće od krumpira, a njih trojica su odzujali iza punte prema vezu. Ostao sam sam.

Sumnjičavo sam gledao u more sa sve više bijelo okrunjenih valova i osluškivao refule kako sviraju iznad mene. Bio sam u dnu stijene, donekle zaštićen od najjačih udara vjetra, no bijela kapa nad Velebitom i blizina noći natjerali su me da kišno odijelo s dna ranca prebacim na sam vrh.

Ide noć, a ništa ne grize. Sprema se kiša, a vjetar se ne smiruje. Pokušavam prije mraka prevariti ponekog kneza ili špara uz obalu. To mi i polazi za rukom. Bit će sasvim dobri za onaj izum od parangala. A onda radost! Indikator pišti i svijetli, a baitrunner cvrči. Stižem na vrijeme i bilježim manjeg fratra. Minutu kasnije stiže arbun.

Već je pala noć, a na fermama ni traga ribi. Bura divlja pa kamenjem sidrim sve što može odletjeti. U tom poslu mi reful bure zbacuje s glave šiltericu zajedno s naočalama. Srećom mi je oprara dovoljno duga. Indikator prodorno zapijuče. Polomim se i kontriram - u prazno.

Sve štapove kontroliram i prezabacujem na mjesta gdje bura to želi.

---

image
Duga je bila u vrlo čudnom okruženju ili se to samo meni činilo
---

SAD SMO KOMPLETNI

Nešto kasnije pojavljuju se Đuro i Sale i odmah organiziraju večeru koja bi količinski mogla dva dana hraniti omanji vojni garnizon. I nedugo poslije oskudnog razgovora, koji je uslijedio nakon zakuske, tlo počinje lagano podrhtavati u skladu s ritmom udisaja i izdisaja umornih usnulih navigatora.

Robert mi pravi društvo kraj štapova i negdje oko ponoći, ona mokra kapa oblaka iznad Velebita pruža jedan krak prema nama i lagana kiša nošena vjetrom unosi živost u monotoniju noći. Oblačim kišno odijelo i tek što sam zakopčao posljednju kopču, indikator zapjeva.

Griz bez povratka! Black Panther ima težinu izbačaja 20 - 60 grama, što uz dužinu od 4,20 metara pruža krasan osjećaj drila. Svaki, pa i najmanji drhtaj ribe upravo savršeno osjećam. Krupni fratar zahvaćen Robertovim podmetačem (i rukom) zahtijeva foto seansu.

Robert odlazi na počinak, pa će usput odnijeti i ulovljenu ribu u frižider, a Dinka, posljednjeg člana ove ribolovne družbe, ću dočekati ja. I stvarno. Oko 2,30, eto ga. Robertove upute su, čini se, bile dovoljno jasne. Poakzujem mu gdje će spavati i vraćam se štapovima. Dinko silazi do mene i pravi mi društvo još nekih pola sata, a potom i on odlazi podrivati temelje Velebita. Sada ih je četvero za istim poslom i vibracije postaju ozbiljne. Ne Pagu se pale neka svjetla. Valjda ljudi ne mogu spavati…

Zavaljen u sjedalici, s nogama na frižideru, kunjam čekajući svitanje. Do zore sam imao desetak poteza, no sve su kontre otišle u prazno. U jednom izvlačenju kačim kneza za sredinu tijela ili bar za ono što je od tijela ostalo. Knez nema trbuh ni meso, kao da je isisan. S nedirnute glave, s malo napuhanim ali još uvijek bistrim očima, visi koža i kompletan kostur, samo bez mesa.

---

image
Knez je bio jednostavno isisan
---

Škrta svjetlost zore otkriva mi blijedu dugu iznad Paga i urnebes na moru. Buretina dere samo tako. More se bijeli od kresta valova, a bura od fumarele. Novi dan – nova sreća, tako kažu. Robert će se napokon spustiti do obale i loviti, Đuro i Sale idu brodom i parangalom izbjegavati zubace, a Dinko ide u izviđačko ronjenje, usprkos oštrim prosvjedima Roberta koji je već snimio i svima objasnio položaj i najmanjeg kamenčića od Karlobaga do Senja. Ja napokon odlazim na zasluženi počinak.

ŠARAG I PIC

Budim se teške glave. Robi i Dinko love s jednakim uspjehom kao i prethodne noći, a Sale i Đuro se još nisu vratili. Pridružujem im se u sunčanju i skrivanju pred burom. A tada Robiju stiže SMS od nautičara:

- Nekaj su ulovili… Nekaj imaju!

Netko je trebao autom poći po njih. Dobrovoljno se javljam, pa u povratku saznajem da su imali nekoliko trganja i zgoditak u obliku pola kilograma teškog šarga, i jednog manjeg kanjca.

---

image
Šarag je pobjedonosno donesen u podmetaču
---

- Čuj, to je sasvim dobro, samo predvezi moraju biti nešto duži, a sinusoida…- izvadili su nekakav pogužvani papirić i počeli crtati prepravke.

I dok noć pada, a bura se ne smiruje, nas petorica zajedno petljamo po priboru. Ferme leže na dnu čekajući redovite procese organskog raspadanja. Sve se to odvija pod svjetlom pet naglavnih ledica, tako da oni u Žigljenu najvjerojatnije misle kako na Prizni radi noćna smjena varilaca.

Parangali su napokon dovršeni, pa Đuro i Sale nakon još malo umovanja idu spavati. Dinko se još malo premješta s noge na nogu, pa i on odlazi za njima. Robert je bio najuporniji, no nakon nekoliko premještanja s lijeva na desno u svojoj sjedalici izvlači sisteme i uz čvrsto obećanje da će se pojaviti u pet ujutro odlazi put Trsata.

Ostajem sam. Počinje kišica, pa se uvlačim u kišno odijelo, pokrivam ceradom i s nogama na frižideru tonem u nekakav polusan.

Probudio me čudan zvuk, nešto kao mali odron…Pod sjedalicom je bila gomilica sitno mrvljenog kamena. Pa da, glava mi je bila naslonjena na stijenu, a fine nazalne vibracije…

Prezabacivanje štapova, izmjena vode crvima, jedan fratar, te ponovno umatanje, je bilo sve što se dogodilo do jutarnjeg buđenja.

---

image
Svaki je zabačaj pomno planiran
---

A buđenje…Znam samo da sam pomislio da je potres ili već nešto tako kataklizmičko. Bio je to ipak samo Robert. Iznenadio sam se kada sam shvatio da bure nema i da će dan biti pravi lipanjski, morski ljetni dan.

- Zz… zzz…zzzz…

Robert je bio na vrijeme za štapom. Udara kontru i sa svojim brižno njegovanim Italcanna štapom dovlači krasnog pica. Dok se jutro budi ja dobivam još dva manja arbuna i narudžbu živih knezova od Saleta.

KOBNI SINJAL

Gotovo je deset sati i krajnje je vrijeme za hard-rock-parangal. I dok su Đuro i Sale odlazili po svoj torpedni čamac, dogodilo se nešto nevjerovatno. Robi dobija griz na svoj metalizirani surf. Inače nesavitljiv, štap se savija u interesantnu krivulju. Robi drži stvar pod kontrolom prvih deset metara, a tad riba skreće lijevo, pravo prema njegovom sinjalu za brumu. Sve staje. Vrh štapa se još kratko vrijeme trese, a tada se sve smiruje.

Pozvani mobitelom, stižu Đuro i Sale i oslobađaju strunu od sinjala. Kad su prišli obali saznajemo da je za sinjal zapeo karabin predveza. Robi ništa ne govori, na licu mu sve piše.

Nautičari su počupali sve sinjale i vreće s brumom, te uzeli knezove i Dinka. Knezove za parangal, a Dinka najvjerojatnije za malog od kužine.

---

image
Puno petrosimula i češnjaka, kako se i pristoji
---

- Budeš malo pripazio na štapove? – pita Dinko.

Potvrdno klimam glavom dok njih trojica, poput tri Jamesa Bonda, odlaze u susret nepoznatom.

Zaspao sam i prije nego sam spustio glavu na jastuk u zamračenoj svježini sobe. Budi me Dinko: - Čujem da ovdje ima dobrovoljac za roštilj…

Da, rekao sam to još jučer. Bila je to jedna ishitrena i vrlo neoprezna izjava. Robi je otišao po svježe crve, tako da će se u povratku javiti tek iz Senja, i tada bi trebalo zapaliti vatru. Vremena ima. Dok se organizira mala zakuskica, puk vojske i slično, saznajem da tri Bonda nisu ulovila ništa vrijedno spomena. U stvari, nisu ulovili baš ništa. Nakon posljednjeg zalogaja sva trojica, kao po komandi tonu, svaki na svom ležaju…

Slažem ribu na gradele, zasipam je prema naputku iskusnih roštiljara gomilom petrosimula i češnjaka. Sad će se i Robi javiti…

A onda mi sine! Mobitel! Ugasio sam ga kad sam pošao leći. Palim ga, a on se trenutno počinje tresti i blicati. Čitam: - Hitno se javi! Zašto si ugasio mobitel? Zovi me hitno!!!

Znam da mali ima kozice, ali s tim bolja polovica izlazi na kraj. Zovem kući i saznajem da dida nije dobro. Srce i 95 godina… Javit će mi ako bude gore, ali neka budem atento…

Cijeli ribolov poprima neku čudnu sivu boju. I događaji koji slijede odvijaju se nekako bez veze, bar za mene.

Robi se javlja, riba se peče, nazdravlja se, mobitel zvoni, i ja se spremam. Trebao sam ostati još jedan dan, ali dida ima 95, a baba 82 godine…

I na tom mjestu moja Prizna završava. Od Roberta sam saznao da se do njihovog odlaska niš epohalnega nije dogodilo i da se iduće godine nalazimo na nekoj drugoj Prizni.

Tako je to bilo. A dida? Stigao sam na vrijeme da se oprostim. Preminuo je u milosti Božjoj nekoliko dana kasnije… Nadam se da ću i ja zaslužiti da jednog dana netko prekine ribolov i dođe kući radi mene.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

U postavljanju brume bili su temeljiti

Svaki je zabačaj pomno planiran

Knez je bio jednostavno isisan

Duga je bila u vrlo čudnom okruženju ili se to samo meni činilo

Šarag je pobjedonosno donesen u podmetaču

Imao je sve, i rep, i gubicu i prugice...

Puno petrosimula i češnjaka, kako se i pristoji

Jutro ispunjeno fumarelom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija-1154981 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af275564df12e5d4e29990aa6b0121cb856bb2ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+se+odlu%C4%8Dite+na+ribolov+sa+Samoborcima%2C+morate+biti+spremni+na+puno+kriznih+situacija.+Premda+su+silno+uporni%2C+riba+je+tu+u+principu+sporedna+stvar&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija-1154981 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fako-se-odlucite-na-ribolov-sa-samoborcima-morate-biti-spremni-na-puno-kriznih-situacija-1154981 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBolovna pRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBolovna pRIČAAko se odlučite na ribolov sa Samoborcima, morate biti spremni na puno kriznih situacija. Premda su silno uporni, riba je tu u principu sporedna stvar

Piše Boris Bulić
28. prosinca 2021. - 15:27

Mobiteli su intenzivno pijukali posljednjih dana, da bi konačno u četvrtak utihnuli. Dan D je došao. Put do Prizne protječe bez iznenađenja, ako izuzmemo, za mene šokantnu spoznaju, spoznatu tek negdje oko Starigrada - da je cijela gomila uredno složenih majica ostala na krevetu u spavaćoj sobi. Jedina majica koju sam imao za iduća četiri dana bila je na meni. Smiruje me pomisao da u rancu imam novu dozu dezodoransa i nekoliko potkošulja. Valjda ću preživjeti.

U OČEKIVANJU ROBIJA

U Karlobagu se mobitelom javljam Saši i Đuri koji panulaju oko Paga i već za nekih pola sata se nalazimo kod Belog na trajektnom pristaništu u Prizni. Psovke pršte na sve strane. Tek što su krenuli imali su trganje.

- Pazi, to ti je ovako bilo… Klasičan potez ribetine, stanka od par sekundi, Đu...

14. svibanj 2024 07:32