stdClass Object ( [id] => 1346496 [title] => Brancin voli ‘vitke dame‘: otkrivamo kojim je mamcima najbolje loviti cijenjenog grabljivca [alias] => brancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brancin, čija je sezona najboljeg lova u tijeku, uloviti se može brojnim tehnikama i još brojnijim mamcima. Unatoč nekim prednostima i sve većoj popularnosti umjetnih, prirodni mamci su još uvijek učinkovitiji. Najbrojnije među njima su ribe. No, neke su mamci prvog izbora, a neke tek alternativa, ovisno o njihovoj vrsti i načinu lova. U pravilu, ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini ulova, brancin se lovi ribicama dužine između 5 i 10, do 15 cm. Iznimka su iglica i jegulja. Zbog vrlo izduženog oblika tijela za lov panulavanjem i puštanjem s obale najprimjerenije su one dužine 20 do 25 cm, ali se mogu koristiti i duže.

Živahni pokreti

S obzirom na atraktivnost i širinu primjene iglica je po mnogima najbolji mamac za lov brancina. Osobito živa u lovu panulavanjem i puštanjem s obale, a sve zbog njenih jedinstvenih provokativnih i živahnih pokreta vitkog duguljastog tijela. Da bi bila što privlačnija i što dulje ostala u životu, važno je iglicu montirati na najbolji način. Sistem se sastoji od dvije ili tri udice kratkoga vrata.

Prva udica ima povlačnu ulogu i provlači se kroz zatvoreni kljun iglice. Druga treba biti veća, broj 3/0 do 5/0, ovisno o dimenziji iglice. Kači se bočno, otprilike ispred leđne peraje, i to potkožno. Ako se, pak, koriste tri udice, druga se kači po sredini tijela. Radi prilagođavanja dužini iglice, prva udica mora biti klizna. Umjesto nje može se koristiti bužir, elastična plastična cjevčica koja ne ranjava mamac.

---

image

Standardni načini nadijevanja iglice i jegulje s jednom i dvije udice

---

Vrlo uspješno brancin se panulavanjem može loviti i uginulom iglicom, čak i onom koja je bila zamrznuta. Osobito ako joj se kralježnica prelomi na nekoliko mjesta. Još bolje je prije zamrzavanja ribi izvaditi veći dio kralježnice, a poslije odmrzavanja mamčiti je kao živu, ali povlačiti većom brzinom.

Kako se ne bi vrtjela i tako upozoravale napadače da nešto nije u redu, mrtvoj iglici namijenjenoj lovu potezanjem s donje strane treba montirati uteg, olovnicu težine 10 do 40 grama, ovisno o veličini mamca i željenoj dubini njegova vođenja. Najbolje ispod glave. Mogu se koristiti i za to posebno napravljena pomagala.

Otporna jegulja

Zbog ukusnog i mirisnog mesa, iglica je odličan mamac i za lov brancina čekanjem na dnu, pogotovo izrezana na komade. Za takvo nadijevanje može se iskoristiti i iglica koju je na panuli iskidala grabljivica. Važno je da njen srednji dio bude neoštećen u dužini od 10 cm. Taj se komad može nadijevati na dva načina. Prvi je da se u njega zabodu dvije udice. Takav srebrno plavi mamac dobro je vidljiv i zato vrlo atraktivan, ali ne koliko i na drugi način pripremljen komad.

Drugi način nadijevanja komada iglice počinje uzdužnim rezanjem mamca, ali ne s trbušne, nego s gornje strane, uz kralježnicu. Nakon što se kralježnica izvadi, dobiveni filet se raširi, pa na njegovu stranu s kožicom po uzdužnoj osi polože udice. Zatim se mamac preklopi tako da udice tek vrhovima vire iz njega. Na kraju se cijeli mamac dobro obmota pomoću elastične niti. Zbog mesa okrenutog vani znatno je mirisniji, pa zbog toga i privlačniji mamac od klasično namamčenog. Osim toga, tvrđi je i žilaviji, pa ga neće obrstiti sitne ribe prije nego mu priđe brancin.

---

image

Lubinove čeljusti brzo samelju plijen

---

Na žalost, iglicu je ponekad vrlo teško uloviti, a nije lako ni održavati je živom. Zato mnogi iskusni ribolovci umjesto nje kralju nude drugu njegovu omiljenu vitku damu - jegulju. Posebno u ovo doba godine kada se jegulja najlakše i najmasovnije lovi, pa lako nabavlja i na ribarnicama, čak i živa. Osim toga, jegulja se puno bolje od iglice drži, te duže živi na udici, ali i dok čeka nadijevanje. Zato je u ovo doba godine živa jegulja odlično rješenje za lov brancina sporim povlačenjem i puštanjem u struju mora, kako s obale tako i s plovila, posebno oko ušća gdje je jegulja brancinu najomiljenija hrana.

Korisni led

Nevjerojatno izdržljiva, jegulja može dugo živjeti na udici, ali i izvan vode. Ipak, na priboru će najduže živjeti i biti aktivna ako se do mamčenja drži u vodi, čak i slatkoj jer i u njoj obitava. Još je bolje držati je na ledu, primjerice u čuvarici napravljenoj od dvije plastične kante. U jednu s rupicama na dnu stavi se jeguljica ili više njih pa prekriju kockicama leda. Zatim se ta poklopljena kanta stavi u veću, ali tako da im dna budu toliko razmaknuta da voda od otopljenog leda ne ulazi u kantu s mamcima.

Led snižava temperaturu i usporava metabolizam jeguljice. Topljenjem je i vlaži i oslobađa sluzi. Zbog svega toga jegulja se manje otima pri nadijevanju, lakše se prihvaća te, što je najvažnije, na životu održava i do nekoliko dana, u nekim slučajevima čak i cijeli tjedan.

---

image

Jegulja namamčena za surfcasting

---

Manje jegulje za lov puštanjem s obale dovoljno je mamčiti jednom udicom kroz oči ili usta, ali i rep, najbolje 3 do 10 cm od njegova kraja. Bez dodatnog utega, a na privezu od 1,5 do 2 m dužine, tako nadjenuta jeguljica odbačena i prepuštena kurentu najučinkovitija je u dubokom moru oko uvala, a tek nešto manje učinkovita u lovu na plažama te uz obalu o koju se razbijaju valovi. Iz usidrenog plovila takvim načinom najučinkovitije se lovi oko objekata koji vire iz plitkoga mora.

Na opisani način nadjenutom jeguljicom na privezu dužine 80 do 100 cm, pomoću plovka i dugog bolognez štapa brze akcije, brancini se posebno dobro love od početka listopada do sredine ožujka noću u lukama, te na ušćima i oko njih.

Povlačenje uz dno

Mnogi ribolovci, posebice veće jeguljice, radije nadijevaju na dvije udice, od kojih drugu obvezno zabadaju ispod kože oko sredine tijela mamca. Još češće, posebice za lov povlačenjem, duže jeguljice montira se na sistem od tri udice: prva kroz čeljust, druga potkožno na bok iza bočne peraje, a treća na bok u visini analnog otvora ili s donje strane ispred njega.

Živa jegulja namijenjenu lovu panulavanjem može se potezati malo brže nego iglica, najbolje do srednje brzo, otprilike 2-3 čvora. Povlačiti je treba oko riječnih ušća, u zamućenoj i valovitoj vodi, poslije kiša, kad je brancin ponajprije usmjeren na lov jeguljice. Povremeno je treba oživjeti trzajima vrha štapa i mijenjanjem pravca, te dubine povlačenja. Na plitkim ušćima i plažama loviti treba bez ili s vrlo lakim olovnim otežanjem na panuli. Na terenima dubokim od 5 do 10 m pribor treba opteretiti olovnicom ili na njega postaviti malu hidrodinamičnu ronilicu, planer, kako bi se jeguljica spustili bliže dnu, gdje je njeno prirodno mjesto boravka i gdje će je brancin najprije potražiti.

---

image

Velikim ustima može progutati svaku iglicu i udicu

---

Za razliku od iglice, živa jeguljica može poslužiti i za surfcasting, lov dalekim bacanjem, jer joj je koža toliko žilava da će izdržati trzaj snažnog odbačaja. Za takav lov jegulju je najbolje mamčiti na brk, zmijski jezik, odnosno završnjak kojeg čine dva priveza oba spojena na kraj predveza. Nadijevanje se vrši tako da se jedna udica provuče kroz gubice, a druga kroz rep nekoliko centimetara od kraja.

Načini nadijevanja

Do žive jeguljice nije uvijek moguće doći, no ako se pravilno montira i poteže, za lov panulavanjem dobro će poslužiti i uginula. No, meso joj se brzo raspada i gubi na vrijednosti, pa je treba koristiti odmah ili što prije zamrznuti i takvu držati do nadijevanja. Prije nadijevanja treba je posve odmrznuti i kao iglici slomiti joj kralježnicu na nekoliko mjesta.

Uginula jegulja nadijeva se slično kao i živa iglica. Prva udica treba prolaziti kroz usne odozdo nagore i ima povlačnu funkciju. Kad se nadijeva na dvije, drugu treba zakačiti po sredini mamca. Kad je mamac dugačak, iako brancin plijen u pravilu uzima za glavu, treću udicu treba zabosti između sredine i kraja tijela jegulje. Za razliku od iglice, jegulja se može mamčiti i na trokrake udice.

Kao i iglicu, uginulu jeguljicu namijenjenu lovu potezanjem s donje strane glave treba opteretiti laganim utegom. Također, namamčena na isti način kao iglica, jeguljica je odličan mamac za lov brancina čekanjem.

---

image

Jegulja se može naoružati i trokukama

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukusni grabljivac upravo se sada najbolje lovi, mahom panulavanjem i puštanjem mamca s obale, s tim da se obje tehnike najbolji rezultati postižu ješkanjem žive iglice ili jeguljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKE I JEŠKANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ukusni grabljivac upravo se sada najbolje lovi, mahom panulavanjem i puštanjem mamca s obale, s tim da se obje tehnike najbolji rezultati postižu ješkanjem žive iglice ili jeguljice JEŠKE I JEŠKANJE 2 0 7871 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-12-12 11:13:22 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-11 08:06:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-11 08:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ukusni grabljivac upravo se sada najbolje lovi, mahom panulavanjem i puštanjem mamca s obale, s tim da se obje tehnike najbolji rezultati postižu ješkanjem žive iglice ili jeguljice [metadata] => robots= author= title=Brancin voli 'vitke dame': otkrivamo kojim je mamcima najbolje loviti cijenjenog grabljivca page_title=Brancin voli 'vitke dame': otkrivamo kojim je mamcima najbolje loviti cijenjenog grabljivca [metakey] => brancin, lov brancina, mamci, ješke, iglica kao ješka, Šime Duvančić, ribolov, lubin, jegulja ješka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369513.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369510.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369511.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369512.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369514.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369517.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369519.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369520.jpg","\/images\/slike\/2017\/12\/12\/9369535.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017dive iglice najbolje je nadijevati pod povr\u0161inom<\/p>","

Jegulja se mo\u017ee naoru\u017eati<\/em> i trokukama<\/p>","

Standardni na\u010dini nadijevanja iglice i jegulje s jednom i dvije udice<\/p>","

Lubinove \u010deljusti brzo samelju <\/em>plijen<\/p>","

Jegulja namam\u010dena za surfcasting <\/em><\/p>","

Mam\u010denje \u017eive iglice za panulavanje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Velikim ustima mo\u017ee progutati svaku iglicu i udicu<\/p>","

Najbolje su papagaj<\/em> udice<\/p>","

Komadi jegulje za lov \u010dekanjem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_9369513_1920.jpg":"1920x1080","k_9369513_1280.jpg":"1280x1280","k_9369513_1024.jpg":"1024x1024","k_9369513_640.jpg":"640x640","k_9369513_480.jpg":"480x480","k_9369513_340.jpg":"340x340","k_9369513_220.jpg":"220x220","o_9369513_1280.jpg":"1280x960","o_9369513_1024.jpg":"1024x768","o_9369513_640.jpg":"640x480","o_9369513_480.jpg":"480x360","o_9369513_340.jpg":"340x255","o_9369513_220.jpg":"220x165","h_9369513_1280.jpg":"1280x854","h_9369513_1024.jpg":"1024x683","h_9369513_640.jpg":"640x427","h_9369513_480.jpg":"480x320","h_9369513_340.jpg":"340x227","h_9369513_220.jpg":"220x147","pp_9369513_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369513_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369513_640.jpg":"640x814","pp_9369513_480.jpg":"480x611","pp_9369513_340.jpg":"340x432","pp_9369513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1661x2382","hd_9369510_1920.jpg":"1920x1080","k_9369510_1280.jpg":"1280x1280","k_9369510_1024.jpg":"1024x1024","k_9369510_640.jpg":"640x640","k_9369510_480.jpg":"480x480","k_9369510_340.jpg":"340x340","k_9369510_220.jpg":"220x220","o_9369510_1280.jpg":"1280x1835","o_9369510_1024.jpg":"1024x1468","o_9369510_640.jpg":"640x917","o_9369510_480.jpg":"480x688","o_9369510_340.jpg":"340x487","o_9369510_220.jpg":"220x315","h_9369510_1280.jpg":"1280x854","h_9369510_1024.jpg":"1024x683","h_9369510_640.jpg":"640x427","h_9369510_480.jpg":"480x320","h_9369510_340.jpg":"340x227","h_9369510_220.jpg":"220x147","pp_9369510_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369510_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369510_640.jpg":"640x814","pp_9369510_480.jpg":"480x611","pp_9369510_340.jpg":"340x432","pp_9369510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_9369511_1920.jpg":"1920x1080","k_9369511_1280.jpg":"1280x1280","k_9369511_1024.jpg":"1024x1024","k_9369511_640.jpg":"640x640","k_9369511_480.jpg":"480x480","k_9369511_340.jpg":"340x340","k_9369511_220.jpg":"220x220","o_9369511_1280.jpg":"1280x879","o_9369511_1024.jpg":"1024x703","o_9369511_640.jpg":"640x439","o_9369511_480.jpg":"480x329","o_9369511_340.jpg":"340x233","o_9369511_220.jpg":"220x151","h_9369511_1280.jpg":"1280x854","h_9369511_1024.jpg":"1024x683","h_9369511_640.jpg":"640x427","h_9369511_480.jpg":"480x320","h_9369511_340.jpg":"340x227","h_9369511_220.jpg":"220x147","pp_9369511_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369511_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369511_640.jpg":"640x814","pp_9369511_480.jpg":"480x611","pp_9369511_340.jpg":"340x432","pp_9369511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_9369512_1920.jpg":"1920x1080","k_9369512_1280.jpg":"1280x1280","k_9369512_1024.jpg":"1024x1024","k_9369512_640.jpg":"640x640","k_9369512_480.jpg":"480x480","k_9369512_340.jpg":"340x340","k_9369512_220.jpg":"220x220","o_9369512_1280.jpg":"1280x960","o_9369512_1024.jpg":"1024x768","o_9369512_640.jpg":"640x480","o_9369512_480.jpg":"480x360","o_9369512_340.jpg":"340x255","o_9369512_220.jpg":"220x165","h_9369512_1280.jpg":"1280x854","h_9369512_1024.jpg":"1024x683","h_9369512_640.jpg":"640x427","h_9369512_480.jpg":"480x320","h_9369512_340.jpg":"340x227","h_9369512_220.jpg":"220x147","pp_9369512_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369512_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369512_640.jpg":"640x814","pp_9369512_480.jpg":"480x611","pp_9369512_340.jpg":"340x432","pp_9369512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x705","hd_9369514_1920.jpg":"1920x1080","k_9369514_1280.jpg":"1280x1280","k_9369514_1024.jpg":"1024x1024","k_9369514_640.jpg":"640x640","k_9369514_480.jpg":"480x480","k_9369514_340.jpg":"340x340","k_9369514_220.jpg":"220x220","o_9369514_1280.jpg":"1280x752","o_9369514_1024.jpg":"1024x601","o_9369514_640.jpg":"640x376","o_9369514_480.jpg":"480x282","o_9369514_340.jpg":"340x199","o_9369514_220.jpg":"220x129","h_9369514_1280.jpg":"1280x854","h_9369514_1024.jpg":"1024x683","h_9369514_640.jpg":"640x427","h_9369514_480.jpg":"480x320","h_9369514_340.jpg":"340x227","h_9369514_220.jpg":"220x147","pp_9369514_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369514_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369514_640.jpg":"640x814","pp_9369514_480.jpg":"480x611","pp_9369514_340.jpg":"340x432","pp_9369514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3854","hd_9369517_1920.jpg":"1920x1080","k_9369517_1280.jpg":"1280x1280","k_9369517_1024.jpg":"1024x1024","k_9369517_640.jpg":"640x640","k_9369517_480.jpg":"480x480","k_9369517_340.jpg":"340x340","k_9369517_220.jpg":"220x220","o_9369517_1280.jpg":"1280x2569","o_9369517_1024.jpg":"1024x2055","o_9369517_640.jpg":"640x1284","o_9369517_480.jpg":"480x963","o_9369517_340.jpg":"340x682","o_9369517_220.jpg":"220x441","h_9369517_1280.jpg":"1280x854","h_9369517_1024.jpg":"1024x683","h_9369517_640.jpg":"640x427","h_9369517_480.jpg":"480x320","h_9369517_340.jpg":"340x227","h_9369517_220.jpg":"220x147","pp_9369517_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369517_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369517_640.jpg":"640x814","pp_9369517_480.jpg":"480x611","pp_9369517_340.jpg":"340x432","pp_9369517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9369519_1920.jpg":"1920x1080","k_9369519_1280.jpg":"1280x1280","k_9369519_1024.jpg":"1024x1024","k_9369519_640.jpg":"640x640","k_9369519_480.jpg":"480x480","k_9369519_340.jpg":"340x340","k_9369519_220.jpg":"220x220","o_9369519_1280.jpg":"1280x960","o_9369519_1024.jpg":"1024x768","o_9369519_640.jpg":"640x480","o_9369519_480.jpg":"480x360","o_9369519_340.jpg":"340x255","o_9369519_220.jpg":"220x165","h_9369519_1280.jpg":"1280x854","h_9369519_1024.jpg":"1024x683","h_9369519_640.jpg":"640x427","h_9369519_480.jpg":"480x320","h_9369519_340.jpg":"340x227","h_9369519_220.jpg":"220x147","pp_9369519_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369519_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369519_640.jpg":"640x814","pp_9369519_480.jpg":"480x611","pp_9369519_340.jpg":"340x432","pp_9369519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_9369520_1920.jpg":"1920x1080","k_9369520_1280.jpg":"1280x1280","k_9369520_1024.jpg":"1024x1024","k_9369520_640.jpg":"640x640","k_9369520_480.jpg":"480x480","k_9369520_340.jpg":"340x340","k_9369520_220.jpg":"220x220","o_9369520_1280.jpg":"1280x851","o_9369520_1024.jpg":"1024x681","o_9369520_640.jpg":"640x425","o_9369520_480.jpg":"480x319","o_9369520_340.jpg":"340x226","o_9369520_220.jpg":"220x146","h_9369520_1280.jpg":"1280x854","h_9369520_1024.jpg":"1024x683","h_9369520_640.jpg":"640x427","h_9369520_480.jpg":"480x320","h_9369520_340.jpg":"340x227","h_9369520_220.jpg":"220x147","pp_9369520_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369520_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369520_640.jpg":"640x814","pp_9369520_480.jpg":"480x611","pp_9369520_340.jpg":"340x432","pp_9369520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_9369535_1920.jpg":"1920x1080","k_9369535_1280.jpg":"1280x1280","k_9369535_1024.jpg":"1024x1024","k_9369535_640.jpg":"640x640","k_9369535_480.jpg":"480x480","k_9369535_340.jpg":"340x340","k_9369535_220.jpg":"220x220","o_9369535_1280.jpg":"1280x960","o_9369535_1024.jpg":"1024x768","o_9369535_640.jpg":"640x480","o_9369535_480.jpg":"480x360","o_9369535_340.jpg":"340x255","o_9369535_220.jpg":"220x165","h_9369535_1280.jpg":"1280x854","h_9369535_1024.jpg":"1024x683","h_9369535_640.jpg":"640x427","h_9369535_480.jpg":"480x320","h_9369535_340.jpg":"340x227","h_9369535_220.jpg":"220x147","pp_9369535_1280.jpg":"1280x1628","pp_9369535_1024.jpg":"1024x1303","pp_9369535_640.jpg":"640x814","pp_9369535_480.jpg":"480x611","pp_9369535_340.jpg":"340x432","pp_9369535_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7796266 Threads: 13 Questions: 1570018485 Slow queries: 4789567 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111745113 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/brancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca-1346496 [printLink] => /om/ribolov/brancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca-1346496?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625535 [name] => brancin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-14 12:19:27 [main_article_id] => 0 [alias] => brancin [link] => /tag/brancin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 701976 [name] => lov brancina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 14:07:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-brancina [link] => /tag/lov-brancina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 698300 [name] => mamci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-26 15:08:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci [link] => /tag/mamci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 704713 [name] => ješke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-01 10:31:27 [main_article_id] => 0 [alias] => jeske [link] => /tag/jeske ) [4] => stdClass Object ( [id] => 740136 [name] => iglica kao ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-11 09:06:41 [main_article_id] => 0 [alias] => iglica-kao-jeska [link] => /tag/iglica-kao-jeska ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [7] => stdClass Object ( [id] => 166652 [name] => lubin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lubin [link] => /tag/lubin ) [8] => stdClass Object ( [id] => 657520 [name] => jegulja ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-24 15:35:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jegulja-jeska [link] => /tag/jegulja-jeska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukusni grabljivac upravo se sada najbolje lovi, mahom panulavanjem i puštanjem mamca s obale, s tim da se obje tehnike najbolji rezultati postižu ješkanjem žive iglice ili jeguljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKE I JEŠKANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brancin voli ‘vitke dame‘: otkrivamo kojim je mamcima najbolje loviti cijenjenog grabljivca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369513.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Žive iglice najbolje je nadijevati pod površinom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369513.jpg [title] =>

Žive iglice najbolje je nadijevati pod površinom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369510.jpg [title] =>

Jegulja se može naoružati i trokukama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369511.jpg [title] =>

Standardni načini nadijevanja iglice i jegulje s jednom i dvije udice

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369512.jpg [title] =>

Lubinove čeljusti brzo samelju plijen

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369514.jpg [title] =>

Jegulja namamčena za surfcasting

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369517.jpg [title] =>

Mamčenje žive iglice za panulavanje

 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369519.jpg [title] =>

Velikim ustima može progutati svaku iglicu i udicu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369520.jpg [title] =>

Najbolje su papagaj udice

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/12/12/9369535.jpg [title] =>

Komadi jegulje za lov čekanjem

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brancin, čija je sezona najboljeg lova u tijeku, uloviti se može brojnim tehnikama i još brojnijim mamcima. Unatoč nekim prednostima i sve većoj popularnosti umjetnih, prirodni mamci su još uvijek učinkovitiji. Najbrojnije među njima su ribe. No, neke su mamci prvog izbora, a neke tek alternativa, ovisno o njihovoj vrsti i načinu lova. U pravilu, ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini ulova, brancin se lovi ribicama dužine između 5 i 10, do 15 cm. Iznimka su iglica i jegulja. Zbog vrlo izduženog oblika tijela za lov panulavanjem i puštanjem s obale najprimjerenije su one dužine 20 do 25 cm, ali se mogu koristiti i duže.

Živahni pokreti

S obzirom na atraktivnost i širinu primjene iglica je po mnogima najbolji mamac za lov brancina. Osobito živa u lovu panulavanjem i puštanjem s obale, a sve zbog njenih jedinstvenih provokativnih i živahnih pokreta vitkog duguljastog tijela. Da bi bila što privlačnija i što dulje ostala u životu, važno je iglicu montirati na najbolji način. Sistem se sastoji od dvije ili tri udice kratkoga vrata.

Prva udica ima povlačnu ulogu i provlači se kroz zatvoreni kljun iglice. Druga treba biti veća, broj 3/0 do 5/0, ovisno o dimenziji iglice. Kači se bočno, otprilike ispred leđne peraje, i to potkožno. Ako se, pak, koriste tri udice, druga se kači po sredini tijela. Radi prilagođavanja dužini iglice, prva udica mora biti klizna. Umjesto nje može se koristiti bužir, elastična plastična cjevčica koja ne ranjava mamac.

---

image

Standardni načini nadijevanja iglice i jegulje s jednom i dvije udice

---

Vrlo uspješno brancin se panulavanjem može loviti i uginulom iglicom, čak i onom koja je bila zamrznuta. Osobito ako joj se kralježnica prelomi na nekoliko mjesta. Još bolje je prije zamrzavanja ribi izvaditi veći dio kralježnice, a poslije odmrzavanja mamčiti je kao živu, ali povlačiti većom brzinom.

Kako se ne bi vrtjela i tako upozoravale napadače da nešto nije u redu, mrtvoj iglici namijenjenoj lovu potezanjem s donje strane treba montirati uteg, olovnicu težine 10 do 40 grama, ovisno o veličini mamca i željenoj dubini njegova vođenja. Najbolje ispod glave. Mogu se koristiti i za to posebno napravljena pomagala.

Otporna jegulja

Zbog ukusnog i mirisnog mesa, iglica je odličan mamac i za lov brancina čekanjem na dnu, pogotovo izrezana na komade. Za takvo nadijevanje može se iskoristiti i iglica koju je na panuli iskidala grabljivica. Važno je da njen srednji dio bude neoštećen u dužini od 10 cm. Taj se komad može nadijevati na dva načina. Prvi je da se u njega zabodu dvije udice. Takav srebrno plavi mamac dobro je vidljiv i zato vrlo atraktivan, ali ne koliko i na drugi način pripremljen komad.

Drugi način nadijevanja komada iglice počinje uzdužnim rezanjem mamca, ali ne s trbušne, nego s gornje strane, uz kralježnicu. Nakon što se kralježnica izvadi, dobiveni filet se raširi, pa na njegovu stranu s kožicom po uzdužnoj osi polože udice. Zatim se mamac preklopi tako da udice tek vrhovima vire iz njega. Na kraju se cijeli mamac dobro obmota pomoću elastične niti. Zbog mesa okrenutog vani znatno je mirisniji, pa zbog toga i privlačniji mamac od klasično namamčenog. Osim toga, tvrđi je i žilaviji, pa ga neće obrstiti sitne ribe prije nego mu priđe brancin.

---

image

Lubinove čeljusti brzo samelju plijen

---

Na žalost, iglicu je ponekad vrlo teško uloviti, a nije lako ni održavati je živom. Zato mnogi iskusni ribolovci umjesto nje kralju nude drugu njegovu omiljenu vitku damu - jegulju. Posebno u ovo doba godine kada se jegulja najlakše i najmasovnije lovi, pa lako nabavlja i na ribarnicama, čak i živa. Osim toga, jegulja se puno bolje od iglice drži, te duže živi na udici, ali i dok čeka nadijevanje. Zato je u ovo doba godine živa jegulja odlično rješenje za lov brancina sporim povlačenjem i puštanjem u struju mora, kako s obale tako i s plovila, posebno oko ušća gdje je jegulja brancinu najomiljenija hrana.

Korisni led

Nevjerojatno izdržljiva, jegulja može dugo živjeti na udici, ali i izvan vode. Ipak, na priboru će najduže živjeti i biti aktivna ako se do mamčenja drži u vodi, čak i slatkoj jer i u njoj obitava. Još je bolje držati je na ledu, primjerice u čuvarici napravljenoj od dvije plastične kante. U jednu s rupicama na dnu stavi se jeguljica ili više njih pa prekriju kockicama leda. Zatim se ta poklopljena kanta stavi u veću, ali tako da im dna budu toliko razmaknuta da voda od otopljenog leda ne ulazi u kantu s mamcima.

Led snižava temperaturu i usporava metabolizam jeguljice. Topljenjem je i vlaži i oslobađa sluzi. Zbog svega toga jegulja se manje otima pri nadijevanju, lakše se prihvaća te, što je najvažnije, na životu održava i do nekoliko dana, u nekim slučajevima čak i cijeli tjedan.

---

image

Jegulja namamčena za surfcasting

---

Manje jegulje za lov puštanjem s obale dovoljno je mamčiti jednom udicom kroz oči ili usta, ali i rep, najbolje 3 do 10 cm od njegova kraja. Bez dodatnog utega, a na privezu od 1,5 do 2 m dužine, tako nadjenuta jeguljica odbačena i prepuštena kurentu najučinkovitija je u dubokom moru oko uvala, a tek nešto manje učinkovita u lovu na plažama te uz obalu o koju se razbijaju valovi. Iz usidrenog plovila takvim načinom najučinkovitije se lovi oko objekata koji vire iz plitkoga mora.

Na opisani način nadjenutom jeguljicom na privezu dužine 80 do 100 cm, pomoću plovka i dugog bolognez štapa brze akcije, brancini se posebno dobro love od početka listopada do sredine ožujka noću u lukama, te na ušćima i oko njih.

Povlačenje uz dno

Mnogi ribolovci, posebice veće jeguljice, radije nadijevaju na dvije udice, od kojih drugu obvezno zabadaju ispod kože oko sredine tijela mamca. Još češće, posebice za lov povlačenjem, duže jeguljice montira se na sistem od tri udice: prva kroz čeljust, druga potkožno na bok iza bočne peraje, a treća na bok u visini analnog otvora ili s donje strane ispred njega.

Živa jegulja namijenjenu lovu panulavanjem može se potezati malo brže nego iglica, najbolje do srednje brzo, otprilike 2-3 čvora. Povlačiti je treba oko riječnih ušća, u zamućenoj i valovitoj vodi, poslije kiša, kad je brancin ponajprije usmjeren na lov jeguljice. Povremeno je treba oživjeti trzajima vrha štapa i mijenjanjem pravca, te dubine povlačenja. Na plitkim ušćima i plažama loviti treba bez ili s vrlo lakim olovnim otežanjem na panuli. Na terenima dubokim od 5 do 10 m pribor treba opteretiti olovnicom ili na njega postaviti malu hidrodinamičnu ronilicu, planer, kako bi se jeguljica spustili bliže dnu, gdje je njeno prirodno mjesto boravka i gdje će je brancin najprije potražiti.

---

image

Velikim ustima može progutati svaku iglicu i udicu

---

Za razliku od iglice, živa jeguljica može poslužiti i za surfcasting, lov dalekim bacanjem, jer joj je koža toliko žilava da će izdržati trzaj snažnog odbačaja. Za takav lov jegulju je najbolje mamčiti na brk, zmijski jezik, odnosno završnjak kojeg čine dva priveza oba spojena na kraj predveza. Nadijevanje se vrši tako da se jedna udica provuče kroz gubice, a druga kroz rep nekoliko centimetara od kraja.

Načini nadijevanja

Do žive jeguljice nije uvijek moguće doći, no ako se pravilno montira i poteže, za lov panulavanjem dobro će poslužiti i uginula. No, meso joj se brzo raspada i gubi na vrijednosti, pa je treba koristiti odmah ili što prije zamrznuti i takvu držati do nadijevanja. Prije nadijevanja treba je posve odmrznuti i kao iglici slomiti joj kralježnicu na nekoliko mjesta.

Uginula jegulja nadijeva se slično kao i živa iglica. Prva udica treba prolaziti kroz usne odozdo nagore i ima povlačnu funkciju. Kad se nadijeva na dvije, drugu treba zakačiti po sredini mamca. Kad je mamac dugačak, iako brancin plijen u pravilu uzima za glavu, treću udicu treba zabosti između sredine i kraja tijela jegulje. Za razliku od iglice, jegulja se može mamčiti i na trokrake udice.

Kao i iglicu, uginulu jeguljicu namijenjenu lovu potezanjem s donje strane glave treba opteretiti laganim utegom. Također, namamčena na isti način kao iglica, jeguljica je odličan mamac za lov brancina čekanjem.

---

image

Jegulja se može naoružati i trokukama

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Žive iglice najbolje je nadijevati pod površinom


Jegulja se može naoružati i trokukama


Standardni načini nadijevanja iglice i jegulje s jednom i dvije udice


Lubinove čeljusti brzo samelju plijen


Jegulja namamčena za surfcasting


Mamčenje žive iglice za panulavanje

 


Velikim ustima može progutati svaku iglicu i udicu


Najbolje su papagaj udice


Komadi jegulje za lov čekanjem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/brancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca-1346496 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4c2e8c749d689365f072e711bee97c74b972b1e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brancin+voli+%E2%80%98vitke+dame%E2%80%98%3A+otkrivamo+kojim+je+mamcima+najbolje+loviti+cijenjenog+grabljivca+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fbrancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca-1346496 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fbrancin-voli-vitke-dame-otkrivamo-kojim-je-mamcima-najbolje-loviti-cijenjenog-grabljivca-1346496 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ukusni grabljivac upravo se sada najbolje lovi, mahom panulavanjem i puštanjem mamca s obale, s tim da se obje tehnike najbolji rezultati postižu ješkanjem žive iglice ili jeguljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JEŠKE I JEŠKANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

JEŠKE I JEŠKANJEBrancin voli ‘vitke dame‘: otkrivamo kojim je mamcima najbolje loviti cijenjenog grabljivca

Piše Šime DUVANČIĆ
11. prosinca 2023. - 09:06

Brancin, čija je sezona najboljeg lova u tijeku, uloviti se može brojnim tehnikama i još brojnijim mamcima. Unatoč nekim prednostima i sve većoj popularnosti umjetnih, prirodni mamci su još uvijek učinkovitiji. Najbrojnije među njima su ribe. No, neke su mamci prvog izbora, a neke tek alternativa, ovisno o njihovoj vrsti i načinu lova. U pravilu, ovisno o vrsti mamca i očekivanoj veličini ulova, brancin se lovi ribicama dužine između 5 i 10, do 15 cm. Iznimka su iglica i jegulja. Zbog vrlo izduženog oblika tijela za lov panulavanjem i puštanjem s obale najprimjerenije su one dužine 20 do 25 cm, ali se mogu koristiti i duže.

Živahni pokreti

S obzirom na atraktivnost i širinu primjene iglica je po mnogima najbolji mamac za lov brancina. Osobito živa u lovu panulavanjem i p...

16. svibanj 2024 14:53