stdClass Object ( [id] => 1227708 [title] => Car s kamenitog dna trofej je prekaljenih majstora udice i panule. Za uspješan lov zubaca potrebni su znanje, napor i iskustvo [alias] => car-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U našem moru živi više od 400 ribljih vrsta od kojih su ribolovcima mnoge atraktivne, pri čemu su neke svojim gabaritima u pravilu trofejne vrste. To su u prvom redu tuna, iglun i iglan, ali i kirnja, pa i veliki gof. No, unatoč svemu tome, prva na listi i u snu svakog ozbiljnijeg ribolovca, uvijek je samo jedna riba, car nad carevima – zubatac.

STATUSNI SIMBOL

Svoj trofejni status stekao je davno, vjerojatno još od pojave prvih ribolovaca, dijelom zbog uloženog napora prilikom lova, dijelom zbog njegove borbenosti, a dijelom, i to nipošto najmanjim, zbog jedinstvenog okusa koji svi apsolutno posvuda cijene i traže.

Osim toga, zubatac je i statusni simbol jer ne lovi ga bilo tko, već samo prekaljeni majstori udice i panule. Ovaj predator čvrsto drži svoju životnu nišu koja je u pravilu teško dostupna i većini ribolovaca nepristupačna. Ne, nisu to nikakve duboke rupe i podmorske škrape, poput onih koje nastanjuju kirnje.

Zubatac se uglavnom drži dubina i terena koji su većini ribolovaca nedostupni. Podvodni ribolovci ga love, ali ne svi i ne stalno, jer ga je teško naći i još mu se teže približiti, dok ga udičari love ponajprije panulom, što podrazumijeva korištenje barke, koju ipak nemaju svi.

Usto, zubatac uz Istru, zubatac u Dalmaciji i zubatac na južnom Jadranu imaju različite navike i obrasce ponašanja, tako da je i ribolovni pristup zavisno od dijela Jadrana i samog terena drukčiji.

---

image

Mesnate usne kriju jake zube

---

No, kao i uvijek, kako bismo mogli konkretno pričati o nekakvim alatima i taktiziranju, potrebno je najprije upoznati lovinu.

DO 200 METARA

Zubatac može narasti jedan metar u dužinu i težiti 16 kilograma, s tim da je prosječna lovna težina ipak oko jednog kilograma. Zubatac ima karakterističnu veliku glavu sa snažnim čeljustima, koje kriju krupne i moćne očnjake po kojima je i dobio ime. Oči su mu smještene visoko naprijed, neposredno iza nosnih otvora, a budući da ih čeoni greben natkriva, čine se kao da su lagano utonule.

Tijelo je izduženo, snažno i vrlo kompaktno građeno, s nešto izdignutijim prednjim hrptenim dijelom. Sve su peraje poprilično velike i solidno građene, zahvaljujući čemu lako postiže eksplozivna ubrzanja, koja su mu kao predatoru neophodna za lov i opstanak. Tijelo je pokriveno krupnim ljuskama, dok je bočna crta istaknuta i vidljiva cijelom svojom dužinom.

Boja zubaca razlikuje se ovisno o starosti ribe, terenu i dubini, ali je temeljno s gornje strane crvenkasto-modrikaste boje izmrljan nepravilnim crnkastim mrljama, dok je s boka zlatasto-sivosrebrnkast, a prema trbuhu srebrnobijele boje.

Zubaca možemo naći duž cijele jadranske obale nad tvrdim kamenitim dnom. Čest je i na koraljnom i ljušturastom dnu, dok je na muljevitom dnu prisutan jedino ako je dno obraslo algama.

U bočatom moru, mrtvim uvalama, kao i uvalama sa strmim obalama u pravilu ga nema. Iako je lovljen i na 200 metara dubine, ipak je najčešći na dubinama 5-30 metara.

---

image

Na samom kraju je zubatac u pravilu miran

---

STRAST PREDATORA

Svoj životni vijek, koji može biti dug maksimalno 30 godina, zubatac provodi kao samotar ili, pak, u manjim skupinama. Jedino u doba mrijesta, tj. od ožujka do kraja srpnja formira veća jata, a to profesionalni ribolovci otkako je ukinut lovostaj itekako koriste.

Ženke spolnu zrelost dostižu s 35 centimetara dužine, odnosno 2-4 godine starosti, a mužjaci s 52 centimetra dužine, odnosno 6-8 godina starosti.

Zubatac se hrani ponajprije ribama i glavonošcima koje vrlo spretno i s lakoćom lovi, ali po potrebi i rakovima i crvima. Kao tipični predator, uvijek je spreman za napad, pri čemu, očito s posebnim zadovoljstvom, napada plijen u pokretu, koji progoni i pod samu površinu. To su su ribolovci davno otkrili, pa tu njegovu strast vješto koriste u raznim ribolovnim tehnikama. I premda se zubatac može loviti tijekom cijele godine, najuspješniji se lov odvija u toplijem dijelu godine, i to uglavnom danju.

PRAVILO ŠAKE

Na našoj je obali panula najrasprostranjeniji alat za lov zubaca, što zapravo objašnjava cijeli niz tehničkih rješenja za izradu panule za zubaca.

Svaki ribolovac ima svoj način montaže, koja podrazumijeva različite težine i raspored olovnica na osnovi, kao i različite brzine povlačenja. No, premda razlike postoje, generalno gledano vrlo su male tako da se sve te verzije mogu svesti na jednu te istu, poznatiju kao viška panula.

Kod viške panule otežanje se sastoji od većega broja manjih olovnica, koje su raspoređenih cijelom dužinom osnove. Osnovna struna je najlonski monofil, promjera minimalno 1 milimetar, duga barem 100 metara, na koju se preko zogulina nastavlja predvez promjera 0,70-0,80 milimetara, dužine 12-15 metara.

Premda predvez ne mora nužno biti fluorokarbonski, jer zubatac provjereno nije osjetljiv na vidljivost i promjer strune, većina ribolovaca bez obzira na tu olakšavajuću činjenicu, za izradu samog završnjaka ipak koristi fluorokarbon.

Na kraju predveza dugog desetak metara nalaze se dvije do tri udice kovanice, veličinom i nosivošću prikladne za zubaca, najčešće 15-25 milimetara širokog luka.

Razmak među udicama određen je veličinom ješke koja je najčešće lignja ili iglica, no ne veći od širine stisnute šake. Naime, u situaciji u kojoj su udice na širem razmaku, ako zubatac promaši jednu udicu, velika je šansa da će promašiti i sljedeću. No, ako se poštuje pravilo stisnute šake o udaljenosti među udicama, u slučaju promašaja prva udica bi trebala zakačiti ribu barem izvana.

---

image

Živa lignja izvrsna je ješka za zubaca

---

DVIJE VERZIJE

Olovnice su na viškoj panuli najčešće složene po veličini, u tri grupe po 20 komada. Prva grupa 5-gramskih olovnica je najbliža udici, druga grupa olovnica teških sedam grama smještena je po sredini panule, dok se najteže olovnice, teške deset grama, nalaze najbliže ruci. Razmak od jedne do druge olovnice uvijek je jedan metar.

Kad se sve složi i poveže, tada ukupna dužina olovnog dijela panule iznosi oko šezdeset metara. U sustavu se također nalaze i četiri jaka zogulina, po jedan između svake grupacije olovnica, jedan za spoj predveza i osnove te jedan na kraju, najčešće u ruci ribolovca.

Ovako otežana panula koristi se za lov u plićem moru, 20-30 metara dubine, a pušta se oko 70 metara iza broda.

No, u hladnije doba godine kada se zubatac drži nešto dubljih slojeva mora, potrebno je aktivirati malo težu panulu, s više olovnog opterećenja, čija je ukupna težina do 750 grama. I kod ove teže panule olovnice su razdijeljene u tri grupe, s tim da se sada panula pušta 100-120 metara iza broda, jer je i kod jedne i kod druge panule cilj isti, a to je potapanje ješke na metar, metar i pol iznad dna.

No sve je ovo tek osnovni kostur koji svaki pojedini ribolovac ugađa prema svom shvaćanju, prilagođavajući ga uvjetima na njegovu lovnom području, dubini, smjeru kurenta i brzini kojom se panula vuče, a koja je najčešće 1,8-2 milje.

Treba znati da dodavanje ili oduzimanje otežanja na panuli bitno utječe na njezin položaj u moru, te mijenja njezin način rada, zahtijevajući brži ili sporiji način vođenja.

Ovakva je konstrukcija osmišljena jer u moru zauzima položaj koji ponajviše nalikuje izduženom slovu S. Zahvaljujući tom položaju, najdonja točka trbuha, ona najbliža dnu naoružana je ​olovnicama, dok je sam predvez sa živom ješkom izdignut barem metar iznad dna. U slučaju premale brzine ili promjene dubine na pliće, olovnice će početi udarati o dno, što je jasan znak ribolovcu da ili poveća brzinu ili izvuče dio panule na palubu.

---

image

U panuli se mogu povlačiti i bukve, šaruni...

---

ŠTAPOM NA CARA

Drugi, suvremeniji pristup panuli za zubaca je onaj sa štapom i rolom, odnosno multiplikatorom. Današnja ponuda štapova za panulu više je nego bogata, tako da nije problem pronaći nešto adekvatno ovom lovu. Važno je samo da štap bude dovoljno jak i žilav tako da može izići na kraj s lovinom i s lakoćom zakačenu ribu odlijepiti od dna, ne dopuštajući joj da se zavuče u škrape, te dovoljno mekan da može amortizirati iznenadne pokušaje bijega.

Naravno, uz sve to treba biti i dovoljno lagan kako ribolovcu ne bi stvarao opterećenje prilikom zamaranja, pri čemu je preporučena akcija štapa najmanje 20 libri, a dužina do 2 metra.

Ako se takav štap sparuje sa stacionarnom rolom, tada se u pravilu bira veći, ako ne i najveći model, snažnoga prijenosa i pouzdane nosive kočnice.

Ipak, u praksi je puno češći izbor manji multiplikator. Suvremeni multiplikatori imaju izuzetno veliku snagu, s tim da su gabaritima često manji od kakve stacionarke iste klase. Još ako se namotaju kvalitetnom upredenicom maloga promjera, tada uistinu ne moraju biti veliki.

Naravno, u ovakvom se ribolovu ne mogu koristiti olovnice poput onih kakve se koriste u lovu s viškom panulom, te se spuštanje ješke na lovnu dubinu ostvaruje pomoću montažnih olovnica ili pomoću olova čuvara, tzv. gvardijana, ili, pak, preko downriggera.

PRVO NA GLAVU

Kao živa ješka za panulu namijenjenu zubacu, najčešće se koriste iglica i lignja, koje se ješkaju na klasičan način primjeren i za druge predatore Jadrana.

Dakle, iglica se prvom udicom kači kroz korijen kljuna, dok se ostale udice kače neposredno pod kožu, i to tako da se posljednja postavlja 2-3 prsta prije korijena repne peraje. Udice se postavljaju svaka sa svoje strane tako da iglica pri povlačenju ima manje-više uravnotežen balans. A da bi spriječili neželjeno otvaranje kljuna, na kljun se navlači bužir ili se kljun eventualno zatvara silikonskim koncem.

Za razliku od iglice, lignja se ješka puno jednostavnije. U pravilu se koriste samo dvije udice, jedna manja obična i jedna jača trokuka. Trokuka se udica, postavljena na sami kraj predveza, jednim svojim krakom zabija među krakove lignje, najčešće u sami lijevak, dok se ona manja jednokuka klizna udica, koja zapravo i ne mora biti udica već samo kukica, jer u principu samo održava tijelo lignje u liniji povlačenja, kači za sami vrh tijela, tzv. špic.

I dok se u lovu iglica povlači po potrebi i brzinom višom od tri čvora, lignja se povlači brzinom do čvora i pol.

---

image

Živa iglica je za većinu predatora, pa i za zubaca, izvrsna ješka

---

Naravno, osim iglice i lignje, u panuli se mogu koristiti i brojne druge ribe od kojih se najčešće povlače cipal, lokarda i ušata, dok se od glavonožaca uz lignju često povlači i sipa. Isto tako, u nedostatku žive ješke, dobro će poslužiti i uginula.

Važno je napomenuti da će zubatac lignju na panuli napasti tako što će joj najprije pokušati otrgnuti glavu i gotovo je trenutno početi gutati, dok će iglicu većinom prvo dugo pratiti, eventualno tek malo raniti, pa je tek onda pokušati progutati do kraja. Zbog toga je u lovu s lignjom u trenutku griza potrebno pažljivo popustiti metar-dva strune, kako bi zubatac bez otpora uspio progutati cijelu ješku i u njoj skrivenu udicu, dok u lovu s iglicom treba na vrijeme pročitati panično šijanje iglice koje prethodi svakom grizu, te na osjet napada kontrirati nešto ranije.

TROLLING KAO DRIFTING

Jedan od posebno zanimljivih načina lova, koji je zapravo primjenjiv samo na ravnim dnima, kakvima obiluje južni Jadran, kombinacija je driftinga i panule.

Sustav se slaže vrlo jednostavno – na kraj osnove postavlja se ​trokraki zogulin kojem se na suprotni krak vezuje metar jače strune s teškom olovnicom na kraju, dok se na bočni krak zogulina postavlja fluorokarbonski predvez dužine do desetak paši, na čijem se kraju nalaze udice za montažu lignje, koja je u ovakvom ribolovu idealna ješka. Lignja se u ovom slučaju ješka obrnuto od montaže uobičajene u klasičnoj panuli, što znači da joj u konačnici glava mora biti okrenuta prema ribolovcu.

Kad se sustav spusti do dna i kada se struna i predvez zategnu, olovnica će početi grebati i kuckati po morskom dnu, podižući mulj i pijesak te tako privlačiti pažnju, dok će se naješkana lignja u tom drifting/trolling ribolovu kretati istom putanjom samo desetak metara iza. Upravo iz tog razloga njezina montaža mora biti takva da u svom kretanju stalno napinje sustav. Ako bi se montirala kao u klasičnoj panuli, vrlo je vjerojatno da bi u kratkom vremenu sve zamrsila.

Plovilo se u ovakvom lovu kreće minimalnom brzinom potrebnom da sustav bude zategnut i da se olovnica kuckajući polako, brzinom ispod čvora i pol, kreće po dnu. Ako kurenti i vjetar nisu dovoljni za postizanje te brzine, tada se može pomoći i motorom.

VARALICE I UČINKOVITOST

Osim živom ješkom, zubatac se može loviti i varalicama od kojih se u panuli pretežno koriste wobbleri dubokoronci, koji i bez opterećenja pri brzini od 2 milje uranjaju do desetak metara. Naravno, na izboru se nalazi i cijela paleta silikonskih realističnih imitacija, od ribljih replika do glavonožaca.

---

image

Lignja se može ješkati i trima udicama

---

Dobri rezultati mogu se postići još jednom vrlo dinamičnom i fizički zahtjevnom disciplinom i tehnikom – vertical jiggingom.

Uz odgovarajući štap, rolu/multiplikator i adekvatan jig zubaci nemaju šanse, no samo ako je riba pod barkom. Naime, osnovni preduvjet za uspješan lov vertical jiggingom je detektiranje ribe sonderom. Ako ribe pod barkom nema, vertical jigging, nažalost, samo je vrlo dinamična, ali neučinkovita tehnika. Osim toga, ribolovac koji se odluči za lov ovom tehnikom mora izuzetno dobro poznavati teren i navike ribe, te uz to biti i u dobroj fizičkoj spremi.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni inchiku, u posljednje vrijeme jedna od najpopularnijih pridnenih varaličarskih tehnika. No, moramo reći da se ovom varalicom i tehnikom ponajprije love pagari i zubaci krunaši, dok su sami zubaci zapravo tek prilov, i to u statističkom poretku vrlo rijedak.

ŽIVI ŠPARI

Zubatac se može loviti i parangalima koji se izrađuju kao i svi ostali parangali, samo što je razmak između piceva nešto veći, a prilikom polaganja se jedan pic obvezno baca lijevo, a drugi desno. Naravno, promjer struna od kojih se izrađuju picevi je 0,70-1 mm, dok širina luka udica treba biti 15-25 milimetara. Premda se može loviti i klasičnim velikim parangalima, najlovnijima su se pokazali manji parangali složeni od 25 udica, i to ponajprije jer se takvim parangalima s lakoćom mogu pokriti mikrolokacije.

Za razliku od lova panulom, u lovu parangalima najčešće korištena ješka je lako dostupna i jeftina srdela, koja se nadijeva cijela.

Naravno, osim srdele, uspješno se mogu koristiti i bukve, manule i iglice, dok brojni parangalisti srednjeg Jadrana koriste žive špare ili ušate. Premda se ni špari ni ušate ne zavlače u travu i alge, mnogi parangalisti svoje piceve dodatno armaju plutajućim kuglicama, kako bi ješka sigurno bila iznad dna, te kao takva što uočljivija.

KRUNA S KRAJA

Ipak, kruna svih sportsko-ribolovnih tehnika kada je u pitanju lov zubaca je definitivno shore jigging. Ova tehnika, osim izvrsne opremljenosti izuzetno kvalitetnim strojnim parkom, zahtijeva i fizičku uigranost ribolovca, jer se u principu koriste veliki jigovi, kakvi su uobičajeni za vertical jigging. Osim toga, ribolovac mora jako dobro poznavati teren i riblje navike.

Nažalost, koliko god svi ribolovci imali srca i volje za shore jigging zubaca, na raspolaganju im je samo južni Jadran. Naime, ostatak naše obale jednostavno nema terene na kojima bi ova tehnika, barem kada je u pitanju lov zubaca, mogla dati očekivani rezultat.

Zakačeni zubatac će uvijek pružiti snažan, karakteristično jak otpor, ali samo u startu, prvih desetak metara izvlačenja, nakon čega će naglo posustati. U većini slučajeva se na struni osjeti tek poneki udarac i mrtvi teret, a što je posljedica napuhanog i istegnutog želuca koji zubacu, nakon što mu ispuni i usta, naprosto zapriječi disanje i ponovni uron. Zbog toga se zakačeni zubatac izuzetno brzo i lako iscrpljuje.

No, bez obzira na njegovu trenutnu onemoćalost, u ribolovu uz barke, ali i u ribolovu s kraja, uvijek je potrebno imati podmetač ili kuku, pa je gubitak lovine sveden na minimum.

A kada ga uspješno smjestite na pajole ili na konavoske stijene, pažljivo ga pogledajte pa ćete se i sami uvjeriti da većeg cara od tog cara u našem moru uistinu nema.

---

image

Zubatac od 13 kilograma

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Njegovo visočanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Njegovo visočanstvo 2 0 15804 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-27 11:47:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-28 06:28:46 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-28 05:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586184.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586118.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586092.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586096.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586110.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586112.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586114.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586124.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586126.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586132.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586134.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/11586168.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/22754486.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dovoljan je samo pogled da se shvati za\u0161to je zubatac car<\/p>","

Lignja se mo\u017ee je\u0161kati i trima udicama<\/p>","

Mesnate usne kriju jake zube<\/p>","

\u017diva lignja izvrsna je je\u0161ka za zubaca<\/p>","

Na samom kraju je zubatac u pravilu miran<\/p>","

U panuli se mogu povla\u010diti i bukve, \u0161aruni...<\/p>","

S oprarom je puno lak\u0161e<\/p>","

Zubaca se mo\u017ee loviti i na klasi\u010dnu fermu<\/em><\/p>","

O\u010di se \u010dine kao da su lagano utonule<\/p>","

\u017diva iglica je za ve\u0107inu predatora, pa i za zubaca, izvrsna je\u0161ka<\/p>","

Vi\u0161ka panula naoru\u017eana je brojnim olovnicama<\/p>","

Po njima je dobio ime<\/p>","

Zubatac od 13 kilograma<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_11586184_1920.jpg":"1920x1080","k_11586184_1280.jpg":"1280x1280","k_11586184_1024.jpg":"1024x1024","k_11586184_640.jpg":"640x640","k_11586184_480.jpg":"480x480","k_11586184_340.jpg":"340x340","k_11586184_220.jpg":"220x220","o_11586184_1280.jpg":"1280x960","o_11586184_1024.jpg":"1024x768","o_11586184_640.jpg":"640x480","o_11586184_480.jpg":"480x360","o_11586184_340.jpg":"340x255","o_11586184_220.jpg":"220x165","h_11586184_1280.jpg":"1280x854","h_11586184_1024.jpg":"1024x683","h_11586184_640.jpg":"640x427","h_11586184_480.jpg":"480x320","h_11586184_340.jpg":"340x227","h_11586184_220.jpg":"220x147","pp_11586184_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586184_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586184_640.jpg":"640x814","pp_11586184_480.jpg":"480x611","pp_11586184_340.jpg":"340x432","pp_11586184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586118_1920.jpg":"1920x1080","k_11586118_1280.jpg":"1280x1280","k_11586118_1024.jpg":"1024x1024","k_11586118_640.jpg":"640x640","k_11586118_480.jpg":"480x480","k_11586118_340.jpg":"340x340","k_11586118_220.jpg":"220x220","o_11586118_1280.jpg":"1280x960","o_11586118_1024.jpg":"1024x768","o_11586118_640.jpg":"640x480","o_11586118_480.jpg":"480x360","o_11586118_340.jpg":"340x255","o_11586118_220.jpg":"220x165","h_11586118_1280.jpg":"1280x854","h_11586118_1024.jpg":"1024x683","h_11586118_640.jpg":"640x427","h_11586118_480.jpg":"480x320","h_11586118_340.jpg":"340x227","h_11586118_220.jpg":"220x147","pp_11586118_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586118_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586118_640.jpg":"640x814","pp_11586118_480.jpg":"480x611","pp_11586118_340.jpg":"340x432","pp_11586118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_11586092_1920.jpg":"1920x1080","k_11586092_1280.jpg":"1280x1280","k_11586092_1024.jpg":"1024x1024","k_11586092_640.jpg":"640x640","k_11586092_480.jpg":"480x480","k_11586092_340.jpg":"340x340","k_11586092_220.jpg":"220x220","o_11586092_1280.jpg":"1280x1706","o_11586092_1024.jpg":"1024x1365","o_11586092_640.jpg":"640x853","o_11586092_480.jpg":"480x640","o_11586092_340.jpg":"340x453","o_11586092_220.jpg":"220x293","h_11586092_1280.jpg":"1280x854","h_11586092_1024.jpg":"1024x683","h_11586092_640.jpg":"640x427","h_11586092_480.jpg":"480x320","h_11586092_340.jpg":"340x227","h_11586092_220.jpg":"220x147","pp_11586092_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586092_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586092_640.jpg":"640x814","pp_11586092_480.jpg":"480x611","pp_11586092_340.jpg":"340x432","pp_11586092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_11586096_1920.jpg":"1920x1080","k_11586096_1280.jpg":"1280x1280","k_11586096_1024.jpg":"1024x1024","k_11586096_640.jpg":"640x640","k_11586096_480.jpg":"480x480","k_11586096_340.jpg":"340x340","k_11586096_220.jpg":"220x220","o_11586096_1280.jpg":"1280x1706","o_11586096_1024.jpg":"1024x1365","o_11586096_640.jpg":"640x853","o_11586096_480.jpg":"480x640","o_11586096_340.jpg":"340x453","o_11586096_220.jpg":"220x293","h_11586096_1280.jpg":"1280x854","h_11586096_1024.jpg":"1024x683","h_11586096_640.jpg":"640x427","h_11586096_480.jpg":"480x320","h_11586096_340.jpg":"340x227","h_11586096_220.jpg":"220x147","pp_11586096_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586096_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586096_640.jpg":"640x814","pp_11586096_480.jpg":"480x611","pp_11586096_340.jpg":"340x432","pp_11586096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_11586110_1920.jpg":"1920x1080","k_11586110_1280.jpg":"1280x1280","k_11586110_1024.jpg":"1024x1024","k_11586110_640.jpg":"640x640","k_11586110_480.jpg":"480x480","k_11586110_340.jpg":"340x340","k_11586110_220.jpg":"220x220","o_11586110_1280.jpg":"1280x2279","o_11586110_1024.jpg":"1024x1823","o_11586110_640.jpg":"640x1139","o_11586110_480.jpg":"480x854","o_11586110_340.jpg":"340x605","o_11586110_220.jpg":"220x391","h_11586110_1280.jpg":"1280x854","h_11586110_1024.jpg":"1024x683","h_11586110_640.jpg":"640x427","h_11586110_480.jpg":"480x320","h_11586110_340.jpg":"340x227","h_11586110_220.jpg":"220x147","pp_11586110_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586110_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586110_640.jpg":"640x814","pp_11586110_480.jpg":"480x611","pp_11586110_340.jpg":"340x432","pp_11586110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_11586112_1920.jpg":"1920x1080","k_11586112_1280.jpg":"1280x1280","k_11586112_1024.jpg":"1024x1024","k_11586112_640.jpg":"640x640","k_11586112_480.jpg":"480x480","k_11586112_340.jpg":"340x340","k_11586112_220.jpg":"220x220","o_11586112_1280.jpg":"1280x2279","o_11586112_1024.jpg":"1024x1823","o_11586112_640.jpg":"640x1139","o_11586112_480.jpg":"480x854","o_11586112_340.jpg":"340x605","o_11586112_220.jpg":"220x391","h_11586112_1280.jpg":"1280x854","h_11586112_1024.jpg":"1024x683","h_11586112_640.jpg":"640x427","h_11586112_480.jpg":"480x320","h_11586112_340.jpg":"340x227","h_11586112_220.jpg":"220x147","pp_11586112_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586112_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586112_640.jpg":"640x814","pp_11586112_480.jpg":"480x611","pp_11586112_340.jpg":"340x432","pp_11586112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586114_1920.jpg":"1920x1080","k_11586114_1280.jpg":"1280x1280","k_11586114_1024.jpg":"1024x1024","k_11586114_640.jpg":"640x640","k_11586114_480.jpg":"480x480","k_11586114_340.jpg":"340x340","k_11586114_220.jpg":"220x220","o_11586114_1280.jpg":"1280x960","o_11586114_1024.jpg":"1024x768","o_11586114_640.jpg":"640x480","o_11586114_480.jpg":"480x360","o_11586114_340.jpg":"340x255","o_11586114_220.jpg":"220x165","h_11586114_1280.jpg":"1280x854","h_11586114_1024.jpg":"1024x683","h_11586114_640.jpg":"640x427","h_11586114_480.jpg":"480x320","h_11586114_340.jpg":"340x227","h_11586114_220.jpg":"220x147","pp_11586114_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586114_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586114_640.jpg":"640x814","pp_11586114_480.jpg":"480x611","pp_11586114_340.jpg":"340x432","pp_11586114_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586124_1920.jpg":"1920x1080","k_11586124_1280.jpg":"1280x1280","k_11586124_1024.jpg":"1024x1024","k_11586124_640.jpg":"640x640","k_11586124_480.jpg":"480x480","k_11586124_340.jpg":"340x340","k_11586124_220.jpg":"220x220","o_11586124_1280.jpg":"1280x960","o_11586124_1024.jpg":"1024x768","o_11586124_640.jpg":"640x480","o_11586124_480.jpg":"480x360","o_11586124_340.jpg":"340x255","o_11586124_220.jpg":"220x165","h_11586124_1280.jpg":"1280x854","h_11586124_1024.jpg":"1024x683","h_11586124_640.jpg":"640x427","h_11586124_480.jpg":"480x320","h_11586124_340.jpg":"340x227","h_11586124_220.jpg":"220x147","pp_11586124_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586124_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586124_640.jpg":"640x814","pp_11586124_480.jpg":"480x611","pp_11586124_340.jpg":"340x432","pp_11586124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586126_1920.jpg":"1920x1080","k_11586126_1280.jpg":"1280x1280","k_11586126_1024.jpg":"1024x1024","k_11586126_640.jpg":"640x640","k_11586126_480.jpg":"480x480","k_11586126_340.jpg":"340x340","k_11586126_220.jpg":"220x220","o_11586126_1280.jpg":"1280x960","o_11586126_1024.jpg":"1024x768","o_11586126_640.jpg":"640x480","o_11586126_480.jpg":"480x360","o_11586126_340.jpg":"340x255","o_11586126_220.jpg":"220x165","h_11586126_1280.jpg":"1280x854","h_11586126_1024.jpg":"1024x683","h_11586126_640.jpg":"640x427","h_11586126_480.jpg":"480x320","h_11586126_340.jpg":"340x227","h_11586126_220.jpg":"220x147","pp_11586126_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586126_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586126_640.jpg":"640x814","pp_11586126_480.jpg":"480x611","pp_11586126_340.jpg":"340x432","pp_11586126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586132_1920.jpg":"1920x1080","k_11586132_1280.jpg":"1280x1280","k_11586132_1024.jpg":"1024x1024","k_11586132_640.jpg":"640x640","k_11586132_480.jpg":"480x480","k_11586132_340.jpg":"340x340","k_11586132_220.jpg":"220x220","o_11586132_1280.jpg":"1280x960","o_11586132_1024.jpg":"1024x768","o_11586132_640.jpg":"640x480","o_11586132_480.jpg":"480x360","o_11586132_340.jpg":"340x255","o_11586132_220.jpg":"220x165","h_11586132_1280.jpg":"1280x854","h_11586132_1024.jpg":"1024x683","h_11586132_640.jpg":"640x427","h_11586132_480.jpg":"480x320","h_11586132_340.jpg":"340x227","h_11586132_220.jpg":"220x147","pp_11586132_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586132_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586132_640.jpg":"640x814","pp_11586132_480.jpg":"480x611","pp_11586132_340.jpg":"340x432","pp_11586132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586134_1920.jpg":"1920x1080","k_11586134_1280.jpg":"1280x1280","k_11586134_1024.jpg":"1024x1024","k_11586134_640.jpg":"640x640","k_11586134_480.jpg":"480x480","k_11586134_340.jpg":"340x340","k_11586134_220.jpg":"220x220","o_11586134_1280.jpg":"1280x960","o_11586134_1024.jpg":"1024x768","o_11586134_640.jpg":"640x480","o_11586134_480.jpg":"480x360","o_11586134_340.jpg":"340x255","o_11586134_220.jpg":"220x165","h_11586134_1280.jpg":"1280x854","h_11586134_1024.jpg":"1024x683","h_11586134_640.jpg":"640x427","h_11586134_480.jpg":"480x320","h_11586134_340.jpg":"340x227","h_11586134_220.jpg":"220x147","pp_11586134_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586134_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586134_640.jpg":"640x814","pp_11586134_480.jpg":"480x611","pp_11586134_340.jpg":"340x432","pp_11586134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11586168_1920.jpg":"1920x1080","k_11586168_1280.jpg":"1280x1280","k_11586168_1024.jpg":"1024x1024","k_11586168_640.jpg":"640x640","k_11586168_480.jpg":"480x480","k_11586168_340.jpg":"340x340","k_11586168_220.jpg":"220x220","o_11586168_1280.jpg":"1280x960","o_11586168_1024.jpg":"1024x768","o_11586168_640.jpg":"640x480","o_11586168_480.jpg":"480x360","o_11586168_340.jpg":"340x255","o_11586168_220.jpg":"220x165","h_11586168_1280.jpg":"1280x854","h_11586168_1024.jpg":"1024x683","h_11586168_640.jpg":"640x427","h_11586168_480.jpg":"480x320","h_11586168_340.jpg":"340x227","h_11586168_220.jpg":"220x147","pp_11586168_1280.jpg":"1280x1628","pp_11586168_1024.jpg":"1024x1303","pp_11586168_640.jpg":"640x814","pp_11586168_480.jpg":"480x611","pp_11586168_340.jpg":"340x432","pp_11586168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"642x960","hd_22754486_1920.jpg":"1920x1080","k_22754486_1280.jpg":"1280x1280","k_22754486_1024.jpg":"1024x1024","k_22754486_640.jpg":"640x640","k_22754486_480.jpg":"480x480","k_22754486_340.jpg":"340x340","k_22754486_220.jpg":"220x220","o_22754486_1280.jpg":"1280x1914","o_22754486_1024.jpg":"1024x1531","o_22754486_640.jpg":"640x957","o_22754486_480.jpg":"480x717","o_22754486_340.jpg":"340x508","o_22754486_220.jpg":"220x328","h_22754486_1280.jpg":"1280x854","h_22754486_1024.jpg":"1024x683","h_22754486_640.jpg":"640x427","h_22754486_480.jpg":"480x320","h_22754486_340.jpg":"340x227","h_22754486_220.jpg":"220x147","pp_22754486_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754486_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754486_640.jpg":"640x814","pp_22754486_480.jpg":"480x611","pp_22754486_340.jpg":"340x432","pp_22754486_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15352345 Threads: 4 Questions: 3185255777 Slow queries: 7149145 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235688661 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/car-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac-1227708 [printLink] => /om/ribolov/car-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac-1227708?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661234 [name] => zubatac ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 09:46:32 [main_article_id] => 0 [alias] => zubatac-ribolov [link] => /tag/zubatac-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683513 [name] => zubatac panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-06 14:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zubatac-panula [link] => /tag/zubatac-panula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650554 [name] => shore jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => shore-jigging [link] => /tag/shore-jigging ) [3] => stdClass Object ( [id] => 692228 [name] => kako se lovi zubatac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-28 07:57:41 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-se-lovi-zubatac [link] => /tag/kako-se-lovi-zubatac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 692229 [name] => zubatac ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-28 07:57:42 [main_article_id] => 0 [alias] => zubatac-jeska [link] => /tag/zubatac-jeska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Njegovo visočanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Car s kamenitog dna trofej je prekaljenih majstora udice i panule. Za uspješan lov zubaca potrebni su znanje, napor i iskustvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-01-43-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586184.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] =>

Dovoljan je samo pogled da se shvati zašto je zubatac car

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586184.jpg [title] => Roko Klarin

Dovoljan je samo pogled da se shvati zašto je zubatac car

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586118.jpg [title] =>

Lignja se može ješkati i trima udicama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586092.jpg [title] =>

Mesnate usne kriju jake zube

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586096.jpg [title] =>

Živa lignja izvrsna je ješka za zubaca

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586110.jpg [title] =>

Na samom kraju je zubatac u pravilu miran

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586112.jpg [title] =>

U panuli se mogu povlačiti i bukve, šaruni...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586114.jpg [title] =>

S oprarom je puno lakše

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586124.jpg [title] =>

Zubaca se može loviti i na klasičnu fermu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586126.jpg [title] =>

Oči se čine kao da su lagano utonule

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586132.jpg [title] =>

Živa iglica je za većinu predatora, pa i za zubaca, izvrsna ješka

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586134.jpg [title] =>

Viška panula naoružana je brojnim olovnicama

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/11586168.jpg [title] =>

Po njima je dobio ime

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/22754486.jpg [title] =>

Zubatac od 13 kilograma

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U našem moru živi više od 400 ribljih vrsta od kojih su ribolovcima mnoge atraktivne, pri čemu su neke svojim gabaritima u pravilu trofejne vrste. To su u prvom redu tuna, iglun i iglan, ali i kirnja, pa i veliki gof. No, unatoč svemu tome, prva na listi i u snu svakog ozbiljnijeg ribolovca, uvijek je samo jedna riba, car nad carevima – zubatac.

STATUSNI SIMBOL

Svoj trofejni status stekao je davno, vjerojatno još od pojave prvih ribolovaca, dijelom zbog uloženog napora prilikom lova, dijelom zbog njegove borbenosti, a dijelom, i to nipošto najmanjim, zbog jedinstvenog okusa koji svi apsolutno posvuda cijene i traže.

Osim toga, zubatac je i statusni simbol jer ne lovi ga bilo tko, već samo prekaljeni majstori udice i panule. Ovaj predator čvrsto drži svoju životnu nišu koja je u pravilu teško dostupna i većini ribolovaca nepristupačna. Ne, nisu to nikakve duboke rupe i podmorske škrape, poput onih koje nastanjuju kirnje.

Zubatac se uglavnom drži dubina i terena koji su većini ribolovaca nedostupni. Podvodni ribolovci ga love, ali ne svi i ne stalno, jer ga je teško naći i još mu se teže približiti, dok ga udičari love ponajprije panulom, što podrazumijeva korištenje barke, koju ipak nemaju svi.

Usto, zubatac uz Istru, zubatac u Dalmaciji i zubatac na južnom Jadranu imaju različite navike i obrasce ponašanja, tako da je i ribolovni pristup zavisno od dijela Jadrana i samog terena drukčiji.

---

image

Mesnate usne kriju jake zube

---

No, kao i uvijek, kako bismo mogli konkretno pričati o nekakvim alatima i taktiziranju, potrebno je najprije upoznati lovinu.

DO 200 METARA

Zubatac može narasti jedan metar u dužinu i težiti 16 kilograma, s tim da je prosječna lovna težina ipak oko jednog kilograma. Zubatac ima karakterističnu veliku glavu sa snažnim čeljustima, koje kriju krupne i moćne očnjake po kojima je i dobio ime. Oči su mu smještene visoko naprijed, neposredno iza nosnih otvora, a budući da ih čeoni greben natkriva, čine se kao da su lagano utonule.

Tijelo je izduženo, snažno i vrlo kompaktno građeno, s nešto izdignutijim prednjim hrptenim dijelom. Sve su peraje poprilično velike i solidno građene, zahvaljujući čemu lako postiže eksplozivna ubrzanja, koja su mu kao predatoru neophodna za lov i opstanak. Tijelo je pokriveno krupnim ljuskama, dok je bočna crta istaknuta i vidljiva cijelom svojom dužinom.

Boja zubaca razlikuje se ovisno o starosti ribe, terenu i dubini, ali je temeljno s gornje strane crvenkasto-modrikaste boje izmrljan nepravilnim crnkastim mrljama, dok je s boka zlatasto-sivosrebrnkast, a prema trbuhu srebrnobijele boje.

Zubaca možemo naći duž cijele jadranske obale nad tvrdim kamenitim dnom. Čest je i na koraljnom i ljušturastom dnu, dok je na muljevitom dnu prisutan jedino ako je dno obraslo algama.

U bočatom moru, mrtvim uvalama, kao i uvalama sa strmim obalama u pravilu ga nema. Iako je lovljen i na 200 metara dubine, ipak je najčešći na dubinama 5-30 metara.

---

image

Na samom kraju je zubatac u pravilu miran

---

STRAST PREDATORA

Svoj životni vijek, koji može biti dug maksimalno 30 godina, zubatac provodi kao samotar ili, pak, u manjim skupinama. Jedino u doba mrijesta, tj. od ožujka do kraja srpnja formira veća jata, a to profesionalni ribolovci otkako je ukinut lovostaj itekako koriste.

Ženke spolnu zrelost dostižu s 35 centimetara dužine, odnosno 2-4 godine starosti, a mužjaci s 52 centimetra dužine, odnosno 6-8 godina starosti.

Zubatac se hrani ponajprije ribama i glavonošcima koje vrlo spretno i s lakoćom lovi, ali po potrebi i rakovima i crvima. Kao tipični predator, uvijek je spreman za napad, pri čemu, očito s posebnim zadovoljstvom, napada plijen u pokretu, koji progoni i pod samu površinu. To su su ribolovci davno otkrili, pa tu njegovu strast vješto koriste u raznim ribolovnim tehnikama. I premda se zubatac može loviti tijekom cijele godine, najuspješniji se lov odvija u toplijem dijelu godine, i to uglavnom danju.

PRAVILO ŠAKE

Na našoj je obali panula najrasprostranjeniji alat za lov zubaca, što zapravo objašnjava cijeli niz tehničkih rješenja za izradu panule za zubaca.

Svaki ribolovac ima svoj način montaže, koja podrazumijeva različite težine i raspored olovnica na osnovi, kao i različite brzine povlačenja. No, premda razlike postoje, generalno gledano vrlo su male tako da se sve te verzije mogu svesti na jednu te istu, poznatiju kao viška panula.

Kod viške panule otežanje se sastoji od većega broja manjih olovnica, koje su raspoređenih cijelom dužinom osnove. Osnovna struna je najlonski monofil, promjera minimalno 1 milimetar, duga barem 100 metara, na koju se preko zogulina nastavlja predvez promjera 0,70-0,80 milimetara, dužine 12-15 metara.

Premda predvez ne mora nužno biti fluorokarbonski, jer zubatac provjereno nije osjetljiv na vidljivost i promjer strune, većina ribolovaca bez obzira na tu olakšavajuću činjenicu, za izradu samog završnjaka ipak koristi fluorokarbon.

Na kraju predveza dugog desetak metara nalaze se dvije do tri udice kovanice, veličinom i nosivošću prikladne za zubaca, najčešće 15-25 milimetara širokog luka.

Razmak među udicama određen je veličinom ješke koja je najčešće lignja ili iglica, no ne veći od širine stisnute šake. Naime, u situaciji u kojoj su udice na širem razmaku, ako zubatac promaši jednu udicu, velika je šansa da će promašiti i sljedeću. No, ako se poštuje pravilo stisnute šake o udaljenosti među udicama, u slučaju promašaja prva udica bi trebala zakačiti ribu barem izvana.

---

image

Živa lignja izvrsna je ješka za zubaca

---

DVIJE VERZIJE

Olovnice su na viškoj panuli najčešće složene po veličini, u tri grupe po 20 komada. Prva grupa 5-gramskih olovnica je najbliža udici, druga grupa olovnica teških sedam grama smještena je po sredini panule, dok se najteže olovnice, teške deset grama, nalaze najbliže ruci. Razmak od jedne do druge olovnice uvijek je jedan metar.

Kad se sve složi i poveže, tada ukupna dužina olovnog dijela panule iznosi oko šezdeset metara. U sustavu se također nalaze i četiri jaka zogulina, po jedan između svake grupacije olovnica, jedan za spoj predveza i osnove te jedan na kraju, najčešće u ruci ribolovca.

Ovako otežana panula koristi se za lov u plićem moru, 20-30 metara dubine, a pušta se oko 70 metara iza broda.

No, u hladnije doba godine kada se zubatac drži nešto dubljih slojeva mora, potrebno je aktivirati malo težu panulu, s više olovnog opterećenja, čija je ukupna težina do 750 grama. I kod ove teže panule olovnice su razdijeljene u tri grupe, s tim da se sada panula pušta 100-120 metara iza broda, jer je i kod jedne i kod druge panule cilj isti, a to je potapanje ješke na metar, metar i pol iznad dna.

No sve je ovo tek osnovni kostur koji svaki pojedini ribolovac ugađa prema svom shvaćanju, prilagođavajući ga uvjetima na njegovu lovnom području, dubini, smjeru kurenta i brzini kojom se panula vuče, a koja je najčešće 1,8-2 milje.

Treba znati da dodavanje ili oduzimanje otežanja na panuli bitno utječe na njezin položaj u moru, te mijenja njezin način rada, zahtijevajući brži ili sporiji način vođenja.

Ovakva je konstrukcija osmišljena jer u moru zauzima položaj koji ponajviše nalikuje izduženom slovu S. Zahvaljujući tom položaju, najdonja točka trbuha, ona najbliža dnu naoružana je ​olovnicama, dok je sam predvez sa živom ješkom izdignut barem metar iznad dna. U slučaju premale brzine ili promjene dubine na pliće, olovnice će početi udarati o dno, što je jasan znak ribolovcu da ili poveća brzinu ili izvuče dio panule na palubu.

---

image

U panuli se mogu povlačiti i bukve, šaruni...

---

ŠTAPOM NA CARA

Drugi, suvremeniji pristup panuli za zubaca je onaj sa štapom i rolom, odnosno multiplikatorom. Današnja ponuda štapova za panulu više je nego bogata, tako da nije problem pronaći nešto adekvatno ovom lovu. Važno je samo da štap bude dovoljno jak i žilav tako da može izići na kraj s lovinom i s lakoćom zakačenu ribu odlijepiti od dna, ne dopuštajući joj da se zavuče u škrape, te dovoljno mekan da može amortizirati iznenadne pokušaje bijega.

Naravno, uz sve to treba biti i dovoljno lagan kako ribolovcu ne bi stvarao opterećenje prilikom zamaranja, pri čemu je preporučena akcija štapa najmanje 20 libri, a dužina do 2 metra.

Ako se takav štap sparuje sa stacionarnom rolom, tada se u pravilu bira veći, ako ne i najveći model, snažnoga prijenosa i pouzdane nosive kočnice.

Ipak, u praksi je puno češći izbor manji multiplikator. Suvremeni multiplikatori imaju izuzetno veliku snagu, s tim da su gabaritima često manji od kakve stacionarke iste klase. Još ako se namotaju kvalitetnom upredenicom maloga promjera, tada uistinu ne moraju biti veliki.

Naravno, u ovakvom se ribolovu ne mogu koristiti olovnice poput onih kakve se koriste u lovu s viškom panulom, te se spuštanje ješke na lovnu dubinu ostvaruje pomoću montažnih olovnica ili pomoću olova čuvara, tzv. gvardijana, ili, pak, preko downriggera.

PRVO NA GLAVU

Kao živa ješka za panulu namijenjenu zubacu, najčešće se koriste iglica i lignja, koje se ješkaju na klasičan način primjeren i za druge predatore Jadrana.

Dakle, iglica se prvom udicom kači kroz korijen kljuna, dok se ostale udice kače neposredno pod kožu, i to tako da se posljednja postavlja 2-3 prsta prije korijena repne peraje. Udice se postavljaju svaka sa svoje strane tako da iglica pri povlačenju ima manje-više uravnotežen balans. A da bi spriječili neželjeno otvaranje kljuna, na kljun se navlači bužir ili se kljun eventualno zatvara silikonskim koncem.

Za razliku od iglice, lignja se ješka puno jednostavnije. U pravilu se koriste samo dvije udice, jedna manja obična i jedna jača trokuka. Trokuka se udica, postavljena na sami kraj predveza, jednim svojim krakom zabija među krakove lignje, najčešće u sami lijevak, dok se ona manja jednokuka klizna udica, koja zapravo i ne mora biti udica već samo kukica, jer u principu samo održava tijelo lignje u liniji povlačenja, kači za sami vrh tijela, tzv. špic.

I dok se u lovu iglica povlači po potrebi i brzinom višom od tri čvora, lignja se povlači brzinom do čvora i pol.

---

image

Živa iglica je za većinu predatora, pa i za zubaca, izvrsna ješka

---

Naravno, osim iglice i lignje, u panuli se mogu koristiti i brojne druge ribe od kojih se najčešće povlače cipal, lokarda i ušata, dok se od glavonožaca uz lignju često povlači i sipa. Isto tako, u nedostatku žive ješke, dobro će poslužiti i uginula.

Važno je napomenuti da će zubatac lignju na panuli napasti tako što će joj najprije pokušati otrgnuti glavu i gotovo je trenutno početi gutati, dok će iglicu većinom prvo dugo pratiti, eventualno tek malo raniti, pa je tek onda pokušati progutati do kraja. Zbog toga je u lovu s lignjom u trenutku griza potrebno pažljivo popustiti metar-dva strune, kako bi zubatac bez otpora uspio progutati cijelu ješku i u njoj skrivenu udicu, dok u lovu s iglicom treba na vrijeme pročitati panično šijanje iglice koje prethodi svakom grizu, te na osjet napada kontrirati nešto ranije.

TROLLING KAO DRIFTING

Jedan od posebno zanimljivih načina lova, koji je zapravo primjenjiv samo na ravnim dnima, kakvima obiluje južni Jadran, kombinacija je driftinga i panule.

Sustav se slaže vrlo jednostavno – na kraj osnove postavlja se ​trokraki zogulin kojem se na suprotni krak vezuje metar jače strune s teškom olovnicom na kraju, dok se na bočni krak zogulina postavlja fluorokarbonski predvez dužine do desetak paši, na čijem se kraju nalaze udice za montažu lignje, koja je u ovakvom ribolovu idealna ješka. Lignja se u ovom slučaju ješka obrnuto od montaže uobičajene u klasičnoj panuli, što znači da joj u konačnici glava mora biti okrenuta prema ribolovcu.

Kad se sustav spusti do dna i kada se struna i predvez zategnu, olovnica će početi grebati i kuckati po morskom dnu, podižući mulj i pijesak te tako privlačiti pažnju, dok će se naješkana lignja u tom drifting/trolling ribolovu kretati istom putanjom samo desetak metara iza. Upravo iz tog razloga njezina montaža mora biti takva da u svom kretanju stalno napinje sustav. Ako bi se montirala kao u klasičnoj panuli, vrlo je vjerojatno da bi u kratkom vremenu sve zamrsila.

Plovilo se u ovakvom lovu kreće minimalnom brzinom potrebnom da sustav bude zategnut i da se olovnica kuckajući polako, brzinom ispod čvora i pol, kreće po dnu. Ako kurenti i vjetar nisu dovoljni za postizanje te brzine, tada se može pomoći i motorom.

VARALICE I UČINKOVITOST

Osim živom ješkom, zubatac se može loviti i varalicama od kojih se u panuli pretežno koriste wobbleri dubokoronci, koji i bez opterećenja pri brzini od 2 milje uranjaju do desetak metara. Naravno, na izboru se nalazi i cijela paleta silikonskih realističnih imitacija, od ribljih replika do glavonožaca.

---

image

Lignja se može ješkati i trima udicama

---

Dobri rezultati mogu se postići još jednom vrlo dinamičnom i fizički zahtjevnom disciplinom i tehnikom – vertical jiggingom.

Uz odgovarajući štap, rolu/multiplikator i adekvatan jig zubaci nemaju šanse, no samo ako je riba pod barkom. Naime, osnovni preduvjet za uspješan lov vertical jiggingom je detektiranje ribe sonderom. Ako ribe pod barkom nema, vertical jigging, nažalost, samo je vrlo dinamična, ali neučinkovita tehnika. Osim toga, ribolovac koji se odluči za lov ovom tehnikom mora izuzetno dobro poznavati teren i navike ribe, te uz to biti i u dobroj fizičkoj spremi.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni inchiku, u posljednje vrijeme jedna od najpopularnijih pridnenih varaličarskih tehnika. No, moramo reći da se ovom varalicom i tehnikom ponajprije love pagari i zubaci krunaši, dok su sami zubaci zapravo tek prilov, i to u statističkom poretku vrlo rijedak.

ŽIVI ŠPARI

Zubatac se može loviti i parangalima koji se izrađuju kao i svi ostali parangali, samo što je razmak između piceva nešto veći, a prilikom polaganja se jedan pic obvezno baca lijevo, a drugi desno. Naravno, promjer struna od kojih se izrađuju picevi je 0,70-1 mm, dok širina luka udica treba biti 15-25 milimetara. Premda se može loviti i klasičnim velikim parangalima, najlovnijima su se pokazali manji parangali složeni od 25 udica, i to ponajprije jer se takvim parangalima s lakoćom mogu pokriti mikrolokacije.

Za razliku od lova panulom, u lovu parangalima najčešće korištena ješka je lako dostupna i jeftina srdela, koja se nadijeva cijela.

Naravno, osim srdele, uspješno se mogu koristiti i bukve, manule i iglice, dok brojni parangalisti srednjeg Jadrana koriste žive špare ili ušate. Premda se ni špari ni ušate ne zavlače u travu i alge, mnogi parangalisti svoje piceve dodatno armaju plutajućim kuglicama, kako bi ješka sigurno bila iznad dna, te kao takva što uočljivija.

KRUNA S KRAJA

Ipak, kruna svih sportsko-ribolovnih tehnika kada je u pitanju lov zubaca je definitivno shore jigging. Ova tehnika, osim izvrsne opremljenosti izuzetno kvalitetnim strojnim parkom, zahtijeva i fizičku uigranost ribolovca, jer se u principu koriste veliki jigovi, kakvi su uobičajeni za vertical jigging. Osim toga, ribolovac mora jako dobro poznavati teren i riblje navike.

Nažalost, koliko god svi ribolovci imali srca i volje za shore jigging zubaca, na raspolaganju im je samo južni Jadran. Naime, ostatak naše obale jednostavno nema terene na kojima bi ova tehnika, barem kada je u pitanju lov zubaca, mogla dati očekivani rezultat.

Zakačeni zubatac će uvijek pružiti snažan, karakteristično jak otpor, ali samo u startu, prvih desetak metara izvlačenja, nakon čega će naglo posustati. U većini slučajeva se na struni osjeti tek poneki udarac i mrtvi teret, a što je posljedica napuhanog i istegnutog želuca koji zubacu, nakon što mu ispuni i usta, naprosto zapriječi disanje i ponovni uron. Zbog toga se zakačeni zubatac izuzetno brzo i lako iscrpljuje.

No, bez obzira na njegovu trenutnu onemoćalost, u ribolovu uz barke, ali i u ribolovu s kraja, uvijek je potrebno imati podmetač ili kuku, pa je gubitak lovine sveden na minimum.

A kada ga uspješno smjestite na pajole ili na konavoske stijene, pažljivo ga pogledajte pa ćete se i sami uvjeriti da većeg cara od tog cara u našem moru uistinu nema.

---

image

Zubatac od 13 kilograma

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin
Roko Klarin

Dovoljan je samo pogled da se shvati zašto je zubatac car


Lignja se može ješkati i trima udicama


Mesnate usne kriju jake zube


Živa lignja izvrsna je ješka za zubaca


Na samom kraju je zubatac u pravilu miran


U panuli se mogu povlačiti i bukve, šaruni...


S oprarom je puno lakše


Zubaca se može loviti i na klasičnu fermu


Oči se čine kao da su lagano utonule


Živa iglica je za većinu predatora, pa i za zubaca, izvrsna ješka


Viška panula naoružana je brojnim olovnicama


Po njima je dobio ime


Zubatac od 13 kilograma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/car-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac-1227708 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c1ded41d69af001729022bbfb4c3fc4fded168c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Car+s+kamenitog+dna+trofej+je+prekaljenih+majstora+udice+i+panule.+Za+uspje%C5%A1an+lov+zubaca+potrebni+su+znanje%2C+napor+i+iskustvo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcar-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac-1227708 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcar-s-kamenitog-morskog-dna-trofej-je-prekaljenih-majstora-udice-i-panule-evo-kako-se-lovi-zubatac-1227708 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Njegovo visočanstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Njegovo visočanstvoCar s kamenitog dna trofej je prekaljenih majstora udice i panule. Za uspješan lov zubaca potrebni su znanje, napor i iskustvo

Piše Roko Klarin
28. rujna 2022. - 07:55

U našem moru živi više od 400 ribljih vrsta od kojih su ribolovcima mnoge atraktivne, pri čemu su neke svojim gabaritima u pravilu trofejne vrste. To su u prvom redu tuna, iglun i iglan, ali i kirnja, pa i veliki gof. No, unatoč svemu tome, prva na listi i u snu svakog ozbiljnijeg ribolovca, uvijek je samo jedna riba, car nad carevima – zubatac.

STATUSNI SIMBOL

Svoj trofejni status stekao je davno, vjerojatno još od pojave prvih ribolovaca, dijelom zbog uloženog napora prilikom lova, dijelom zbog njegove borbenosti, a dijelom, i to nipošto najmanjim, zbog jedinstvenog okusa koji svi apsolutno posvuda cijene i traže.

Osim toga, zubatac je i statusni simbol jer ne lovi ga bilo tko, već samo prekaljeni majstori udice i panule. Ovaj predator čvrsto drži svoju životnu nišu koja...

17. svibanj 2024 03:43