stdClass Object ( [id] => 1187788 [title] => Dobra kutija najbolji je prijatelj svakog ribolovca, organizirana priprema čuva živce i povećava ulov [alias] => dobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Davno je bilo kada smo kao djeca u ribolov odlazili s tunjicom u ruci i čašicom jogurta ispunjenom očišćenim dagnjama. Usput bismo pokupili kakav komad kartona, pa bismo sjeli na njega na rivi i lovili bukve, šarune i ušate. Sav rezervni pribor sastojao se možda od džepnog nožića, rezervnog olova-dva i desetak udica u kakvoj praznoj bočici od lijeka.

No kartona za pokupiti usput više nema jer ih skrivaju kontejneri, a i sjedenje na rivi s nogama koje se klatare s našim datumom proizvodnje ne bi bila baš neka slika, dok je količina rezervnog i pomoćnog pribora odavno prerasla gabarite i najvećih džepova.

Suvremeni ribolovni pribor, bez obzira o kojoj tehnici bila riječ, sve je samo ne jednostavan. Pritom ne mislim na kompliciranost, premda se kod nekih ribolovaca i taj izraz može primijeniti, nego prije svega na kompleksnost i zapreminu.

Kaže se da ženske torbice prkose zakonima fizike i da kriju neke, znanosti nepoznate dimenzije, no ta bi se priča isto, ako ne i lakše, mogla primijeniti na ribolovne kutije ili torbe.

Istina je da postoje ribolovci koji u kutijama, ma koliko bile malene, imaju više praznog prostora nego korisnih alata i pribora, no puno je više onih čije kutije nalikuju na mitsku Aladinovu špilju.

Njezinim otvaranjem pojavljuju se stvari koje se najčešće ne mogu pronaći na jednom mjestu ni u najopremljenijem ribomaterijalu, jer se zapravo godinama prikupljaju i slažu na posebno pažljiv način kako bi se ostvarila maksimalna ušteda prostora i otvorila neka nova, dosad neotkrivena njegova dimenzija.

No šalu na stranu. Što dobru kutiju čini dobrom i što u njoj treba imati? Što je luksuz, a što potreba i je li u tim kutijama baš svaki komadić prostora ciljano kreiran ili je riječ samo o besmislenim pregradama i ladicama koje bi se trebale ispuniti reda radi?

---

image

U nekim kutijama ima i previše neiskorištenog prostora

---

Jedna ili više

Prvo i osnovno pravilo u odabiru kutije jest da ona svojim gabaritima, i vanjskim i unutarnjim, treba u potpunosti odgovarati namjeni, odnosno tehnici i načinu ribolova. Naravno da se u tom smislu jedna surferska i spinnerska kutija itekako razlikuju.

No, neki precizni naputak o veličini i određenim dimenzijama izraženim u centimetrima ne postoji. Svaki ribolovac mora znati što bi se u kutiji trebalo naći i što namjerava u nju skladištiti, pa u tom smislu i bira odgovarajuću veličinu i oblik.

Nekim je ribolovcima u tom smislu dostatna jedna, dok su nekima i tri, pa i četiri kutije malo.

Ako se ribolovac bavi samo jednom ribolovnom tehnikom, tada mu, naravno, ne treba više od jedne kutije, no ako je u pitanju više tehnika, tada se potreba za većim skladišnim prostorom sama nameće.

Naravno, ako je rezervni pribor bogat, odnosno ako količinom nadilazi trenutne potrebe, tada ga nema smisla nositi u kompletnoj količini u ribolov, nego ga treba ostaviti kući, što je, primjerice, najčešći slučaj s olovnicama. Tegliti nekoliko kilograma tako nepotrebnog tereta nema baš nekog smisla, pa ga je najpraktičnije ostaviti kući u nekoj posudi, kantici, kutiji…

No, rijetko su samo olovnice takav višak. Rezervni kalemi strune, plovci, noževi, škare, pokoja varalica, predvezi, sve to traži nekakav smještaj, za što ne postoji bolje rješenje od dobro organizirane, još jedne kutije.

---

image

Ponekad je, unatoč bogatom prostoru, jedna kutija malo

---

Kuferi i police

Najčešće korištene kutije imaju klasičan kuferasti oblik s nekakvom kopčom s prednje strane i ručkom za nošenje s gornje strane. Od takve klasike ne treba bježati, pogotovo ako u potpunosti odgovara onome kako zamišljate svoju ribolovnu kutiju. Ovakve kutije imaju široku primjenu i mogu vrlo kvalitetno skladištiti najveći dio sitne opreme za većinu tehnika.

Najčešće postoje dva načina rasporeda prostora. U prvom slučaju se nakon otvaranja poklopca zglobno otvara jedna ili više ladica-polica s pregradama, otkrivajući u dnu kutije veći cjelovit prostor, dok se u drugom slučaju nakon otvaranja poklopca nailazi na jednu ispregrađivanu policu koja se kompletno odiže, a ispod koje se nalazi veći prostor.

Donji je dio ovakvih kutija pogodan za držanje kalema sa strunama, kliješta, škara, peanki, vage, noža i cijelog niza krupnijih sitnica, dok se u pregrade na gornjem katu mogu uredno posložiti olovnice, varalice, starlete i sve ono što zahtijeva urednu odvojenost. Uz ovakvu organizaciju pribora sve je na jednom mjestu, pri čemu pristup traženim predmetima postaje vrlo lak.

---

image

U dobro organiziranu kutiju svašta može stati

---

No ovakav način skladištenja ima i manu koja je zapravo najčešće posljedica nepažnje ribolovca. Naime, kod prevrtanja otvorene ribolovne kutije, kompletan se sadržaj rasipa, tako da se u slučaju pada u more gubi doslovno sve.

Osim toga, kod kupnje treba obratiti pažnju na kvalitetu kopče, način kopčanja i nosivost da bi se izbjeglo neželjeno otvaranje dok je kutija još u ruci. Upravo stoga u transportu treba voditi računa o tome da se kopča nalazi uvijek s vanjske strane, kako je ne bismo slučajno nogom otvorili.

Spin-kutije i prsluci

Druga, vrlo često korištena varijanta podrazumijeva korištenje kutije za varalice. Ove se kutije proizvode u različitim veličinama, pri čemu veći modeli često imaju integriranu ručku radi lakšeg transporta. Važno je naglasiti da kopče na ovakvim kutijama s vremenom slabe, pa ih često treba kontrolirati da se otvore kada to ne želimo.

---

image

Kvalitetne kutije za varalice imaju više kopči na svim stranama

---

Kod pojedinih modela moguće je povezivanje više kutija u jednu cjelinu, čime se ostvaruje više prostora i mogućnosti. Ipak valja naglasiti da su ove kutije zapravo nenosive, odnosno da su predviđene u prvom redu za varalice koje i nemaju neku težinu, tako da pretovarivanje teškim olovnicama lako može dovesti do pucanja spona ili same kutije.

Često takve kutije imaju poklopce na suprotnim stranama zbog čega treba voditi računa o zatvaranju. Naime, samo poklopljen, ali ne i kopčama zatvoren poklopac, može zavarati ribolovca, a posljedice okretanja takve kutije na neuređenoj obali može za posljedicu imati gubitak kompletnog sadržaja nezakopčanog dijela kutije. Ako je u kutiji bilo desetak ili više varalica, tada se šteta nastala nepažnjom može smatrati i omanjom katastrofom.

I na kraju treća, na moru najmanje korištena, ali nipošto i najmanje praktična kutija zapravo i nije kutija, nego prsluk. Ribolovni prsluk opremljen je mnoštvom džepova i pretinaca koji se uz malo dobre organizacije lako mogu ispuniti svime što je ribolovcu potrebno.

---

image

U ribolovni prsluk može stati sve potrebno za ribolov

---

Prvi ovakvi prsluci su kreirani za mušičare koji često love stojeći do pojasa u vodi, pa je izlazak na obalu radi intervencije na opremi prava tlaka. Stoga je praktično imati svu opremu uz sebe. U morskom ribolovu je ribolovni prsluk našao primjenu ponajprije u spinningu gdje je praktično imati više različitih varalica i sitnog pribora na sebi, tako da ruke ostaju slobodne. Nošenje bilo kakve kutije u rukama opterećuje sam ribolov i kretanje u potrazi za ribom.

Slična je stvar i s light egingom ili bilo kojim drugim oblikom obalnog lignjolova. Za tu je, pak, tehniku kreirana i cijela kolekcija transportnog pomoćnog pribora koji se preko karabina, kopči i remenja kači, uglavnom oko pojasa, ili se nosi na leđima kao manji ruksak.

Za svaki slučaj

Na kraju, bez obzira za koju se verziju kutije, ruksaka ili prsluka odlučili, svakako posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu izrade. Zip zatvarači na prsluku bi trebali imati krupne zube i kopče kako bi se njima lakše rukovalo, dok bi čičak trebao biti dobro i kvalitetno ušiven kako se ne bi nakon nekoliko otvaranja pojavile neželjene poderotine na rubovima. Također, džepovi bi trebali biti posebno kvalitetno ušiveni.

Plastika od koje se izrađuju kutije treba biti mekana, tako da neće pući već u prvom kontaktu s tvrdim stijenama, dok metalni dijelovi ne smiju biti od običnog željeza, nego od inoksa.

Praktično je, pogotovo ako se nema previše povjerenja u kopče, kutije dodatno osigurati, ili elastičnim konopcem (paukom), čičkovom trakom ili karabinom. Istina je da će pri svakom otvaranju trebati uložiti dodatni napor, ali ćete na taj način barem biti sigurni da će sadržaj kutije ostati unutra dokle ga god vi ne poželite izvaditi.

---

image

Velike transportne kutije kakve najčešće koriste surferi praktično su rješenje

------
image

Prozirne kutije omogućuju brz pristup i prije otvaranja

------
image

Katkad se oprema nosi u posudama za skladištenje hrane

------
image

Ovakve su kutije neprikladne za ovakve terete

------
image

Uz dobar odabir pribora, kutija ne mora biti prevelika

------
image

Klasična kutija s tri zglobne police

------
image

Polica s montažnim pregradama omogućuje uređenje po svom izboru

------
image

Na dobrim kutijama ništa nije izrađeno od željeza

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakvu odabrati? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kakvu odabrati? 2 0 8340 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-27 11:41:39 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-28 05:45:15 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-28 05:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456895.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456896.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456894.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456893.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456892.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456891.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456890.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456889.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456888.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456887.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456886.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456885.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456884.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/27\/5456883.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U zavisnosti od tehnike svaka je kutija ispunjena druk\u010dijim sadr\u017eajem<\/p>","

Ponekad je, unato\u010d bogatom prostoru, jedna kutija malo<\/p>","

Kvalitetne kutije za varalice imaju vi\u0161e kop\u010di na svim stranama<\/p>","

U nekim kutijama ima i previ\u0161e neiskori\u0161tenog prostora<\/p>","

Velike transportne kutije kakve naj\u010de\u0161\u0107e koriste surferi prakti\u010dno su rje\u0161enje<\/p>","

Prozirne kutije omogu\u0107uju brz pristup i prije otvaranja<\/p>","

Katkad se oprema nosi u posudama za skladi\u0161tenje hrane<\/p>","

Ovakve su kutije neprikladne za ovakve terete<\/p>","

Uz dobar odabir pribora, kutija ne mora biti prevelika<\/p>","

Klasi\u010dna kutija s tri zglobne police<\/p>","

Polica s monta\u017enim pregradama omogu\u0107uje ure\u0111enje po svom izboru<\/p>","

Na dobrim kutijama ni\u0161ta nije izra\u0111eno od \u017eeljeza<\/p>","

U dobro organiziranu kutiju sva\u0161ta mo\u017ee stati<\/p>","

U ribolovni prsluk mo\u017ee stati sve potrebno za ribolov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_5456895_1920.jpg":"1920x1080","k_5456895_1280.jpg":"1280x1280","k_5456895_1024.jpg":"1024x1024","k_5456895_640.jpg":"640x640","k_5456895_480.jpg":"480x480","k_5456895_340.jpg":"340x340","k_5456895_220.jpg":"220x220","o_5456895_1280.jpg":"1280x853","o_5456895_1024.jpg":"1024x682","o_5456895_640.jpg":"640x426","o_5456895_480.jpg":"480x320","o_5456895_340.jpg":"340x226","o_5456895_220.jpg":"220x146","h_5456895_1280.jpg":"1280x854","h_5456895_1024.jpg":"1024x683","h_5456895_640.jpg":"640x427","h_5456895_480.jpg":"480x320","h_5456895_340.jpg":"340x227","h_5456895_220.jpg":"220x147","pp_5456895_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456895_1024.jpg":"805x1024","pp_5456895_640.jpg":"503x640","pp_5456895_480.jpg":"377x480","pp_5456895_340.jpg":"267x340","pp_5456895_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456896_1920.jpg":"1920x1080","k_5456896_1280.jpg":"1280x1280","k_5456896_1024.jpg":"1024x1024","k_5456896_640.jpg":"640x640","k_5456896_480.jpg":"480x480","k_5456896_340.jpg":"340x340","k_5456896_220.jpg":"220x220","o_5456896_1280.jpg":"1280x960","o_5456896_1024.jpg":"1024x768","o_5456896_640.jpg":"640x480","o_5456896_480.jpg":"480x360","o_5456896_340.jpg":"340x255","o_5456896_220.jpg":"220x165","h_5456896_1280.jpg":"1280x854","h_5456896_1024.jpg":"1024x683","h_5456896_640.jpg":"640x427","h_5456896_480.jpg":"480x320","h_5456896_340.jpg":"340x227","h_5456896_220.jpg":"220x147","pp_5456896_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456896_1024.jpg":"805x1024","pp_5456896_640.jpg":"503x640","pp_5456896_480.jpg":"377x480","pp_5456896_340.jpg":"267x340","pp_5456896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456894_1920.jpg":"1920x1080","k_5456894_1280.jpg":"1280x1280","k_5456894_1024.jpg":"1024x1024","k_5456894_640.jpg":"640x640","k_5456894_480.jpg":"480x480","k_5456894_340.jpg":"340x340","k_5456894_220.jpg":"220x220","o_5456894_1280.jpg":"1280x960","o_5456894_1024.jpg":"1024x768","o_5456894_640.jpg":"640x480","o_5456894_480.jpg":"480x360","o_5456894_340.jpg":"340x255","o_5456894_220.jpg":"220x165","h_5456894_1280.jpg":"1280x854","h_5456894_1024.jpg":"1024x683","h_5456894_640.jpg":"640x427","h_5456894_480.jpg":"480x320","h_5456894_340.jpg":"340x227","h_5456894_220.jpg":"220x147","pp_5456894_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456894_1024.jpg":"805x1024","pp_5456894_640.jpg":"503x640","pp_5456894_480.jpg":"377x480","pp_5456894_340.jpg":"267x340","pp_5456894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456893_1920.jpg":"1920x1080","k_5456893_1280.jpg":"1280x1280","k_5456893_1024.jpg":"1024x1024","k_5456893_640.jpg":"640x640","k_5456893_480.jpg":"480x480","k_5456893_340.jpg":"340x340","k_5456893_220.jpg":"220x220","o_5456893_1280.jpg":"1280x960","o_5456893_1024.jpg":"1024x768","o_5456893_640.jpg":"640x480","o_5456893_480.jpg":"480x360","o_5456893_340.jpg":"340x255","o_5456893_220.jpg":"220x165","h_5456893_1280.jpg":"1280x854","h_5456893_1024.jpg":"1024x683","h_5456893_640.jpg":"640x427","h_5456893_480.jpg":"480x320","h_5456893_340.jpg":"340x227","h_5456893_220.jpg":"220x147","pp_5456893_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456893_1024.jpg":"805x1024","pp_5456893_640.jpg":"503x640","pp_5456893_480.jpg":"377x480","pp_5456893_340.jpg":"267x340","pp_5456893_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5456892_1920.jpg":"1920x1080","k_5456892_1280.jpg":"1280x1280","k_5456892_1024.jpg":"1024x1024","k_5456892_640.jpg":"640x640","k_5456892_480.jpg":"480x480","k_5456892_340.jpg":"340x340","k_5456892_220.jpg":"220x220","o_5456892_1280.jpg":"1280x1706","o_5456892_1024.jpg":"1024x1365","o_5456892_640.jpg":"640x853","o_5456892_480.jpg":"480x640","o_5456892_340.jpg":"340x453","o_5456892_220.jpg":"220x293","h_5456892_1280.jpg":"1280x854","h_5456892_1024.jpg":"1024x683","h_5456892_640.jpg":"640x427","h_5456892_480.jpg":"480x320","h_5456892_340.jpg":"340x227","h_5456892_220.jpg":"220x147","pp_5456892_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456892_1024.jpg":"805x1024","pp_5456892_640.jpg":"503x640","pp_5456892_480.jpg":"377x480","pp_5456892_340.jpg":"267x340","pp_5456892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456891_1920.jpg":"1920x1080","k_5456891_1280.jpg":"1280x1280","k_5456891_1024.jpg":"1024x1024","k_5456891_640.jpg":"640x640","k_5456891_480.jpg":"480x480","k_5456891_340.jpg":"340x340","k_5456891_220.jpg":"220x220","o_5456891_1280.jpg":"1280x960","o_5456891_1024.jpg":"1024x768","o_5456891_640.jpg":"640x480","o_5456891_480.jpg":"480x360","o_5456891_340.jpg":"340x255","o_5456891_220.jpg":"220x165","h_5456891_1280.jpg":"1280x854","h_5456891_1024.jpg":"1024x683","h_5456891_640.jpg":"640x427","h_5456891_480.jpg":"480x320","h_5456891_340.jpg":"340x227","h_5456891_220.jpg":"220x147","pp_5456891_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456891_1024.jpg":"805x1024","pp_5456891_640.jpg":"503x640","pp_5456891_480.jpg":"377x480","pp_5456891_340.jpg":"267x340","pp_5456891_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456890_1920.jpg":"1920x1080","k_5456890_1280.jpg":"1280x1280","k_5456890_1024.jpg":"1024x1024","k_5456890_640.jpg":"640x640","k_5456890_480.jpg":"480x480","k_5456890_340.jpg":"340x340","k_5456890_220.jpg":"220x220","o_5456890_1280.jpg":"1280x960","o_5456890_1024.jpg":"1024x768","o_5456890_640.jpg":"640x480","o_5456890_480.jpg":"480x360","o_5456890_340.jpg":"340x255","o_5456890_220.jpg":"220x165","h_5456890_1280.jpg":"1280x854","h_5456890_1024.jpg":"1024x683","h_5456890_640.jpg":"640x427","h_5456890_480.jpg":"480x320","h_5456890_340.jpg":"340x227","h_5456890_220.jpg":"220x147","pp_5456890_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456890_1024.jpg":"805x1024","pp_5456890_640.jpg":"503x640","pp_5456890_480.jpg":"377x480","pp_5456890_340.jpg":"267x340","pp_5456890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5456889_1920.jpg":"1920x1080","k_5456889_1280.jpg":"1280x1280","k_5456889_1024.jpg":"1024x1024","k_5456889_640.jpg":"640x640","k_5456889_480.jpg":"480x480","k_5456889_340.jpg":"340x340","k_5456889_220.jpg":"220x220","o_5456889_1280.jpg":"1280x960","o_5456889_1024.jpg":"1024x768","o_5456889_640.jpg":"640x480","o_5456889_480.jpg":"480x360","o_5456889_340.jpg":"340x255","o_5456889_220.jpg":"220x165","h_5456889_1280.jpg":"1280x854","h_5456889_1024.jpg":"1024x683","h_5456889_640.jpg":"640x427","h_5456889_480.jpg":"480x320","h_5456889_340.jpg":"340x227","h_5456889_220.jpg":"220x147","pp_5456889_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456889_1024.jpg":"805x1024","pp_5456889_640.jpg":"503x640","pp_5456889_480.jpg":"377x480","pp_5456889_340.jpg":"267x340","pp_5456889_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5456888_1920.jpg":"1920x1080","k_5456888_1280.jpg":"1280x1280","k_5456888_1024.jpg":"1024x1024","k_5456888_640.jpg":"640x640","k_5456888_480.jpg":"480x480","k_5456888_340.jpg":"340x340","k_5456888_220.jpg":"220x220","o_5456888_1280.jpg":"1280x853","o_5456888_1024.jpg":"1024x682","o_5456888_640.jpg":"640x426","o_5456888_480.jpg":"480x320","o_5456888_340.jpg":"340x226","o_5456888_220.jpg":"220x146","h_5456888_1280.jpg":"1280x854","h_5456888_1024.jpg":"1024x683","h_5456888_640.jpg":"640x427","h_5456888_480.jpg":"480x320","h_5456888_340.jpg":"340x227","h_5456888_220.jpg":"220x147","pp_5456888_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456888_1024.jpg":"805x1024","pp_5456888_640.jpg":"503x640","pp_5456888_480.jpg":"377x480","pp_5456888_340.jpg":"267x340","pp_5456888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5456887_1920.jpg":"1920x1080","k_5456887_1280.jpg":"1280x1280","k_5456887_1024.jpg":"1024x1024","k_5456887_640.jpg":"640x640","k_5456887_480.jpg":"480x480","k_5456887_340.jpg":"340x340","k_5456887_220.jpg":"220x220","o_5456887_1280.jpg":"1280x853","o_5456887_1024.jpg":"1024x682","o_5456887_640.jpg":"640x426","o_5456887_480.jpg":"480x320","o_5456887_340.jpg":"340x226","o_5456887_220.jpg":"220x146","h_5456887_1280.jpg":"1280x854","h_5456887_1024.jpg":"1024x683","h_5456887_640.jpg":"640x427","h_5456887_480.jpg":"480x320","h_5456887_340.jpg":"340x227","h_5456887_220.jpg":"220x147","pp_5456887_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456887_1024.jpg":"805x1024","pp_5456887_640.jpg":"503x640","pp_5456887_480.jpg":"377x480","pp_5456887_340.jpg":"267x340","pp_5456887_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5456886_1920.jpg":"1920x1080","k_5456886_1280.jpg":"1280x1280","k_5456886_1024.jpg":"1024x1024","k_5456886_640.jpg":"640x640","k_5456886_480.jpg":"480x480","k_5456886_340.jpg":"340x340","k_5456886_220.jpg":"220x220","o_5456886_1280.jpg":"1280x853","o_5456886_1024.jpg":"1024x682","o_5456886_640.jpg":"640x426","o_5456886_480.jpg":"480x320","o_5456886_340.jpg":"340x226","o_5456886_220.jpg":"220x146","h_5456886_1280.jpg":"1280x854","h_5456886_1024.jpg":"1024x683","h_5456886_640.jpg":"640x427","h_5456886_480.jpg":"480x320","h_5456886_340.jpg":"340x227","h_5456886_220.jpg":"220x147","pp_5456886_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456886_1024.jpg":"805x1024","pp_5456886_640.jpg":"503x640","pp_5456886_480.jpg":"377x480","pp_5456886_340.jpg":"267x340","pp_5456886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2868","hd_5456885_1920.jpg":"1920x1080","k_5456885_1280.jpg":"1280x1280","k_5456885_1024.jpg":"1024x1024","k_5456885_640.jpg":"640x640","k_5456885_480.jpg":"480x480","k_5456885_340.jpg":"340x340","k_5456885_220.jpg":"220x220","o_5456885_1280.jpg":"1280x1912","o_5456885_1024.jpg":"1024x1529","o_5456885_640.jpg":"640x956","o_5456885_480.jpg":"480x717","o_5456885_340.jpg":"340x507","o_5456885_220.jpg":"220x328","h_5456885_1280.jpg":"1280x854","h_5456885_1024.jpg":"1024x683","h_5456885_640.jpg":"640x427","h_5456885_480.jpg":"480x320","h_5456885_340.jpg":"340x227","h_5456885_220.jpg":"220x147","pp_5456885_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456885_1024.jpg":"805x1024","pp_5456885_640.jpg":"503x640","pp_5456885_480.jpg":"377x480","pp_5456885_340.jpg":"267x340","pp_5456885_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5456884_1920.jpg":"1920x1080","k_5456884_1280.jpg":"1280x1280","k_5456884_1024.jpg":"1024x1024","k_5456884_640.jpg":"640x640","k_5456884_480.jpg":"480x480","k_5456884_340.jpg":"340x340","k_5456884_220.jpg":"220x220","o_5456884_1280.jpg":"1280x1706","o_5456884_1024.jpg":"1024x1365","o_5456884_640.jpg":"640x853","o_5456884_480.jpg":"480x640","o_5456884_340.jpg":"340x453","o_5456884_220.jpg":"220x293","h_5456884_1280.jpg":"1280x854","h_5456884_1024.jpg":"1024x683","h_5456884_640.jpg":"640x427","h_5456884_480.jpg":"480x320","h_5456884_340.jpg":"340x227","h_5456884_220.jpg":"220x147","pp_5456884_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456884_1024.jpg":"805x1024","pp_5456884_640.jpg":"503x640","pp_5456884_480.jpg":"377x480","pp_5456884_340.jpg":"267x340","pp_5456884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5456883_1920.jpg":"1920x1080","k_5456883_1280.jpg":"1280x1280","k_5456883_1024.jpg":"1024x1024","k_5456883_640.jpg":"640x640","k_5456883_480.jpg":"480x480","k_5456883_340.jpg":"340x340","k_5456883_220.jpg":"220x220","o_5456883_1280.jpg":"1280x1706","o_5456883_1024.jpg":"1024x1365","o_5456883_640.jpg":"640x853","o_5456883_480.jpg":"480x640","o_5456883_340.jpg":"340x453","o_5456883_220.jpg":"220x293","h_5456883_1280.jpg":"1280x854","h_5456883_1024.jpg":"1024x683","h_5456883_640.jpg":"640x427","h_5456883_480.jpg":"480x320","h_5456883_340.jpg":"340x227","h_5456883_220.jpg":"220x147","pp_5456883_1280.jpg":"1006x1280","pp_5456883_1024.jpg":"805x1024","pp_5456883_640.jpg":"503x640","pp_5456883_480.jpg":"377x480","pp_5456883_340.jpg":"267x340","pp_5456883_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5587767 Threads: 74 Questions: 999130888 Slow queries: 0 Opens: 177076 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8949224 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov-1187788 [printLink] => /om/ribolov/dobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov-1187788?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663665 [name] => kutija za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 09:13:42 [main_article_id] => 0 [alias] => kutija-za-ribolov [link] => /tag/kutija-za-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675590 [name] => ribolovna kutija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-27 13:53:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-kutija [link] => /tag/ribolovna-kutija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 675591 [name] => kutija ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-27 13:53:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kutija-ribolov [link] => /tag/kutija-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakvu odabrati? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dobra kutija najbolji je prijatelj svakog ribolovca, organizirana priprema čuva živce i povećava ulov [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456895.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] =>

U zavisnosti od tehnike svaka je kutija ispunjena drukčijim sadržajem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456895.jpg [title] =>

U zavisnosti od tehnike svaka je kutija ispunjena drukčijim sadržajem

Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456896.jpg [title] =>

Ponekad je, unatoč bogatom prostoru, jedna kutija malo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456894.jpg [title] =>

Kvalitetne kutije za varalice imaju više kopči na svim stranama

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456893.jpg [title] =>

U nekim kutijama ima i previše neiskorištenog prostora

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456892.jpg [title] =>

Velike transportne kutije kakve najčešće koriste surferi praktično su rješenje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456891.jpg [title] =>

Prozirne kutije omogućuju brz pristup i prije otvaranja

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456890.jpg [title] =>

Katkad se oprema nosi u posudama za skladištenje hrane

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456889.jpg [title] =>

Ovakve su kutije neprikladne za ovakve terete

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456888.jpg [title] =>

Uz dobar odabir pribora, kutija ne mora biti prevelika

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456887.jpg [title] =>

Klasična kutija s tri zglobne police

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456886.jpg [title] =>

Polica s montažnim pregradama omogućuje uređenje po svom izboru

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456885.jpg [title] =>

Na dobrim kutijama ništa nije izrađeno od željeza

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456884.jpg [title] =>

U dobro organiziranu kutiju svašta može stati

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/27/5456883.jpg [title] =>

U ribolovni prsluk može stati sve potrebno za ribolov

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Davno je bilo kada smo kao djeca u ribolov odlazili s tunjicom u ruci i čašicom jogurta ispunjenom očišćenim dagnjama. Usput bismo pokupili kakav komad kartona, pa bismo sjeli na njega na rivi i lovili bukve, šarune i ušate. Sav rezervni pribor sastojao se možda od džepnog nožića, rezervnog olova-dva i desetak udica u kakvoj praznoj bočici od lijeka.

No kartona za pokupiti usput više nema jer ih skrivaju kontejneri, a i sjedenje na rivi s nogama koje se klatare s našim datumom proizvodnje ne bi bila baš neka slika, dok je količina rezervnog i pomoćnog pribora odavno prerasla gabarite i najvećih džepova.

Suvremeni ribolovni pribor, bez obzira o kojoj tehnici bila riječ, sve je samo ne jednostavan. Pritom ne mislim na kompliciranost, premda se kod nekih ribolovaca i taj izraz može primijeniti, nego prije svega na kompleksnost i zapreminu.

Kaže se da ženske torbice prkose zakonima fizike i da kriju neke, znanosti nepoznate dimenzije, no ta bi se priča isto, ako ne i lakše, mogla primijeniti na ribolovne kutije ili torbe.

Istina je da postoje ribolovci koji u kutijama, ma koliko bile malene, imaju više praznog prostora nego korisnih alata i pribora, no puno je više onih čije kutije nalikuju na mitsku Aladinovu špilju.

Njezinim otvaranjem pojavljuju se stvari koje se najčešće ne mogu pronaći na jednom mjestu ni u najopremljenijem ribomaterijalu, jer se zapravo godinama prikupljaju i slažu na posebno pažljiv način kako bi se ostvarila maksimalna ušteda prostora i otvorila neka nova, dosad neotkrivena njegova dimenzija.

No šalu na stranu. Što dobru kutiju čini dobrom i što u njoj treba imati? Što je luksuz, a što potreba i je li u tim kutijama baš svaki komadić prostora ciljano kreiran ili je riječ samo o besmislenim pregradama i ladicama koje bi se trebale ispuniti reda radi?

---

image

U nekim kutijama ima i previše neiskorištenog prostora

---

Jedna ili više

Prvo i osnovno pravilo u odabiru kutije jest da ona svojim gabaritima, i vanjskim i unutarnjim, treba u potpunosti odgovarati namjeni, odnosno tehnici i načinu ribolova. Naravno da se u tom smislu jedna surferska i spinnerska kutija itekako razlikuju.

No, neki precizni naputak o veličini i određenim dimenzijama izraženim u centimetrima ne postoji. Svaki ribolovac mora znati što bi se u kutiji trebalo naći i što namjerava u nju skladištiti, pa u tom smislu i bira odgovarajuću veličinu i oblik.

Nekim je ribolovcima u tom smislu dostatna jedna, dok su nekima i tri, pa i četiri kutije malo.

Ako se ribolovac bavi samo jednom ribolovnom tehnikom, tada mu, naravno, ne treba više od jedne kutije, no ako je u pitanju više tehnika, tada se potreba za većim skladišnim prostorom sama nameće.

Naravno, ako je rezervni pribor bogat, odnosno ako količinom nadilazi trenutne potrebe, tada ga nema smisla nositi u kompletnoj količini u ribolov, nego ga treba ostaviti kući, što je, primjerice, najčešći slučaj s olovnicama. Tegliti nekoliko kilograma tako nepotrebnog tereta nema baš nekog smisla, pa ga je najpraktičnije ostaviti kući u nekoj posudi, kantici, kutiji…

No, rijetko su samo olovnice takav višak. Rezervni kalemi strune, plovci, noževi, škare, pokoja varalica, predvezi, sve to traži nekakav smještaj, za što ne postoji bolje rješenje od dobro organizirane, još jedne kutije.

---

image

Ponekad je, unatoč bogatom prostoru, jedna kutija malo

---

Kuferi i police

Najčešće korištene kutije imaju klasičan kuferasti oblik s nekakvom kopčom s prednje strane i ručkom za nošenje s gornje strane. Od takve klasike ne treba bježati, pogotovo ako u potpunosti odgovara onome kako zamišljate svoju ribolovnu kutiju. Ovakve kutije imaju široku primjenu i mogu vrlo kvalitetno skladištiti najveći dio sitne opreme za većinu tehnika.

Najčešće postoje dva načina rasporeda prostora. U prvom slučaju se nakon otvaranja poklopca zglobno otvara jedna ili više ladica-polica s pregradama, otkrivajući u dnu kutije veći cjelovit prostor, dok se u drugom slučaju nakon otvaranja poklopca nailazi na jednu ispregrađivanu policu koja se kompletno odiže, a ispod koje se nalazi veći prostor.

Donji je dio ovakvih kutija pogodan za držanje kalema sa strunama, kliješta, škara, peanki, vage, noža i cijelog niza krupnijih sitnica, dok se u pregrade na gornjem katu mogu uredno posložiti olovnice, varalice, starlete i sve ono što zahtijeva urednu odvojenost. Uz ovakvu organizaciju pribora sve je na jednom mjestu, pri čemu pristup traženim predmetima postaje vrlo lak.

---

image

U dobro organiziranu kutiju svašta može stati

---

No ovakav način skladištenja ima i manu koja je zapravo najčešće posljedica nepažnje ribolovca. Naime, kod prevrtanja otvorene ribolovne kutije, kompletan se sadržaj rasipa, tako da se u slučaju pada u more gubi doslovno sve.

Osim toga, kod kupnje treba obratiti pažnju na kvalitetu kopče, način kopčanja i nosivost da bi se izbjeglo neželjeno otvaranje dok je kutija još u ruci. Upravo stoga u transportu treba voditi računa o tome da se kopča nalazi uvijek s vanjske strane, kako je ne bismo slučajno nogom otvorili.

Spin-kutije i prsluci

Druga, vrlo često korištena varijanta podrazumijeva korištenje kutije za varalice. Ove se kutije proizvode u različitim veličinama, pri čemu veći modeli često imaju integriranu ručku radi lakšeg transporta. Važno je naglasiti da kopče na ovakvim kutijama s vremenom slabe, pa ih često treba kontrolirati da se otvore kada to ne želimo.

---

image

Kvalitetne kutije za varalice imaju više kopči na svim stranama

---

Kod pojedinih modela moguće je povezivanje više kutija u jednu cjelinu, čime se ostvaruje više prostora i mogućnosti. Ipak valja naglasiti da su ove kutije zapravo nenosive, odnosno da su predviđene u prvom redu za varalice koje i nemaju neku težinu, tako da pretovarivanje teškim olovnicama lako može dovesti do pucanja spona ili same kutije.

Često takve kutije imaju poklopce na suprotnim stranama zbog čega treba voditi računa o zatvaranju. Naime, samo poklopljen, ali ne i kopčama zatvoren poklopac, može zavarati ribolovca, a posljedice okretanja takve kutije na neuređenoj obali može za posljedicu imati gubitak kompletnog sadržaja nezakopčanog dijela kutije. Ako je u kutiji bilo desetak ili više varalica, tada se šteta nastala nepažnjom može smatrati i omanjom katastrofom.

I na kraju treća, na moru najmanje korištena, ali nipošto i najmanje praktična kutija zapravo i nije kutija, nego prsluk. Ribolovni prsluk opremljen je mnoštvom džepova i pretinaca koji se uz malo dobre organizacije lako mogu ispuniti svime što je ribolovcu potrebno.

---

image

U ribolovni prsluk može stati sve potrebno za ribolov

---

Prvi ovakvi prsluci su kreirani za mušičare koji često love stojeći do pojasa u vodi, pa je izlazak na obalu radi intervencije na opremi prava tlaka. Stoga je praktično imati svu opremu uz sebe. U morskom ribolovu je ribolovni prsluk našao primjenu ponajprije u spinningu gdje je praktično imati više različitih varalica i sitnog pribora na sebi, tako da ruke ostaju slobodne. Nošenje bilo kakve kutije u rukama opterećuje sam ribolov i kretanje u potrazi za ribom.

Slična je stvar i s light egingom ili bilo kojim drugim oblikom obalnog lignjolova. Za tu je, pak, tehniku kreirana i cijela kolekcija transportnog pomoćnog pribora koji se preko karabina, kopči i remenja kači, uglavnom oko pojasa, ili se nosi na leđima kao manji ruksak.

Za svaki slučaj

Na kraju, bez obzira za koju se verziju kutije, ruksaka ili prsluka odlučili, svakako posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu izrade. Zip zatvarači na prsluku bi trebali imati krupne zube i kopče kako bi se njima lakše rukovalo, dok bi čičak trebao biti dobro i kvalitetno ušiven kako se ne bi nakon nekoliko otvaranja pojavile neželjene poderotine na rubovima. Također, džepovi bi trebali biti posebno kvalitetno ušiveni.

Plastika od koje se izrađuju kutije treba biti mekana, tako da neće pući već u prvom kontaktu s tvrdim stijenama, dok metalni dijelovi ne smiju biti od običnog željeza, nego od inoksa.

Praktično je, pogotovo ako se nema previše povjerenja u kopče, kutije dodatno osigurati, ili elastičnim konopcem (paukom), čičkovom trakom ili karabinom. Istina je da će pri svakom otvaranju trebati uložiti dodatni napor, ali ćete na taj način barem biti sigurni da će sadržaj kutije ostati unutra dokle ga god vi ne poželite izvaditi.

---

image

Velike transportne kutije kakve najčešće koriste surferi praktično su rješenje

------
image

Prozirne kutije omogućuju brz pristup i prije otvaranja

------
image

Katkad se oprema nosi u posudama za skladištenje hrane

------
image

Ovakve su kutije neprikladne za ovakve terete

------
image

Uz dobar odabir pribora, kutija ne mora biti prevelika

------
image

Klasična kutija s tri zglobne police

------
image

Polica s montažnim pregradama omogućuje uređenje po svom izboru

------
image

Na dobrim kutijama ništa nije izrađeno od željeza

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin

U zavisnosti od tehnike svaka je kutija ispunjena drukčijim sadržajem


Ponekad je, unatoč bogatom prostoru, jedna kutija malo


Kvalitetne kutije za varalice imaju više kopči na svim stranama


U nekim kutijama ima i previše neiskorištenog prostora


Velike transportne kutije kakve najčešće koriste surferi praktično su rješenje


Prozirne kutije omogućuju brz pristup i prije otvaranja


Katkad se oprema nosi u posudama za skladištenje hrane


Ovakve su kutije neprikladne za ovakve terete


Uz dobar odabir pribora, kutija ne mora biti prevelika


Klasična kutija s tri zglobne police


Polica s montažnim pregradama omogućuje uređenje po svom izboru


Na dobrim kutijama ništa nije izrađeno od željeza


U dobro organiziranu kutiju svašta može stati


U ribolovni prsluk može stati sve potrebno za ribolov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov-1187788 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7d4c1ad482f0871fa72deb090350f5beec1f9f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dobra+kutija+najbolji+je+prijatelj+svakog+ribolovca%2C+organizirana+priprema+%C4%8Duva+%C5%BEivce+i+pove%C4%87ava+ulov&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov-1187788 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdobra-kutija-najbolji-je-prijatelj-svakog-ribolovca-organizirana-priprema-cuva-zivce-i-povecava-ulov-1187788 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakvu odabrati? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

kakvu odabrati?Dobra kutija najbolji je prijatelj svakog ribolovca, organizirana priprema čuva živce i povećava ulov

Piše Luka Morožin
28. travnja 2022. - 07:37

Davno je bilo kada smo kao djeca u ribolov odlazili s tunjicom u ruci i čašicom jogurta ispunjenom očišćenim dagnjama. Usput bismo pokupili kakav komad kartona, pa bismo sjeli na njega na rivi i lovili bukve, šarune i ušate. Sav rezervni pribor sastojao se možda od džepnog nožića, rezervnog olova-dva i desetak udica u kakvoj praznoj bočici od lijeka.

No kartona za pokupiti usput više nema jer ih skrivaju kontejneri, a i sjedenje na rivi s nogama koje se klatare s našim datumom proizvodnje ne bi bila baš neka slika, dok je količina rezervnog i pomoćnog pribora odavno prerasla gabarite i najvećih džepova.

Suvremeni ribolovni pribor, bez obzira o kojoj tehnici bila riječ, sve je samo ne jednostavan. Pritom ne mislim na kompliciranost, premda se kod nekih ribolovaca i taj i...

12. svibanj 2024 18:14