stdClass Object ( [id] => 1167695 [title] => Formiranje predveza: što učiniti da udice postanu i ostanu nevidljive? [alias] => formiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnoštvo je načina i pristupa kojima se ribolovci dovijaju ne bi li ostvarili što kvalitetniji ulov i dobili ribu više. Jedan od neosporno ključnih detalja za to je kvaliteta i forma predveza.

Pogrešno odabrana debljina strune, te nepravilno formirane, prekratke ili preduge prame, mogu ribolov pretvoriti u potpuni fijasko i ribolovni rezultat dovesti na poražavajuću količinu nervoze i napetosti, što je u potpunoj suprotnosti od očekivanog i priželjkivanog.

MATEMATIČKI KOSTUR

Način na koji će se formirati predvez u prvom redu ovisi o ribolovnoj tehnici i ciljanoj lovini. Naravno da predvez za nekakav surfcasting ribolov ne može biti ni blizu predvezu za spinning, no neka pravila koja povezuju čak i tako udaljene tehnike ipak postoje.

Generalno gledano, dužina kompletnog predveza ne bi trebala prelaziti dužinu štapa. To nam svakako olakšava i izbor štapa, pogotovo kada se oprema obnavlja i dopunjuje.

Ako se krene redom, zbrajajući sve komponente, tada uopće nije komplicirano izračunati dužinu kompletnog predveza. Pretpostavka je da predvez za bulentin ima tri prame, od kojih je najdonja duga 45 centimetara, a ostale dvije po 30.

Budući da najdonja prama lovi ispod olovnice, pri čemu je udaljenost između prama tolika da opuštena prama ne bi trebala dodirivati spojnu točku donje, susjedne prame, ali isto tako ni spojni zogulin u tonjenju, zbrajanje postaje jednostavno. Donja prama od 45, plus dvije prame od 30 centimetara, na što treba dodati 30 cm do spojnog zogulina te tri puta po 5 cm razmaka od udica do spojnih čvorova, zajedno iznose 160 centimetara.

Naravno, ovo je samo puki osnovni kostur, koji se dodavanjem dužih prama ili oduzimanjem treće prame iz temelja mijenja, no okvirno gledano, za lov s ovakvim predvezom treba nam štap minimalne dužine 2,5 metara, pri čemu bi radi lakšeg rada primjereniji bio neki trometarski model.

---

image
O dužini i kvaliteti predveza treba misliti na vrijeme i u ribolov nositi već vezane sisteme
---

Naime, mnogi ribolovci u toj kalkulaciji ispuštaju iz vida da ribu zakačenu na najdonjoj prami treba ubaciti u barku, što je s kratkim štapom, savijenim pod teretom, ponekad vrlo teško izvesti. Dodatnu draž daje i kombinacija u kojoj se na gornjoj udici nalazi pauk, a na donjoj veliki šarag koji se sprema pasti u more, dok se pauk istovremeno bjesomučno batrga pretvarajući cijeli pothvat u vrlo opasnu situaciju.

PRAME POD POVRŠINOM

U ribolovu koji traži duge prame izračun je isti, s tim da je konačan rezultat bitno drukčiji. Tako, primjerice, nekakav surferski sistem kojim bi se trebala potražiti riba na velikoj udaljenosti od obale, ali pri površini, svakako zahtijeva predvez posebne konstrukcije. Donja prama, ali i ostale dvije trebale bi biti jako duge s pop-up perlama koje će udice odići i što je moguće više približiti ih površini.

Ako pretpostavimo da je donja prama duga 1,2 metra, a gornje dvije po 80 cm, predvez tada prelazi dužinu od četiri metra. Kod popularnog portugalskog predveza, na kojem je u igri samo jedna klizna prama duga oko tri metra s koje se odvajaju još dvije manje prame, pri čemu je osnovna prama klizna i ima hod od 1,5 metara po osnovi predveza, ukupna dužina predveza prelazi 4,5 metara.

Naravno, ovakvim se predvezima služe uglavnom natjecatelji, i to u situacijama kada se nađu na zahtjevnim surferskim terenima, no zahvaljujući upravo takvim predvezima, ma koliko se činili kompliciranima, oni ostvaruju rezultate i nose titule najuspješnijih i najboljih.

USUKANE PRAME

U pridnenom ribolovu iz barke na većim je dubinama jako teško kontrolirati predvez i predvidjeti njegovo ponašanje. Čak i po maksimalno mirnome moru u tonjenju može doći do zanošenja pribora, dok se u situacijama kad je prisutan kontrakurenat predvez može okretati i kretati se uistinu teško predvidljivom putanjom.

---

image
Klasični čvorovi, bez obzira na veličinu i namjenu, prolaze kroz provodnike
---

U takvom spustu duge prame najčešće završe usukane oko osnove predveza. Skraćivanje prama, nažalost, ne donosi neke bitnije rezultate, no njihovo distanciranje od osnove može pomoći. Katkad je dovoljno prvih desetak centimetara prame neposredno uz predvez udvojiti i usukati.

Naravno, to se radi pri vezivanju, tako što se u spajanju s osnovom na čvoru prame ostavi duži rep koji se onda jednostavno usuče s pramom, s tim da se kraj sukanja završi s nekoliko vojeva.

Ako se lovi na dubinama od stotinjak i više metara, tada je puno praktičnije koristiti žičane odstojnike koji će prame sigurno držati dovoljno daleko od osnove.

U lovu liganja dužina predveza, odnosno prama, varira, tako da pojedinci love s predvezima koji uopće nemaju prame, dok drugi love s predvezima koji imaju prame poput klasičnih sistema namijenjenih bulentinu. Slično je i s predvezima za tursku panulu, čiju dužinu zapravo određuje broj korištenih udica, odnosno kratkih prama.

JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

U obalnom ribolovu fermama predvezi najčešće nisu pretjerano dugi i uglavnom se kreću od 30 do 80 centimetara. Najčešće je riječ o samo jednoj prami, koja se preko spojnog zogulina spaja s osnovom na kojoj se nalazi klizna olovnica. Mnogi ribolovci preferiraju kraće prame zbog straha od mršenja.

---

image
Žičani odstojnici omogućuju korištenje dužih prama u lovu na većim dubinama
---

Naime, dok sistem tone, prama se katkad u tonjenju ovije oko osnove. Ipak, tome nije teško doskočiti. Korištenjem booma, cjevastih odstojnika, prama se u tonjenju distancira od osnove, čime se mršenje i uvijanje u potpunosti sprječava i onemogućuje.

A za sve kojima je montaža takvih odstojnika prekomplicirana postoji i sasvim obično rješenje. U trenutku kada sistem dotakne površinu mora struna se lagano napne i ta se napetost ne popušta. Dapače, dok sistem tone, sve se postupno privlači, tako da predvez konstantno ostaje daleko od osnove.

Naravno, pritom ne treba pretjerivati, od trenutka kad sistem dotakne morsku površinu pa do trenutka kad dotakne dno u privlačenju ne bi trebao prijeći više od dva metra.

DUGE PANULE

A za razliku od predveza za ferme, predvezi za panulu mogu biti uistinu dugi. Tako se u montaži u kojoj se koristi bouncer ili gvardijan može koristiti predvez dug i do 15 metara. Najčešća takva montaža podrazumijeva trokraki zogulin, čiji je jedan kraj spojen s osnovom, drugi s metar dugim najlonskim monofilom ili žicom na čijem se kraju nalazi olovnica, a treći s predvezom na čijem se kraju nalazi jedna do tri udice, što ovisi o korištenoj ješki, lignji, sipi ili iglici.

---

image
Prame za lov liganja nisu duge
---

Lov se odvija uz pomoć štapa, s tim da se u trenutku kada izroni trokraki zogulin, ostatak predveza privlači na ruke, što zapravo ima posebnu draž i čar, naravno, samo ako je more prihvatljivo valovito. U big game fishingu dužina predveza može varirati od 3-4 do 20-ak metara, što je određeno osobnim sklonostima i trenutnom situacijom, odnosno tehnikom.

I dok su se ne tako davno svi ljubitelji pučinskog lova velike ribe koristili čvorovima za spajanje osnove i predveza, danas većina ribolovaca koristi spojne zoguline i puškice koje se krimpaju. Naravno, zogulini, protektori i puškice moraju biti takvih dimenzija da bez otpora prolaze kroz provodnike. Ako su veći, tada je puno praktičnije koristiti stare pouzdane čvorove, jer zamarati i izvlačiti tunu na ruke, pa makar i samo zadnjih nekoliko metara, nedvojbeno nije ugodan posao.

---

image
U formiranju predveza za BGF važno je da protektori i zoglini budu što sitniji
---

AMERIČKI TRIKOVI

Spinning je zahtjevna disciplina u kojoj je jako važno ostvariti što je moguće prirodnije ponašanje varalice, odnosno pokretima štapa i načinom vođenja pretvoriti komad drva ili plastike u nešto naizgled živo i jestivo. Budući da je u najvećem broju slučajeva osnovna struna upredenica, direktan kontakt je zajamčen. No kad se love ribe osjetljive na debljinu i vidljivost strune, tada je fluorokarbonski predvez nužan.

U situacijama kada se lovi težim varalicama predvez može biti i duži od dužine štapa, no kad je u pitanju light spinning, da i ne spominjemo ultra light spinning, tada predvez ne smije biti duži od metra. Naime, prolazak spojnog čvora kroz provodnike je otpor koji sitne varalice bez konkretne težine ne mogu svladati, a ako se taj čvor nađe na kalemu role, tada su zabačaji tako laganim varalicama u potpunosti onemogućeni.

A upravo zbog tih problema mnogi spinneri uopće ne koriste predvez, nego varalice preko kopči postavljaju direktno na upredenicu. Naravno, rezultati su im stoga u mnogim situacijama znatno lošiji od rezultata ribolovaca koji koriste predvez.

---

image
Spinneri najčešće spajaju varalice s predvezom preko kopči
---

UNUTARNJI KALEM

A da sve bude kompliciranije, pobrinulo se globalno zatopljenje, koje je u svojim migracijama našu obalu naselilo strijelkama skakušama, ribama pred čijim čeljustima nisu sigurni ni predvezi, a ni ulovljene ribe, koje strijelke bez oklijevanja pregrizu napola.

Jedino rješenje za ovakvu situaciju, a i za lov strijelki je korištenje sajlice. No, strijelke imaju odličan vid i često se ne daju uloviti upravo zbog tog vidljivog dijela predveza, dok ostale ribe ne prilaze ni blizu tako armanoj varalici.

Jedno je od uspješnijih rješenja nedavno izbačena sealtek varalica, koja u svojem tijelu ima mali kalem na kojem je namotana sajlica. U trenutku griza struna se zateže, a sajlica se izvlači, tako da zubi mogu škljocati koliko žele, no bez ikakvog efekta.

Jedina je loša strana svega što postoji samo jedan model te varalice koja, budući da je namijenjena ponajprije američkim spinnerima, kod nas zapravo i nije tako lako dostupna.

---

image
Dužinu predveza za sabiki određuje broj prama i udica
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni savjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovni savjeti 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-15 06:29:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-15 06:49:46 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-15 06:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956709.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956715.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956714.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956711.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956708.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956707.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956748.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956747.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956746.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956745.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/7956744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ako zogulin ne prolazi kroz provodnike, tada se predvez privla\u010di na ruke","Prame za lov liganja nisu duge","Sajlice su tek djelomi\u010dno rje\u0161enje za spinnerske <\/em>predveze","Spinneri <\/em> naj\u010de\u0161\u0107e spajaju varalice s predvezom preko kop\u010di","Kada spojni zogulin mo\u017ee pro\u0107i kroz provodnike, riba se \u0161tapom mo\u017ee privu\u0107i do samog broda","U formiranju predveza za BGF va\u017eno je da protektori i zoglini budu \u0161to sitniji","\u017di\u010dani odstojnici omogu\u0107uju kori\u0161tenje du\u017eih prama u lovu na ve\u0107im dubinama","Cjevasti klizni odstojnici olak\u0161avaju \u010dist zaba\u010daj u lovu na fermu","Du\u017einu predveza za sabiki odre\u0111uje broj prama i udica","Klasi\u010dni \u010dvorovi, bez obzira na veli\u010dinu i namjenu, prolaze kroz provodnike","O du\u017eini i kvaliteti predveza treba misliti na vrijeme i u ribolov nositi ve\u0107 vezane sisteme"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7956709_1920.jpg":"1920x1080","k_7956709_1280.jpg":"1280x1280","k_7956709_1024.jpg":"1024x1024","k_7956709_640.jpg":"640x640","k_7956709_480.jpg":"480x480","k_7956709_340.jpg":"340x340","k_7956709_220.jpg":"220x220","o_7956709_1280.jpg":"1280x960","o_7956709_1024.jpg":"1024x768","o_7956709_640.jpg":"640x480","o_7956709_480.jpg":"480x360","o_7956709_340.jpg":"340x255","o_7956709_220.jpg":"220x165","h_7956709_1280.jpg":"1280x854","h_7956709_1024.jpg":"1024x683","h_7956709_640.jpg":"640x427","h_7956709_480.jpg":"480x320","h_7956709_340.jpg":"340x227","h_7956709_220.jpg":"220x147","pp_7956709_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956709_1024.jpg":"805x1024","pp_7956709_640.jpg":"503x640","pp_7956709_480.jpg":"377x480","pp_7956709_340.jpg":"267x340","pp_7956709_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956715_1920.jpg":"1920x1080","k_7956715_1280.jpg":"1280x1280","k_7956715_1024.jpg":"1024x1024","k_7956715_640.jpg":"640x640","k_7956715_480.jpg":"480x480","k_7956715_340.jpg":"340x340","k_7956715_220.jpg":"220x220","o_7956715_1280.jpg":"1280x960","o_7956715_1024.jpg":"1024x768","o_7956715_640.jpg":"640x480","o_7956715_480.jpg":"480x360","o_7956715_340.jpg":"340x255","o_7956715_220.jpg":"220x165","h_7956715_1280.jpg":"1280x854","h_7956715_1024.jpg":"1024x683","h_7956715_640.jpg":"640x427","h_7956715_480.jpg":"480x320","h_7956715_340.jpg":"340x227","h_7956715_220.jpg":"220x147","pp_7956715_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956715_1024.jpg":"805x1024","pp_7956715_640.jpg":"503x640","pp_7956715_480.jpg":"377x480","pp_7956715_340.jpg":"267x340","pp_7956715_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x992","hd_7956714_1920.jpg":"1920x1080","k_7956714_1280.jpg":"1280x1280","k_7956714_1024.jpg":"1024x1024","k_7956714_640.jpg":"640x640","k_7956714_480.jpg":"480x480","k_7956714_340.jpg":"340x340","k_7956714_220.jpg":"220x220","o_7956714_1280.jpg":"1280x661","o_7956714_1024.jpg":"1024x529","o_7956714_640.jpg":"640x330","o_7956714_480.jpg":"480x248","o_7956714_340.jpg":"340x175","o_7956714_220.jpg":"220x113","h_7956714_1280.jpg":"1280x854","h_7956714_1024.jpg":"1024x683","h_7956714_640.jpg":"640x427","h_7956714_480.jpg":"480x320","h_7956714_340.jpg":"340x227","h_7956714_220.jpg":"220x147","pp_7956714_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956714_1024.jpg":"805x1024","pp_7956714_640.jpg":"503x640","pp_7956714_480.jpg":"377x480","pp_7956714_340.jpg":"267x340","pp_7956714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956711_1920.jpg":"1920x1080","k_7956711_1280.jpg":"1280x1280","k_7956711_1024.jpg":"1024x1024","k_7956711_640.jpg":"640x640","k_7956711_480.jpg":"480x480","k_7956711_340.jpg":"340x340","k_7956711_220.jpg":"220x220","o_7956711_1280.jpg":"1280x960","o_7956711_1024.jpg":"1024x768","o_7956711_640.jpg":"640x480","o_7956711_480.jpg":"480x360","o_7956711_340.jpg":"340x255","o_7956711_220.jpg":"220x165","h_7956711_1280.jpg":"1280x854","h_7956711_1024.jpg":"1024x683","h_7956711_640.jpg":"640x427","h_7956711_480.jpg":"480x320","h_7956711_340.jpg":"340x227","h_7956711_220.jpg":"220x147","pp_7956711_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956711_1024.jpg":"805x1024","pp_7956711_640.jpg":"503x640","pp_7956711_480.jpg":"377x480","pp_7956711_340.jpg":"267x340","pp_7956711_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956708_1920.jpg":"1920x1080","k_7956708_1280.jpg":"1280x1280","k_7956708_1024.jpg":"1024x1024","k_7956708_640.jpg":"640x640","k_7956708_480.jpg":"480x480","k_7956708_340.jpg":"340x340","k_7956708_220.jpg":"220x220","o_7956708_1280.jpg":"1280x960","o_7956708_1024.jpg":"1024x768","o_7956708_640.jpg":"640x480","o_7956708_480.jpg":"480x360","o_7956708_340.jpg":"340x255","o_7956708_220.jpg":"220x165","h_7956708_1280.jpg":"1280x854","h_7956708_1024.jpg":"1024x683","h_7956708_640.jpg":"640x427","h_7956708_480.jpg":"480x320","h_7956708_340.jpg":"340x227","h_7956708_220.jpg":"220x147","pp_7956708_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956708_1024.jpg":"805x1024","pp_7956708_640.jpg":"503x640","pp_7956708_480.jpg":"377x480","pp_7956708_340.jpg":"267x340","pp_7956708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956707_1920.jpg":"1920x1080","k_7956707_1280.jpg":"1280x1280","k_7956707_1024.jpg":"1024x1024","k_7956707_640.jpg":"640x640","k_7956707_480.jpg":"480x480","k_7956707_340.jpg":"340x340","k_7956707_220.jpg":"220x220","o_7956707_1280.jpg":"1280x960","o_7956707_1024.jpg":"1024x768","o_7956707_640.jpg":"640x480","o_7956707_480.jpg":"480x360","o_7956707_340.jpg":"340x255","o_7956707_220.jpg":"220x165","h_7956707_1280.jpg":"1280x854","h_7956707_1024.jpg":"1024x683","h_7956707_640.jpg":"640x427","h_7956707_480.jpg":"480x320","h_7956707_340.jpg":"340x227","h_7956707_220.jpg":"220x147","pp_7956707_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956707_1024.jpg":"805x1024","pp_7956707_640.jpg":"503x640","pp_7956707_480.jpg":"377x480","pp_7956707_340.jpg":"267x340","pp_7956707_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956748_1920.jpg":"1920x1080","k_7956748_1280.jpg":"1280x1280","k_7956748_1024.jpg":"1024x1024","k_7956748_640.jpg":"640x640","k_7956748_480.jpg":"480x480","k_7956748_340.jpg":"340x340","k_7956748_220.jpg":"220x220","o_7956748_1280.jpg":"1280x960","o_7956748_1024.jpg":"1024x768","o_7956748_640.jpg":"640x480","o_7956748_480.jpg":"480x360","o_7956748_340.jpg":"340x255","o_7956748_220.jpg":"220x165","h_7956748_1280.jpg":"1280x854","h_7956748_1024.jpg":"1024x683","h_7956748_640.jpg":"640x427","h_7956748_480.jpg":"480x320","h_7956748_340.jpg":"340x227","h_7956748_220.jpg":"220x147","pp_7956748_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956748_1024.jpg":"805x1024","pp_7956748_640.jpg":"503x640","pp_7956748_480.jpg":"377x480","pp_7956748_340.jpg":"267x340","pp_7956748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956747_1920.jpg":"1920x1080","k_7956747_1280.jpg":"1280x1280","k_7956747_1024.jpg":"1024x1024","k_7956747_640.jpg":"640x640","k_7956747_480.jpg":"480x480","k_7956747_340.jpg":"340x340","k_7956747_220.jpg":"220x220","o_7956747_1280.jpg":"1280x960","o_7956747_1024.jpg":"1024x768","o_7956747_640.jpg":"640x480","o_7956747_480.jpg":"480x360","o_7956747_340.jpg":"340x255","o_7956747_220.jpg":"220x165","h_7956747_1280.jpg":"1280x854","h_7956747_1024.jpg":"1024x683","h_7956747_640.jpg":"640x427","h_7956747_480.jpg":"480x320","h_7956747_340.jpg":"340x227","h_7956747_220.jpg":"220x147","pp_7956747_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956747_1024.jpg":"805x1024","pp_7956747_640.jpg":"503x640","pp_7956747_480.jpg":"377x480","pp_7956747_340.jpg":"267x340","pp_7956747_220.jpg":"173x220"},{"size0":"945x945","hd_7956746_1920.jpg":"1920x1080","k_7956746_1280.jpg":"1280x1280","k_7956746_1024.jpg":"1024x1024","k_7956746_640.jpg":"640x640","k_7956746_480.jpg":"480x480","k_7956746_340.jpg":"340x340","k_7956746_220.jpg":"220x220","o_7956746_1280.jpg":"1280x1280","o_7956746_1024.jpg":"1024x1024","o_7956746_640.jpg":"640x640","o_7956746_480.jpg":"480x480","o_7956746_340.jpg":"340x340","o_7956746_220.jpg":"220x220","h_7956746_1280.jpg":"1280x854","h_7956746_1024.jpg":"1024x683","h_7956746_640.jpg":"640x427","h_7956746_480.jpg":"480x320","h_7956746_340.jpg":"340x227","h_7956746_220.jpg":"220x147","pp_7956746_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956746_1024.jpg":"805x1024","pp_7956746_640.jpg":"503x640","pp_7956746_480.jpg":"377x480","pp_7956746_340.jpg":"267x340","pp_7956746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956745_1920.jpg":"1920x1080","k_7956745_1280.jpg":"1280x1280","k_7956745_1024.jpg":"1024x1024","k_7956745_640.jpg":"640x640","k_7956745_480.jpg":"480x480","k_7956745_340.jpg":"340x340","k_7956745_220.jpg":"220x220","o_7956745_1280.jpg":"1280x960","o_7956745_1024.jpg":"1024x768","o_7956745_640.jpg":"640x480","o_7956745_480.jpg":"480x360","o_7956745_340.jpg":"340x255","o_7956745_220.jpg":"220x165","h_7956745_1280.jpg":"1280x854","h_7956745_1024.jpg":"1024x683","h_7956745_640.jpg":"640x427","h_7956745_480.jpg":"480x320","h_7956745_340.jpg":"340x227","h_7956745_220.jpg":"220x147","pp_7956745_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956745_1024.jpg":"805x1024","pp_7956745_640.jpg":"503x640","pp_7956745_480.jpg":"377x480","pp_7956745_340.jpg":"267x340","pp_7956745_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7956744_1920.jpg":"1920x1080","k_7956744_1280.jpg":"1280x1280","k_7956744_1024.jpg":"1024x1024","k_7956744_640.jpg":"640x640","k_7956744_480.jpg":"480x480","k_7956744_340.jpg":"340x340","k_7956744_220.jpg":"220x220","o_7956744_1280.jpg":"1280x960","o_7956744_1024.jpg":"1024x768","o_7956744_640.jpg":"640x480","o_7956744_480.jpg":"480x360","o_7956744_340.jpg":"340x255","o_7956744_220.jpg":"220x165","h_7956744_1280.jpg":"1280x854","h_7956744_1024.jpg":"1024x683","h_7956744_640.jpg":"640x427","h_7956744_480.jpg":"480x320","h_7956744_340.jpg":"340x227","h_7956744_220.jpg":"220x147","pp_7956744_1280.jpg":"1006x1280","pp_7956744_1024.jpg":"805x1024","pp_7956744_640.jpg":"503x640","pp_7956744_480.jpg":"377x480","pp_7956744_340.jpg":"267x340","pp_7956744_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7811999 Threads: 1 Questions: 1638746030 Slow queries: 4870381 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111469395 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/formiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive-1167695 [printLink] => /om/ribolov/formiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive-1167695?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667234 [name] => predvez ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 07:45:54 [main_article_id] => 0 [alias] => predvez-ribolov [link] => /tag/predvez-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 667235 [name] => predvez najlon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 07:45:54 [main_article_id] => 0 [alias] => predvez-najlon [link] => /tag/predvez-najlon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667236 [name] => kako formirati predvez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 07:45:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-formirati-predvez [link] => /tag/kako-formirati-predvez ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667237 [name] => vezivanje predveza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 07:45:55 [main_article_id] => 0 [alias] => vezivanje-predveza [link] => /tag/vezivanje-predveza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni savjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Formiranje predveza: što učiniti da udice postanu i ostanu nevidljive? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-17-50-36-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956709.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] => Ako zogulin ne prolazi kroz provodnike, tada se predvez privlači na ruke [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956709.jpg [title] => Ako zogulin ne prolazi kroz provodnike, tada se predvez privlači na ruke Kristijan Morović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956715.jpg [title] => Prame za lov liganja nisu duge ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956714.jpg [title] => Sajlice su tek djelomično rješenje za spinnerske predveze ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956711.jpg [title] => Spinneri najčešće spajaju varalice s predvezom preko kopči ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956708.jpg [title] => Kada spojni zogulin može proći kroz provodnike, riba se štapom može privući do samog broda ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956707.jpg [title] => U formiranju predveza za BGF važno je da protektori i zoglini budu što sitniji ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956748.jpg [title] => Žičani odstojnici omogućuju korištenje dužih prama u lovu na većim dubinama ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956747.jpg [title] => Cjevasti klizni odstojnici olakšavaju čist zabačaj u lovu na fermu ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956746.jpg [title] => Dužinu predveza za sabiki određuje broj prama i udica ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956745.jpg [title] => Klasični čvorovi, bez obzira na veličinu i namjenu, prolaze kroz provodnike ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/7956744.jpg [title] => O dužini i kvaliteti predveza treba misliti na vrijeme i u ribolov nositi već vezane sisteme ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnoštvo je načina i pristupa kojima se ribolovci dovijaju ne bi li ostvarili što kvalitetniji ulov i dobili ribu više. Jedan od neosporno ključnih detalja za to je kvaliteta i forma predveza.

Pogrešno odabrana debljina strune, te nepravilno formirane, prekratke ili preduge prame, mogu ribolov pretvoriti u potpuni fijasko i ribolovni rezultat dovesti na poražavajuću količinu nervoze i napetosti, što je u potpunoj suprotnosti od očekivanog i priželjkivanog.

MATEMATIČKI KOSTUR

Način na koji će se formirati predvez u prvom redu ovisi o ribolovnoj tehnici i ciljanoj lovini. Naravno da predvez za nekakav surfcasting ribolov ne može biti ni blizu predvezu za spinning, no neka pravila koja povezuju čak i tako udaljene tehnike ipak postoje.

Generalno gledano, dužina kompletnog predveza ne bi trebala prelaziti dužinu štapa. To nam svakako olakšava i izbor štapa, pogotovo kada se oprema obnavlja i dopunjuje.

Ako se krene redom, zbrajajući sve komponente, tada uopće nije komplicirano izračunati dužinu kompletnog predveza. Pretpostavka je da predvez za bulentin ima tri prame, od kojih je najdonja duga 45 centimetara, a ostale dvije po 30.

Budući da najdonja prama lovi ispod olovnice, pri čemu je udaljenost između prama tolika da opuštena prama ne bi trebala dodirivati spojnu točku donje, susjedne prame, ali isto tako ni spojni zogulin u tonjenju, zbrajanje postaje jednostavno. Donja prama od 45, plus dvije prame od 30 centimetara, na što treba dodati 30 cm do spojnog zogulina te tri puta po 5 cm razmaka od udica do spojnih čvorova, zajedno iznose 160 centimetara.

Naravno, ovo je samo puki osnovni kostur, koji se dodavanjem dužih prama ili oduzimanjem treće prame iz temelja mijenja, no okvirno gledano, za lov s ovakvim predvezom treba nam štap minimalne dužine 2,5 metara, pri čemu bi radi lakšeg rada primjereniji bio neki trometarski model.

---

image
O dužini i kvaliteti predveza treba misliti na vrijeme i u ribolov nositi već vezane sisteme
---

Naime, mnogi ribolovci u toj kalkulaciji ispuštaju iz vida da ribu zakačenu na najdonjoj prami treba ubaciti u barku, što je s kratkim štapom, savijenim pod teretom, ponekad vrlo teško izvesti. Dodatnu draž daje i kombinacija u kojoj se na gornjoj udici nalazi pauk, a na donjoj veliki šarag koji se sprema pasti u more, dok se pauk istovremeno bjesomučno batrga pretvarajući cijeli pothvat u vrlo opasnu situaciju.

PRAME POD POVRŠINOM

U ribolovu koji traži duge prame izračun je isti, s tim da je konačan rezultat bitno drukčiji. Tako, primjerice, nekakav surferski sistem kojim bi se trebala potražiti riba na velikoj udaljenosti od obale, ali pri površini, svakako zahtijeva predvez posebne konstrukcije. Donja prama, ali i ostale dvije trebale bi biti jako duge s pop-up perlama koje će udice odići i što je moguće više približiti ih površini.

Ako pretpostavimo da je donja prama duga 1,2 metra, a gornje dvije po 80 cm, predvez tada prelazi dužinu od četiri metra. Kod popularnog portugalskog predveza, na kojem je u igri samo jedna klizna prama duga oko tri metra s koje se odvajaju još dvije manje prame, pri čemu je osnovna prama klizna i ima hod od 1,5 metara po osnovi predveza, ukupna dužina predveza prelazi 4,5 metara.

Naravno, ovakvim se predvezima služe uglavnom natjecatelji, i to u situacijama kada se nađu na zahtjevnim surferskim terenima, no zahvaljujući upravo takvim predvezima, ma koliko se činili kompliciranima, oni ostvaruju rezultate i nose titule najuspješnijih i najboljih.

USUKANE PRAME

U pridnenom ribolovu iz barke na većim je dubinama jako teško kontrolirati predvez i predvidjeti njegovo ponašanje. Čak i po maksimalno mirnome moru u tonjenju može doći do zanošenja pribora, dok se u situacijama kad je prisutan kontrakurenat predvez može okretati i kretati se uistinu teško predvidljivom putanjom.

---

image
Klasični čvorovi, bez obzira na veličinu i namjenu, prolaze kroz provodnike
---

U takvom spustu duge prame najčešće završe usukane oko osnove predveza. Skraćivanje prama, nažalost, ne donosi neke bitnije rezultate, no njihovo distanciranje od osnove može pomoći. Katkad je dovoljno prvih desetak centimetara prame neposredno uz predvez udvojiti i usukati.

Naravno, to se radi pri vezivanju, tako što se u spajanju s osnovom na čvoru prame ostavi duži rep koji se onda jednostavno usuče s pramom, s tim da se kraj sukanja završi s nekoliko vojeva.

Ako se lovi na dubinama od stotinjak i više metara, tada je puno praktičnije koristiti žičane odstojnike koji će prame sigurno držati dovoljno daleko od osnove.

U lovu liganja dužina predveza, odnosno prama, varira, tako da pojedinci love s predvezima koji uopće nemaju prame, dok drugi love s predvezima koji imaju prame poput klasičnih sistema namijenjenih bulentinu. Slično je i s predvezima za tursku panulu, čiju dužinu zapravo određuje broj korištenih udica, odnosno kratkih prama.

JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

U obalnom ribolovu fermama predvezi najčešće nisu pretjerano dugi i uglavnom se kreću od 30 do 80 centimetara. Najčešće je riječ o samo jednoj prami, koja se preko spojnog zogulina spaja s osnovom na kojoj se nalazi klizna olovnica. Mnogi ribolovci preferiraju kraće prame zbog straha od mršenja.

---

image
Žičani odstojnici omogućuju korištenje dužih prama u lovu na većim dubinama
---

Naime, dok sistem tone, prama se katkad u tonjenju ovije oko osnove. Ipak, tome nije teško doskočiti. Korištenjem booma, cjevastih odstojnika, prama se u tonjenju distancira od osnove, čime se mršenje i uvijanje u potpunosti sprječava i onemogućuje.

A za sve kojima je montaža takvih odstojnika prekomplicirana postoji i sasvim obično rješenje. U trenutku kada sistem dotakne površinu mora struna se lagano napne i ta se napetost ne popušta. Dapače, dok sistem tone, sve se postupno privlači, tako da predvez konstantno ostaje daleko od osnove.

Naravno, pritom ne treba pretjerivati, od trenutka kad sistem dotakne morsku površinu pa do trenutka kad dotakne dno u privlačenju ne bi trebao prijeći više od dva metra.

DUGE PANULE

A za razliku od predveza za ferme, predvezi za panulu mogu biti uistinu dugi. Tako se u montaži u kojoj se koristi bouncer ili gvardijan može koristiti predvez dug i do 15 metara. Najčešća takva montaža podrazumijeva trokraki zogulin, čiji je jedan kraj spojen s osnovom, drugi s metar dugim najlonskim monofilom ili žicom na čijem se kraju nalazi olovnica, a treći s predvezom na čijem se kraju nalazi jedna do tri udice, što ovisi o korištenoj ješki, lignji, sipi ili iglici.

---

image
Prame za lov liganja nisu duge
---

Lov se odvija uz pomoć štapa, s tim da se u trenutku kada izroni trokraki zogulin, ostatak predveza privlači na ruke, što zapravo ima posebnu draž i čar, naravno, samo ako je more prihvatljivo valovito. U big game fishingu dužina predveza može varirati od 3-4 do 20-ak metara, što je određeno osobnim sklonostima i trenutnom situacijom, odnosno tehnikom.

I dok su se ne tako davno svi ljubitelji pučinskog lova velike ribe koristili čvorovima za spajanje osnove i predveza, danas većina ribolovaca koristi spojne zoguline i puškice koje se krimpaju. Naravno, zogulini, protektori i puškice moraju biti takvih dimenzija da bez otpora prolaze kroz provodnike. Ako su veći, tada je puno praktičnije koristiti stare pouzdane čvorove, jer zamarati i izvlačiti tunu na ruke, pa makar i samo zadnjih nekoliko metara, nedvojbeno nije ugodan posao.

---

image
U formiranju predveza za BGF važno je da protektori i zoglini budu što sitniji
---

AMERIČKI TRIKOVI

Spinning je zahtjevna disciplina u kojoj je jako važno ostvariti što je moguće prirodnije ponašanje varalice, odnosno pokretima štapa i načinom vođenja pretvoriti komad drva ili plastike u nešto naizgled živo i jestivo. Budući da je u najvećem broju slučajeva osnovna struna upredenica, direktan kontakt je zajamčen. No kad se love ribe osjetljive na debljinu i vidljivost strune, tada je fluorokarbonski predvez nužan.

U situacijama kada se lovi težim varalicama predvez može biti i duži od dužine štapa, no kad je u pitanju light spinning, da i ne spominjemo ultra light spinning, tada predvez ne smije biti duži od metra. Naime, prolazak spojnog čvora kroz provodnike je otpor koji sitne varalice bez konkretne težine ne mogu svladati, a ako se taj čvor nađe na kalemu role, tada su zabačaji tako laganim varalicama u potpunosti onemogućeni.

A upravo zbog tih problema mnogi spinneri uopće ne koriste predvez, nego varalice preko kopči postavljaju direktno na upredenicu. Naravno, rezultati su im stoga u mnogim situacijama znatno lošiji od rezultata ribolovaca koji koriste predvez.

---

image
Spinneri najčešće spajaju varalice s predvezom preko kopči
---

UNUTARNJI KALEM

A da sve bude kompliciranije, pobrinulo se globalno zatopljenje, koje je u svojim migracijama našu obalu naselilo strijelkama skakušama, ribama pred čijim čeljustima nisu sigurni ni predvezi, a ni ulovljene ribe, koje strijelke bez oklijevanja pregrizu napola.

Jedino rješenje za ovakvu situaciju, a i za lov strijelki je korištenje sajlice. No, strijelke imaju odličan vid i često se ne daju uloviti upravo zbog tog vidljivog dijela predveza, dok ostale ribe ne prilaze ni blizu tako armanoj varalici.

Jedno je od uspješnijih rješenja nedavno izbačena sealtek varalica, koja u svojem tijelu ima mali kalem na kojem je namotana sajlica. U trenutku griza struna se zateže, a sajlica se izvlači, tako da zubi mogu škljocati koliko žele, no bez ikakvog efekta.

Jedina je loša strana svega što postoji samo jedan model te varalice koja, budući da je namijenjena ponajprije američkim spinnerima, kod nas zapravo i nije tako lako dostupna.

---

image
Dužinu predveza za sabiki određuje broj prama i udica
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović
Ako zogulin ne prolazi kroz provodnike, tada se predvez privlači na ruke

Prame za lov liganja nisu duge

Sajlice su tek djelomično rješenje za spinnerske predveze

Spinneri najčešće spajaju varalice s predvezom preko kopči

Kada spojni zogulin može proći kroz provodnike, riba se štapom može privući do samog broda

U formiranju predveza za BGF važno je da protektori i zoglini budu što sitniji

Žičani odstojnici omogućuju korištenje dužih prama u lovu na većim dubinama

Cjevasti klizni odstojnici olakšavaju čist zabačaj u lovu na fermu

Dužinu predveza za sabiki određuje broj prama i udica

Klasični čvorovi, bez obzira na veličinu i namjenu, prolaze kroz provodnike

O dužini i kvaliteti predveza treba misliti na vrijeme i u ribolov nositi već vezane sisteme
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/formiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive-1167695 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=79c169da783256a159aeb29e4b52e6c5c024b2ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Formiranje+predveza%3A+%C5%A1to+u%C4%8Diniti+da+udice+postanu+i+ostanu+nevidljive%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fformiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive-1167695 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fformiranje-predveza-sto-uciniti-da-udice-postanu-i-ostanu-nevidljive-1167695 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni savjeti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovni savjetiFormiranje predveza: što učiniti da udice postanu i ostanu nevidljive?

Piše Kristijan Morović
15. veljače 2022. - 07:45

Mnoštvo je načina i pristupa kojima se ribolovci dovijaju ne bi li ostvarili što kvalitetniji ulov i dobili ribu više. Jedan od neosporno ključnih detalja za to je kvaliteta i forma predveza.

Pogrešno odabrana debljina strune, te nepravilno formirane, prekratke ili preduge prame, mogu ribolov pretvoriti u potpuni fijasko i ribolovni rezultat dovesti na poražavajuću količinu nervoze i napetosti, što je u potpunoj suprotnosti od očekivanog i priželjkivanog.

MATEMATIČKI KOSTUR

Način na koji će se formirati predvez u prvom redu ovisi o ribolovnoj tehnici i ciljanoj lovini. Naravno da predvez za nekakav surfcasting ribolov ne može biti ni blizu predvezu za spinning, no neka pravila koja povezuju čak i tako udaljene tehnike ipak postoje.

Generalno gledano, dužina kompletnog predv...

15. svibanj 2024 19:50