stdClass Object ( [id] => 1288813 [title] => Fratar je jedna od najcjenjenijih riba, evo što morate znati ako ga mislite loviti udicom [alias] => fratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od posebno borbenih proždrljivih i istovremeno plahih i podozrivih riba je fratar.

I premda će mnogi reći da ga je lako uloviti, mnogima to i ne polazi za rukom u onolikoj mjeri koliko se očekuje.

Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka.

Fratra kao tipičnu bentosku ribu nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima.

Ipak, najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 20 metara.

Iako povremeno zna poći i dublje, ispod 100 metara dubine ga nema.

Nedorasli i mladi primjerci su česti u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i drugu pridnenu ribu koja ruje po morskom dnu.

Za razliku od tih nedoraslih jedinki, odrasli su primjerci puno oprezniji i nepovjerljiviji, plahiji i divljiji. Iako temeljno okupljeni u velike grupe, odrasli fratri zapravo žive životom samotara po škrapama i skrovištima, tražeći sigurnost dubljih i skrovitijih mjesta, baš kao da nisu dio istog jata.

Iako se često govori o ulovima fratara težih od dva kilograma, službeno ova vrsta naraste do 45 centimetara dužine i 1,30 kilograma težine pri čemu je prosječna lovna težina svega 0,06 kilograma.

---

image

Fratar je karakteristično isprugan i teško ga je pobrkati s drugim ribama

---

Fratar spolnu zrelost postiže s dvadesetak centimetara dužine u svojoj dugoj godini života.

Premda se fratra u principu može loviti tijekom cijele godine, najbolji se rezultati postižu u toplijim mjesecima.

Najbolje se lovi u sumrak, kroz noć po mjesečini te u zoru, pri čemu valja naglasiti da se zorom u pravilu love manji primjerci nego tijekom noći.

Fratar voli mirno vrijeme i lagani zapadni ili južni vjetar, pri čemu je nadolazeća plima za njega pravi okidač.

Često se dogodi da bez obzira na glad i kvalitetu ješke gotovo i ne dira udice sve do dolaska plime.

No zato nailaskom plime u njemu proradi sva ona dinamičnost i proždrljivost tako da se nerijetko love i po tri primjerka odjednom.

S obale se fratar najčešće lovi klasičnim pridnenim postavama, fermama, i to ne izbacujući sisteme pretjerano daleko od kraja. Naravno, u zavisnosti od terena ta udaljenost može oscilirati, no ribolov se najčešće odvija na daljini od 30 do 50 metara od obale.

---

image

Maleni se fratri zbog svoje radoznalosti često nađu kao uspune žrtve na udicama

---

Iako postoje brojni načini slaganja sistema za lov na fermu, uglavnom se koristi klasična montaža s kliznim olovom.

Takav sistem nije teško složiti. Osnova je zbog sastava dna uvijek najlonski monofil i to promjera od 0,30 do 0,35 milimetara. Predvez je obavezno fluorokarbonski, promjera od 0,25 do 0,30 milimetra dug od 40 do 60 centimetra na čijem se kraju nalazi samo jedna udica, jača kovanica, širine luka do 15 milimetara.

Iako se može loviti i sa u tvrdo zategnutom kočnicom, puno se bolji rezultati postižu s rolama sa slobodnim hodom špule.

Naravno, kočnice u oba slučaja moraju biti savršeno ugođene.

---

image

Ovo se zove ‘ubosti poštu‘

---

U ovakvom je lovu poželjno koristiti indikatore radi pravovremene reakcije.

Naime, nakon što pokupi ješku s udicom, fratar je najčešće u najkraćem mogućem roku pokušava odvući u zaklon.

Naravno, ukoliko je u tom usisavanju osjetio ubod udice, bijeg će uz pokušaj pljucanja, biti još brži.

Nekih kalkulacija oko izvlačenja zakačenog fratra nema.

---

image

Fratar je u principu noćna lovina

---

Da bismo preduhitrili i izbjegli eventualno zavlačenje u škrape i procjepe, izvući ga treba bez oklijevanja čim prije.

Fratar je kao lovina izrazito temperamentna i borbena riba.

Do posljednjeg će trenutka pružati maksimalni otpor uz snažne udarce, neprekidno treperenje i šijanje.

Iako u pravilu uvijek bude kvalitetno zakačen, podmetač je u ribolovu fratara obavezan dio pribora.

Osim na fermu, fratra se s obale može lovit i klasičnim natjecateljskim priborom uz veliki rizik gubitka pribora i ribe te plovkom što je posebno učinkovito na hridinastim terenima na kojima se škrape u obliku malih kanjona pružaju uz samu obalu.

Pažljivim zabacivanjem sistema u te kanjone mogu se ostvariti lijepi ulovi i fratre uspješno izvući iz njihovih kompliciranih i dobro utvrđenih zaklona.

Iz barke se fratar najčešće lovi kančenicom s predvezom od fluorokarbonske osnove promjera rijetko kada ispod 0,35 milimetara, s tri prame duge od 20 do 35 centimetara ne tanje od 0,25 milimetara.

Ukoliko je riba jako aktivna, prame mogu biti i kraće, no ukoliko riba teško i podozrivo prima ponuđenu ješku, tada prame mogu biti dulje i od 60 centimetara.

Najdonja prama koja može biti najdulja mora loviti ispod olovnice čija se težina kreće od 30 do 100 grama, a što zavisi od terena i dubine.

---

image

Fratri stanište dijele i drugim udičarima zanimljivim vrstama

---

Na plitkim terenima na kojima postoji velika mogućnost zadjeva i gdje fratrima treba dopustiti da dijelom odvuku ješku, olovnica mora biti lakša, no na dubinama preko 40 metara kalkulacija oko težine olovnice nema.

Na takvim je dubinama, još ako je prisutan jači kurenat, teška olovnica imperativ.

A starleta na spoju osnove i predveza je u ovakvom lovu, pogotovo na većim dubinama, čak i po danu, od velike pomoći.

Idealna udica za lov fratra je papagajaka, po mogućnosti što tanjeg presjeka, širine luka od 10 do 15 milimetara.

U lovu se pribor spušta do samog dna, nakon čega se čeka potez ribe.

Udarac fratra je odmjeren i snažan. Mnogi ribolovci griješe, pa kontriraju na one prve, neodređene pomake vrha štapa.

Takve kontre najčešće ne donose ribu, već je samo ogrebu, nakon čega se fratar zavlači u prvu, rupu gdje, ukoliko je povrijeđen, ponekad ostaje i više dana.

Ukoliko pak padne s udice u prvih nekoliko metara izvlačenja, svojim paničnim bijegom može natjerati i ostale fratre na tom području u bijeg i zavlačenje u rupe, nakon čega je najpametnije potražiti novu poziciju.

Posebno je učinkovit i dinamičan lov fratra izbacivanjem sistema iz barke prema obali u kasno popodne i kroz noć, i to dva dana prije punog mjeseca.

U ovakvom lovu ribu valja potražiti neposredno uz blago položene obale otočića i hridi na malim dubinama.

Idealno je prići obali tako da kurenat barku nosi od obale, te naješkane udice zabaciti gotovo u sami kraj.

Po potrebi, u zavisnosti od snage kurenta, strunu treba popuštati, no udarac bi trebao uslijediti gotovo odmah po zabačaju.

Zakačenu ribu treba bez oklijevanja izvlačiti jer će u protivnom iskoristiti svaku škrapu kako bi se oslobodila.

Jedina ozbiljnija tegoba u ovakvom lovu na plitkim terenima je vezana uz intenzivno premještanje barke.

---

image

Fratar je u principu noćna lovina

---

Naime, dok se riba izvuče iz mora i sistem preješka, kurenat barku najčešće odvuče s pozicije.

Pa iako se sidrenje može učiniti kao jedino logično rješenje, spuštanjem sidra se riba rastjera. Naime, na plitkim terenima, sidreni konopac provjereno plaši ribu dok vibracija uzrokovanja kurentom dodatno otežava situaciju.

No sidro ipak može biti od pomoći, ali sa suprotne strane.

To znači da se možemo sidriti na poziciji na kojoj kurenat i vjetar barku i sisteme nosi prema otoku.

Ukoliko se odlučite za takav način sidrenja trebate biti jako oprezni jer je rizik od nasukavanja realno jako velik.

Bez obzira na lovnu tehniku, nakon što se potvrdi kačenje, fratar će se početi otimati, pružajući intenzivan i jak otpor, puno jači i dinamičniji nego većina riba iz njegove porodice.

Uz neprestano udaranje, fratar će cijelo vrijeme zanositi i snažno otresati glavom pokušavajući se osloboditi udice.

Pa čak i kad ga se dovuče na samu površinu, njegov otpor ne jenjava, tako da je u prihvatu krupnijih primjeraka, kao što smo već naglasili, podmetač obavezan i neophodan dio opreme.

Fratar se hrani se sitnim beskralježnjacima bentosa, ponekad i pase alge, a katkad zna razbiti i ježinca da bi se pogostio.

Čeljust mu je naoružana snažnim sjekutićima i kutnjacima kojima drobi i žvače žilaviju i tvrđu hranu.

---

image

Ješka za fratra mora biti svježa

---

U skladu s tim mu treba ponuditi i adekvatnu ješku kako bismo mogli ostvariti maksimalan ribolovni učinak.

Za ješku se u lovu fratara u prvom redu koristi veliki crv prema kojem je posebno lakom. Osim na crva, fratar se dobro lovi i na lignju, gambore i kozice dok je svježe očišćena i naješkana dagnja za njega prava poslastica kojoj ne može odoljeti.

Fratra se može loviti i s brojnim drugim morskim animalnim ješkama, ali s nešto lošijim rezultatima. Za brum su se najboljima pokazale skašene srdele i zdrobljeni ježevi.

Pa sad, ako ste sve posložili, grešaka ne bi trebalo biti. Uzmite svoju fermu ili kančenicu, potražite hridi i pod mjesecom naješkajte crva. Naravno, prije nego pođete na more, složite drva pod gradele, da sutra ne gubite vrijeme i da možete malo duže odspavati.

---

image

Bit će za gradele...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom. Evo što morate znati kakao biste i vi mogli biti lovac na fratre… Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom. Evo što morate znati kakao biste i vi mogli biti lovac na fratre… Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka. riječ stručnjaka 2 0 8623 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-11 06:22:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-11 06:48:28 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-05-11 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom. Evo što morate znati kakao biste i vi mogli biti lovac na fratre… Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odab [metadata] => robots= author= title=Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba, evo što morate znati ako ga mislite loviti udicom [metakey] => fratar, fratri, ribolov, kako loviti fratra, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854334.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854335.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854336.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854337.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854338.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854339.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854340.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854341.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854342.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24854343.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovakvog bi fratra svatko po\u017eelio<\/p>","

Fratar je karakteristi\u010dno isprugan i te\u0161ko ga je pobrkati s drugim ribama<\/p>","

Maleni se fratri zbog svoje radoznalosti \u010desto na\u0111u kao uspune \u017ertve na udicama<\/p>","

Ovo se zove \u2018ubosti po\u0161tu\u2018<\/p>","

Bit \u0107e za gradele...<\/p>","

Frtari su ribe hridinastog terena<\/p>","

Fratri stani\u0161te dijele i drugim udi\u010darima zanimljivim vrstama<\/p>","

Fratar je u principu no\u0107na lovina<\/p>","

Samo se mali fratri dr\u017ee u velikim jatima<\/p>","

Je\u0161ka za fratra mora biti svje\u017ea<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"704x581","hd_24854334_1920.jpg":"1920x1080","k_24854334_1280.jpg":"1280x1280","k_24854334_1024.jpg":"1024x1024","k_24854334_640.jpg":"640x640","k_24854334_480.jpg":"480x480","k_24854334_340.jpg":"340x340","k_24854334_220.jpg":"220x220","o_24854334_1280.jpg":"1280x1056","o_24854334_1024.jpg":"1024x845","o_24854334_640.jpg":"640x528","o_24854334_480.jpg":"480x396","o_24854334_340.jpg":"340x280","o_24854334_220.jpg":"220x181","h_24854334_1280.jpg":"1280x854","h_24854334_1024.jpg":"1024x683","h_24854334_640.jpg":"640x427","h_24854334_480.jpg":"480x320","h_24854334_340.jpg":"340x227","h_24854334_220.jpg":"220x147","pp_24854334_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854334_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854334_640.jpg":"640x814","pp_24854334_480.jpg":"480x611","pp_24854334_340.jpg":"340x432","pp_24854334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24854335_1920.jpg":"1920x1080","k_24854335_1280.jpg":"1280x1280","k_24854335_1024.jpg":"1024x1024","k_24854335_640.jpg":"640x640","k_24854335_480.jpg":"480x480","k_24854335_340.jpg":"340x340","k_24854335_220.jpg":"220x220","o_24854335_1280.jpg":"1280x853","o_24854335_1024.jpg":"1024x682","o_24854335_640.jpg":"640x426","o_24854335_480.jpg":"480x320","o_24854335_340.jpg":"340x226","o_24854335_220.jpg":"220x146","h_24854335_1280.jpg":"1280x854","h_24854335_1024.jpg":"1024x683","h_24854335_640.jpg":"640x427","h_24854335_480.jpg":"480x320","h_24854335_340.jpg":"340x227","h_24854335_220.jpg":"220x147","pp_24854335_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854335_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854335_640.jpg":"640x814","pp_24854335_480.jpg":"480x611","pp_24854335_340.jpg":"340x432","pp_24854335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24854336_1920.jpg":"1920x1080","k_24854336_1280.jpg":"1280x1280","k_24854336_1024.jpg":"1024x1024","k_24854336_640.jpg":"640x640","k_24854336_480.jpg":"480x480","k_24854336_340.jpg":"340x340","k_24854336_220.jpg":"220x220","o_24854336_1280.jpg":"1280x1706","o_24854336_1024.jpg":"1024x1365","o_24854336_640.jpg":"640x853","o_24854336_480.jpg":"480x640","o_24854336_340.jpg":"340x453","o_24854336_220.jpg":"220x293","h_24854336_1280.jpg":"1280x854","h_24854336_1024.jpg":"1024x683","h_24854336_640.jpg":"640x427","h_24854336_480.jpg":"480x320","h_24854336_340.jpg":"340x227","h_24854336_220.jpg":"220x147","pp_24854336_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854336_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854336_640.jpg":"640x814","pp_24854336_480.jpg":"480x611","pp_24854336_340.jpg":"340x432","pp_24854336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2725","hd_24854337_1920.jpg":"1920x1080","k_24854337_1280.jpg":"1280x1280","k_24854337_1024.jpg":"1024x1024","k_24854337_640.jpg":"640x640","k_24854337_480.jpg":"480x480","k_24854337_340.jpg":"340x340","k_24854337_220.jpg":"220x220","o_24854337_1280.jpg":"1280x1816","o_24854337_1024.jpg":"1024x1453","o_24854337_640.jpg":"640x908","o_24854337_480.jpg":"480x681","o_24854337_340.jpg":"340x482","o_24854337_220.jpg":"220x312","h_24854337_1280.jpg":"1280x854","h_24854337_1024.jpg":"1024x683","h_24854337_640.jpg":"640x427","h_24854337_480.jpg":"480x320","h_24854337_340.jpg":"340x227","h_24854337_220.jpg":"220x147","pp_24854337_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854337_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854337_640.jpg":"640x814","pp_24854337_480.jpg":"480x611","pp_24854337_340.jpg":"340x432","pp_24854337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24854338_1920.jpg":"1920x1080","k_24854338_1280.jpg":"1280x1280","k_24854338_1024.jpg":"1024x1024","k_24854338_640.jpg":"640x640","k_24854338_480.jpg":"480x480","k_24854338_340.jpg":"340x340","k_24854338_220.jpg":"220x220","o_24854338_1280.jpg":"1280x960","o_24854338_1024.jpg":"1024x768","o_24854338_640.jpg":"640x480","o_24854338_480.jpg":"480x360","o_24854338_340.jpg":"340x255","o_24854338_220.jpg":"220x165","h_24854338_1280.jpg":"1280x854","h_24854338_1024.jpg":"1024x683","h_24854338_640.jpg":"640x427","h_24854338_480.jpg":"480x320","h_24854338_340.jpg":"340x227","h_24854338_220.jpg":"220x147","pp_24854338_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854338_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854338_640.jpg":"640x814","pp_24854338_480.jpg":"480x611","pp_24854338_340.jpg":"340x432","pp_24854338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24854339_1920.jpg":"1920x1080","k_24854339_1280.jpg":"1280x1280","k_24854339_1024.jpg":"1024x1024","k_24854339_640.jpg":"640x640","k_24854339_480.jpg":"480x480","k_24854339_340.jpg":"340x340","k_24854339_220.jpg":"220x220","o_24854339_1280.jpg":"1280x960","o_24854339_1024.jpg":"1024x768","o_24854339_640.jpg":"640x480","o_24854339_480.jpg":"480x360","o_24854339_340.jpg":"340x255","o_24854339_220.jpg":"220x165","h_24854339_1280.jpg":"1280x854","h_24854339_1024.jpg":"1024x683","h_24854339_640.jpg":"640x427","h_24854339_480.jpg":"480x320","h_24854339_340.jpg":"340x227","h_24854339_220.jpg":"220x147","pp_24854339_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854339_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854339_640.jpg":"640x814","pp_24854339_480.jpg":"480x611","pp_24854339_340.jpg":"340x432","pp_24854339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1732x1518","hd_24854340_1920.jpg":"1920x1080","k_24854340_1280.jpg":"1280x1280","k_24854340_1024.jpg":"1024x1024","k_24854340_640.jpg":"640x640","k_24854340_480.jpg":"480x480","k_24854340_340.jpg":"340x340","k_24854340_220.jpg":"220x220","o_24854340_1280.jpg":"1280x1121","o_24854340_1024.jpg":"1024x897","o_24854340_640.jpg":"640x560","o_24854340_480.jpg":"480x420","o_24854340_340.jpg":"340x297","o_24854340_220.jpg":"220x192","h_24854340_1280.jpg":"1280x854","h_24854340_1024.jpg":"1024x683","h_24854340_640.jpg":"640x427","h_24854340_480.jpg":"480x320","h_24854340_340.jpg":"340x227","h_24854340_220.jpg":"220x147","pp_24854340_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854340_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854340_640.jpg":"640x814","pp_24854340_480.jpg":"480x611","pp_24854340_340.jpg":"340x432","pp_24854340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"717x478","hd_24854341_1920.jpg":"1920x1080","k_24854341_1280.jpg":"1280x1280","k_24854341_1024.jpg":"1024x1024","k_24854341_640.jpg":"640x640","k_24854341_480.jpg":"480x480","k_24854341_340.jpg":"340x340","k_24854341_220.jpg":"220x220","o_24854341_1280.jpg":"1280x853","o_24854341_1024.jpg":"1024x682","o_24854341_640.jpg":"640x426","o_24854341_480.jpg":"480x320","o_24854341_340.jpg":"340x226","o_24854341_220.jpg":"220x146","h_24854341_1280.jpg":"1280x854","h_24854341_1024.jpg":"1024x683","h_24854341_640.jpg":"640x427","h_24854341_480.jpg":"480x320","h_24854341_340.jpg":"340x227","h_24854341_220.jpg":"220x147","pp_24854341_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854341_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854341_640.jpg":"640x814","pp_24854341_480.jpg":"480x611","pp_24854341_340.jpg":"340x432","pp_24854341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24854342_1920.jpg":"1920x1080","k_24854342_1280.jpg":"1280x1280","k_24854342_1024.jpg":"1024x1024","k_24854342_640.jpg":"640x640","k_24854342_480.jpg":"480x480","k_24854342_340.jpg":"340x340","k_24854342_220.jpg":"220x220","o_24854342_1280.jpg":"1280x852","o_24854342_1024.jpg":"1024x682","o_24854342_640.jpg":"640x426","o_24854342_480.jpg":"480x319","o_24854342_340.jpg":"340x226","o_24854342_220.jpg":"220x146","h_24854342_1280.jpg":"1280x854","h_24854342_1024.jpg":"1024x683","h_24854342_640.jpg":"640x427","h_24854342_480.jpg":"480x320","h_24854342_340.jpg":"340x227","h_24854342_220.jpg":"220x147","pp_24854342_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854342_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854342_640.jpg":"640x814","pp_24854342_480.jpg":"480x611","pp_24854342_340.jpg":"340x432","pp_24854342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24854343_1920.jpg":"1920x1080","k_24854343_1280.jpg":"1280x1280","k_24854343_1024.jpg":"1024x1024","k_24854343_640.jpg":"640x640","k_24854343_480.jpg":"480x480","k_24854343_340.jpg":"340x340","k_24854343_220.jpg":"220x220","o_24854343_1280.jpg":"1280x960","o_24854343_1024.jpg":"1024x768","o_24854343_640.jpg":"640x480","o_24854343_480.jpg":"480x360","o_24854343_340.jpg":"340x255","o_24854343_220.jpg":"220x165","h_24854343_1280.jpg":"1280x854","h_24854343_1024.jpg":"1024x683","h_24854343_640.jpg":"640x427","h_24854343_480.jpg":"480x320","h_24854343_340.jpg":"340x227","h_24854343_220.jpg":"220x147","pp_24854343_1280.jpg":"1280x1628","pp_24854343_1024.jpg":"1024x1303","pp_24854343_640.jpg":"640x814","pp_24854343_480.jpg":"480x611","pp_24854343_340.jpg":"340x432","pp_24854343_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14898968 Threads: 3 Questions: 3140410252 Slow queries: 7001253 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234780964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/fratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom-1288813 [printLink] => /om/ribolov/fratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom-1288813?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384208 [name] => fratar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fratar [link] => /tag/fratar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 469828 [name] => fratri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fratri [link] => /tag/fratri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 715701 [name] => kako loviti fratra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 08:30:36 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-fratra [link] => /tag/kako-loviti-fratra ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom. Evo što morate znati kakao biste i vi mogli biti lovac na fratre… Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fratar je jedna od najcjenjenijih riba, evo što morate znati ako ga mislite loviti udicom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-19-47-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854334.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ovakvog bi fratra svatko poželio

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854334.jpg [title] =>

Ovakvog bi fratra svatko poželio

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854335.jpg [title] =>

Fratar je karakteristično isprugan i teško ga je pobrkati s drugim ribama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854336.jpg [title] =>

Maleni se fratri zbog svoje radoznalosti često nađu kao uspune žrtve na udicama

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854337.jpg [title] =>

Ovo se zove ‘ubosti poštu‘

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854338.jpg [title] =>

Bit će za gradele...

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854339.jpg [title] =>

Frtari su ribe hridinastog terena

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854340.jpg [title] =>

Fratri stanište dijele i drugim udičarima zanimljivim vrstama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854341.jpg [title] =>

Fratar je u principu noćna lovina

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854342.jpg [title] =>

Samo se mali fratri drže u velikim jatima

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24854343.jpg [title] =>

Ješka za fratra mora biti svježa

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna od posebno borbenih proždrljivih i istovremeno plahih i podozrivih riba je fratar.

I premda će mnogi reći da ga je lako uloviti, mnogima to i ne polazi za rukom u onolikoj mjeri koliko se očekuje.

Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka.

Fratra kao tipičnu bentosku ribu nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima.

Ipak, najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 20 metara.

Iako povremeno zna poći i dublje, ispod 100 metara dubine ga nema.

Nedorasli i mladi primjerci su česti u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i drugu pridnenu ribu koja ruje po morskom dnu.

Za razliku od tih nedoraslih jedinki, odrasli su primjerci puno oprezniji i nepovjerljiviji, plahiji i divljiji. Iako temeljno okupljeni u velike grupe, odrasli fratri zapravo žive životom samotara po škrapama i skrovištima, tražeći sigurnost dubljih i skrovitijih mjesta, baš kao da nisu dio istog jata.

Iako se često govori o ulovima fratara težih od dva kilograma, službeno ova vrsta naraste do 45 centimetara dužine i 1,30 kilograma težine pri čemu je prosječna lovna težina svega 0,06 kilograma.

---

image

Fratar je karakteristično isprugan i teško ga je pobrkati s drugim ribama

---

Fratar spolnu zrelost postiže s dvadesetak centimetara dužine u svojoj dugoj godini života.

Premda se fratra u principu može loviti tijekom cijele godine, najbolji se rezultati postižu u toplijim mjesecima.

Najbolje se lovi u sumrak, kroz noć po mjesečini te u zoru, pri čemu valja naglasiti da se zorom u pravilu love manji primjerci nego tijekom noći.

Fratar voli mirno vrijeme i lagani zapadni ili južni vjetar, pri čemu je nadolazeća plima za njega pravi okidač.

Često se dogodi da bez obzira na glad i kvalitetu ješke gotovo i ne dira udice sve do dolaska plime.

No zato nailaskom plime u njemu proradi sva ona dinamičnost i proždrljivost tako da se nerijetko love i po tri primjerka odjednom.

S obale se fratar najčešće lovi klasičnim pridnenim postavama, fermama, i to ne izbacujući sisteme pretjerano daleko od kraja. Naravno, u zavisnosti od terena ta udaljenost može oscilirati, no ribolov se najčešće odvija na daljini od 30 do 50 metara od obale.

---

image

Maleni se fratri zbog svoje radoznalosti često nađu kao uspune žrtve na udicama

---

Iako postoje brojni načini slaganja sistema za lov na fermu, uglavnom se koristi klasična montaža s kliznim olovom.

Takav sistem nije teško složiti. Osnova je zbog sastava dna uvijek najlonski monofil i to promjera od 0,30 do 0,35 milimetara. Predvez je obavezno fluorokarbonski, promjera od 0,25 do 0,30 milimetra dug od 40 do 60 centimetra na čijem se kraju nalazi samo jedna udica, jača kovanica, širine luka do 15 milimetara.

Iako se može loviti i sa u tvrdo zategnutom kočnicom, puno se bolji rezultati postižu s rolama sa slobodnim hodom špule.

Naravno, kočnice u oba slučaja moraju biti savršeno ugođene.

---

image

Ovo se zove ‘ubosti poštu‘

---

U ovakvom je lovu poželjno koristiti indikatore radi pravovremene reakcije.

Naime, nakon što pokupi ješku s udicom, fratar je najčešće u najkraćem mogućem roku pokušava odvući u zaklon.

Naravno, ukoliko je u tom usisavanju osjetio ubod udice, bijeg će uz pokušaj pljucanja, biti još brži.

Nekih kalkulacija oko izvlačenja zakačenog fratra nema.

---

image

Fratar je u principu noćna lovina

---

Da bismo preduhitrili i izbjegli eventualno zavlačenje u škrape i procjepe, izvući ga treba bez oklijevanja čim prije.

Fratar je kao lovina izrazito temperamentna i borbena riba.

Do posljednjeg će trenutka pružati maksimalni otpor uz snažne udarce, neprekidno treperenje i šijanje.

Iako u pravilu uvijek bude kvalitetno zakačen, podmetač je u ribolovu fratara obavezan dio pribora.

Osim na fermu, fratra se s obale može lovit i klasičnim natjecateljskim priborom uz veliki rizik gubitka pribora i ribe te plovkom što je posebno učinkovito na hridinastim terenima na kojima se škrape u obliku malih kanjona pružaju uz samu obalu.

Pažljivim zabacivanjem sistema u te kanjone mogu se ostvariti lijepi ulovi i fratre uspješno izvući iz njihovih kompliciranih i dobro utvrđenih zaklona.

Iz barke se fratar najčešće lovi kančenicom s predvezom od fluorokarbonske osnove promjera rijetko kada ispod 0,35 milimetara, s tri prame duge od 20 do 35 centimetara ne tanje od 0,25 milimetara.

Ukoliko je riba jako aktivna, prame mogu biti i kraće, no ukoliko riba teško i podozrivo prima ponuđenu ješku, tada prame mogu biti dulje i od 60 centimetara.

Najdonja prama koja može biti najdulja mora loviti ispod olovnice čija se težina kreće od 30 do 100 grama, a što zavisi od terena i dubine.

---

image

Fratri stanište dijele i drugim udičarima zanimljivim vrstama

---

Na plitkim terenima na kojima postoji velika mogućnost zadjeva i gdje fratrima treba dopustiti da dijelom odvuku ješku, olovnica mora biti lakša, no na dubinama preko 40 metara kalkulacija oko težine olovnice nema.

Na takvim je dubinama, još ako je prisutan jači kurenat, teška olovnica imperativ.

A starleta na spoju osnove i predveza je u ovakvom lovu, pogotovo na većim dubinama, čak i po danu, od velike pomoći.

Idealna udica za lov fratra je papagajaka, po mogućnosti što tanjeg presjeka, širine luka od 10 do 15 milimetara.

U lovu se pribor spušta do samog dna, nakon čega se čeka potez ribe.

Udarac fratra je odmjeren i snažan. Mnogi ribolovci griješe, pa kontriraju na one prve, neodređene pomake vrha štapa.

Takve kontre najčešće ne donose ribu, već je samo ogrebu, nakon čega se fratar zavlači u prvu, rupu gdje, ukoliko je povrijeđen, ponekad ostaje i više dana.

Ukoliko pak padne s udice u prvih nekoliko metara izvlačenja, svojim paničnim bijegom može natjerati i ostale fratre na tom području u bijeg i zavlačenje u rupe, nakon čega je najpametnije potražiti novu poziciju.

Posebno je učinkovit i dinamičan lov fratra izbacivanjem sistema iz barke prema obali u kasno popodne i kroz noć, i to dva dana prije punog mjeseca.

U ovakvom lovu ribu valja potražiti neposredno uz blago položene obale otočića i hridi na malim dubinama.

Idealno je prići obali tako da kurenat barku nosi od obale, te naješkane udice zabaciti gotovo u sami kraj.

Po potrebi, u zavisnosti od snage kurenta, strunu treba popuštati, no udarac bi trebao uslijediti gotovo odmah po zabačaju.

Zakačenu ribu treba bez oklijevanja izvlačiti jer će u protivnom iskoristiti svaku škrapu kako bi se oslobodila.

Jedina ozbiljnija tegoba u ovakvom lovu na plitkim terenima je vezana uz intenzivno premještanje barke.

---

image

Fratar je u principu noćna lovina

---

Naime, dok se riba izvuče iz mora i sistem preješka, kurenat barku najčešće odvuče s pozicije.

Pa iako se sidrenje može učiniti kao jedino logično rješenje, spuštanjem sidra se riba rastjera. Naime, na plitkim terenima, sidreni konopac provjereno plaši ribu dok vibracija uzrokovanja kurentom dodatno otežava situaciju.

No sidro ipak može biti od pomoći, ali sa suprotne strane.

To znači da se možemo sidriti na poziciji na kojoj kurenat i vjetar barku i sisteme nosi prema otoku.

Ukoliko se odlučite za takav način sidrenja trebate biti jako oprezni jer je rizik od nasukavanja realno jako velik.

Bez obzira na lovnu tehniku, nakon što se potvrdi kačenje, fratar će se početi otimati, pružajući intenzivan i jak otpor, puno jači i dinamičniji nego većina riba iz njegove porodice.

Uz neprestano udaranje, fratar će cijelo vrijeme zanositi i snažno otresati glavom pokušavajući se osloboditi udice.

Pa čak i kad ga se dovuče na samu površinu, njegov otpor ne jenjava, tako da je u prihvatu krupnijih primjeraka, kao što smo već naglasili, podmetač obavezan i neophodan dio opreme.

Fratar se hrani se sitnim beskralježnjacima bentosa, ponekad i pase alge, a katkad zna razbiti i ježinca da bi se pogostio.

Čeljust mu je naoružana snažnim sjekutićima i kutnjacima kojima drobi i žvače žilaviju i tvrđu hranu.

---

image

Ješka za fratra mora biti svježa

---

U skladu s tim mu treba ponuditi i adekvatnu ješku kako bismo mogli ostvariti maksimalan ribolovni učinak.

Za ješku se u lovu fratara u prvom redu koristi veliki crv prema kojem je posebno lakom. Osim na crva, fratar se dobro lovi i na lignju, gambore i kozice dok je svježe očišćena i naješkana dagnja za njega prava poslastica kojoj ne može odoljeti.

Fratra se može loviti i s brojnim drugim morskim animalnim ješkama, ali s nešto lošijim rezultatima. Za brum su se najboljima pokazale skašene srdele i zdrobljeni ježevi.

Pa sad, ako ste sve posložili, grešaka ne bi trebalo biti. Uzmite svoju fermu ili kančenicu, potražite hridi i pod mjesecom naješkajte crva. Naravno, prije nego pođete na more, složite drva pod gradele, da sutra ne gubite vrijeme i da možete malo duže odspavati.

---

image

Bit će za gradele...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ovakvog bi fratra svatko poželio


Fratar je karakteristično isprugan i teško ga je pobrkati s drugim ribama


Maleni se fratri zbog svoje radoznalosti često nađu kao uspune žrtve na udicama


Ovo se zove ‘ubosti poštu‘


Bit će za gradele...


Frtari su ribe hridinastog terena


Fratri stanište dijele i drugim udičarima zanimljivim vrstama


Fratar je u principu noćna lovina


Samo se mali fratri drže u velikim jatima


Ješka za fratra mora biti svježa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/fratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom-1288813 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6525ee96c6afffd058ff8351fe7c2592af1a7f93 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fratar+je+jedna+od+najcjenjenijih+riba%2C+evo+%C5%A1to+morate+znati+ako+ga+mislite+loviti+udicom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom-1288813 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffratar-je-jedna-od-najtrazenijih-i-najcjenjenijih-riba-evo-sto-morate-znati-ako-ga-mislite-loviti-udicom-1288813 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom. Evo što morate znati kakao biste i vi mogli biti lovac na fratre… Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

riječ stručnjakaFratar je jedna od najcjenjenijih riba, evo što morate znati ako ga mislite loviti udicom

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
11. svibnja 2023. - 08:30

Jedna od posebno borbenih proždrljivih i istovremeno plahih i podozrivih riba je fratar.

I premda će mnogi reći da ga je lako uloviti, mnogima to i ne polazi za rukom u onolikoj mjeri koliko se očekuje.

Nekoliko je razloga zbog kojih očekivani rezultat može izostati od kojih su najčešći pogrešno odabran teren i doba dana, pogrešna tehnika i pogrešno složen pribor te naravno, pogrešna ješka.

Fratra kao tipičnu bentosku ribu nalazimo uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima.

Ipak, najbrojniji je nad hridinastim i škrapavim dnom oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 20 metara.

Iako povremeno zna poći i dublje, ispod 100 metara dubine ga nema.

Nedorasli i mladi primjerci su česti u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i...

11. svibanj 2024 21:47