StoryEditorOCM

neodoljivi ‘zeleniš‘Prozirni mališi grabljivicama su slatkiši: gavuni i olige odličan su mamac za mnoge ribe, učimo vas kako ih loviti i ješkati

Piše Šime Duvančić
14. travnja 2022. - 14:31

Kad se početkom proljeća temperature mora počnu dizati, te u plićacima dosegnu barem 12-13 stupnjeva, uz obalu će se pojaviti jata gavuna i oliga, sitnih, prozirnih riba koje naš narod naziva zeleniš.

Za njima će doplivati mnoge ribe, između ostalih i najcjenjenije udičarske lovine, kojima su te ribice redovita hrana, nekima i poslastica.

Kako se temperatura mora bude dizala, tako će te ribice sve više prilaziti kopnu, a vrlo blizu njega ostat će sve dok ne zahladi jako, što znači da predstoji dugi period u kome će se uz obalu moći loviti zeleniš i njime uspješno varati brojne ribe.

Slastan zalogaj

Popis riba koje se mogu loviti gavunom i oligom vrlo je dugačak. Na njemu su arbun, iglica, jegulja, kantar, kanjac, knez, pic, lokarda, skuša, šarag, šarun, ušata, sve girovk...

23. studeni 2024 00:33