stdClass Object ( [id] => 1184251 [title] => Prozirni mališi grabljivicama su slatkiši: gavuni i olige odličan su mamac za mnoge ribe, učimo vas kako ih loviti i ješkati [alias] => gavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se početkom proljeća temperature mora počnu dizati, te u plićacima dosegnu barem 12-13 stupnjeva, uz obalu će se pojaviti jata gavuna i oliga, sitnih, prozirnih riba koje naš narod naziva zeleniš.

Za njima će doplivati mnoge ribe, između ostalih i najcjenjenije udičarske lovine, kojima su te ribice redovita hrana, nekima i poslastica.

Kako se temperatura mora bude dizala, tako će te ribice sve više prilaziti kopnu, a vrlo blizu njega ostat će sve dok ne zahladi jako, što znači da predstoji dugi period u kome će se uz obalu moći loviti zeleniš i njime uspješno varati brojne ribe.

Slastan zalogaj

Popis riba koje se mogu loviti gavunom i oligom vrlo je dugačak. Na njemu su arbun, iglica, jegulja, kantar, kanjac, knez, pic, lokarda, skuša, šarag, šarun, ušata, sve girovke, glavoči, pauci, škrpine, škrpuni i usnače.

Te su ribice omiljena hrana i mnogim drugim ribama, u svim dubinama i na svim vrstama dna. Među njima i onima najcjenjenijima, poput kralja pličina lubina, kojem je zeleniš poslastica. Njima se slade i zubatac te komarča, ali samo dok ne postignu težinu od 5-6 kg, kad im gavuni i olige postanu premali plijen.

Tako se ponašaju i ostale krupne grabljivice, što znači da su gavun i oliga učinkoviti za lov manjih i srednjih riba. Toliko su im privlačni da je velik dio varalica za ribolov na moru inspiriran izgledom i dekorom gavuna i oliga.

S krupnijim zelenišem, osobito gavunom jer je veći od olige, osim lubina, zubaca i komarče, dobri rezultati mogu se postići u lovu riba kao što su strijelka i škaram.

---

image

Plov zeleniša može biti vrlo brojan

---

Sa sitnijim i komadima krupnih, ali i cijelim krupnim gavunima i oligama, na samome dnu mogu se loviti rumbači i ostale plosnatice, te kokotići. Ove cijele ribice dobre su i za nadijevanje parangala, posebno za lov mola.

Kao i ostale ribe, gavuni i olige najučinkovitije su kao živi mamac. No, zbog nježnog mesa namamčene ih nije lako dugo održati živima. Zato nisu pogodne za lov panulavanjem i iole daljim bacanjem, dok su posebno dobre za lov plovkom te kančanicom po brakovima.

Tanka udica

Da bi što duže živjeli na udici i pokretima privlačili pozornost riba, gavuna i oligu treba namamčiti jako oprezno na što tanju udicu. Najbolje kroz gornju usnu, pazeći da im usta ne budu blokirana, jer im se tako nanose najmanje ozljede i omogućava nesmetano kretanje.

---

image

Love se i ultra light tehnikom

---

Drugi dobar način je kroz obje usne, a kad ih treba bacati, onda kroz čeljusti. Pritom treba paziti kako se udica provlači, jer od toga znatno ovisi uspješnost ribolova.

Naime, kad se lovi odmetom i kančanicom, najbolje je udicu zabosti tako da ona prvo prođe kroz gornji, pa donji dio čeljusti. Prednost takvog mamčenja je u tome što se mamac bolje drži na udici, a napadač se bolje zakači na vrh udice koji više viri iz mamca.

Pomoću plovka i s 2 do 4 cm dugim komadima gavuna i oliga, posebno se dobro love ušata i iglica. Iglice se odlično love i cijelim ribicama, osobito dobro noću na mjestima gdje je jaka obalna rasvjeta. No, najcjenjenija noćna lovina na živi zeleniš je lubin, i to a'volo tehnikom - udicom širine luka 6-7 mm na kraju najlonske strune debljine 0,18 do 0,14 mm.

---

image

Oliga

---

Dovoljan je špurtil

Oliga i gavun su najmanje jadranske ribe koje se izlovljavaju ciljano, pa ih se može naći na ribarnicama. No, tko ih želi mamčiti žive mora ih sam uloviti, što je relativno jednostavno i lako.

Najlakše pomoću mreže sitnog oka, ali sportsko-rekreativni ribolovci ne smiju koristiti taj alat. To im nije ni neophodno, jer je za prikupljanje dovoljno mamaca dostatna mrežna prihvatnica malo većih dimenzija, barem 70 x 70 centimetara s dugačkom drškom. Još vam treba samo neka posuda s morem za čuvanje mamaca.

Mrežnom prihvatnicom može se loviti danju i noću, kad je neophodno imati i lampu. Danju teže, jer su te ribe plahe naravi, vrlo okretne i nemirne. Boje se nevremena i oluje, pa su uz obalu samo kad je more mirno. Kao i danju, za vrijeme punog mjeseca obično se drže podalje od obale i dosta su nemirne, pa se noću najlakše love po mraku, te za vrijeme prve i posljednje četvrtine.

Sam lov krajnje je jednostavan - kad se locira plov zeleniša, podmetačem ga se pokupi. Nekad naglim ubacivanjem prihvatnice kroz plov, a nekad sporim povlačenjem uz satjerivanje plova uz obalu, ovisno o brojnosti, koncentraciji, ponašanju i udaljenosti jata od površine. Koju taktiku primijeniti, brzo se nauči.

---

image

I najjednostavnijim varalicama može se skosavati zeleniš

---

S plovila se gavuni i olige mogu loviti i pomoću mrežnjaka. Taj prastari ribarski alat koji se spušta i diže okomito čini mreža sitnog oka razapeta na metalni okvir kvadratnog ili okruglog oblika dimenzija oko jedan metar.

Pomoću četiri uzice ne duže od dva metra okvir je spojen za uže kojim se mrežnjak spušta ispod površine na potrebnu dubinu, te se čeka da poviše njega dođu ribice, te se onda brzo digne. Ribice se mogu privući i bacanjem malo brašna koje će ih začas okupiti iznad mrežnjaka. Pomoću dugačkog štapa mrežnjakom se može loviti i s obale, također efikasnije uz pomoć primame.

Pumpica zraka

Za uspješan lov, osobito kad se ribice ne vide, važno je znati gdje treba tražiti zeleniš. Na sreću, ima ga duž cijelog priobalja, bez obzira na vrstu dna, u uvalama, uz otvorene obale te na ušćima rijeka i ostalim područjima s manje slanom vodom. Olige su najčešće dublje od dva, a gavuni od pet metara.

---

image

Gire i olige često su pomiješane

---

Te ribe izbjegavaju strme i kamenite obale, a najradije se zadržavaju na tihim, od valova zaštićenim mjestima. Dok je more još hladno, najradije su na području koje je izloženo suncu. Katkad zađu i u najzatvorenije vode, te u manje bistre i manje slane vode.

Kada ih se želi sačuvati živima, nakon što ih se ulovi, gavune i olige treba staviti u posudu u kojoj je barem pet litara svježega mora. Te ribice podnose visoke temperature vode, ali ne i nizak postotak kisika u njoj. Zato je neophodno povremeno mijenjati more u kanti, što nije uvijek baš jednostavno, pa je za duže održavanje na životu potrebna pumpica za zrak s raspršivačem.

Za duže čuvanje gavune i olige najbolje je zamrznuti, ali prethodno ih treba posoliti sitnom soli, jer će tada bolje držati na udici. Zamrznuti ih treba što prije nakon lova, pogotovo u ljetnim mjesecima. Najbolje najkasnije dva sata poslije uginuća ribe. Zamrznute ih treba čuvati do pola godine, jer nakon toga gube dobre osobine.

---

MALE RAZLIKE

Gavun (Atherina hepsetus) i oliga (Atherina boyeri) jedina su dva predstavnika porodice zeleniša u Jadranu. Vrlo su brojne ribe, pa imaju mnogo imena. Neka i zajednička, što ne čudi jer su vrlo slične. Gavun naraste do 15, a oliga do 11 cm. Tijelo im je vretenasto, izduženo i prozirno. Oliga ima tupu njušku, proporcionalno veću glavu koja je i spljoštenija nego kod gavuna. Zbog svega toga oligu nazivaju i zero, batoglavan, glavaš, tupača...

S leđne strane te su ribice tamnije zelenkastosive, a s donje srebrnastobijele boje. Na leđima imaju brojne crne točkice, sitne i gotovo nevidljive. Na bokovima su im srebrne pruge koje su kod oliga tanje. Osim toga, kod gavuna su pruge često plavo obrubljene, zbog čega ga nazivaju i modraš.

---

---

image

Oligu (gore) i gavuna teško je razlikovati

---

---

LOV MAMACA UDICOM

Gavun i oliga su grabljivice koje se hrane sitnim planktonskim bićima, algama, a nerijetko i ostacima hrane, pa nije rijetkost da se zakače na malu udicu. No, tek su nedavno gavun i oliga postale najsitnije ribe koje se ciljano love udicom, ultra light varaličarenjem s obale ili skosavanjem sabiki završnjacima.

S takvim lovom prvi su se počeli baviti Turci. Loveći skuše, lokarde i šarune sabiki priborom s obala Bospora, često bi kačili gavune i olige, brojne u tamošnjim vodama.

Da bi lovili i kad nema plavog trija, prilagodili su dimenzije sabiki završnjaka lovu zeleniša. Rezultati su bili toliko dobri da je zbog dinamičnosti i mogućnosti ulova stotina ribica u kratko vrijeme, lov gavuna i oliga skosavanjem s obale postao popularan u velikom dijelu Sredozemlja, za sada ne i kod nas.

Sabiki završnjak namijenjen lovu zeleniša ima paternoster oblik, ali s velikim brojem priveza, do 15. Raspoređeni su na 2 metra predveza, a dužina im je tek 5 do 6 cm, kako bi se manje mrsili. Završnjak je od najlona, njegova osnova ne treba biti deblja od 0,10 mm, a pjoci od 0,08 mm.

Udice, oblika Crystal ili Aberdeen ne smiju biti veće od broja 15 ni manje od broja 18 do 20. Varalice mogu biti i najjednostavnije. Udice je dovoljno ukrasiti bijelim perom ili s nekoliko niti crvenog konca. Pera i niti trebaju biti pola do duplo duži od udica.

Na kraj pribora postavi se 5 do 10 grama teška olovnica. Tako lagani skosac najlakše je zabaciti štapom za ultra light rock ribolov. Na većim dubinama lovi se okomitim, a na manjim vodoravnim laganim skosavanjem.

S izvlačenjem ne treba žuriti da se ne pokida opna usta za koju se ribice najčešće zakače. Također, možda se na ulovljene ribice zalete veće grabljivice.

---

---

image

U svježem moru dugo žive

---

---

image

Ponekad se slučajno ulove u plovkarenju

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neodoljivi ‘zeleniš‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => neodoljivi ‘zeleniš‘ 2 0 6529 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-14 10:59:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-14 12:46:48 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-14 12:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 192 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921134.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921118.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921120.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921122.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921124.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921126.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921128.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921132.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/14\/20921136.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017dive je najbolje nadijevati kroz gornju \u010deljust<\/p>","

I najjednostavnijim varalicama mo\u017ee se skosavati zeleni\u0161<\/p>","

Gire i olige \u010desto su pomije\u0161ane<\/p>","

U svje\u017eem moru dugo \u017eive<\/p>","

Ponekad se slu\u010dajno ulove u plovkarenju<\/p>","

Oliga<\/p>","

Plov zeleni\u0161a mo\u017ee biti vrlo brojan<\/p>","

Oligu (gore) i gavuna te\u0161ko je razlikovati<\/p>","

Love se i ultra light<\/em> tehnikom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20921134_1920.jpg":"1920x1080","k_20921134_1280.jpg":"1280x1280","k_20921134_1024.jpg":"1024x1024","k_20921134_640.jpg":"640x640","k_20921134_480.jpg":"480x480","k_20921134_340.jpg":"340x340","k_20921134_220.jpg":"220x220","o_20921134_1280.jpg":"1280x853","o_20921134_1024.jpg":"1024x682","o_20921134_640.jpg":"640x426","o_20921134_480.jpg":"480x320","o_20921134_340.jpg":"340x226","o_20921134_220.jpg":"220x146","h_20921134_1280.jpg":"1280x854","h_20921134_1024.jpg":"1024x683","h_20921134_640.jpg":"640x427","h_20921134_480.jpg":"480x320","h_20921134_340.jpg":"340x227","h_20921134_220.jpg":"220x147","pp_20921134_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921134_1024.jpg":"805x1024","pp_20921134_640.jpg":"503x640","pp_20921134_480.jpg":"377x480","pp_20921134_340.jpg":"267x340","pp_20921134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20921118_1920.jpg":"1920x1080","k_20921118_1280.jpg":"1280x1280","k_20921118_1024.jpg":"1024x1024","k_20921118_640.jpg":"640x640","k_20921118_480.jpg":"480x480","k_20921118_340.jpg":"340x340","k_20921118_220.jpg":"220x220","o_20921118_1280.jpg":"1280x960","o_20921118_1024.jpg":"1024x768","o_20921118_640.jpg":"640x480","o_20921118_480.jpg":"480x360","o_20921118_340.jpg":"340x255","o_20921118_220.jpg":"220x165","h_20921118_1280.jpg":"1280x854","h_20921118_1024.jpg":"1024x683","h_20921118_640.jpg":"640x427","h_20921118_480.jpg":"480x320","h_20921118_340.jpg":"340x227","h_20921118_220.jpg":"220x147","pp_20921118_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921118_1024.jpg":"805x1024","pp_20921118_640.jpg":"503x640","pp_20921118_480.jpg":"377x480","pp_20921118_340.jpg":"267x340","pp_20921118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1420","hd_20921120_1920.jpg":"1920x1080","k_20921120_1280.jpg":"1280x1280","k_20921120_1024.jpg":"1024x1024","k_20921120_640.jpg":"640x640","k_20921120_480.jpg":"480x480","k_20921120_340.jpg":"340x340","k_20921120_220.jpg":"220x220","o_20921120_1280.jpg":"1280x946","o_20921120_1024.jpg":"1024x757","o_20921120_640.jpg":"640x473","o_20921120_480.jpg":"480x355","o_20921120_340.jpg":"340x251","o_20921120_220.jpg":"220x162","h_20921120_1280.jpg":"1280x854","h_20921120_1024.jpg":"1024x683","h_20921120_640.jpg":"640x427","h_20921120_480.jpg":"480x320","h_20921120_340.jpg":"340x227","h_20921120_220.jpg":"220x147","pp_20921120_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921120_1024.jpg":"805x1024","pp_20921120_640.jpg":"503x640","pp_20921120_480.jpg":"377x480","pp_20921120_340.jpg":"267x340","pp_20921120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2878","hd_20921122_1920.jpg":"1920x1080","k_20921122_1280.jpg":"1280x1280","k_20921122_1024.jpg":"1024x1024","k_20921122_640.jpg":"640x640","k_20921122_480.jpg":"480x480","k_20921122_340.jpg":"340x340","k_20921122_220.jpg":"220x220","o_20921122_1280.jpg":"1280x1918","o_20921122_1024.jpg":"1024x1534","o_20921122_640.jpg":"640x959","o_20921122_480.jpg":"480x719","o_20921122_340.jpg":"340x509","o_20921122_220.jpg":"220x329","h_20921122_1280.jpg":"1280x854","h_20921122_1024.jpg":"1024x683","h_20921122_640.jpg":"640x427","h_20921122_480.jpg":"480x320","h_20921122_340.jpg":"340x227","h_20921122_220.jpg":"220x147","pp_20921122_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921122_1024.jpg":"805x1024","pp_20921122_640.jpg":"503x640","pp_20921122_480.jpg":"377x480","pp_20921122_340.jpg":"267x340","pp_20921122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_20921124_1920.jpg":"1920x1080","k_20921124_1280.jpg":"1280x1280","k_20921124_1024.jpg":"1024x1024","k_20921124_640.jpg":"640x640","k_20921124_480.jpg":"480x480","k_20921124_340.jpg":"340x340","k_20921124_220.jpg":"220x220","o_20921124_1280.jpg":"1280x792","o_20921124_1024.jpg":"1024x633","o_20921124_640.jpg":"640x396","o_20921124_480.jpg":"480x297","o_20921124_340.jpg":"340x210","o_20921124_220.jpg":"220x136","h_20921124_1280.jpg":"1280x854","h_20921124_1024.jpg":"1024x683","h_20921124_640.jpg":"640x427","h_20921124_480.jpg":"480x320","h_20921124_340.jpg":"340x227","h_20921124_220.jpg":"220x147","pp_20921124_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921124_1024.jpg":"805x1024","pp_20921124_640.jpg":"503x640","pp_20921124_480.jpg":"377x480","pp_20921124_340.jpg":"267x340","pp_20921124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x1024","hd_20921126_1920.jpg":"1920x1080","k_20921126_1280.jpg":"1280x1280","k_20921126_1024.jpg":"1024x1024","k_20921126_640.jpg":"640x640","k_20921126_480.jpg":"480x480","k_20921126_340.jpg":"340x340","k_20921126_220.jpg":"220x220","o_20921126_1280.jpg":"1280x1280","o_20921126_1024.jpg":"1024x1024","o_20921126_640.jpg":"640x640","o_20921126_480.jpg":"480x480","o_20921126_340.jpg":"340x340","o_20921126_220.jpg":"220x220","h_20921126_1280.jpg":"1280x854","h_20921126_1024.jpg":"1024x683","h_20921126_640.jpg":"640x427","h_20921126_480.jpg":"480x320","h_20921126_340.jpg":"340x227","h_20921126_220.jpg":"220x147","pp_20921126_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921126_1024.jpg":"805x1024","pp_20921126_640.jpg":"503x640","pp_20921126_480.jpg":"377x480","pp_20921126_340.jpg":"267x340","pp_20921126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20921128_1920.jpg":"1920x1080","k_20921128_1280.jpg":"1280x1280","k_20921128_1024.jpg":"1024x1024","k_20921128_640.jpg":"640x640","k_20921128_480.jpg":"480x480","k_20921128_340.jpg":"340x340","k_20921128_220.jpg":"220x220","o_20921128_1280.jpg":"1280x853","o_20921128_1024.jpg":"1024x682","o_20921128_640.jpg":"640x426","o_20921128_480.jpg":"480x320","o_20921128_340.jpg":"340x226","o_20921128_220.jpg":"220x146","h_20921128_1280.jpg":"1280x854","h_20921128_1024.jpg":"1024x683","h_20921128_640.jpg":"640x427","h_20921128_480.jpg":"480x320","h_20921128_340.jpg":"340x227","h_20921128_220.jpg":"220x147","pp_20921128_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921128_1024.jpg":"805x1024","pp_20921128_640.jpg":"503x640","pp_20921128_480.jpg":"377x480","pp_20921128_340.jpg":"267x340","pp_20921128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20921132_1920.jpg":"1920x1080","k_20921132_1280.jpg":"1280x1280","k_20921132_1024.jpg":"1024x1024","k_20921132_640.jpg":"640x640","k_20921132_480.jpg":"480x480","k_20921132_340.jpg":"340x340","k_20921132_220.jpg":"220x220","o_20921132_1280.jpg":"1280x852","o_20921132_1024.jpg":"1024x682","o_20921132_640.jpg":"640x426","o_20921132_480.jpg":"480x319","o_20921132_340.jpg":"340x226","o_20921132_220.jpg":"220x146","h_20921132_1280.jpg":"1280x854","h_20921132_1024.jpg":"1024x683","h_20921132_640.jpg":"640x427","h_20921132_480.jpg":"480x320","h_20921132_340.jpg":"340x227","h_20921132_220.jpg":"220x147","pp_20921132_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921132_1024.jpg":"805x1024","pp_20921132_640.jpg":"503x640","pp_20921132_480.jpg":"377x480","pp_20921132_340.jpg":"267x340","pp_20921132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20921136_1920.jpg":"1920x1080","k_20921136_1280.jpg":"1280x1280","k_20921136_1024.jpg":"1024x1024","k_20921136_640.jpg":"640x640","k_20921136_480.jpg":"480x480","k_20921136_340.jpg":"340x340","k_20921136_220.jpg":"220x220","o_20921136_1280.jpg":"1280x852","o_20921136_1024.jpg":"1024x681","o_20921136_640.jpg":"640x426","o_20921136_480.jpg":"480x319","o_20921136_340.jpg":"340x226","o_20921136_220.jpg":"220x146","h_20921136_1280.jpg":"1280x854","h_20921136_1024.jpg":"1024x683","h_20921136_640.jpg":"640x427","h_20921136_480.jpg":"480x320","h_20921136_340.jpg":"340x227","h_20921136_220.jpg":"220x147","pp_20921136_1280.jpg":"1006x1280","pp_20921136_1024.jpg":"805x1024","pp_20921136_640.jpg":"503x640","pp_20921136_480.jpg":"377x480","pp_20921136_340.jpg":"267x340","pp_20921136_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7625227 Threads: 7 Questions: 1618435465 Slow queries: 4805787 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110967276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/gavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati-1184251 [printLink] => /om/ribolov/gavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati-1184251?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620323 [name] => gavuni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-14 09:01:24 [main_article_id] => 0 [alias] => gavuni [link] => /tag/gavuni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674161 [name] => olige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-14 14:17:44 [main_article_id] => 0 [alias] => olige [link] => /tag/olige ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674162 [name] => gavun mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-14 14:17:44 [main_article_id] => 0 [alias] => gavun-mamac [link] => /tag/gavun-mamac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 674163 [name] => oliga mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-14 14:17:44 [main_article_id] => 0 [alias] => oliga-mamac [link] => /tag/oliga-mamac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neodoljivi ‘zeleniš‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prozirni mališi grabljivicama su slatkiši: gavuni i olige odličan su mamac za mnoge ribe, učimo vas kako ih loviti i ješkati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921134.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Žive je najbolje nadijevati kroz gornju čeljust

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921134.jpg [title] =>

Žive je najbolje nadijevati kroz gornju čeljust

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921118.jpg [title] =>

I najjednostavnijim varalicama može se skosavati zeleniš

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921120.jpg [title] =>

Gire i olige često su pomiješane

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921122.jpg [title] =>

U svježem moru dugo žive

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921124.jpg [title] =>

Ponekad se slučajno ulove u plovkarenju

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921126.jpg [title] =>

Oliga

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921128.jpg [title] =>

Plov zeleniša može biti vrlo brojan

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921132.jpg [title] =>

Oligu (gore) i gavuna teško je razlikovati

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/14/20921136.jpg [title] =>

Love se i ultra light tehnikom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se početkom proljeća temperature mora počnu dizati, te u plićacima dosegnu barem 12-13 stupnjeva, uz obalu će se pojaviti jata gavuna i oliga, sitnih, prozirnih riba koje naš narod naziva zeleniš.

Za njima će doplivati mnoge ribe, između ostalih i najcjenjenije udičarske lovine, kojima su te ribice redovita hrana, nekima i poslastica.

Kako se temperatura mora bude dizala, tako će te ribice sve više prilaziti kopnu, a vrlo blizu njega ostat će sve dok ne zahladi jako, što znači da predstoji dugi period u kome će se uz obalu moći loviti zeleniš i njime uspješno varati brojne ribe.

Slastan zalogaj

Popis riba koje se mogu loviti gavunom i oligom vrlo je dugačak. Na njemu su arbun, iglica, jegulja, kantar, kanjac, knez, pic, lokarda, skuša, šarag, šarun, ušata, sve girovke, glavoči, pauci, škrpine, škrpuni i usnače.

Te su ribice omiljena hrana i mnogim drugim ribama, u svim dubinama i na svim vrstama dna. Među njima i onima najcjenjenijima, poput kralja pličina lubina, kojem je zeleniš poslastica. Njima se slade i zubatac te komarča, ali samo dok ne postignu težinu od 5-6 kg, kad im gavuni i olige postanu premali plijen.

Tako se ponašaju i ostale krupne grabljivice, što znači da su gavun i oliga učinkoviti za lov manjih i srednjih riba. Toliko su im privlačni da je velik dio varalica za ribolov na moru inspiriran izgledom i dekorom gavuna i oliga.

S krupnijim zelenišem, osobito gavunom jer je veći od olige, osim lubina, zubaca i komarče, dobri rezultati mogu se postići u lovu riba kao što su strijelka i škaram.

---

image

Plov zeleniša može biti vrlo brojan

---

Sa sitnijim i komadima krupnih, ali i cijelim krupnim gavunima i oligama, na samome dnu mogu se loviti rumbači i ostale plosnatice, te kokotići. Ove cijele ribice dobre su i za nadijevanje parangala, posebno za lov mola.

Kao i ostale ribe, gavuni i olige najučinkovitije su kao živi mamac. No, zbog nježnog mesa namamčene ih nije lako dugo održati živima. Zato nisu pogodne za lov panulavanjem i iole daljim bacanjem, dok su posebno dobre za lov plovkom te kančanicom po brakovima.

Tanka udica

Da bi što duže živjeli na udici i pokretima privlačili pozornost riba, gavuna i oligu treba namamčiti jako oprezno na što tanju udicu. Najbolje kroz gornju usnu, pazeći da im usta ne budu blokirana, jer im se tako nanose najmanje ozljede i omogućava nesmetano kretanje.

---

image

Love se i ultra light tehnikom

---

Drugi dobar način je kroz obje usne, a kad ih treba bacati, onda kroz čeljusti. Pritom treba paziti kako se udica provlači, jer od toga znatno ovisi uspješnost ribolova.

Naime, kad se lovi odmetom i kančanicom, najbolje je udicu zabosti tako da ona prvo prođe kroz gornji, pa donji dio čeljusti. Prednost takvog mamčenja je u tome što se mamac bolje drži na udici, a napadač se bolje zakači na vrh udice koji više viri iz mamca.

Pomoću plovka i s 2 do 4 cm dugim komadima gavuna i oliga, posebno se dobro love ušata i iglica. Iglice se odlično love i cijelim ribicama, osobito dobro noću na mjestima gdje je jaka obalna rasvjeta. No, najcjenjenija noćna lovina na živi zeleniš je lubin, i to a'volo tehnikom - udicom širine luka 6-7 mm na kraju najlonske strune debljine 0,18 do 0,14 mm.

---

image

Oliga

---

Dovoljan je špurtil

Oliga i gavun su najmanje jadranske ribe koje se izlovljavaju ciljano, pa ih se može naći na ribarnicama. No, tko ih želi mamčiti žive mora ih sam uloviti, što je relativno jednostavno i lako.

Najlakše pomoću mreže sitnog oka, ali sportsko-rekreativni ribolovci ne smiju koristiti taj alat. To im nije ni neophodno, jer je za prikupljanje dovoljno mamaca dostatna mrežna prihvatnica malo većih dimenzija, barem 70 x 70 centimetara s dugačkom drškom. Još vam treba samo neka posuda s morem za čuvanje mamaca.

Mrežnom prihvatnicom može se loviti danju i noću, kad je neophodno imati i lampu. Danju teže, jer su te ribe plahe naravi, vrlo okretne i nemirne. Boje se nevremena i oluje, pa su uz obalu samo kad je more mirno. Kao i danju, za vrijeme punog mjeseca obično se drže podalje od obale i dosta su nemirne, pa se noću najlakše love po mraku, te za vrijeme prve i posljednje četvrtine.

Sam lov krajnje je jednostavan - kad se locira plov zeleniša, podmetačem ga se pokupi. Nekad naglim ubacivanjem prihvatnice kroz plov, a nekad sporim povlačenjem uz satjerivanje plova uz obalu, ovisno o brojnosti, koncentraciji, ponašanju i udaljenosti jata od površine. Koju taktiku primijeniti, brzo se nauči.

---

image

I najjednostavnijim varalicama može se skosavati zeleniš

---

S plovila se gavuni i olige mogu loviti i pomoću mrežnjaka. Taj prastari ribarski alat koji se spušta i diže okomito čini mreža sitnog oka razapeta na metalni okvir kvadratnog ili okruglog oblika dimenzija oko jedan metar.

Pomoću četiri uzice ne duže od dva metra okvir je spojen za uže kojim se mrežnjak spušta ispod površine na potrebnu dubinu, te se čeka da poviše njega dođu ribice, te se onda brzo digne. Ribice se mogu privući i bacanjem malo brašna koje će ih začas okupiti iznad mrežnjaka. Pomoću dugačkog štapa mrežnjakom se može loviti i s obale, također efikasnije uz pomoć primame.

Pumpica zraka

Za uspješan lov, osobito kad se ribice ne vide, važno je znati gdje treba tražiti zeleniš. Na sreću, ima ga duž cijelog priobalja, bez obzira na vrstu dna, u uvalama, uz otvorene obale te na ušćima rijeka i ostalim područjima s manje slanom vodom. Olige su najčešće dublje od dva, a gavuni od pet metara.

---

image

Gire i olige često su pomiješane

---

Te ribe izbjegavaju strme i kamenite obale, a najradije se zadržavaju na tihim, od valova zaštićenim mjestima. Dok je more još hladno, najradije su na području koje je izloženo suncu. Katkad zađu i u najzatvorenije vode, te u manje bistre i manje slane vode.

Kada ih se želi sačuvati živima, nakon što ih se ulovi, gavune i olige treba staviti u posudu u kojoj je barem pet litara svježega mora. Te ribice podnose visoke temperature vode, ali ne i nizak postotak kisika u njoj. Zato je neophodno povremeno mijenjati more u kanti, što nije uvijek baš jednostavno, pa je za duže održavanje na životu potrebna pumpica za zrak s raspršivačem.

Za duže čuvanje gavune i olige najbolje je zamrznuti, ali prethodno ih treba posoliti sitnom soli, jer će tada bolje držati na udici. Zamrznuti ih treba što prije nakon lova, pogotovo u ljetnim mjesecima. Najbolje najkasnije dva sata poslije uginuća ribe. Zamrznute ih treba čuvati do pola godine, jer nakon toga gube dobre osobine.

---

MALE RAZLIKE

Gavun (Atherina hepsetus) i oliga (Atherina boyeri) jedina su dva predstavnika porodice zeleniša u Jadranu. Vrlo su brojne ribe, pa imaju mnogo imena. Neka i zajednička, što ne čudi jer su vrlo slične. Gavun naraste do 15, a oliga do 11 cm. Tijelo im je vretenasto, izduženo i prozirno. Oliga ima tupu njušku, proporcionalno veću glavu koja je i spljoštenija nego kod gavuna. Zbog svega toga oligu nazivaju i zero, batoglavan, glavaš, tupača...

S leđne strane te su ribice tamnije zelenkastosive, a s donje srebrnastobijele boje. Na leđima imaju brojne crne točkice, sitne i gotovo nevidljive. Na bokovima su im srebrne pruge koje su kod oliga tanje. Osim toga, kod gavuna su pruge često plavo obrubljene, zbog čega ga nazivaju i modraš.

---

---

image

Oligu (gore) i gavuna teško je razlikovati

---

---

LOV MAMACA UDICOM

Gavun i oliga su grabljivice koje se hrane sitnim planktonskim bićima, algama, a nerijetko i ostacima hrane, pa nije rijetkost da se zakače na malu udicu. No, tek su nedavno gavun i oliga postale najsitnije ribe koje se ciljano love udicom, ultra light varaličarenjem s obale ili skosavanjem sabiki završnjacima.

S takvim lovom prvi su se počeli baviti Turci. Loveći skuše, lokarde i šarune sabiki priborom s obala Bospora, često bi kačili gavune i olige, brojne u tamošnjim vodama.

Da bi lovili i kad nema plavog trija, prilagodili su dimenzije sabiki završnjaka lovu zeleniša. Rezultati su bili toliko dobri da je zbog dinamičnosti i mogućnosti ulova stotina ribica u kratko vrijeme, lov gavuna i oliga skosavanjem s obale postao popularan u velikom dijelu Sredozemlja, za sada ne i kod nas.

Sabiki završnjak namijenjen lovu zeleniša ima paternoster oblik, ali s velikim brojem priveza, do 15. Raspoređeni su na 2 metra predveza, a dužina im je tek 5 do 6 cm, kako bi se manje mrsili. Završnjak je od najlona, njegova osnova ne treba biti deblja od 0,10 mm, a pjoci od 0,08 mm.

Udice, oblika Crystal ili Aberdeen ne smiju biti veće od broja 15 ni manje od broja 18 do 20. Varalice mogu biti i najjednostavnije. Udice je dovoljno ukrasiti bijelim perom ili s nekoliko niti crvenog konca. Pera i niti trebaju biti pola do duplo duži od udica.

Na kraj pribora postavi se 5 do 10 grama teška olovnica. Tako lagani skosac najlakše je zabaciti štapom za ultra light rock ribolov. Na većim dubinama lovi se okomitim, a na manjim vodoravnim laganim skosavanjem.

S izvlačenjem ne treba žuriti da se ne pokida opna usta za koju se ribice najčešće zakače. Također, možda se na ulovljene ribice zalete veće grabljivice.

---

---

image

U svježem moru dugo žive

---

---

image

Ponekad se slučajno ulove u plovkarenju

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Žive je najbolje nadijevati kroz gornju čeljust


I najjednostavnijim varalicama može se skosavati zeleniš


Gire i olige često su pomiješane


U svježem moru dugo žive


Ponekad se slučajno ulove u plovkarenju


Oliga


Plov zeleniša može biti vrlo brojan


Oligu (gore) i gavuna teško je razlikovati


Love se i ultra light tehnikom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/gavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati-1184251 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4292df5ce02527b5a3b1662aca0d189a332007be [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prozirni+mali%C5%A1i+grabljivicama+su+slatki%C5%A1i%3A+gavuni+i+olige+odli%C4%8Dan+su+mamac+za+mnoge+ribe%2C+u%C4%8Dimo+vas+kako+ih+loviti+i+je%C5%A1kati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fgavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati-1184251 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fgavuni-i-olige-odlican-su-mamac-za-mnoge-ribe-ucimo-vas-kako-ih-uloviti-i-jeskati-1184251 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neodoljivi ‘zeleniš‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

neodoljivi ‘zeleniš‘Prozirni mališi grabljivicama su slatkiši: gavuni i olige odličan su mamac za mnoge ribe, učimo vas kako ih loviti i ješkati

Piše Šime Duvančić
14. travnja 2022. - 14:31

Kad se početkom proljeća temperature mora počnu dizati, te u plićacima dosegnu barem 12-13 stupnjeva, uz obalu će se pojaviti jata gavuna i oliga, sitnih, prozirnih riba koje naš narod naziva zeleniš.

Za njima će doplivati mnoge ribe, između ostalih i najcjenjenije udičarske lovine, kojima su te ribice redovita hrana, nekima i poslastica.

Kako se temperatura mora bude dizala, tako će te ribice sve više prilaziti kopnu, a vrlo blizu njega ostat će sve dok ne zahladi jako, što znači da predstoji dugi period u kome će se uz obalu moći loviti zeleniš i njime uspješno varati brojne ribe.

Slastan zalogaj

Popis riba koje se mogu loviti gavunom i oligom vrlo je dugačak. Na njemu su arbun, iglica, jegulja, kantar, kanjac, knez, pic, lokarda, skuša, šarag, šarun, ušata, sve girovk...

13. svibanj 2024 15:57