stdClass Object ( [id] => 1189165 [title] => Kako ulovljenu lignju što dulje održati na životu? Taj problem muči brojne panulaše, a rješenje je zapravo vrlo jednostavno [alias] => kako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lignja je uz iglicu definitivno najcjenjenija i najlovnija ješka u panulavanju velikih predatora, u prvom redu zubaca i gofa. Naješkana, ako je sve odrađeno kako treba, u povlačenju može jako dugo živjeti, katkad i cijeli dan, što panulašima koji očekuju udarac ribe baš i nije cilj.

No, činjenica je da nekoliko ranica od skosavice ili peškafonda na koje je ulovljena, a kasnije i od udica na koje je naješkana, lignja jako dobro podnosi, dok smještena u bazen za živu ješku često ugine u prvih nekoliko sati.

Mnogi panulaši muku muče s pokušajima održavanja liganja na životu pri čemu nažalost, velikom broju to uopće ne polazi za rukom. Uz sve pokušaje lignje ugibaju, nakon čega su zapravo i dalje lovne, ali ni izdaleka onako kao kad su žive.

Hidrodinamična građa

Da bismo mogli razumjeti zašto lignje ugibaju i kako ih održati živima, trebali bismo znati nešto više o njihovu fizičkom ustroju i samom načinu života.

Lignju nalazimo podjednako duž cijelog Jadrana. Iako se najčešće zadržava na dubinama od 5 do 40 metara, nalazi pokazuju da zalazi i do impresivnih 500 metara dubine. Neovisna je o tipu dna, no ipak je nešto brojnija iznad pjeskovitog, pjeskovito-muljevitog i muljevitog dna.

Lignja može narasti do jednog metra u dužinu i pritom težiti tri kilograma. Za to joj trebaju tri godine, što je ujedno i maksimum koji može doživjeti. Mužjaci su u pravilu veći i rastu znatno brže od ženki koje u prosjeku žive tek oko godinu dana.

Građa tijela u lignje je školski primjer hidrodinamičnosti. Maksimalnim potiskom po principu akcije i reakcije, pri najjačoj kontrakciji plašta lignja može postići ubrzanje od cijelih 40 kilometara na sat!

Osim hrskavičavog kostura glave i vrata, jedini potporanj tijelu pruža joj proostrakum, prozirno rožnato pero nalik suličasto izrezanom komadu celofana koje se proteže duž tijela, neposredno ispod gornje strane mišićnog plašta. To je pero zapravo tek rudiment ljušture koje mekom i relativno amorfnom tijelu lignje daje slab, ali ipak dostatan oslonac.

---

image

Lignja je omiljena panulaška ješka

---

Kamuflažni bijeg

Lignje dišu pomoću para škrga na kojima se nalazi 20 do 80 resica sa svake strane. U procesu disanja, škrge kontrahiraju pomažući optok krvi. Frekvencija disanja u mirovanju je 20 do 30 pokreta u minuti, tijekom sporog plivanja 120 do 180, da bi u brzom plivanju narasla na čak 300 do 350 pokreta u minuti!

Unutrašnjost plašta krije još jedan, za lignje vrlo važan organ – vrećicu s crnilom. To je crnilo produkt žljezdanih stanica u obliku granula pigmenta melanina otopljenog u bezbojnoj tekućini koje lignja skladišti u posebnoj vrećici.

Ta je vrećica anatomski, ali ne i funkcionalno povezana s probavnim traktom preko dužeg kanala s dva sfinktera. Iz tog kanala crnilo ulazi u crijevo, te se po potrebi izbacuje kroz anus.

Crnilom se lignje služe prvenstveno za zbunjivanje neprijatelja tijekom bijega. Neposredno nakon što izbaci crnilo, lignja problijedi i tako kamuflažno zaklonjena trenutno mijenja smjer kretanja.

No mutni oblak crnila ne pruža lignji samo fizički zaklon. Crnilo je bogato tirozinazom, enzimom koji iritira oči i privremeno paralizira njušni organ, tako da se lignja u svom bijegu, mada nesvjesno, ipak vrlo uspješno brani i kemijskim agensima.

---

image

Lignja bojom reagira na okolinu, u ovom slučaju na iglicu

---

Pogubni amonijak

Poznavajući tih nekoliko osnovnih činjenica nije teško zaključiti zbog čega lignje tako lako ugibaju u zatočeništvu. Nakon što se ulovljena lignja spusti u nekakav spremnik pun mora, dolazi do intenzivne ekskrecije, između ostalih i za nju pogubnih spojeva. U tako ograničenoj količini mora otpušta i urin, čiji je glavni sastojak amonijak, odnosno amonijev ion NH­­4+ . Upravo je taj amonijev ion glavni razlog brzoga ugibanja liganja u zatvorenom prostoru.

Najjednostavnijim rječnikom, ulovljene se lignje u jacerama najčešće uguše vlastitim urinom, odnosno amonijakom. To se u pravilu događa svim ribarima koji u malim jacerama pokušavaju sačuvati više liganja kao živu ješku za panulu.

Osim toga, kad se osjete ugroženima lignje u pravilu ištrcavaju crnilo. U slobodnom moru one se u tom neprozirnom oblaku ne zadržavaju tako da im crnilo uopće ne smeta, no u jaceri su suočene sa svim posljedicama crnilom zasićene otopine, od kojih je peckanje u očima daleko najmanji problem. Intenziviranje disanja automatski povećava i brzinu optoka krvi što zatvara krug iscrpljivanja zbog čega na kraju, kao konačan rezultat, imamo uginulu lignju.

Zbunjene teorije

Još jedna od fama koja mnoge ribare zbunjuje je njena boja. Prema jednoj takvoj zbunjenoj teoriji lignje koje neposredno nakon ulova poprime bijelu boju neće dugo živjeti.

Nasuprot tome, one živo obojene su u punoj kondiciji i kao takve su najprimjerenije za panulu. Istina je zapravo sasvim drukčija, vrlo jednostavna i logična. Koža je kod lignje izrazito tanka i vrlo složeno građena. Ispod gornjeg epidermalnog sloja se nalazi vezivno tkivo koje je sastavljeno od mišićnih vlakana, kromatofora i iridocita.

---

image

Boja liganja u pravilu odraz je trenutnog stanja

---

Kromatofori su stanice zvjezdastog oblika koje sadrže pigment i pomoću njih lignje mijenjaju boju. Te su stanice postavljene u nekoliko slojeva, pri čemu se razlikuju pravi kromatofori koji su crvene, narančaste i žute boje, te melanofori koji su crne ili smeđe boje, a koji se najjasnije ističu kod mužjaka u prednjem dijelu plašta kao crne točkice ili crtice.

U stanju mirovanja, pigment je koncentriran u središtu stanice tako da kromatofori izgledaju kao točkice boje, no kad se lignja uznemiri, tada mišićna vlakna kontrahiraju šireći pigment preko cijele stanice čime se trenutno formira mrlja nepravilnog oblika.

Iridociti su specijalizirane stanice s kristalima guanina i lipoforama koji u zavisnosti od svog položaja i kuta pod površinom kože mogu imati funkciju ogledala ili prizmi.

Zahvaljujući brojim raznolikim kombinacijama kromatofora i iridocita te velikoj brzini živčanog upravljanja, lignja može izuzetno brzo mijenjati boju od prozirnobijele do vrlo tamne, ljubičastocrvene.

Osim za kamuflažu, stanice kromatofora služe i za primitivni, ali očito sasvim dostatan oblik komunikacije, što se jasno može uočiti za vrijeme parenja. Dakle lignja u trenutku kada se spusti u jaceru, najčešće pobijeli što je zapravo samo pokušaj mimikrije.

Ako se u jaceri već nalazi jedna ili više liganja, tada može doći do intenzivnog mijenjanja boja koje su opet reakcija na neposrednu okolinu. U trenutku kada lignju uzmemo u ruku, također dolazi do tamnjenja što je opet posljedica pokušaja prilagodbe boje okolini, ali i čistog fizičkog uzbuđenja, straha i bola.

Svježe more

Rješenje ovog samo naizgled kompliciranog problema zapravo je vrlo jednostavno. Ulovljenim lignjama potrebno je omogućiti stalan protok svježe morske vode. To je najjednostavnije postići preko pumpe uronjene u more, naravno izvan plovila, dok sam spremnik u tom slučaju mora imati otvor za preliv.

---

image

Postoje razni sistemi za priliv svježeg mora

---

Naravno, sve se to može podesiti tako da brod bude suh, a pogonski akumulatori neispražnjeni. Strujanje mora u jaceri mora biti takvo da omogući stalan priliv svježeg mora, no pritom strujanje ne smije biti takvo da se lignje moraju boriti protiv njega, odnosno intenzivnim plivanjem održavati položaj.

To se može postići tako da se ulazno crijevo postavi u položaj u kojem će mlaz udarati u stijenku spremnika ne stvarajući tako intenzivno strujanje. Istovremeno se preliv ostvaruje na gornjem rubu na suprotnoj strani spremnika.

---

image

U ovoj dobro veniliranoj jaceri lignja je bacila mrijest

---

Važno je da se more koje pristiže u jaceru crpi s dubine od najmanje jedan metar kako ne bi pokupilo eventualnu nečistoću s površine što bi se svakako nepovoljno odrazilo na kompletan tretman.

Isto je tako važno da spremnik u kojem se lignje čuvaju nema oštrih bridova kao ni oštrih unutarnjih kutova. Idealno je da posuda bude ovalna kako se lignje u svom kretanju ne bi mogle nigdje zabiti i tako povrijediti.

---

image

U ovakvim je spremnicima lako pratiti u kakvom su stanju lignje

---

Maštel i cijevi

Jedno od jako uspjelih rješenja koje nažalost nije moguće postići posvuda, je držanje liganja u maštelu. Velikom maštelu je potrebno izbušiti bokove i dno tako da nalikuje na veliku cjediljku, nakon čega mu se po obodu postave pluta povezana konopcem. Sam otvor maštela se pokrije tankom mrežom s prorezom, ili pak s dva komada mreže s preklopom po sredini te se tako opremljen jednostavno spusti u more.

U takvom se maštelu može držati veći broj liganja koje će zahvaljujući perforacijama imati konstantan prliv svježeg mora. A budući da se nalaze na površini, ribolovcu su uvijek lako dostupne.

Naravno, ovaj je način skladištenja liganja primjenjiv samo u nekoj sigurnoj lučici ili po krmi broda vezanog na nekom pouzdano domaćem vezu, dok je nažalost neprimjenjiv u većini gradskih luka, dijelom zbog zagađenosti, a dijelom zbog ljudske pohlepe.

---

image

Maštel je jednostavno pripremiti za držanje živih liganja

---

---

image

U perforiranom maštelu lignje žive najduže

---

Jedan od relativno uspješnijih načina je odvojeno držanje liganja. Za to su najpraktičnije cijevi koje se koriste za odvode, idealno promjera 110 milimetara. Cijevi dužinu od pola metra se po bokovima izbuše te im se krajevi zatvore poklopcima koji se po potrebi mogu skinuti.

Važno je da se na poklopce s unutarnje strane ubace komadići spužve kako se lignja u pokušaju bijega ne bi povrijedila. Iz istog je razloga potrebno sve probušene otvore obraditi tako da s unutarnje strane budu glatki.

Tako obrađena i perforirana cijev objesi se sa strane broda na način da bude potpuno uronjena u more. Lignja smještena unutar cijevi neće imati mogućnost kretanja, ali će imati sasvim dovoljno svježega mora, i u mirovanju, i dok se brod kreće. Negativnost ovog sistema je komplicirana izrada i činjenica da je za desetak liganja potrebno isto toliko cijevi, što u startu odbija većinu panulaša.

---

image

Važno je osigurati dovoljan dotok svježeg mora

---

Brzo ješkanje

U prihvatu lignje tijekom lova treba postupati krajnje oprezno. Idealno je kada se ulovi, uopće je ne dodirivati već je samo stresti sa skosavice u spremnik koji je, naravno, na vrijeme pripremljen tako da lignje ostanu žive. Lignje je iz spremnika najpraktičnije i najbolje vaditi malom oprarom mekog gustog tkanja koje ih neće povrijediti.

Prije toga je potrebno pripremiti podlogu na koju će se lignja položiti tijekom ješkanja, za što je idealno koristiti natopljenu spužvu ili mokru flanelastu krpu. Ruke također moraju biti mokre kako u ješkanju ne bismo doslovno pokidali tanki epitel. Osim toga, naša je tjelesna temperatura je znatno viša od one u lignje tako da naš dodir, još ako su ruke suhe, lignja doživljava gotovo kao opekotinu.

Čak i kad su ruke mokre a podloga natopljena, kod ješkanja za panulu treba biti brz. Jedna trokuka udica u piriju, a druga vodeća u sam vrh plašta i s njom čim prije u more.

Pa ako ste napravili sve kako treba, i ako su vam pošte dobre i pouzdane, lako bi vam se moglo dogoditi da doživite ribolov u kojem ide, kako stari znaju reći, glava za glavu, a što znači koliko liganja, toliko zubataca.

---

NESVJESNA REFLEKSIJA

Zanimljiva je pretpostavka, koju znanost još uvijek nije potvrdila, ali ni osporila, prema kojoj glavonošci okolinu vide u crno-bijelom spektru ne razlikujući boje. Kad mijenjaju boju tijela, koriste se stanicama koje reflektiraju svjetlo iz neposredne okoline, pri čemu vjerojatno same nisu svjesne boje koju podražavaju. Razlikovanje boja je znanstveno potvrđeno samo kod vrste Watasenia scintillans (Berry, 1911), takozvane svjetleće lignje iz Japanskog mora.

---

---

image

Ako je dobro čuvana, lignja može na panuli živjeti i cijeli dan

---

---

image

U žičanim čuvaricama brzo se i lako povrijede

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni trikovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ribolovni trikovi 2 0 10985 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-02 12:33:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-03 05:45:49 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-03 05:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8513854.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454825.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454830.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454829.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454826.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454824.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454881.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454880.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454879.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454878.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454877.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/02\/8454894.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix, Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Lignja je omiljena panula\u0161ka je\u0161ka<\/p>","

Ma\u0161tel je jednostavno pripremiti za dr\u017eanje \u017eivih liganja<\/p>","

Lignja bojom reagira na okolinu, u ovom slu\u010daju na iglicu<\/p>","

Boja liganja u pravilu odraz je trenutnog stanja<\/p>","

Ako je dobro \u010duvana, lignja mo\u017ee na panuli \u017eivjeti i cijeli dan<\/p>","

Postoje razni sistemi za priliv svje\u017eeg mora<\/p>","

U ovakvim je spremnicima lako pratiti u kakvom su stanju lignje<\/p>","

U ovoj dobro veniliranoj jaceri lignja je bacila mrijest<\/p>","

U perforiranom ma\u0161telu lignje \u017eive najdu\u017ee<\/p>","

U \u017ei\u010danim \u010duvaricama brzo se i lako povrijede<\/p>","

Va\u017eno je osigurati dovoljan dotok svje\u017eeg mora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1162","hd_8513854_1920.jpg":"1920x1080","k_8513854_1280.jpg":"1280x1280","k_8513854_1024.jpg":"1024x1024","k_8513854_640.jpg":"640x640","k_8513854_480.jpg":"480x480","k_8513854_340.jpg":"340x340","k_8513854_220.jpg":"220x220","o_8513854_1280.jpg":"1280x774","o_8513854_1024.jpg":"1024x619","o_8513854_640.jpg":"640x387","o_8513854_480.jpg":"480x290","o_8513854_340.jpg":"340x205","o_8513854_220.jpg":"220x133","h_8513854_1280.jpg":"1280x854","h_8513854_1024.jpg":"1024x683","h_8513854_640.jpg":"640x427","h_8513854_480.jpg":"480x320","h_8513854_340.jpg":"340x227","h_8513854_220.jpg":"220x147","pp_8513854_1280.jpg":"1006x1280","pp_8513854_1024.jpg":"805x1024","pp_8513854_640.jpg":"503x640","pp_8513854_480.jpg":"377x480","pp_8513854_340.jpg":"267x340","pp_8513854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454825_1920.jpg":"1920x1080","k_8454825_1280.jpg":"1280x1280","k_8454825_1024.jpg":"1024x1024","k_8454825_640.jpg":"640x640","k_8454825_480.jpg":"480x480","k_8454825_340.jpg":"340x340","k_8454825_220.jpg":"220x220","o_8454825_1280.jpg":"1280x960","o_8454825_1024.jpg":"1024x768","o_8454825_640.jpg":"640x480","o_8454825_480.jpg":"480x360","o_8454825_340.jpg":"340x255","o_8454825_220.jpg":"220x165","h_8454825_1280.jpg":"1280x854","h_8454825_1024.jpg":"1024x683","h_8454825_640.jpg":"640x427","h_8454825_480.jpg":"480x320","h_8454825_340.jpg":"340x227","h_8454825_220.jpg":"220x147","pp_8454825_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454825_1024.jpg":"805x1024","pp_8454825_640.jpg":"503x640","pp_8454825_480.jpg":"377x480","pp_8454825_340.jpg":"267x340","pp_8454825_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454830_1920.jpg":"1920x1080","k_8454830_1280.jpg":"1280x1280","k_8454830_1024.jpg":"1024x1024","k_8454830_640.jpg":"640x640","k_8454830_480.jpg":"480x480","k_8454830_340.jpg":"340x340","k_8454830_220.jpg":"220x220","o_8454830_1280.jpg":"1280x960","o_8454830_1024.jpg":"1024x768","o_8454830_640.jpg":"640x480","o_8454830_480.jpg":"480x360","o_8454830_340.jpg":"340x255","o_8454830_220.jpg":"220x165","h_8454830_1280.jpg":"1280x854","h_8454830_1024.jpg":"1024x683","h_8454830_640.jpg":"640x427","h_8454830_480.jpg":"480x320","h_8454830_340.jpg":"340x227","h_8454830_220.jpg":"220x147","pp_8454830_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454830_1024.jpg":"805x1024","pp_8454830_640.jpg":"503x640","pp_8454830_480.jpg":"377x480","pp_8454830_340.jpg":"267x340","pp_8454830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454829_1920.jpg":"1920x1080","k_8454829_1280.jpg":"1280x1280","k_8454829_1024.jpg":"1024x1024","k_8454829_640.jpg":"640x640","k_8454829_480.jpg":"480x480","k_8454829_340.jpg":"340x340","k_8454829_220.jpg":"220x220","o_8454829_1280.jpg":"1280x960","o_8454829_1024.jpg":"1024x768","o_8454829_640.jpg":"640x480","o_8454829_480.jpg":"480x360","o_8454829_340.jpg":"340x255","o_8454829_220.jpg":"220x165","h_8454829_1280.jpg":"1280x854","h_8454829_1024.jpg":"1024x683","h_8454829_640.jpg":"640x427","h_8454829_480.jpg":"480x320","h_8454829_340.jpg":"340x227","h_8454829_220.jpg":"220x147","pp_8454829_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454829_1024.jpg":"805x1024","pp_8454829_640.jpg":"503x640","pp_8454829_480.jpg":"377x480","pp_8454829_340.jpg":"267x340","pp_8454829_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454826_1920.jpg":"1920x1080","k_8454826_1280.jpg":"1280x1280","k_8454826_1024.jpg":"1024x1024","k_8454826_640.jpg":"640x640","k_8454826_480.jpg":"480x480","k_8454826_340.jpg":"340x340","k_8454826_220.jpg":"220x220","o_8454826_1280.jpg":"1280x960","o_8454826_1024.jpg":"1024x768","o_8454826_640.jpg":"640x480","o_8454826_480.jpg":"480x360","o_8454826_340.jpg":"340x255","o_8454826_220.jpg":"220x165","h_8454826_1280.jpg":"1280x854","h_8454826_1024.jpg":"1024x683","h_8454826_640.jpg":"640x427","h_8454826_480.jpg":"480x320","h_8454826_340.jpg":"340x227","h_8454826_220.jpg":"220x147","pp_8454826_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454826_1024.jpg":"805x1024","pp_8454826_640.jpg":"503x640","pp_8454826_480.jpg":"377x480","pp_8454826_340.jpg":"267x340","pp_8454826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454824_1920.jpg":"1920x1080","k_8454824_1280.jpg":"1280x1280","k_8454824_1024.jpg":"1024x1024","k_8454824_640.jpg":"640x640","k_8454824_480.jpg":"480x480","k_8454824_340.jpg":"340x340","k_8454824_220.jpg":"220x220","o_8454824_1280.jpg":"1280x960","o_8454824_1024.jpg":"1024x768","o_8454824_640.jpg":"640x480","o_8454824_480.jpg":"480x360","o_8454824_340.jpg":"340x255","o_8454824_220.jpg":"220x165","h_8454824_1280.jpg":"1280x854","h_8454824_1024.jpg":"1024x683","h_8454824_640.jpg":"640x427","h_8454824_480.jpg":"480x320","h_8454824_340.jpg":"340x227","h_8454824_220.jpg":"220x147","pp_8454824_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454824_1024.jpg":"805x1024","pp_8454824_640.jpg":"503x640","pp_8454824_480.jpg":"377x480","pp_8454824_340.jpg":"267x340","pp_8454824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8454881_1920.jpg":"1920x1080","k_8454881_1280.jpg":"1280x1280","k_8454881_1024.jpg":"1024x1024","k_8454881_640.jpg":"640x640","k_8454881_480.jpg":"480x480","k_8454881_340.jpg":"340x340","k_8454881_220.jpg":"220x220","o_8454881_1280.jpg":"1280x853","o_8454881_1024.jpg":"1024x682","o_8454881_640.jpg":"640x426","o_8454881_480.jpg":"480x320","o_8454881_340.jpg":"340x226","o_8454881_220.jpg":"220x146","h_8454881_1280.jpg":"1280x854","h_8454881_1024.jpg":"1024x683","h_8454881_640.jpg":"640x427","h_8454881_480.jpg":"480x320","h_8454881_340.jpg":"340x227","h_8454881_220.jpg":"220x147","pp_8454881_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454881_1024.jpg":"805x1024","pp_8454881_640.jpg":"503x640","pp_8454881_480.jpg":"377x480","pp_8454881_340.jpg":"267x340","pp_8454881_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454880_1920.jpg":"1920x1080","k_8454880_1280.jpg":"1280x1280","k_8454880_1024.jpg":"1024x1024","k_8454880_640.jpg":"640x640","k_8454880_480.jpg":"480x480","k_8454880_340.jpg":"340x340","k_8454880_220.jpg":"220x220","o_8454880_1280.jpg":"1280x960","o_8454880_1024.jpg":"1024x768","o_8454880_640.jpg":"640x480","o_8454880_480.jpg":"480x360","o_8454880_340.jpg":"340x255","o_8454880_220.jpg":"220x165","h_8454880_1280.jpg":"1280x854","h_8454880_1024.jpg":"1024x683","h_8454880_640.jpg":"640x427","h_8454880_480.jpg":"480x320","h_8454880_340.jpg":"340x227","h_8454880_220.jpg":"220x147","pp_8454880_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454880_1024.jpg":"805x1024","pp_8454880_640.jpg":"503x640","pp_8454880_480.jpg":"377x480","pp_8454880_340.jpg":"267x340","pp_8454880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454879_1920.jpg":"1920x1080","k_8454879_1280.jpg":"1280x1280","k_8454879_1024.jpg":"1024x1024","k_8454879_640.jpg":"640x640","k_8454879_480.jpg":"480x480","k_8454879_340.jpg":"340x340","k_8454879_220.jpg":"220x220","o_8454879_1280.jpg":"1280x960","o_8454879_1024.jpg":"1024x768","o_8454879_640.jpg":"640x480","o_8454879_480.jpg":"480x360","o_8454879_340.jpg":"340x255","o_8454879_220.jpg":"220x165","h_8454879_1280.jpg":"1280x854","h_8454879_1024.jpg":"1024x683","h_8454879_640.jpg":"640x427","h_8454879_480.jpg":"480x320","h_8454879_340.jpg":"340x227","h_8454879_220.jpg":"220x147","pp_8454879_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454879_1024.jpg":"805x1024","pp_8454879_640.jpg":"503x640","pp_8454879_480.jpg":"377x480","pp_8454879_340.jpg":"267x340","pp_8454879_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454878_1920.jpg":"1920x1080","k_8454878_1280.jpg":"1280x1280","k_8454878_1024.jpg":"1024x1024","k_8454878_640.jpg":"640x640","k_8454878_480.jpg":"480x480","k_8454878_340.jpg":"340x340","k_8454878_220.jpg":"220x220","o_8454878_1280.jpg":"1280x960","o_8454878_1024.jpg":"1024x768","o_8454878_640.jpg":"640x480","o_8454878_480.jpg":"480x360","o_8454878_340.jpg":"340x255","o_8454878_220.jpg":"220x165","h_8454878_1280.jpg":"1280x854","h_8454878_1024.jpg":"1024x683","h_8454878_640.jpg":"640x427","h_8454878_480.jpg":"480x320","h_8454878_340.jpg":"340x227","h_8454878_220.jpg":"220x147","pp_8454878_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454878_1024.jpg":"805x1024","pp_8454878_640.jpg":"503x640","pp_8454878_480.jpg":"377x480","pp_8454878_340.jpg":"267x340","pp_8454878_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8454877_1920.jpg":"1920x1080","k_8454877_1280.jpg":"1280x1280","k_8454877_1024.jpg":"1024x1024","k_8454877_640.jpg":"640x640","k_8454877_480.jpg":"480x480","k_8454877_340.jpg":"340x340","k_8454877_220.jpg":"220x220","o_8454877_1280.jpg":"1280x960","o_8454877_1024.jpg":"1024x768","o_8454877_640.jpg":"640x480","o_8454877_480.jpg":"480x360","o_8454877_340.jpg":"340x255","o_8454877_220.jpg":"220x165","h_8454877_1280.jpg":"1280x854","h_8454877_1024.jpg":"1024x683","h_8454877_640.jpg":"640x427","h_8454877_480.jpg":"480x320","h_8454877_340.jpg":"340x227","h_8454877_220.jpg":"220x147","pp_8454877_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454877_1024.jpg":"805x1024","pp_8454877_640.jpg":"503x640","pp_8454877_480.jpg":"377x480","pp_8454877_340.jpg":"267x340","pp_8454877_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8454894_1920.jpg":"1920x1080","k_8454894_1280.jpg":"1280x1280","k_8454894_1024.jpg":"1024x1024","k_8454894_640.jpg":"640x640","k_8454894_480.jpg":"480x480","k_8454894_340.jpg":"340x340","k_8454894_220.jpg":"220x220","o_8454894_1280.jpg":"1280x853","o_8454894_1024.jpg":"1024x682","o_8454894_640.jpg":"640x426","o_8454894_480.jpg":"480x320","o_8454894_340.jpg":"340x226","o_8454894_220.jpg":"220x146","h_8454894_1280.jpg":"1280x854","h_8454894_1024.jpg":"1024x683","h_8454894_640.jpg":"640x427","h_8454894_480.jpg":"480x320","h_8454894_340.jpg":"340x227","h_8454894_220.jpg":"220x147","pp_8454894_1280.jpg":"1006x1280","pp_8454894_1024.jpg":"805x1024","pp_8454894_640.jpg":"503x640","pp_8454894_480.jpg":"377x480","pp_8454894_340.jpg":"267x340","pp_8454894_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5761143 Threads: 75 Questions: 1032581450 Slow queries: 0 Opens: 183308 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.232 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9255558 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu-1189165 [printLink] => /om/ribolov/kako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu-1189165?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676139 [name] => živa lignja panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 16:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ziva-lignja-panula [link] => /tag/ziva-lignja-panula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676140 [name] => lignja panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 16:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => lignja-panula [link] => /tag/lignja-panula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676141 [name] => panula ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 16:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => panula-jeska [link] => /tag/panula-jeska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676142 [name] => ješka za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 16:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-za-panulu [link] => /tag/jeska-za-panulu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676143 [name] => mamac za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 16:38:30 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac-za-panulu [link] => /tag/mamac-za-panulu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650539 [name] => kako loviti panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-panulom [link] => /tag/kako-loviti-panulom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni trikovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako ulovljenu lignju što dulje održati na životu? Taj problem muči brojne panulaše, a rješenje je zapravo vrlo jednostavno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-16-23-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8513854.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix, Boris Bulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8513854.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix, Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454825.jpg [title] =>

Lignja je omiljena panulaška ješka

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454830.jpg [title] =>

Maštel je jednostavno pripremiti za držanje živih liganja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454829.jpg [title] =>

Lignja bojom reagira na okolinu, u ovom slučaju na iglicu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454826.jpg [title] =>

Boja liganja u pravilu odraz je trenutnog stanja

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454824.jpg [title] =>

Ako je dobro čuvana, lignja može na panuli živjeti i cijeli dan

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454881.jpg [title] =>

Postoje razni sistemi za priliv svježeg mora

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454880.jpg [title] =>

U ovakvim je spremnicima lako pratiti u kakvom su stanju lignje

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454879.jpg [title] =>

U ovoj dobro veniliranoj jaceri lignja je bacila mrijest

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454878.jpg [title] =>

U perforiranom maštelu lignje žive najduže

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454877.jpg [title] =>

U žičanim čuvaricama brzo se i lako povrijede

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/02/8454894.jpg [title] =>

Važno je osigurati dovoljan dotok svježeg mora

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lignja je uz iglicu definitivno najcjenjenija i najlovnija ješka u panulavanju velikih predatora, u prvom redu zubaca i gofa. Naješkana, ako je sve odrađeno kako treba, u povlačenju može jako dugo živjeti, katkad i cijeli dan, što panulašima koji očekuju udarac ribe baš i nije cilj.

No, činjenica je da nekoliko ranica od skosavice ili peškafonda na koje je ulovljena, a kasnije i od udica na koje je naješkana, lignja jako dobro podnosi, dok smještena u bazen za živu ješku često ugine u prvih nekoliko sati.

Mnogi panulaši muku muče s pokušajima održavanja liganja na životu pri čemu nažalost, velikom broju to uopće ne polazi za rukom. Uz sve pokušaje lignje ugibaju, nakon čega su zapravo i dalje lovne, ali ni izdaleka onako kao kad su žive.

Hidrodinamična građa

Da bismo mogli razumjeti zašto lignje ugibaju i kako ih održati živima, trebali bismo znati nešto više o njihovu fizičkom ustroju i samom načinu života.

Lignju nalazimo podjednako duž cijelog Jadrana. Iako se najčešće zadržava na dubinama od 5 do 40 metara, nalazi pokazuju da zalazi i do impresivnih 500 metara dubine. Neovisna je o tipu dna, no ipak je nešto brojnija iznad pjeskovitog, pjeskovito-muljevitog i muljevitog dna.

Lignja može narasti do jednog metra u dužinu i pritom težiti tri kilograma. Za to joj trebaju tri godine, što je ujedno i maksimum koji može doživjeti. Mužjaci su u pravilu veći i rastu znatno brže od ženki koje u prosjeku žive tek oko godinu dana.

Građa tijela u lignje je školski primjer hidrodinamičnosti. Maksimalnim potiskom po principu akcije i reakcije, pri najjačoj kontrakciji plašta lignja može postići ubrzanje od cijelih 40 kilometara na sat!

Osim hrskavičavog kostura glave i vrata, jedini potporanj tijelu pruža joj proostrakum, prozirno rožnato pero nalik suličasto izrezanom komadu celofana koje se proteže duž tijela, neposredno ispod gornje strane mišićnog plašta. To je pero zapravo tek rudiment ljušture koje mekom i relativno amorfnom tijelu lignje daje slab, ali ipak dostatan oslonac.

---

image

Lignja je omiljena panulaška ješka

---

Kamuflažni bijeg

Lignje dišu pomoću para škrga na kojima se nalazi 20 do 80 resica sa svake strane. U procesu disanja, škrge kontrahiraju pomažući optok krvi. Frekvencija disanja u mirovanju je 20 do 30 pokreta u minuti, tijekom sporog plivanja 120 do 180, da bi u brzom plivanju narasla na čak 300 do 350 pokreta u minuti!

Unutrašnjost plašta krije još jedan, za lignje vrlo važan organ – vrećicu s crnilom. To je crnilo produkt žljezdanih stanica u obliku granula pigmenta melanina otopljenog u bezbojnoj tekućini koje lignja skladišti u posebnoj vrećici.

Ta je vrećica anatomski, ali ne i funkcionalno povezana s probavnim traktom preko dužeg kanala s dva sfinktera. Iz tog kanala crnilo ulazi u crijevo, te se po potrebi izbacuje kroz anus.

Crnilom se lignje služe prvenstveno za zbunjivanje neprijatelja tijekom bijega. Neposredno nakon što izbaci crnilo, lignja problijedi i tako kamuflažno zaklonjena trenutno mijenja smjer kretanja.

No mutni oblak crnila ne pruža lignji samo fizički zaklon. Crnilo je bogato tirozinazom, enzimom koji iritira oči i privremeno paralizira njušni organ, tako da se lignja u svom bijegu, mada nesvjesno, ipak vrlo uspješno brani i kemijskim agensima.

---

image

Lignja bojom reagira na okolinu, u ovom slučaju na iglicu

---

Pogubni amonijak

Poznavajući tih nekoliko osnovnih činjenica nije teško zaključiti zbog čega lignje tako lako ugibaju u zatočeništvu. Nakon što se ulovljena lignja spusti u nekakav spremnik pun mora, dolazi do intenzivne ekskrecije, između ostalih i za nju pogubnih spojeva. U tako ograničenoj količini mora otpušta i urin, čiji je glavni sastojak amonijak, odnosno amonijev ion NH­­4+ . Upravo je taj amonijev ion glavni razlog brzoga ugibanja liganja u zatvorenom prostoru.

Najjednostavnijim rječnikom, ulovljene se lignje u jacerama najčešće uguše vlastitim urinom, odnosno amonijakom. To se u pravilu događa svim ribarima koji u malim jacerama pokušavaju sačuvati više liganja kao živu ješku za panulu.

Osim toga, kad se osjete ugroženima lignje u pravilu ištrcavaju crnilo. U slobodnom moru one se u tom neprozirnom oblaku ne zadržavaju tako da im crnilo uopće ne smeta, no u jaceri su suočene sa svim posljedicama crnilom zasićene otopine, od kojih je peckanje u očima daleko najmanji problem. Intenziviranje disanja automatski povećava i brzinu optoka krvi što zatvara krug iscrpljivanja zbog čega na kraju, kao konačan rezultat, imamo uginulu lignju.

Zbunjene teorije

Još jedna od fama koja mnoge ribare zbunjuje je njena boja. Prema jednoj takvoj zbunjenoj teoriji lignje koje neposredno nakon ulova poprime bijelu boju neće dugo živjeti.

Nasuprot tome, one živo obojene su u punoj kondiciji i kao takve su najprimjerenije za panulu. Istina je zapravo sasvim drukčija, vrlo jednostavna i logična. Koža je kod lignje izrazito tanka i vrlo složeno građena. Ispod gornjeg epidermalnog sloja se nalazi vezivno tkivo koje je sastavljeno od mišićnih vlakana, kromatofora i iridocita.

---

image

Boja liganja u pravilu odraz je trenutnog stanja

---

Kromatofori su stanice zvjezdastog oblika koje sadrže pigment i pomoću njih lignje mijenjaju boju. Te su stanice postavljene u nekoliko slojeva, pri čemu se razlikuju pravi kromatofori koji su crvene, narančaste i žute boje, te melanofori koji su crne ili smeđe boje, a koji se najjasnije ističu kod mužjaka u prednjem dijelu plašta kao crne točkice ili crtice.

U stanju mirovanja, pigment je koncentriran u središtu stanice tako da kromatofori izgledaju kao točkice boje, no kad se lignja uznemiri, tada mišićna vlakna kontrahiraju šireći pigment preko cijele stanice čime se trenutno formira mrlja nepravilnog oblika.

Iridociti su specijalizirane stanice s kristalima guanina i lipoforama koji u zavisnosti od svog položaja i kuta pod površinom kože mogu imati funkciju ogledala ili prizmi.

Zahvaljujući brojim raznolikim kombinacijama kromatofora i iridocita te velikoj brzini živčanog upravljanja, lignja može izuzetno brzo mijenjati boju od prozirnobijele do vrlo tamne, ljubičastocrvene.

Osim za kamuflažu, stanice kromatofora služe i za primitivni, ali očito sasvim dostatan oblik komunikacije, što se jasno može uočiti za vrijeme parenja. Dakle lignja u trenutku kada se spusti u jaceru, najčešće pobijeli što je zapravo samo pokušaj mimikrije.

Ako se u jaceri već nalazi jedna ili više liganja, tada može doći do intenzivnog mijenjanja boja koje su opet reakcija na neposrednu okolinu. U trenutku kada lignju uzmemo u ruku, također dolazi do tamnjenja što je opet posljedica pokušaja prilagodbe boje okolini, ali i čistog fizičkog uzbuđenja, straha i bola.

Svježe more

Rješenje ovog samo naizgled kompliciranog problema zapravo je vrlo jednostavno. Ulovljenim lignjama potrebno je omogućiti stalan protok svježe morske vode. To je najjednostavnije postići preko pumpe uronjene u more, naravno izvan plovila, dok sam spremnik u tom slučaju mora imati otvor za preliv.

---

image

Postoje razni sistemi za priliv svježeg mora

---

Naravno, sve se to može podesiti tako da brod bude suh, a pogonski akumulatori neispražnjeni. Strujanje mora u jaceri mora biti takvo da omogući stalan priliv svježeg mora, no pritom strujanje ne smije biti takvo da se lignje moraju boriti protiv njega, odnosno intenzivnim plivanjem održavati položaj.

To se može postići tako da se ulazno crijevo postavi u položaj u kojem će mlaz udarati u stijenku spremnika ne stvarajući tako intenzivno strujanje. Istovremeno se preliv ostvaruje na gornjem rubu na suprotnoj strani spremnika.

---

image

U ovoj dobro veniliranoj jaceri lignja je bacila mrijest

---

Važno je da se more koje pristiže u jaceru crpi s dubine od najmanje jedan metar kako ne bi pokupilo eventualnu nečistoću s površine što bi se svakako nepovoljno odrazilo na kompletan tretman.

Isto je tako važno da spremnik u kojem se lignje čuvaju nema oštrih bridova kao ni oštrih unutarnjih kutova. Idealno je da posuda bude ovalna kako se lignje u svom kretanju ne bi mogle nigdje zabiti i tako povrijediti.

---

image

U ovakvim je spremnicima lako pratiti u kakvom su stanju lignje

---

Maštel i cijevi

Jedno od jako uspjelih rješenja koje nažalost nije moguće postići posvuda, je držanje liganja u maštelu. Velikom maštelu je potrebno izbušiti bokove i dno tako da nalikuje na veliku cjediljku, nakon čega mu se po obodu postave pluta povezana konopcem. Sam otvor maštela se pokrije tankom mrežom s prorezom, ili pak s dva komada mreže s preklopom po sredini te se tako opremljen jednostavno spusti u more.

U takvom se maštelu može držati veći broj liganja koje će zahvaljujući perforacijama imati konstantan prliv svježeg mora. A budući da se nalaze na površini, ribolovcu su uvijek lako dostupne.

Naravno, ovaj je način skladištenja liganja primjenjiv samo u nekoj sigurnoj lučici ili po krmi broda vezanog na nekom pouzdano domaćem vezu, dok je nažalost neprimjenjiv u većini gradskih luka, dijelom zbog zagađenosti, a dijelom zbog ljudske pohlepe.

---

image

Maštel je jednostavno pripremiti za držanje živih liganja

---

---

image

U perforiranom maštelu lignje žive najduže

---

Jedan od relativno uspješnijih načina je odvojeno držanje liganja. Za to su najpraktičnije cijevi koje se koriste za odvode, idealno promjera 110 milimetara. Cijevi dužinu od pola metra se po bokovima izbuše te im se krajevi zatvore poklopcima koji se po potrebi mogu skinuti.

Važno je da se na poklopce s unutarnje strane ubace komadići spužve kako se lignja u pokušaju bijega ne bi povrijedila. Iz istog je razloga potrebno sve probušene otvore obraditi tako da s unutarnje strane budu glatki.

Tako obrađena i perforirana cijev objesi se sa strane broda na način da bude potpuno uronjena u more. Lignja smještena unutar cijevi neće imati mogućnost kretanja, ali će imati sasvim dovoljno svježega mora, i u mirovanju, i dok se brod kreće. Negativnost ovog sistema je komplicirana izrada i činjenica da je za desetak liganja potrebno isto toliko cijevi, što u startu odbija većinu panulaša.

---

image

Važno je osigurati dovoljan dotok svježeg mora

---

Brzo ješkanje

U prihvatu lignje tijekom lova treba postupati krajnje oprezno. Idealno je kada se ulovi, uopće je ne dodirivati već je samo stresti sa skosavice u spremnik koji je, naravno, na vrijeme pripremljen tako da lignje ostanu žive. Lignje je iz spremnika najpraktičnije i najbolje vaditi malom oprarom mekog gustog tkanja koje ih neće povrijediti.

Prije toga je potrebno pripremiti podlogu na koju će se lignja položiti tijekom ješkanja, za što je idealno koristiti natopljenu spužvu ili mokru flanelastu krpu. Ruke također moraju biti mokre kako u ješkanju ne bismo doslovno pokidali tanki epitel. Osim toga, naša je tjelesna temperatura je znatno viša od one u lignje tako da naš dodir, još ako su ruke suhe, lignja doživljava gotovo kao opekotinu.

Čak i kad su ruke mokre a podloga natopljena, kod ješkanja za panulu treba biti brz. Jedna trokuka udica u piriju, a druga vodeća u sam vrh plašta i s njom čim prije u more.

Pa ako ste napravili sve kako treba, i ako su vam pošte dobre i pouzdane, lako bi vam se moglo dogoditi da doživite ribolov u kojem ide, kako stari znaju reći, glava za glavu, a što znači koliko liganja, toliko zubataca.

---

NESVJESNA REFLEKSIJA

Zanimljiva je pretpostavka, koju znanost još uvijek nije potvrdila, ali ni osporila, prema kojoj glavonošci okolinu vide u crno-bijelom spektru ne razlikujući boje. Kad mijenjaju boju tijela, koriste se stanicama koje reflektiraju svjetlo iz neposredne okoline, pri čemu vjerojatno same nisu svjesne boje koju podražavaju. Razlikovanje boja je znanstveno potvrđeno samo kod vrste Watasenia scintillans (Berry, 1911), takozvane svjetleće lignje iz Japanskog mora.

---

---

image

Ako je dobro čuvana, lignja može na panuli živjeti i cijeli dan

---

---

image

U žičanim čuvaricama brzo se i lako povrijede

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix, Boris Bulić

Lignja je omiljena panulaška ješka


Maštel je jednostavno pripremiti za držanje živih liganja


Lignja bojom reagira na okolinu, u ovom slučaju na iglicu


Boja liganja u pravilu odraz je trenutnog stanja


Ako je dobro čuvana, lignja može na panuli živjeti i cijeli dan


Postoje razni sistemi za priliv svježeg mora


U ovakvim je spremnicima lako pratiti u kakvom su stanju lignje


U ovoj dobro veniliranoj jaceri lignja je bacila mrijest


U perforiranom maštelu lignje žive najduže


U žičanim čuvaricama brzo se i lako povrijede


Važno je osigurati dovoljan dotok svježeg mora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu-1189165 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee020d5ca4b90b4665fd769ff528e7f89f645677 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+ulovljenu+lignju+%C5%A1to+dulje+odr%C5%BEati+na+%C5%BEivotu%3F+Taj+problem+mu%C4%8Di+brojne+panula%C5%A1e%2C+a+rje%C5%A1enje+je+zapravo+vrlo+jednostavno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu-1189165 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-ulovljenu-lignju-sto-dulje-odrzati-na-zivotu-1189165 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni trikovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ribolovni trikoviKako ulovljenu lignju što dulje održati na životu? Taj problem muči brojne panulaše, a rješenje je zapravo vrlo jednostavno

Piše Boris Bulić
3. svibnja 2022. - 07:31

Lignja je uz iglicu definitivno najcjenjenija i najlovnija ješka u panulavanju velikih predatora, u prvom redu zubaca i gofa. Naješkana, ako je sve odrađeno kako treba, u povlačenju može jako dugo živjeti, katkad i cijeli dan, što panulašima koji očekuju udarac ribe baš i nije cilj.

No, činjenica je da nekoliko ranica od skosavice ili peškafonda na koje je ulovljena, a kasnije i od udica na koje je naješkana, lignja jako dobro podnosi, dok smještena u bazen za živu ješku često ugine u prvih nekoliko sati.

Mnogi panulaši muku muče s pokušajima održavanja liganja na životu pri čemu nažalost, velikom broju to uopće ne polazi za rukom. Uz sve pokušaje lignje ugibaju, nakon čega su zapravo i dalje lovne, ali ni izdaleka onako kao kad su žive.

Hidrodinamična građa

Da...

14. svibanj 2024 18:23