StoryEditorOCM

žarke bojeIma peraje, noge i krila, a priprema se na brudet ili lešo: kokota možemo naći po cijeloj hrvatskoj obali, u Rijeci smo ga snimili iz blizine

Piše OM
29. siječnja 2021. - 09:45

Kokot (Trigla lucerna) morska je riba iz porodice kokota (Triglidae). Naziva se još kokotić, hrokavica, lastavica... Kokota možemo naći po cijeloj hrvatskoj obali, najviše u dubokom moru južnog Jadrana, gdje najčešće naraste do 60 centimetara i cca 3 kilograma.

Izduženog je oblika, velike glave, žarko crveno-narančaste je boje, tijelo mu se sužava prema repu. Oči su mu velike i izražene, razmjerno su veće nego kod drugih pripadnika porodice Triglidae. Poviše usta ima dvije izraženije bodlje. Ima spljošten trbuh i velike prednje peraje.

Glavna karakteristika ove vrste su peraje, noge i "krila". Prednje peraje su velike i kod plivanja se rastvaraju i podsjećaju na krila. Iz njih izrastaju tri para nožica kojima se kreće po dnu.

Kako piše na Wikipediji, kokot živi na pjeskovitom i muljevitom dnu do 700 metara dubine, hrani se račićima, puževima, ali i drugim plijemom. Najčešće ga se lovi u veličinama do 40 cm.

Kokot se razmnožava u svibnju odnosno lipnju. Usprkos zamjetnom izlovu ne spada u ugrožene vrste. Premda je čest na ribarnicama, kokot kod nas nema neku važniju ulogu u komercijalnom ribolovu, osim na otoku Visu, prvenstveno u Komiži, gdje postoji vjerojatno najjača flota profesionalnih ribara kojima je kokot uz oslića glavna lovina. Lovi se većinom parangalom ili koćom, najčešće kao usputna lovina prilikom lova na druge vrste, ne izvozi se i ne uzgaja se.

Zbog svog mekanog mesa, u gastronomiji nije naročito cijenjen, priprema se na brudet ili lešo.

Naš "morski" fotograf Srđan Vrančić snimio je ovog kokota u Rijeci.

18. travanj 2024 21:18