stdClass Object ( [id] => 1266055 [title] => Krila, zvuk i vibracije izluđuju grabljivice: evo kako na moru koristiti leptir-varalice smišljene za rijeke [alias] => krila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Leptir-varalica je na slanim vodama vjerojatno najmanje rabljena skupina umjetnih mamaca. Barem dosad. Jer posljednjih godina sve se više montiraju na ostale vrste varalica te na sisteme za lov riba i glavonožaca potezanjem kako bi poboljšali njihovu uočljivost i privlačnost.

No, osim kao dodaci – provokatori, te varalice mogu se koristiti i samostalno za lov brojnih riba. U morima i oceanima tom varalicom, osim sitnijih vrsta, poput iglice, šaruna, ušate..., mogu se loviti i lice modrulje, skuša, lokarda te ostale srednje velike, ali i krupnije morske grabljivice, čak i lukavi te oprezni lubin.

Štoviše, kao malo koju drugu, leptir-varalicu napast će i neke takozvane mirne ribe, ponajprije cipal. Činjenice da su leptiri vrlo dugovječni te da se mogu koristiti u svim slojevima vodenoga stupa, dodatni su argumenti da ih je dobro imati u kolekciji varalica. Oni koji to žele, kako bi izbjegli nepotreban trošak i razočaranje, trebaju znati barem osnovne karakteristike te pravila za odabir i primjenu tih varalica.

Vibracije i zvukovi

Kao za malo koji dio ribolovnog pribora, za leptir-varalicu točno se zna kada je nastala. Prvu je konstruirao francuski inženjer Andre Meulnart, te je 1938. godine počeo proizvoditi u tvornici MEPPS, zbog čega je mnogi nazivaju meps varalicom. Leptir-varalica prvotno je bila namijenjena ribolovu na brzim rječicama i potocima, ali ubrzo se pokazala vrlo učinkovitom i u mirnim te slanim vodama. Naziv je dobila po tome što u plovidbi izgleda poput leptira u letu. Pri kretanju stvara vibracije, bljeskanja te zvukove, što privlači pozornost riba. Sve to proizvodi krilo – metalna pločica koja leluja lijevo-desno ili se vrti oko tijela od žice na koje je postavljeno, direktno ili posredstvom vrtilice u obliku presavijenog metalnog prstena. Direktno postavljena proizvodi trenje, što je usporava, ali i proizvodi zvuk koji dodatno provocira većinu grabljivica. Osim krila, na tijelu varalice još je dodatni uteg. Na jednom kraju tijela je prsten za spajanje s ostatkom pribora, a na drugom s udicom.

---

image

Leptirima se love sve grabljivice

Arhiva
---

Vrsta, brzina te kut kretnje krila, a kao posljedica svega toga jačina, vrsta vibracije i zvuka koje proizvodi, te brzina tonjenja leptir-varalice, najviše ovise o izgledu krila, a u manjoj mjeri i o njegovoj veličini. Većina krila je ovalnog, elipsastog oblika, manje ili više izduženog.

Ono što i varaličar početnik treba znati jest da šira, a kraća krila pružaju veći otpor i kreću se pod većim kutom u odnosu na tijelo varalice, što stvara dojam veće širine varalice. Primjerice, krilo dužine dvije širine (crtež br. 1) okreće se pod kutom od 60 stupnjeva. Osim toga, zbog povećanog otpora, takvo krilo vibrira i pri sporom povlačenju, pa je najbolje rješenje za sporo i varaličarenje u mirnome moru te na samoj površini.

---

image

Oblik krilca određuje karakteristike varalice

Arhiva
---

Krilo vrlo izduženog oblika (crtež br. 3) pruža najmanji otpor pa rotira pod kutom od oko 30 stupnjeva. To varalici, osobito ako krilo samo leluja, daje duguljast izgled sitnih ribica koje su glavna hrana grabljivica. Uz to, izduženo krilo pruža manji otpor pa je varalicu s njim nužno brže povlačiti, zbog čega je najpogodnija za brzo i varaličarenje u struji mora, ali i tamo gdje ima raslinja, jer se zbog svoje manje površine lakše provlači kroz prepreke.

Boja i otpor krila

Otpor, pa zato i brzina pri kojoj se krilce počinje okretati, ovise i o tome je li ono ravno ili udubljeno, odnosno ispupčeno, tzv. francuskog tipa, koje pruža veći otpor. Također, otpor ovisi i o veličini krila. Što mu je površina veća, veći mu je i otpor te vibracija, odnosno vrtnja. Uz to, leptir s većom površinom je i teži od manjeg pa brže tone i plovi dublje. Također, veće krilo počinje rotirati pri manjoj brzini nego manje krilce istog oblika. No, bez obzira na oblik, veličinu i težinu, optimalna brzina potezanja svih krilaca je između jednog i dva čvora.

---

image

Tipični leptir za lov cipla s crvićem

Arhiva
---

Za razliku od pravih, ovi metalni kukci imaju dugi životni vijek jer se izrađuju od trajnih materijala. Krilca su im od tankog inoks, mesinganog ili bakrenog lima, neka i od plastike. Obvezno su visokog sjaja, ponekad posve ili djelomično obojena, dekorirana. Postoji najmanje devet dekora i bezbroj uzoraka boja krilaca. Uspješnost im ovisi o svjetlosnim uvjetima i dekoru ribica kojima se grabljivice hrane u trenutku ribolova.

Većina krilaca, ali i cijelih varalica su boje srebra, rjeđe zlata, još rjeđe bakra. U pravilu, kad se grabljivice hrane srdelama i sličnim ribicama s krljuštima srebrnog sjaja, najbolje je loviti leptirima srebrnog i zlatnog sjaja. Uobičajeno je ribolov početi sa srebrnim leptirom, posebice kad je vidljivost slabija ili kad more nije bistro. Obrnuto, kada je svjetlost jača, najbolje je ribolov početi sa zlatnim leptirom, čiji list manje bliješti od srebrnog. Ako je leptir u jednoj od ovih boja neuspješan, treba probati s drugom, najbolje kontrastnom bojom, jer uz vidljivost postoje i drugi čimbenici koji utječu na ponašanje grabljivica, među kojima je i boja ribica kojima se hrane u trenutku ribolova. U iznimno bistrome moru i po iznimno vedrom danu odbljesak srebrnog i zlatnog leptira može biti prejak, što plaši grabljivice. Tada je poslije neuspješnih srebrnih i zlatnih dobro probati bakreni, pa crni leptir, koji imaju slabiji odbljesak.

Vizualni signali

Osim na osnovnu boju, pozornost treba obratiti i na razne dekorativne motive, poput točkica, crta i drugih oblika. Oni nisu puki ukras krila, nego igraju ulogu vizualnog signala, smanjuju odbljesak, ali poboljšavaju siluetu, pogotovo u mutnijemu moru. Pokazalo se da je ujutro najbolje koristiti srebrno krilo s plavim motivima, a uvečer zlatno s crvenim.

Na žičanom tijelu leptira, osim pločice, postavljen je i dodatni uteg. Kod lakših modela je to je plastična, staklena ili metalna perlica ili više njih. Kod težih modela uteg je metalni i ovalnog, kapljastog, valjkastog ili kojeg drugog oblika. Vrlo često je poprijeko izbrazdan kako bi proizvodio zvukove, u čemu je najuspješniji uteg oblika zvona. Uteg je uvijek iza pločice, kako bi pri odbacivanju sprječavao dodirivanje i zapinjanja udice za strunu koja nosi varalicu. Unatoč tome, nerijetko se događa da krilca oštete strunu.

---

image

Najčešći oblici leptira

Arhiva
---

Većina leptir-varalica naoružana je trokrakim udicama. No one s jednokrakim su bolje rješenje u nekim situacijama, ponajprije za lov cipala. Prednost jednokrakih varalica je u tome što se mnogo rjeđe mrse oko najlona pri zabačaju, a ako pak dođe do mršenja, lakše ih je odmrsiti od trokrakih. Uz to, efikasnost zabadanja pri kontri veća je kod jednokrake nego trokrake udice, što je važno u lovu riba s tvrdim ustima i onih koje plijen ne gutaju odmah.

S ciljem prikrivanja trokrake udice, ali i povećanja dužine varalice te njezine privlačnosti, na udicu se često postavlja čuperak, kićanka od dlake, konca ili perja, a sve češće i varalice od mekane plastike oblika crva ili glavonošca.

Brojevi i veličine

Proizvođači leptir-varalica i krilca za njih obilježavaju na razne načine. Većina daje podatak o njihovoj težini, a neki ih obilježavaju brojevima, s tim da najmanji broj označava i najmanju, odnosno najlakšu varalicu u paleti. Mnogi po uzoru na MEPPS, najpoznatijeg proizvođača leptira, varalice i krilca obilježavaju brojevima od 000 ili 00 do 5 ili 6, ovisno o modelu. Najmanja je dugačka 10 do 13, a najveća 45 do 70 mm, ovisno o proizvođaču, ali i izduženosti krilca. Izdužena su duža od širokih krilaca istog broja. Prema toj podjeli, za lov iglica treba koristiti leptire veličine 00, 0 i 1, ušate 00 i 0, šaruna, skuše, plavice broj 1 i 2, za lubina barem broj 1...

Kad su ciljana lovina iglica, škaram ili strijeljka, koje lako oštećuju i kidaju strunu ispred varalice, predvez je dobro izraditi od žice ili sajlice. U tom slučaju u sistemu mora biti i vrtilica. Može se postaviti direktno na veliku, ali ispred male mora biti barem 30-ak centimetara kako ne bi utjecala na njezin balans i rad.

---

image

Lubin je vjerojatno najcjenjenija riba koja se lovi leptirom

Arhiva
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRI KRETANJU LEPTIRA KROZ MORE NJEGOVO KRILO LELUJA LIJEVO-DESNO ILI SE VRTI OKO TIJELA OD ŽICE IZAZIVAJUĆI VIBRACIJE, BLJESKOVE I ZVUKOVE, ŠTO PRIVLAČI POZORNOST RIBA I PROVOCIRA VEĆINU GRABLJIVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLANI TRANSFER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRI KRETANJU LEPTIRA KROZ MORE NJEGOVO KRILO LELUJA LIJEVO-DESNO ILI SE VRTI OKO TIJELA OD ŽICE IZAZIVAJUĆI VIBRACIJE, BLJESKOVE I ZVUKOVE, ŠTO PRIVLAČI POZORNOST RIBA I PROVOCIRA VEĆINU GRABLJIVICA SLANI TRANSFER 2 0 7972 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-16 14:58:24 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-19 08:13:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-19 08:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => PRI KRETANJU LEPTIRA KROZ MORE NJEGOVO KRILO LELUJA LIJEVO-DESNO ILI SE VRTI OKO TIJELA OD ŽICE IZAZIVAJUĆI VIBRACIJE, BLJESKOVE I ZVUKOVE, ŠTO PRIVLAČI POZORNOST RIBA I PROVOCIRA VEĆINU GRABLJIVICA [metadata] => robots= author= title=Krila, zvuk i vibracije izluđuju grabljivice: evo kako na moru koristiti leptir-varalice smišljene za rijeke [metakey] => leptir varalice, varalice, mamci, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148776.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148771.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148772.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148773.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148774.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148775.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148777.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148778.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24148779.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bezbroj je kombinacija<\/p>","

Lubin je vjerojatno najcjenjenija riba koja se lovi leptirom<\/p>","

Leptirima se love sve grabljivice<\/p>","

Ni lignja mu ne mo\u017ee odoljeti<\/p>","

Oblik krilca odre\u0111uje karakteristike varalice<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107i oblici leptira<\/p>","

Leptir za ciljani lov sku\u0161a, plavica i \u0161aruna vodenom kuglom<\/p>","

Leptir \u0107e isprovocirati \u010dak i mirnog te opreznog cipla<\/p>","

Tipi\u010dni leptir za lov cipla s crvi\u0107em<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24148776_1920.jpg":"1920x1080","k_24148776_1280.jpg":"1280x1280","k_24148776_1024.jpg":"1024x1024","k_24148776_640.jpg":"640x640","k_24148776_480.jpg":"480x480","k_24148776_340.jpg":"340x340","k_24148776_220.jpg":"220x220","o_24148776_1280.jpg":"1280x960","o_24148776_1024.jpg":"1024x768","o_24148776_640.jpg":"640x480","o_24148776_480.jpg":"480x360","o_24148776_340.jpg":"340x255","o_24148776_220.jpg":"220x165","h_24148776_1280.jpg":"1280x854","h_24148776_1024.jpg":"1024x683","h_24148776_640.jpg":"640x427","h_24148776_480.jpg":"480x320","h_24148776_340.jpg":"340x227","h_24148776_220.jpg":"220x147","pp_24148776_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148776_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148776_640.jpg":"640x814","pp_24148776_480.jpg":"480x611","pp_24148776_340.jpg":"340x432","pp_24148776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24148771_1920.jpg":"1920x1080","k_24148771_1280.jpg":"1280x1280","k_24148771_1024.jpg":"1024x1024","k_24148771_640.jpg":"640x640","k_24148771_480.jpg":"480x480","k_24148771_340.jpg":"340x340","k_24148771_220.jpg":"220x220","o_24148771_1280.jpg":"1280x960","o_24148771_1024.jpg":"1024x768","o_24148771_640.jpg":"640x480","o_24148771_480.jpg":"480x360","o_24148771_340.jpg":"340x255","o_24148771_220.jpg":"220x165","h_24148771_1280.jpg":"1280x854","h_24148771_1024.jpg":"1024x683","h_24148771_640.jpg":"640x427","h_24148771_480.jpg":"480x320","h_24148771_340.jpg":"340x227","h_24148771_220.jpg":"220x147","pp_24148771_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148771_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148771_640.jpg":"640x814","pp_24148771_480.jpg":"480x611","pp_24148771_340.jpg":"340x432","pp_24148771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2557","hd_24148772_1920.jpg":"1920x1080","k_24148772_1280.jpg":"1280x1280","k_24148772_1024.jpg":"1024x1024","k_24148772_640.jpg":"640x640","k_24148772_480.jpg":"480x480","k_24148772_340.jpg":"340x340","k_24148772_220.jpg":"220x220","o_24148772_1280.jpg":"1280x1704","o_24148772_1024.jpg":"1024x1363","o_24148772_640.jpg":"640x852","o_24148772_480.jpg":"480x639","o_24148772_340.jpg":"340x452","o_24148772_220.jpg":"220x292","h_24148772_1280.jpg":"1280x854","h_24148772_1024.jpg":"1024x683","h_24148772_640.jpg":"640x427","h_24148772_480.jpg":"480x320","h_24148772_340.jpg":"340x227","h_24148772_220.jpg":"220x147","pp_24148772_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148772_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148772_640.jpg":"640x814","pp_24148772_480.jpg":"480x611","pp_24148772_340.jpg":"340x432","pp_24148772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24148773_1920.jpg":"1920x1080","k_24148773_1280.jpg":"1280x1280","k_24148773_1024.jpg":"1024x1024","k_24148773_640.jpg":"640x640","k_24148773_480.jpg":"480x480","k_24148773_340.jpg":"340x340","k_24148773_220.jpg":"220x220","o_24148773_1280.jpg":"1280x960","o_24148773_1024.jpg":"1024x768","o_24148773_640.jpg":"640x480","o_24148773_480.jpg":"480x360","o_24148773_340.jpg":"340x255","o_24148773_220.jpg":"220x165","h_24148773_1280.jpg":"1280x854","h_24148773_1024.jpg":"1024x683","h_24148773_640.jpg":"640x427","h_24148773_480.jpg":"480x320","h_24148773_340.jpg":"340x227","h_24148773_220.jpg":"220x147","pp_24148773_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148773_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148773_640.jpg":"640x814","pp_24148773_480.jpg":"480x611","pp_24148773_340.jpg":"340x432","pp_24148773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2138","hd_24148774_1920.jpg":"1920x1080","k_24148774_1280.jpg":"1280x1280","k_24148774_1024.jpg":"1024x1024","k_24148774_640.jpg":"640x640","k_24148774_480.jpg":"480x480","k_24148774_340.jpg":"340x340","k_24148774_220.jpg":"220x220","o_24148774_1280.jpg":"1280x1425","o_24148774_1024.jpg":"1024x1140","o_24148774_640.jpg":"640x712","o_24148774_480.jpg":"480x534","o_24148774_340.jpg":"340x378","o_24148774_220.jpg":"220x244","h_24148774_1280.jpg":"1280x854","h_24148774_1024.jpg":"1024x683","h_24148774_640.jpg":"640x427","h_24148774_480.jpg":"480x320","h_24148774_340.jpg":"340x227","h_24148774_220.jpg":"220x147","pp_24148774_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148774_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148774_640.jpg":"640x814","pp_24148774_480.jpg":"480x611","pp_24148774_340.jpg":"340x432","pp_24148774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24148775_1920.jpg":"1920x1080","k_24148775_1280.jpg":"1280x1280","k_24148775_1024.jpg":"1024x1024","k_24148775_640.jpg":"640x640","k_24148775_480.jpg":"480x480","k_24148775_340.jpg":"340x340","k_24148775_220.jpg":"220x220","o_24148775_1280.jpg":"1280x960","o_24148775_1024.jpg":"1024x768","o_24148775_640.jpg":"640x480","o_24148775_480.jpg":"480x360","o_24148775_340.jpg":"340x255","o_24148775_220.jpg":"220x165","h_24148775_1280.jpg":"1280x854","h_24148775_1024.jpg":"1024x683","h_24148775_640.jpg":"640x427","h_24148775_480.jpg":"480x320","h_24148775_340.jpg":"340x227","h_24148775_220.jpg":"220x147","pp_24148775_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148775_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148775_640.jpg":"640x814","pp_24148775_480.jpg":"480x611","pp_24148775_340.jpg":"340x432","pp_24148775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_24148777_1920.jpg":"1920x1080","k_24148777_1280.jpg":"1280x1280","k_24148777_1024.jpg":"1024x1024","k_24148777_640.jpg":"640x640","k_24148777_480.jpg":"480x480","k_24148777_340.jpg":"340x340","k_24148777_220.jpg":"220x220","o_24148777_1280.jpg":"1280x1919","o_24148777_1024.jpg":"1024x1535","o_24148777_640.jpg":"640x959","o_24148777_480.jpg":"480x719","o_24148777_340.jpg":"340x509","o_24148777_220.jpg":"220x329","h_24148777_1280.jpg":"1280x854","h_24148777_1024.jpg":"1024x683","h_24148777_640.jpg":"640x427","h_24148777_480.jpg":"480x320","h_24148777_340.jpg":"340x227","h_24148777_220.jpg":"220x147","pp_24148777_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148777_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148777_640.jpg":"640x814","pp_24148777_480.jpg":"480x611","pp_24148777_340.jpg":"340x432","pp_24148777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24148778_1920.jpg":"1920x1080","k_24148778_1280.jpg":"1280x1280","k_24148778_1024.jpg":"1024x1024","k_24148778_640.jpg":"640x640","k_24148778_480.jpg":"480x480","k_24148778_340.jpg":"340x340","k_24148778_220.jpg":"220x220","o_24148778_1280.jpg":"1280x720","o_24148778_1024.jpg":"1024x576","o_24148778_640.jpg":"640x360","o_24148778_480.jpg":"480x270","o_24148778_340.jpg":"340x191","o_24148778_220.jpg":"220x123","h_24148778_1280.jpg":"1280x854","h_24148778_1024.jpg":"1024x683","h_24148778_640.jpg":"640x427","h_24148778_480.jpg":"480x320","h_24148778_340.jpg":"340x227","h_24148778_220.jpg":"220x147","pp_24148778_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148778_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148778_640.jpg":"640x814","pp_24148778_480.jpg":"480x611","pp_24148778_340.jpg":"340x432","pp_24148778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3411","hd_24148779_1920.jpg":"1920x1080","k_24148779_1280.jpg":"1280x1280","k_24148779_1024.jpg":"1024x1024","k_24148779_640.jpg":"640x640","k_24148779_480.jpg":"480x480","k_24148779_340.jpg":"340x340","k_24148779_220.jpg":"220x220","o_24148779_1280.jpg":"1280x2274","o_24148779_1024.jpg":"1024x1819","o_24148779_640.jpg":"640x1137","o_24148779_480.jpg":"480x852","o_24148779_340.jpg":"340x604","o_24148779_220.jpg":"220x390","h_24148779_1280.jpg":"1280x854","h_24148779_1024.jpg":"1024x683","h_24148779_640.jpg":"640x427","h_24148779_480.jpg":"480x320","h_24148779_340.jpg":"340x227","h_24148779_220.jpg":"220x147","pp_24148779_1280.jpg":"1280x1628","pp_24148779_1024.jpg":"1024x1303","pp_24148779_640.jpg":"640x814","pp_24148779_480.jpg":"480x611","pp_24148779_340.jpg":"340x432","pp_24148779_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7358218 Threads: 2 Questions: 1524514558 Slow queries: 4634803 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110497063 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/krila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke-1266055 [printLink] => /om/ribolov/krila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke-1266055?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 706697 [name] => leptir varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-19 09:14:13 [main_article_id] => 0 [alias] => leptir-varalice [link] => /tag/leptir-varalice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 450392 [name] => varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice [link] => /tag/varalice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 698300 [name] => mamci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-26 15:08:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci [link] => /tag/mamci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRI KRETANJU LEPTIRA KROZ MORE NJEGOVO KRILO LELUJA LIJEVO-DESNO ILI SE VRTI OKO TIJELA OD ŽICE IZAZIVAJUĆI VIBRACIJE, BLJESKOVE I ZVUKOVE, ŠTO PRIVLAČI POZORNOST RIBA I PROVOCIRA VEĆINU GRABLJIVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLANI TRANSFER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krila, zvuk i vibracije izluđuju grabljivice: evo kako na moru koristiti leptir-varalice smišljene za rijeke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148776.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] =>

Bezbroj je kombinacija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148776.jpg [title] =>

Bezbroj je kombinacija

Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148771.jpg [title] =>

Lubin je vjerojatno najcjenjenija riba koja se lovi leptirom

Arhiva ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148772.jpg [title] =>

Leptirima se love sve grabljivice

Arhiva ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148773.jpg [title] =>

Ni lignja mu ne može odoljeti

Arhiva ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148774.jpg [title] =>

Oblik krilca određuje karakteristike varalice

Arhiva ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148775.jpg [title] =>

Najčešći oblici leptira

Arhiva ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148777.jpg [title] =>

Leptir za ciljani lov skuša, plavica i šaruna vodenom kuglom

Arhiva ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148778.jpg [title] =>

Leptir će isprovocirati čak i mirnog te opreznog cipla

Arhiva ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24148779.jpg [title] =>

Tipični leptir za lov cipla s crvićem

Arhiva ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Leptir-varalica je na slanim vodama vjerojatno najmanje rabljena skupina umjetnih mamaca. Barem dosad. Jer posljednjih godina sve se više montiraju na ostale vrste varalica te na sisteme za lov riba i glavonožaca potezanjem kako bi poboljšali njihovu uočljivost i privlačnost.

No, osim kao dodaci – provokatori, te varalice mogu se koristiti i samostalno za lov brojnih riba. U morima i oceanima tom varalicom, osim sitnijih vrsta, poput iglice, šaruna, ušate..., mogu se loviti i lice modrulje, skuša, lokarda te ostale srednje velike, ali i krupnije morske grabljivice, čak i lukavi te oprezni lubin.

Štoviše, kao malo koju drugu, leptir-varalicu napast će i neke takozvane mirne ribe, ponajprije cipal. Činjenice da su leptiri vrlo dugovječni te da se mogu koristiti u svim slojevima vodenoga stupa, dodatni su argumenti da ih je dobro imati u kolekciji varalica. Oni koji to žele, kako bi izbjegli nepotreban trošak i razočaranje, trebaju znati barem osnovne karakteristike te pravila za odabir i primjenu tih varalica.

Vibracije i zvukovi

Kao za malo koji dio ribolovnog pribora, za leptir-varalicu točno se zna kada je nastala. Prvu je konstruirao francuski inženjer Andre Meulnart, te je 1938. godine počeo proizvoditi u tvornici MEPPS, zbog čega je mnogi nazivaju meps varalicom. Leptir-varalica prvotno je bila namijenjena ribolovu na brzim rječicama i potocima, ali ubrzo se pokazala vrlo učinkovitom i u mirnim te slanim vodama. Naziv je dobila po tome što u plovidbi izgleda poput leptira u letu. Pri kretanju stvara vibracije, bljeskanja te zvukove, što privlači pozornost riba. Sve to proizvodi krilo – metalna pločica koja leluja lijevo-desno ili se vrti oko tijela od žice na koje je postavljeno, direktno ili posredstvom vrtilice u obliku presavijenog metalnog prstena. Direktno postavljena proizvodi trenje, što je usporava, ali i proizvodi zvuk koji dodatno provocira većinu grabljivica. Osim krila, na tijelu varalice još je dodatni uteg. Na jednom kraju tijela je prsten za spajanje s ostatkom pribora, a na drugom s udicom.

---

image

Leptirima se love sve grabljivice

Arhiva
---

Vrsta, brzina te kut kretnje krila, a kao posljedica svega toga jačina, vrsta vibracije i zvuka koje proizvodi, te brzina tonjenja leptir-varalice, najviše ovise o izgledu krila, a u manjoj mjeri i o njegovoj veličini. Većina krila je ovalnog, elipsastog oblika, manje ili više izduženog.

Ono što i varaličar početnik treba znati jest da šira, a kraća krila pružaju veći otpor i kreću se pod većim kutom u odnosu na tijelo varalice, što stvara dojam veće širine varalice. Primjerice, krilo dužine dvije širine (crtež br. 1) okreće se pod kutom od 60 stupnjeva. Osim toga, zbog povećanog otpora, takvo krilo vibrira i pri sporom povlačenju, pa je najbolje rješenje za sporo i varaličarenje u mirnome moru te na samoj površini.

---

image

Oblik krilca određuje karakteristike varalice

Arhiva
---

Krilo vrlo izduženog oblika (crtež br. 3) pruža najmanji otpor pa rotira pod kutom od oko 30 stupnjeva. To varalici, osobito ako krilo samo leluja, daje duguljast izgled sitnih ribica koje su glavna hrana grabljivica. Uz to, izduženo krilo pruža manji otpor pa je varalicu s njim nužno brže povlačiti, zbog čega je najpogodnija za brzo i varaličarenje u struji mora, ali i tamo gdje ima raslinja, jer se zbog svoje manje površine lakše provlači kroz prepreke.

Boja i otpor krila

Otpor, pa zato i brzina pri kojoj se krilce počinje okretati, ovise i o tome je li ono ravno ili udubljeno, odnosno ispupčeno, tzv. francuskog tipa, koje pruža veći otpor. Također, otpor ovisi i o veličini krila. Što mu je površina veća, veći mu je i otpor te vibracija, odnosno vrtnja. Uz to, leptir s većom površinom je i teži od manjeg pa brže tone i plovi dublje. Također, veće krilo počinje rotirati pri manjoj brzini nego manje krilce istog oblika. No, bez obzira na oblik, veličinu i težinu, optimalna brzina potezanja svih krilaca je između jednog i dva čvora.

---

image

Tipični leptir za lov cipla s crvićem

Arhiva
---

Za razliku od pravih, ovi metalni kukci imaju dugi životni vijek jer se izrađuju od trajnih materijala. Krilca su im od tankog inoks, mesinganog ili bakrenog lima, neka i od plastike. Obvezno su visokog sjaja, ponekad posve ili djelomično obojena, dekorirana. Postoji najmanje devet dekora i bezbroj uzoraka boja krilaca. Uspješnost im ovisi o svjetlosnim uvjetima i dekoru ribica kojima se grabljivice hrane u trenutku ribolova.

Većina krilaca, ali i cijelih varalica su boje srebra, rjeđe zlata, još rjeđe bakra. U pravilu, kad se grabljivice hrane srdelama i sličnim ribicama s krljuštima srebrnog sjaja, najbolje je loviti leptirima srebrnog i zlatnog sjaja. Uobičajeno je ribolov početi sa srebrnim leptirom, posebice kad je vidljivost slabija ili kad more nije bistro. Obrnuto, kada je svjetlost jača, najbolje je ribolov početi sa zlatnim leptirom, čiji list manje bliješti od srebrnog. Ako je leptir u jednoj od ovih boja neuspješan, treba probati s drugom, najbolje kontrastnom bojom, jer uz vidljivost postoje i drugi čimbenici koji utječu na ponašanje grabljivica, među kojima je i boja ribica kojima se hrane u trenutku ribolova. U iznimno bistrome moru i po iznimno vedrom danu odbljesak srebrnog i zlatnog leptira može biti prejak, što plaši grabljivice. Tada je poslije neuspješnih srebrnih i zlatnih dobro probati bakreni, pa crni leptir, koji imaju slabiji odbljesak.

Vizualni signali

Osim na osnovnu boju, pozornost treba obratiti i na razne dekorativne motive, poput točkica, crta i drugih oblika. Oni nisu puki ukras krila, nego igraju ulogu vizualnog signala, smanjuju odbljesak, ali poboljšavaju siluetu, pogotovo u mutnijemu moru. Pokazalo se da je ujutro najbolje koristiti srebrno krilo s plavim motivima, a uvečer zlatno s crvenim.

Na žičanom tijelu leptira, osim pločice, postavljen je i dodatni uteg. Kod lakših modela je to je plastična, staklena ili metalna perlica ili više njih. Kod težih modela uteg je metalni i ovalnog, kapljastog, valjkastog ili kojeg drugog oblika. Vrlo često je poprijeko izbrazdan kako bi proizvodio zvukove, u čemu je najuspješniji uteg oblika zvona. Uteg je uvijek iza pločice, kako bi pri odbacivanju sprječavao dodirivanje i zapinjanja udice za strunu koja nosi varalicu. Unatoč tome, nerijetko se događa da krilca oštete strunu.

---

image

Najčešći oblici leptira

Arhiva
---

Većina leptir-varalica naoružana je trokrakim udicama. No one s jednokrakim su bolje rješenje u nekim situacijama, ponajprije za lov cipala. Prednost jednokrakih varalica je u tome što se mnogo rjeđe mrse oko najlona pri zabačaju, a ako pak dođe do mršenja, lakše ih je odmrsiti od trokrakih. Uz to, efikasnost zabadanja pri kontri veća je kod jednokrake nego trokrake udice, što je važno u lovu riba s tvrdim ustima i onih koje plijen ne gutaju odmah.

S ciljem prikrivanja trokrake udice, ali i povećanja dužine varalice te njezine privlačnosti, na udicu se često postavlja čuperak, kićanka od dlake, konca ili perja, a sve češće i varalice od mekane plastike oblika crva ili glavonošca.

Brojevi i veličine

Proizvođači leptir-varalica i krilca za njih obilježavaju na razne načine. Većina daje podatak o njihovoj težini, a neki ih obilježavaju brojevima, s tim da najmanji broj označava i najmanju, odnosno najlakšu varalicu u paleti. Mnogi po uzoru na MEPPS, najpoznatijeg proizvođača leptira, varalice i krilca obilježavaju brojevima od 000 ili 00 do 5 ili 6, ovisno o modelu. Najmanja je dugačka 10 do 13, a najveća 45 do 70 mm, ovisno o proizvođaču, ali i izduženosti krilca. Izdužena su duža od širokih krilaca istog broja. Prema toj podjeli, za lov iglica treba koristiti leptire veličine 00, 0 i 1, ušate 00 i 0, šaruna, skuše, plavice broj 1 i 2, za lubina barem broj 1...

Kad su ciljana lovina iglica, škaram ili strijeljka, koje lako oštećuju i kidaju strunu ispred varalice, predvez je dobro izraditi od žice ili sajlice. U tom slučaju u sistemu mora biti i vrtilica. Može se postaviti direktno na veliku, ali ispred male mora biti barem 30-ak centimetara kako ne bi utjecala na njezin balans i rad.

---

image

Lubin je vjerojatno najcjenjenija riba koja se lovi leptirom

Arhiva
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva
Arhiva

Bezbroj je kombinacija

Arhiva

Lubin je vjerojatno najcjenjenija riba koja se lovi leptirom

Arhiva

Leptirima se love sve grabljivice

Arhiva

Ni lignja mu ne može odoljeti

Arhiva

Oblik krilca određuje karakteristike varalice

Arhiva

Najčešći oblici leptira

Arhiva

Leptir za ciljani lov skuša, plavica i šaruna vodenom kuglom

Arhiva

Leptir će isprovocirati čak i mirnog te opreznog cipla

Arhiva

Tipični leptir za lov cipla s crvićem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/krila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke-1266055 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e104ad51e42b1bf79a2fe0e7f4d6cdb7f897f30a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krila%2C+zvuk+i+vibracije+izlu%C4%91uju+grabljivice%3A+evo+kako+na+moru+koristiti+leptir-varalice+smi%C5%A1ljene+za+rijeke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkrila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke-1266055 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkrila-zvuk-i-vibracije-izluduju-grabljivice-evo-kako-na-moru-koristiti-leptir-varalice-smisljene-za-rijeke-1266055 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRI KRETANJU LEPTIRA KROZ MORE NJEGOVO KRILO LELUJA LIJEVO-DESNO ILI SE VRTI OKO TIJELA OD ŽICE IZAZIVAJUĆI VIBRACIJE, BLJESKOVE I ZVUKOVE, ŠTO PRIVLAČI POZORNOST RIBA I PROVOCIRA VEĆINU GRABLJIVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLANI TRANSFER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

SLANI TRANSFERKrila, zvuk i vibracije izluđuju grabljivice: evo kako na moru koristiti leptir-varalice smišljene za rijeke

Piše ŠIME DUVANČIĆ
19. veljače 2023. - 09:13

Leptir-varalica je na slanim vodama vjerojatno najmanje rabljena skupina umjetnih mamaca. Barem dosad. Jer posljednjih godina sve se više montiraju na ostale vrste varalica te na sisteme za lov riba i glavonožaca potezanjem kako bi poboljšali njihovu uočljivost i privlačnost.

No, osim kao dodaci – provokatori, te varalice mogu se koristiti i samostalno za lov brojnih riba. U morima i oceanima tom varalicom, osim sitnijih vrsta, poput iglice, šaruna, ušate..., mogu se loviti i lice modrulje, skuša, lokarda te ostale srednje velike, ali i krupnije morske grabljivice, čak i lukavi te oprezni lubin.

Štoviše, kao malo koju drugu, leptir-varalicu napast će i neke takozvane mirne ribe, ponajprije cipal. Činjenice da su leptiri vrlo dugovječni te da se mogu koristiti u svim slojevima v...

11. svibanj 2024 13:12