stdClass Object ( [id] => 1299867 [title] => Lipanj je idealan za dinamičan lov s obale: savjetujemo kako loviti prinčeve - fratra, pica i šarga [alias] => lipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početkom proljeća porast temperature mora na 15-ak stupnjeva omogući bujanje tijekom zime zamrloga biljnog i životinjskog života u priobalju i izazove osjetnije migracije morskih organizama za hranom iz većih dubina prema manjim. Kad se temperatura u plićacima naglo poveća sa 16-17 na 20-21 Celzijev stupanj, seoba postaje još žurnija i brojnija, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Nerijetko se dogodi da se tada bukvalno sve ribe s brakova koji su relativno blizu obale presele na padine priobalja. To masovno seljenje riba završilo je u drugoj polovini svibnja, osim na rijetkim izoliranim područjima gdje će potrajati još petnaestak dana, a onda će tijekom lipnja i većeg dijela srpnja, opet ovisno o području, u uskom priobalnom pojasu obitavati sve ribe koje nisu pučinske. Uz to, bit će vrlo raspoložene za ishranu zbog mrijesta koji su obavile ili će tek obaviti. Prilika je to ne samo za uspješan, nego i raznovrstan ribolov udicom s obale, ali i biranje ciljane lovine.

Atraktivni trio

Najviše će odmetaša odabrati komarču. Ali kraljicu treba dugo čekati, pa mnogi vrijeme njenog čekanja krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga. Drugi će, pak, ciljano loviti upravo te ribe, nešto sitnije ali i brojnije. To više što su šarag i fratar također vrlo dragi morskim sladokuscima, te lukavi i borbeni gotovo kao i komarča. Iako prilaze i posve blizu obale, u ovo doba godine picevi, fratri i šarzi najčešće su na dubinama između 5 i 20 metara. Osim što naseljavaju iste terene kao i komarča, mirne i položene kamene obale, te se ribe mogu loviti i na drugim terenima. Tako će se pic i fratar dobro loviti i pjeskovitom terenu s otocima trave, osobito pic koji rado čupka mlade izdanke. Ako su, pak, okolni tereni nešto strmiji i škrapasti, na njima će se najviše loviti šarag, dok uz ozidane obale najčešće brsti pic.

---

image

Dod se čeka kraljica, naiđu i razni podanici

---

Nasuprot uobičajenom mišljenju po kojemu najveće ribe obitavaju u najudaljenijim morskim kutcima, uistinu kapitalni fratri, picevi i šarzi, kao uostalom i komarče te lubini, češće će se naći u obalnim plićacima, nego uz pučinske otoke. Osobito u priobalju srednje Dalmacije, između Marine i Biograda. Za razliku od komarče, fratra i šarga, pic noću baš i ne mari za hranom. No, zato, danju najčešće vrlo intenzivno brsti smeđu algu cistoziru, ali rado poseže i za bjelančevinama. Pogotovo u zoru i smiraj dana, kada je i najbolje vrijeme za lov te krasne ribe, a tada se ujedno najbolje love i fratar te šarag.

Šarag voli valove

Najpogodniji vremenski uvjeti za njihov lov su mirno more bez vjetra ili uz lagani vjetar. Dobro se love i kad valovi lagano tuku u obalu i mute more. Tada, bolje nego inače, pic prihvaća smjesu kruha, pastelu. Šarag se, pak, udicom najbolje lovi u uzburkanom moru.

Prinčevi te ostale ribe koje u ovo doba godine dijele priobalna staništa s njima, s kraja se mogu loviti a volo, odmetom bez dodatnog opterećenja, ali i s priborom na kojem je olovnica, čak i plovak.

Kao što s njom dijele stanište, tako se fratar, pic i šarag mogu i loviti priborom kojim se lovi komarča. To znači s jednom udicom na struni koja klizi kroz šuplju olovnicu čiji je hod ograničen na 40 do 50 cm od udice. Međutim, kako su prinčevi znatno lakši od kraljice, jasno je da pribor za njihov lov treba biti slabiji, a udice znatno manje.

---

image

Pic podignuti s tepiha alge cistozire

---

Osobito ako se pretežito lovi pic, jer on ima i razmjerno manja usta od komarče, ali i šarga te fratra iste veličine. Zato je udica širine luka 8 do najviše 15 mm najprikladnija. Izgledu usne šupljine prinčeva najprikladnije su udice oblika Crystal, ali nešto kraćeg tijela, koje su inače najbolje za lov malih i srednjih riba, a posve dobre su i parangalke, udice oblika Aberdeen. Love li se pretežito šarag i fratar, ipak je bolje koristiti udice oblika Limerick, kakve se rabe i u lovu na komarče.

Korisni pop-up

Ne toliko zbog težine koliko zbog njihovih opasnih zubi, borbenosti šarga i fratra te mogućnosti ulova komarče, osnovnu strunu pribora za lov ovih riba treba izraditi od najlona promjera 0,35 do 0,45 mm, a završnjak 0,25-0,35 mm. Za lov pica uz ozidanu obalu, ali i svih tih riba neposredno blizu nje može se koristiti pribor a volo, dok je onaj i za najdalje odbačaje najčešće dovoljno opteretiti olovnicom težine 30, najviše 50 grama.

Fratar, pic i šarag se kreću malo poviše dna, a za hranom se, osobito pic uz ozidanu obalu, znaju podići i bliže površini. Zato ih se može loviti i nešto drukčije kompletiranim priborom koji osigurava da mamac lebdi iznad dna, što osigurava njegovu bolju vidljivost i teže zapinjanje pribora. Na takav se odmet olovnica postavlja na kraj pribora, a udica se vezuje na privez (pjok) dužine 20-ak centimetara koji se za predvez, osnovu završnjaka, vezuje pola metra iznad olovnice. Na privez, najbolje na njegovu sredinu, dobro je staviti kuglicu plutnjak, pop-up, koja će mamac držati poviše dna i kad pribor polegne po njemu.

Druga mogućnost je lov završnjakom tipa očenaš s olovnicom na kraju. Pola metra poviše nje stavlja se oko pedalj dugi privez. I na njega je dobro postaviti pop-up, koji mamac drži poviše dna, ali i dalje od ostatka pribora čime se sprječava mršenje.

Vretenasti plovak

Poviše dna mamac se može držati i pomoću klasičnog plovka. Dovoljan je onaj nosivosti 5 do 15 grama, najbolje klizni kojim se najbrže postiže željena dubina zarona mamca. Plovak se postavlja na osnovnu strunu, a oblik mu ovisi o stanju mora. Ipak, za uvjete u kojima pic i fratar najbolje rade optimalno je koristiti plovak vretenastog oblika.

Šarag, pak, najbolje radi po uzburkanom moru, pa se za ribolov u tim uvjetima mora koristiti stabilni, vrlo široki plovak. Završnjak za lov plovkom najbolje je uraditi u vidu brka s dva nejednako duga priveza (20 i 25 cm) vezana na kraju oko pola metra dugog predveza opterećenog fiksnom olovnicom.

Na izrazito škrapastom dnima plovak je nezamjenjiv, a dobro je ako se na njima umjesto s dvije lovi samo s jednom udicom.

Prinčevi se mogu loviti na posve isti način kao i kraljica. Mamac se odbaci, struna lagano zategne, ali i ostavi slobodna oko pola metra kako bi se ribi dozvolilo da mamac ponesu prije kontre. Kad se pak lovi plovkom, kontrirati treba na svako njegovo uranjanje. Isto tako, u lovu plovkom nužno je koristiti i štap s rolom, koji nisu neophodni u lovu bez njega. No, bez obzira kako kompletiranim završnjakom i na koji se način lovilo, najbolje je koristiti laki, eventualno srednje teški štap za lov odmetom, tzv. beach ili beach ledgering, a odlično rješenje je i bolognese. Bez obzira kojim se štapom lovilo, on mora imati osjetljiv vrh. Na njega je dovoljno montirati laganu, a još bolje srednju rolu veličine 50. Prednost treba dati nešto bržim, prijenosnog odnosa oko 5,2:1.

Korisno primamljivanje

Sve tri spomenute ribe su manje ili više sumnjičave, pa dugo odlučuje hoće li ili ne uzeti zalogaj. Zato treba biti vrlo strpljiv, ali i nevidljiv, osobito ako je pretežita lovina šarag. Tijekom čekanja struna treba biti lagano zategnuta. Kad riba ponese mamac i snažno zategne strunu, treba odlučno kontrirati i izvlačiti bez velikog taktiziranja kako bi se spriječilo fratra, šarga i komarču da se zavuku u neki procjep ili sakriju iza kamena, te tako pokidaju strunu. Najmanje je borben pic, koji jedino na površini čini zadnji očajnički pokušaj bijega. Ako uspije, ostali iz jata će se panično razbježati.

---

image

Primamljivanjem se prinčevi mogu dovesti pod noge

---

Najbrže ćete ih u zonu ribolova vratiti primamljivanjem, s tim da primama mora biti dovoljno gusta kako bi stigla na dno. Ona se može praviti od svih mamaca, no najbolja se izrađuje od usitnjenih slanih srdela pomiješanih s pijeskom ili zemljom.

Komadi srdele su i omiljeni mamac naših udičara, ali se u tu svrhu mogu koristiti i komadi mesa drugih sitnih riba - gavuna, gira, oliga... Ponuditi im se mogu i mekušci, crvi i rakovi te ostali stanovnici dna. Pic će čak posegnuti i za crvom cjevašem kojega, inače rado jedu malobrojne ribe. Njemu zbog toga treba dati prednost kad se želi loviti samo zubati princ, osobito ako s njim obitavalište dijele druge male ribe.

Čim se izvuče iz mora, ulov treba premjeriti. Naime, zakonom je zabranjeno loviti fratra i pica kraćeg od 18, komarču od 20 te šarga od 23 cm. Osim njih moguć je i ulov drugih riba, ponajprije arbuna, pirke i lumbraka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako griz komarče treba dugo čekati, mnogi vrijeme krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga, pri čemu taj dopunski ribolov često postane i glavni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Kako griz komarče treba dugo čekati, mnogi vrijeme krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga, pri čemu taj dopunski ribolov često postane i glavni ribolovni raspored 2 0 8317 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-05-12 11:31:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-20 08:45:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-20 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kako griz komarče treba dugo čekati, mnogi vrijeme krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga, pri čemu taj dopunski ribolov često postane i glavni [metadata] => robots= author= title=Lipanj je idealan za dinamičan lov s obale: savjetujemo kako loviti prinčeve - fratra, pica i šarga [metakey] => PIC, fratar, sarag, ribolov s obale, Šime Duvančić, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/05\/12\/5787748.jpg","\/images\/slike\/2015\/05\/12\/5787756.jpg","\/images\/slike\/2015\/05\/12\/5787750.jpg","\/images\/slike\/2015\/05\/12\/5787746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Najbolji ulovi se ostvaruju sa srednjodalmatinske obale<\/p>","

Pic podignuti s tepiha alge cistozire<\/p>","

Dod se \u010deka kraljica, nai\u0111u i razni podanici<\/p>","

Primamljivanjem se prin\u010devi mogu dovesti pod noge<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1437","hd_5787748_1920.jpg":"1920x1080","k_5787748_1280.jpg":"1280x1280","k_5787748_1024.jpg":"1024x1024","k_5787748_640.jpg":"640x640","k_5787748_480.jpg":"480x480","k_5787748_340.jpg":"340x340","k_5787748_220.jpg":"220x220","o_5787748_1280.jpg":"1280x958","o_5787748_1024.jpg":"1024x766","o_5787748_640.jpg":"640x479","o_5787748_480.jpg":"480x359","o_5787748_340.jpg":"340x254","o_5787748_220.jpg":"220x164","h_5787748_1280.jpg":"1280x854","h_5787748_1024.jpg":"1024x683","h_5787748_640.jpg":"640x427","h_5787748_480.jpg":"480x320","h_5787748_340.jpg":"340x227","h_5787748_220.jpg":"220x147","pp_5787748_1280.jpg":"1280x1628","pp_5787748_1024.jpg":"1024x1303","pp_5787748_640.jpg":"640x814","pp_5787748_480.jpg":"480x611","pp_5787748_340.jpg":"340x432","pp_5787748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5787756_1920.jpg":"1920x1080","k_5787756_1280.jpg":"1280x1280","k_5787756_1024.jpg":"1024x1024","k_5787756_640.jpg":"640x640","k_5787756_480.jpg":"480x480","k_5787756_340.jpg":"340x340","k_5787756_220.jpg":"220x220","o_5787756_1280.jpg":"1280x960","o_5787756_1024.jpg":"1024x768","o_5787756_640.jpg":"640x480","o_5787756_480.jpg":"480x360","o_5787756_340.jpg":"340x255","o_5787756_220.jpg":"220x165","h_5787756_1280.jpg":"1280x854","h_5787756_1024.jpg":"1024x683","h_5787756_640.jpg":"640x427","h_5787756_480.jpg":"480x320","h_5787756_340.jpg":"340x227","h_5787756_220.jpg":"220x147","pp_5787756_1280.jpg":"1280x1628","pp_5787756_1024.jpg":"1024x1303","pp_5787756_640.jpg":"640x814","pp_5787756_480.jpg":"480x611","pp_5787756_340.jpg":"340x432","pp_5787756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_5787750_1920.jpg":"1920x1080","k_5787750_1280.jpg":"1280x1280","k_5787750_1024.jpg":"1024x1024","k_5787750_640.jpg":"640x640","k_5787750_480.jpg":"480x480","k_5787750_340.jpg":"340x340","k_5787750_220.jpg":"220x220","o_5787750_1280.jpg":"1280x958","o_5787750_1024.jpg":"1024x766","o_5787750_640.jpg":"640x479","o_5787750_480.jpg":"480x359","o_5787750_340.jpg":"340x254","o_5787750_220.jpg":"220x164","h_5787750_1280.jpg":"1280x854","h_5787750_1024.jpg":"1024x683","h_5787750_640.jpg":"640x427","h_5787750_480.jpg":"480x320","h_5787750_340.jpg":"340x227","h_5787750_220.jpg":"220x147","pp_5787750_1280.jpg":"1280x1628","pp_5787750_1024.jpg":"1024x1303","pp_5787750_640.jpg":"640x814","pp_5787750_480.jpg":"480x611","pp_5787750_340.jpg":"340x432","pp_5787750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_5787746_1920.jpg":"1920x1080","k_5787746_1280.jpg":"1280x1280","k_5787746_1024.jpg":"1024x1024","k_5787746_640.jpg":"640x640","k_5787746_480.jpg":"480x480","k_5787746_340.jpg":"340x340","k_5787746_220.jpg":"220x220","o_5787746_1280.jpg":"1280x960","o_5787746_1024.jpg":"1024x768","o_5787746_640.jpg":"640x480","o_5787746_480.jpg":"480x360","o_5787746_340.jpg":"340x255","o_5787746_220.jpg":"220x165","h_5787746_1280.jpg":"1280x854","h_5787746_1024.jpg":"1024x683","h_5787746_640.jpg":"640x427","h_5787746_480.jpg":"480x320","h_5787746_340.jpg":"340x227","h_5787746_220.jpg":"220x147","pp_5787746_1280.jpg":"1280x1628","pp_5787746_1024.jpg":"1024x1303","pp_5787746_640.jpg":"640x814","pp_5787746_480.jpg":"480x611","pp_5787746_340.jpg":"340x432","pp_5787746_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480971 Threads: 3 Questions: 1603544504 Slow queries: 4760452 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603645 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga-1299867 [printLink] => /om/ribolov/lipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga-1299867?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294858 [name] => PIC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pic [link] => /tag/pic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 384208 [name] => fratar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fratar [link] => /tag/fratar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378544 [name] => sarag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarag [link] => /tag/sarag ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [4] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako griz komarče treba dugo čekati, mnogi vrijeme krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga, pri čemu taj dopunski ribolov često postane i glavni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lipanj je idealan za dinamičan lov s obale: savjetujemo kako loviti prinčeve - fratra, pica i šarga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/05/12/5787748.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Najbolji ulovi se ostvaruju sa srednjodalmatinske obale

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/05/12/5787748.jpg [title] =>

Najbolji ulovi se ostvaruju sa srednjodalmatinske obale

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/05/12/5787756.jpg [title] =>

Pic podignuti s tepiha alge cistozire

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/05/12/5787750.jpg [title] =>

Dod se čeka kraljica, naiđu i razni podanici

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/05/12/5787746.jpg [title] =>

Primamljivanjem se prinčevi mogu dovesti pod noge

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početkom proljeća porast temperature mora na 15-ak stupnjeva omogući bujanje tijekom zime zamrloga biljnog i životinjskog života u priobalju i izazove osjetnije migracije morskih organizama za hranom iz većih dubina prema manjim. Kad se temperatura u plićacima naglo poveća sa 16-17 na 20-21 Celzijev stupanj, seoba postaje još žurnija i brojnija, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Nerijetko se dogodi da se tada bukvalno sve ribe s brakova koji su relativno blizu obale presele na padine priobalja. To masovno seljenje riba završilo je u drugoj polovini svibnja, osim na rijetkim izoliranim područjima gdje će potrajati još petnaestak dana, a onda će tijekom lipnja i većeg dijela srpnja, opet ovisno o području, u uskom priobalnom pojasu obitavati sve ribe koje nisu pučinske. Uz to, bit će vrlo raspoložene za ishranu zbog mrijesta koji su obavile ili će tek obaviti. Prilika je to ne samo za uspješan, nego i raznovrstan ribolov udicom s obale, ali i biranje ciljane lovine.

Atraktivni trio

Najviše će odmetaša odabrati komarču. Ali kraljicu treba dugo čekati, pa mnogi vrijeme njenog čekanja krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga. Drugi će, pak, ciljano loviti upravo te ribe, nešto sitnije ali i brojnije. To više što su šarag i fratar također vrlo dragi morskim sladokuscima, te lukavi i borbeni gotovo kao i komarča. Iako prilaze i posve blizu obale, u ovo doba godine picevi, fratri i šarzi najčešće su na dubinama između 5 i 20 metara. Osim što naseljavaju iste terene kao i komarča, mirne i položene kamene obale, te se ribe mogu loviti i na drugim terenima. Tako će se pic i fratar dobro loviti i pjeskovitom terenu s otocima trave, osobito pic koji rado čupka mlade izdanke. Ako su, pak, okolni tereni nešto strmiji i škrapasti, na njima će se najviše loviti šarag, dok uz ozidane obale najčešće brsti pic.

---

image

Dod se čeka kraljica, naiđu i razni podanici

---

Nasuprot uobičajenom mišljenju po kojemu najveće ribe obitavaju u najudaljenijim morskim kutcima, uistinu kapitalni fratri, picevi i šarzi, kao uostalom i komarče te lubini, češće će se naći u obalnim plićacima, nego uz pučinske otoke. Osobito u priobalju srednje Dalmacije, između Marine i Biograda. Za razliku od komarče, fratra i šarga, pic noću baš i ne mari za hranom. No, zato, danju najčešće vrlo intenzivno brsti smeđu algu cistoziru, ali rado poseže i za bjelančevinama. Pogotovo u zoru i smiraj dana, kada je i najbolje vrijeme za lov te krasne ribe, a tada se ujedno najbolje love i fratar te šarag.

Šarag voli valove

Najpogodniji vremenski uvjeti za njihov lov su mirno more bez vjetra ili uz lagani vjetar. Dobro se love i kad valovi lagano tuku u obalu i mute more. Tada, bolje nego inače, pic prihvaća smjesu kruha, pastelu. Šarag se, pak, udicom najbolje lovi u uzburkanom moru.

Prinčevi te ostale ribe koje u ovo doba godine dijele priobalna staništa s njima, s kraja se mogu loviti a volo, odmetom bez dodatnog opterećenja, ali i s priborom na kojem je olovnica, čak i plovak.

Kao što s njom dijele stanište, tako se fratar, pic i šarag mogu i loviti priborom kojim se lovi komarča. To znači s jednom udicom na struni koja klizi kroz šuplju olovnicu čiji je hod ograničen na 40 do 50 cm od udice. Međutim, kako su prinčevi znatno lakši od kraljice, jasno je da pribor za njihov lov treba biti slabiji, a udice znatno manje.

---

image

Pic podignuti s tepiha alge cistozire

---

Osobito ako se pretežito lovi pic, jer on ima i razmjerno manja usta od komarče, ali i šarga te fratra iste veličine. Zato je udica širine luka 8 do najviše 15 mm najprikladnija. Izgledu usne šupljine prinčeva najprikladnije su udice oblika Crystal, ali nešto kraćeg tijela, koje su inače najbolje za lov malih i srednjih riba, a posve dobre su i parangalke, udice oblika Aberdeen. Love li se pretežito šarag i fratar, ipak je bolje koristiti udice oblika Limerick, kakve se rabe i u lovu na komarče.

Korisni pop-up

Ne toliko zbog težine koliko zbog njihovih opasnih zubi, borbenosti šarga i fratra te mogućnosti ulova komarče, osnovnu strunu pribora za lov ovih riba treba izraditi od najlona promjera 0,35 do 0,45 mm, a završnjak 0,25-0,35 mm. Za lov pica uz ozidanu obalu, ali i svih tih riba neposredno blizu nje može se koristiti pribor a volo, dok je onaj i za najdalje odbačaje najčešće dovoljno opteretiti olovnicom težine 30, najviše 50 grama.

Fratar, pic i šarag se kreću malo poviše dna, a za hranom se, osobito pic uz ozidanu obalu, znaju podići i bliže površini. Zato ih se može loviti i nešto drukčije kompletiranim priborom koji osigurava da mamac lebdi iznad dna, što osigurava njegovu bolju vidljivost i teže zapinjanje pribora. Na takav se odmet olovnica postavlja na kraj pribora, a udica se vezuje na privez (pjok) dužine 20-ak centimetara koji se za predvez, osnovu završnjaka, vezuje pola metra iznad olovnice. Na privez, najbolje na njegovu sredinu, dobro je staviti kuglicu plutnjak, pop-up, koja će mamac držati poviše dna i kad pribor polegne po njemu.

Druga mogućnost je lov završnjakom tipa očenaš s olovnicom na kraju. Pola metra poviše nje stavlja se oko pedalj dugi privez. I na njega je dobro postaviti pop-up, koji mamac drži poviše dna, ali i dalje od ostatka pribora čime se sprječava mršenje.

Vretenasti plovak

Poviše dna mamac se može držati i pomoću klasičnog plovka. Dovoljan je onaj nosivosti 5 do 15 grama, najbolje klizni kojim se najbrže postiže željena dubina zarona mamca. Plovak se postavlja na osnovnu strunu, a oblik mu ovisi o stanju mora. Ipak, za uvjete u kojima pic i fratar najbolje rade optimalno je koristiti plovak vretenastog oblika.

Šarag, pak, najbolje radi po uzburkanom moru, pa se za ribolov u tim uvjetima mora koristiti stabilni, vrlo široki plovak. Završnjak za lov plovkom najbolje je uraditi u vidu brka s dva nejednako duga priveza (20 i 25 cm) vezana na kraju oko pola metra dugog predveza opterećenog fiksnom olovnicom.

Na izrazito škrapastom dnima plovak je nezamjenjiv, a dobro je ako se na njima umjesto s dvije lovi samo s jednom udicom.

Prinčevi se mogu loviti na posve isti način kao i kraljica. Mamac se odbaci, struna lagano zategne, ali i ostavi slobodna oko pola metra kako bi se ribi dozvolilo da mamac ponesu prije kontre. Kad se pak lovi plovkom, kontrirati treba na svako njegovo uranjanje. Isto tako, u lovu plovkom nužno je koristiti i štap s rolom, koji nisu neophodni u lovu bez njega. No, bez obzira kako kompletiranim završnjakom i na koji se način lovilo, najbolje je koristiti laki, eventualno srednje teški štap za lov odmetom, tzv. beach ili beach ledgering, a odlično rješenje je i bolognese. Bez obzira kojim se štapom lovilo, on mora imati osjetljiv vrh. Na njega je dovoljno montirati laganu, a još bolje srednju rolu veličine 50. Prednost treba dati nešto bržim, prijenosnog odnosa oko 5,2:1.

Korisno primamljivanje

Sve tri spomenute ribe su manje ili više sumnjičave, pa dugo odlučuje hoće li ili ne uzeti zalogaj. Zato treba biti vrlo strpljiv, ali i nevidljiv, osobito ako je pretežita lovina šarag. Tijekom čekanja struna treba biti lagano zategnuta. Kad riba ponese mamac i snažno zategne strunu, treba odlučno kontrirati i izvlačiti bez velikog taktiziranja kako bi se spriječilo fratra, šarga i komarču da se zavuku u neki procjep ili sakriju iza kamena, te tako pokidaju strunu. Najmanje je borben pic, koji jedino na površini čini zadnji očajnički pokušaj bijega. Ako uspije, ostali iz jata će se panično razbježati.

---

image

Primamljivanjem se prinčevi mogu dovesti pod noge

---

Najbrže ćete ih u zonu ribolova vratiti primamljivanjem, s tim da primama mora biti dovoljno gusta kako bi stigla na dno. Ona se može praviti od svih mamaca, no najbolja se izrađuje od usitnjenih slanih srdela pomiješanih s pijeskom ili zemljom.

Komadi srdele su i omiljeni mamac naših udičara, ali se u tu svrhu mogu koristiti i komadi mesa drugih sitnih riba - gavuna, gira, oliga... Ponuditi im se mogu i mekušci, crvi i rakovi te ostali stanovnici dna. Pic će čak posegnuti i za crvom cjevašem kojega, inače rado jedu malobrojne ribe. Njemu zbog toga treba dati prednost kad se želi loviti samo zubati princ, osobito ako s njim obitavalište dijele druge male ribe.

Čim se izvuče iz mora, ulov treba premjeriti. Naime, zakonom je zabranjeno loviti fratra i pica kraćeg od 18, komarču od 20 te šarga od 23 cm. Osim njih moguć je i ulov drugih riba, ponajprije arbuna, pirke i lumbraka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Najbolji ulovi se ostvaruju sa srednjodalmatinske obale


Pic podignuti s tepiha alge cistozire


Dod se čeka kraljica, naiđu i razni podanici


Primamljivanjem se prinčevi mogu dovesti pod noge

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga-1299867 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ffe8e05bc1629f841d8aeb8d8ed05963d172d65 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lipanj+je+idealan+za+dinami%C4%8Dan+lov+s+obale%3A+savjetujemo+kako+loviti+prin%C4%8Deve+-+fratra%2C+pica+i+%C5%A1arga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga-1299867 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flipanj-je-idealan-za-dinamican-lov-s-obale-savjetujemo-kako-loviti-princeve-fratra-pica-i-sarga-1299867 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako griz komarče treba dugo čekati, mnogi vrijeme krate lovom prinčeva, njenih nešto manje cijenjenih srodnika - fratra, pica i šarga, pri čemu taj dopunski ribolov često postane i glavni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovni rasporedLipanj je idealan za dinamičan lov s obale: savjetujemo kako loviti prinčeve - fratra, pica i šarga

Piše Šime DUVANČIĆ
20. lipnja 2023. - 10:45

Početkom proljeća porast temperature mora na 15-ak stupnjeva omogući bujanje tijekom zime zamrloga biljnog i životinjskog života u priobalju i izazove osjetnije migracije morskih organizama za hranom iz većih dubina prema manjim. Kad se temperatura u plićacima naglo poveća sa 16-17 na 20-21 Celzijev stupanj, seoba postaje još žurnija i brojnija, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.

Nerijetko se dogodi da se tada bukvalno sve ribe s brakova koji su relativno blizu obale presele na padine priobalja. To masovno seljenje riba završilo je u drugoj polovini svibnja, osim na rijetkim izoliranim područjima gdje će potrajati još petnaestak dana, a onda će tijekom lipnja i većeg dijela srpnja, opet ovisno o području, u uskom priobalnom pojasu obitavati sve ribe koje ni...

11. svibanj 2024 23:53