StoryEditorOCM

ribolovni mamciLjude odbija, a ribe ga vole: Miris češnjaka poboljšava lov u zimskom razdoblju

Piše TEKST I FOTO: ŠIME DUVANČIĆ
10. siječnja 2025. - 08:00

Ribe imaju brojna osjetila, a među najrazvijenijima su im kemo osjetila, te osjetila mirisa i okusa. Pomoću njih ribe prepoznaju svoje potomke, pronalaze put do mrijestilišta, razlikuju prijatelje od neprijatelja i, što je za ribolovce-udičare najvažnije, pronalaze i prepoznaju hranu. Zato oni nastoje svoje mamce učiniti još mirisnijim, ukusnijim i kemijski privlačnijim, pa ih u tu svrhu premazuju i obogaćuju takozvanim atraktorima.

Atraktivan miris

Kao atraktori se koriste brojne prirodne, a sve više i umjetne tvari. Od prirodnih najviše se rabi meso i ulje plave ribe, račića i ostalih vodenih organizama kojima se ribe najviše i najradije hrane. Poslije njih, najviše se rabe tvari jakoga mirisa i okusa biljnoga podrijetla, koje inače nisu hrana riba. Između ostalih i češnjak, p...

10. siječanj 2025 08:02