StoryEditorOCM

ŠTAPOM S OBALENajmlađi udičari lovili i u more žive ribe vraćali: održano prvo međužupanijsko prvenstvo po novim pravilima, pobijedio Mauro Tubaković

Piše Š. D.
27. rujna 2021. - 08:44

Ovogodišnje Međužupanijsko prvensvo u sporstkom ribolovu štapom s obale za natjecatelje do 16 godina starosti, održano 25. i 26. rujna, bit će zapamćeno iz dva razloga.

Osim što je prvo koje se odvijalo na dvije međusobno udaljene lokacije, prvog dana u Petrčanima, a drugog u Zadru, bilo je prvo službeno natjecanje u organizaciji Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru na kome se sva ulovljena riba vraćala u more.

- Nakon dugih priprema, a s ciljem zaštite ribljeg fonda, HSŠRM kao krovna organizacija svih sportskih ribolovaca na moru definirao je Protokol o evidenciji ulova na natjecanjima u sustavu ‘ulovi i pusti’, te ga po prvi put primijeniti na ovom natjecanju. To je bio veliki izazov s brojnim preprekama, kako za organizatore, tako i za nas domaćine natjecanja, ali smo natjecanje uspješno odradili i dokazali da je siten održiv uz nužne sitnije dorade. Po mojoj procjeni, 50 do 60 % riba ulovljenih na ovom natjecanju je preživjelo - kazao je Ivan Galzina, predsjednik  domaćina natjecanja, ŠRD Zubatac iz Zadra.

Na natjecanju je sudjelovalo 45 udičara, među njima i četiri udičarke iz 26 klubova svih „slanih“ te Zagrebačke županije.

Uvjerljivo najuspješniji bio je Mauro Tubaković iz porečkog SDR Zubatac s 4 (1+3) plasmanska boda. Drugo mjesto je osvojio Ivan Pribilivić (ŠRU Podlanica, Biograd) s 9 (7+2). Po 12 plasmanskih bodova osvojili su Antoni Gršković (SPD Luben, Bakar), Patrik Uhač (SRD Zubatac, Lovran) i Petar Pobal (ŠRK Ićići), ali je treće mjesto pripalo Antoniu Grškoviću jer je imao najbolji dnevni plasman, drugog dana je bio ukupni pobjednik.

U ekipnoj konkurenciji najuspješnija je bila prva ekipa Lubena iz Bakra koju su činili Luka Grzinčić i Antonio Gršković, druga je bila ekipa biogradske Podlanice (Ivan Pribičević i Stipan Barišić), a treća ekipa lovranskog Zubaca za koju su lovili Patrik Uhač i Luka Pavičić.

Najkrupniju ribu na natjecanju, ovčicu od 225 grama, ulovio je Vito Diminić (SRD Galeb, Raša). Ukupno su ulovljene 973 ribe ukupne težine 38,995 grama, prosječne težine tek 40,08 grama. Najveći dio ulova činilo je 200 pirki i 166 lumbraka.

19. travanj 2024 15:33