StoryEditorOCM

potpisan ugovorNakon deset godina priče, konačno može početi gradnja ribarske luke u Komiži: projekt je ‘težak‘ 37 mil. kn, evo što će se napraviti u prvoj fazi

15. veljače 2021. - 14:16

Dugo, cijelo desetljeće nadanje ribara da imaju i svoju ribarsku luku u Komiži, kolijevki hrvatskog ribarstva napokon je dobio i papirnati obris.

Potpisali su ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković i ravnatelj Lučke uprave Split doc. dr. sc. Vice Mihanović u ponedjeljak u Splitu ugovor o dodjeli sredstava za projekt „težak” preko 37 milijuna kuna, od čega je 75 posto novca iz europskih fondova, uz 25% iz državnog proračuna. A to je tek prva od ukupno sedam faza, no ovaj prvi dio je i najzahtjevniji za provedbu...

- Nakon deset godina priče, evo konačno se može početi i s gradnjom luke koja je neophodna za obavljanje ribarskog posla. Ugovorili smo gradnju šest ribarskih luka, i nakon Brižina u Kaštel Sućurcu, Splitsko-dalmatinska županija dobit će i ribarsku luku u Komiži. Radi se o izuzetno značajnom projektu kojim se rješava i konflikt u prostoru, prijepori između nautičkog turizma i ribarstva, uz rješenje za brzu dostavu svježe ribe na kopno – podvukla je ministrica Vučković, zadovoljna suradnjom s realizatorom projekta splitskom Lučkom upravom, ali i gradom Komižom, te Splitsko-dalmatinskom županijom i županom Blaženkom Bobanom, uz Tonča Božanića, sada zamjenika ravnatelja RERA-e a nekada državnog tajnika za ribarstvo koji je od početka u realizaciji gradnje ribarske luke na otoku Visu.

- U prvoj, najzahtjevnijoj fazi, južno od bivše tvornice ribe „Neptun”, izgradit će se primarni lukobran dužine 78 metara, pa plato i operativne obale dužine 54 metara i 89 metara, uz potrebne instalacije. Lukobran i operativne površine bit će dovoljne da ribarski brodovi imaju svoj vez, a zatim u ostalim fazama, još njih šest ćemo sve oplemeniti dodatnim sadržajima – brojke je iznio Mihanović, čelnik Lučke uprave Split, najavljujući uskoro i natječaj za odabir izvođača radova što se Komiže tiče, dok će se u Brižinama početkom ožujka obaviti tehnički pregled za puštanje te kopnene luke vrijedne preko 44 milijuna kuna u - pogon.

A najzadovoljnija u cijeloj priči oko otočne luke, je ipak Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, koja je već sudjelovala u potpisivanju ugovora za projekt „Ribarska luka Komiža kada je ministar bio Siniša Hajdaš-Dončić i kada su sredstva bila osigurana iz državnog proračuna, bez podrške EU-novca.

Kako se radilo o velikom zahvatu, procijenjenom na preko 45 milijuna kuna, a ponuda od strane izvođača radova bila je preko 79 milijuna kuna, od tog obuhvata se odustalo, te se krenulo u novi, manji projekt, u novo sakupljanje dokumentacije...

- Iskreno se nadam kako je to sada to! Komiža je i dalje najribarskije misto na Jadranu. Bez obzira na gašenje tvornice za preradu ribe, i dalje imamo preko 60 ribarskih plovila u Komiži, mladi žele nastaviti sa ovim poslom. A kako je sve veći razvoj i nautičkog turizma, imamo veliku gužvu u gradskoj luci, pa nam ribarska luka jednostavno treba. Ribarima treba osigurati manipulativni prostor za iskrcaj ribe, ukrcaj leda i ješke. A sutra i benzinsku pumpu za gorivo... Raduje me i to što je naša ribarska luka projekt od državnog značaja – podvukla je gradonačelnica Ivčević, koja kao i svi ribari koji ribare Jabučnom kotlinom, žele imati i luku koja će im osigurati normalne uvjete za rad.

19. travanj 2024 07:39