stdClass Object ( [id] => 1143121 [title] => Neetičnih postupaka u ribolovnom svijetu je puno, i uopće nisu rijetki. Donosimo primjere najčešćih trikova, jedan je posebno perfidan [alias] => neeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zakon i brojni pravilnici vezani uz ribolov, a onda i uz sportski ribolov, imaju šumu odredbi koje poprilično jasno pojašnjavaju i uređuju oblike ponašanja i djelovanja u različitim ribolovnim situacijama. Neke su od tih odredbi vezane uz veličinu riba koje se love, neke se odnose na međusobnu udaljenost barki na natjecanjima, a neke na vremenska ograničenja upotrebe određenih ribolovnih alata i pomagala.

No, pored toga postoje mnoga pravila kojih se većina ribolovaca slijepo drži, a koja nisu nigdje zapisana. Zbir tih nepisanih pravila naziva se među ribolovcima ribolovnom etikom i najveći broj ribolovaca ih poštuje. Kada bi se te ribolovce upitalo da nabroje desetak tih pravila, većina bi ih se teško sjetila, možda tek njih pet, premda ih je u stvarnosti puno više.

Većina tih pravila na snagu stupa u trenutku kada se ukaže potreba za nekom pravičnom reakcijom, sve u zavisnosti od situacije, tako da bi popis tih pravila zapravo bilo jako teško posložiti i iznijeti u nekakvom pisanom obliku.

Naravno, to što nigdje ne piše kako se treba ili ne treba ponašati u nekim situacijama, nikoga ne sprječava da se pridržava tih nepisanih pravila, jer se to naprosto podrazumijeva. Ili se barem misli da se podrazumijeva?

SLABI ARGUMENTI

Prolazeći bilo kojom ulicom na svijetu, svatko od nas će prije ili kasnije sigurno uočiti nekakav prostački ili barem neprimjereni grafit, razbijeni prozor ili izlog, ogrebani automobil. Premda se to ne radi, netko je to u nekom trenutku napravio. U zakonu nigdje ne piše zabranjeno je sprejem pisati po svježe formiranoj fasadi ili zabranjeno je ključem ogrebati automobil od fara do fara.

Istina je da je zakonom zabranjen svaki vandalizam, ali oni koji rade takve stvari smatraju uglavnom da se nisu baš previše ogriješili o zakon. Osim toga, svoje postupke najčešće opravdavaju nekim slabo argumentiranim, ali ipak argumentiranim objašnjenjem poput – on uvijek krivo parkira, pa ću mu ja izgrebati auto da vidi kako je to.

Srećom pa je takvih neetičnih ljudi i njihovih neetičnih postupaka u odnosu na kompletnu populaciju jako malo, no oni ipak postoje. Nažalost, ni ribolov nije pošteđen toga.

Neetičnih postupaka je u ribolovnom svijetu puno, i uopće nisu rijetki. Većina ih se odigrava u trenucima kad je ribolovac sam, ali ponekad i pred brojnim svjedocima. Katkad u nadi da ih se neće vidjeti, a katkad i potpuno flegmatično, bez obzira na posljedice.

---

image
Sve medalje, pehari i nagrade na natjecanjima pripremljeni su s nadom da će ih dobiti oni koji to zaslužuju
Tomislav Mirkov
---

SVE JE LAKO KAD SI SAM

Jedan od najčešće spominjanih primjera kršenja ili poštivanja etike vezan je uz puštanje nedorasle ribe. Svi ribolovci jako dobro znaju što se smatra nedoraslom ribom. Često to nema baš puno veze sa zakonskom odredbom. Naime, najveći dio ribljih vrsta nije ni u kakvoj zaštiti, što uistinu nije nikakva prepreka za puštanje nenamjerno ulovljene ribe.

---

image
Bio je premalen, pa je morao stradati
Tomislav Mirkov
---

Tako, primjerice, brancina od 20 centimetara dužine u more bi trebao vratiti svaki iole savjestan sportski ribolovac. Većina ribolovaca će takvog brancina i vratiti u more, ali jedan dio će brancina vratiti isključivo kad su u društvu drugih ribolovaca. Ako se dogodi da takvog brancina ulove kad su sami u ribolovu, bez problema će ga pospremiti u najlon vrećicu i ponijeti kući.

Dok love u društvu, takvi ribolovci sitnu ribu uglavnom pokušavaju neozlijeđenu vratiti u more, pri čemu često idu toliko daleko da reanimiraju škartoca kojem oči samo što nisu eksplodirale. Naravno, kad su sami te slučajno ulovljene ribe se obavezno ubijaju prije nego se bace natrag u more.

Isti takav soj ribolovaca će najlon vrećicu pospremiti u ruksak ili nekakvu kantu za smeće na brodu, te kad dođe na suho tu vrećicu zajedno s ostalim smećem odnijeti u za to predviđen kontejner ili kantu, naravno, samo ako ih se gleda. Ako ih se ne gleda, vrećica leti u more najkraćim mogućim putem.

---

image
Teško je bilo pospremiti je u vrećicu i odnijeti u kontejner
Tomislav Mirkov
---

PRLJAVA IGRA

Često se dogodi da upravo ribolovna ekipa natjera takve pojedince na ispravno ponašanje, čime je barem toga puta napravljena usluga i moru i čovječanstvu. No, katkada narav prevlada pa se etika ne poštuje unatoč svim kodeksima ribolovne časti, što je nažalost poprilično izraženo kod natjecatelja.

Na jednom natjecanju u kategoriji U-16 ulovljeno je puno sitne uzobalne ribe kojoj je minimalna službena dimenzija 10 centimetara. Ulovivši glavoča nešto manjeg od tih 10 centimetara, jedna desetogodišnja natjecateljica ga je skinula s udice i vratila u more, na što ju je njena susjeda, jednako malena, upitala zašto je to napravila kad se poslije ta riba može malo izudarati i razvući, pa će imati i više od deset centimetara. Kad sam je upitao kako zna za to, rekla mi je potpuno ravnodušno da su je to naučili treneri u njezinom klubu.

---

image
Fali milimetar, ali ćemo mi nju već razvući...
Tomislav Mirkov
---

Cilj ribolovnog natjecanja je uloviti što je moguće više ribe u određenom vremenskom periodu na propozicijama ograničenom prostoru, čega se svi drže. Uglavnom.

Često se, da ne kažemo u pravilu, događa da se pribor namjerno zabacuje u susjedno lovno mjesto, tek manjim dijelom zato što tamo možda ima više ribe, već zato da bi se isprovocirala reakcija susjednog ribolovca. Nerijetko takva provokacija urodi plodom, pa se nakon intervencije suca sve poravna, barem naizgled, s tim da je ovaj uzurpirani natjecatelj uglavnom još jedan dio vremena poprilično van sebe.

Ponekad se, premda rijetko, dogodi da natjecatelj već na početku natjecanja otkrije kako mu je struna na roli skalpelom presječena i kao takva neupotrebljiva. U onoj gužvi prije natjecanja, netko je uspio prići opremi i napraviti štetu zbog koje se očekivani plasman lako može promijeniti.

SLUČAJNA MRŠENJA

Budući da je konkurencija na natjecanjima uglavnom uvijek velika i jaka, malobrojni su spremni dijeliti informacije. Dapače, ako postoji netko tko prvi put lovi na tom terenu, taj će uglavnom dobiti cijelo brdo savjeta koji su potpuno neprimjenjivi u toj situaciji.
Jedan od najpodlijih trikova je namjerno mršenje opreme.

Kada se shvati da susjedni ribolovac vodi, najjednostavnije je baciti vlastiti pribor preko njegovog, reći sorry, izvući zamršeni pribor te ga još više zamrsiti otežući odmrsivanje, što je moguće dulje. Za to vrijeme drugi član ekipe nesmetano lovi skupljajući tako potrebne grame.

---

image
Unatoč tome što na natjecanjima svatko ima dovoljno mjesta, gužva je prije ili kasnije neizbježna
Tomislav Mirkov
---

U ribolovu iz barke konkurenciju je lako iznerediti ako se zavežljaj vlastitih zamršenih, iskorištenih predveza pušten niz vjetar slučajno zaplete u konkurentski predvez. Slijedi pokušaj odmrsivanja, formiranje novog predveza, ješkanje te spuštanje pribora u more. Za to je vrijeme vlasnik one gužve od predveza barem dvaput uspješno izvukao predvez napunjen ribom. Nisko i neetično, ali zato vrlo učinkovito, zar ne.

---

image
Čija je krivica za ovu neželjenu gužvu?
Tomislav Mirkov
---

I onda taj isti saboter osvoji medalju za koju i svi ostali znaju kako je osvojena. Pa tu medalju odnese kući i izloži je zajedno s ostali priznanjima, na što se svi pitaju kako ga ta medalja ne smeta? Kako ga ne žulja, jer jako dobro zna pozadinu njezina osvajanja. Srećom, takvih visokopozicioniranih nema puno.I brzo izgore.

PRVI MAČIĆI

Loveći prije više godina na jednom međunarodnom natjecanju, zakačio sam hobotnicu tešku gotovo 4 kg. Bila je jako loše zakačena, pa sam zamolio da mi netko pomogne s oprarom. Dvojica najbližih natjecatelja su mi doslovno okrenuli leđa, dok je četvrti natjecatelj na krmi bez oklijevanja spustio svoj štap, pregazio preko opreme do prove gdje je bila oprara i uspješno je podmetnuo pod hobotnicu, koja se upravo tog trena otkačila s udice.

Hobotnica je na moju sreću završila u oprari, a natjecatelj s krme postao moj dragi prijatelj. S ovom drugom dvojicom se povremeno sretnem, ali mi se jedva jave, i to uvijek izbjegavajući pogled. A najžalosnije je što hobotnica u tom lovu uopće nije mogla biti bodovana, jer glavonošci nisu ni išli na vagu, već na salatu za cijelu ekipu.

---

image
Hobotnica je u zadnji tren bila spašena
Tomislav Mirkov
---

Drugom, pak, prilikom loveći s prijateljem u prvom sam spuštanju uspješno zakačio i izvukao arbuna od gotovo pola kilograma, na što me taj moj prijatelj zamolio da mu ga dam da ga pogleda. Kad sam mu ga dao, uz osmjeh ga je bacio u more komentirajući kako se prvi mačići i ribe u more bacaju. Kasnije sam saznao da on inače, ako netko lovi bolje od njega, odmah prekida ribolov, iznalazi razne razloge za premještanje na drugu poziciju, pa čak i slučajno prevrne kompletnu ješku u more.

POVRAT PREDVEZA

Na povratku s jednog od svojih ribolovnih putovanja, zaboravio sam pospremiti i ponijeti predveze. Tek kad sam došao kući nazvali su me i rekli da su mi predvezi ostali na brodu. Ribolovna ekipa s kojom sam tada bio na moru bila je brojna, a mojih gotovih predveza je bilo preko stotinu.

Prvi komentar su bile riječi zahvale što sam ih opskrbio predvezima, na što sam ja odgovorio da sam to zapravo namjerno napravio, pa neka ih podijele i iskoriste najbolje što mogu. Ne treba posebno napominjati da mi je za nekoliko dana na vrata pokucao poštar donoseći mi paket s mojim predvezima. Niti jedan nije nedostajao.

A jednom sam prilikom loveći na natjecanju višega ranga imao peh da mi se upredenica na roli zamrsila, i to negdje na tridesetom metru. Nije bilo druge nego početi raspetljavati. Nažalost, ispalo je da je čvor znatno kompliciraniji od očekivanog i dobrano iznad mojih sposobnosti, tako da su mi na kraju škarice bile jedini izbor.

Svi su u barci vidjeli što radim, kolika je moja nevolja i da namjeravam presjeći strunu, što je uistinu i bio samo moj problem koji im zapravo svima ide u prilog. No, prije nego sam stigao presjeći jedan od natjecatelja me zaustavio, odložio svoj pribor i prišao mi da mi pomogne odmrsiti onu zapetljanu gužvu.

Odmrsivanje je potrajalo dobru minutu, ali on nije odustajao dok strunu nismo do kraja razmrsili. Za to su vrijeme druga dvojica lovila što je mom pomoćniku opasno rušilo plasman, a što njega očito nije pogađalo.

NEDVOSMISLENE PORUKE

Teško je objasniti i shvatiti kako netko potpuno bez grižnje savjesti i emocija može za vrijeme natjecanja namjerno zamrsiti predvez svome suparniku, kao i to da postoje ljudi koji su spremi pomoći drugima bez obzira što to pomaganje njima samima nanosi štetu.

Razlozi zbog kojih tako postupaju, svakako su dio njihove osobnosti, a posljedice tih postupaka samo potvrđuju ona nepisana pravila, pri čemu neki od njih, na tom istom nevidljivom papiru, ispisuju nove redove.

Na mnogim natjecanjima postoji i posebna nagrada za Fair play, a osvajaju je u pravilu oni koji su na tim natjecanjima svojim postupcima pokazali nesebičnost i korektnost.

Poruke koje se takvim nagrađivanjem šalju su nedvosmislene i jasne, a svakako imaju itekako smisla. Osjećaj da je nešto odrađeno bez greške, po svim pravilima etike i moralnih vrijednosti, jedinstven je i sam po sebi nagrada bez obzira na plasman ili neosvećene postupke i neutaženu potrebu za ispravljanjem učinjene nepravde.

Žalosno i sramotno je što mnogi pojedinci ne shvaćaju vrijednost i smisao korektnog odnosa prema svojoj okolini, bez obzira bio to automobil kojeg su tajno osvetnički ogrebali, suparnički predvez kojeg su namjerno zamrsili da bi dobili minutu-dvije prednosti, ili najlon vrećica koju su bacili u more jer ih naprosto nije briga. A sve je to dio iste priče, koja ih svrstava u grupu koju zapravo nitko iskreno ne voli i ne poštuje.

Srećom, ti se pojedinci prije ili kasnije otkriju u svom punom sjaju, nakon čega gube svoje mjesto u društvu ostalih koji znaju i poštuju vrijednosti fair playa i svih onih nepisanih pravila na kojima počiva puni užitak sportskog ribolova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prljava igra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prljava igra 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-15 10:10:53 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 11:29:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2019-06-17 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 115 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200074.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200060.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200073.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200061.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200062.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200063.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200064.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200065.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200076.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200077.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200078.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/11200265.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov","Tomislav Mirkov"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Iskori\u0161teni stari predvezi mo\u017eda jo\u0161 mogu poslu\u017eiti za kakvu spa\u010dku","Ovo je prva i posljednja slika na silu pu\u0161tenog arbuna","\u010cija je krivica za ovu ne\u017eeljenu gu\u017evu?","Bio je premalen, pa je morao stradati","Te\u0161ko je bilo pospremiti je u vre\u0107icu i odnijeti u kontejner","Hobotnica je u zadnji tren bila spa\u0161ena","Sve medalje, pehari i nagrade na natjecanjima pripremljeni su s nadom da \u0107e ih dobiti oni koji to zaslu\u017euju","Malo smo ga natezali i razvla\u010dili, ali svejedno nije pro\u0161ao mjericu","Slu\u010dajno je do\u0161la na udicu i sretno ide natrag, bez publike","Vra\u0107anje ovakve ribe u more je besmisleno","Unato\u010d tome \u0161to na natjecanjima svatko ima dovoljno mjesta, gu\u017eva je prije ili kasnije neizbje\u017ena","Fali milimetar, ali \u0107emo mi nju ve\u0107 razvu\u0107i..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_11200074_1920.jpg":"1920x1080","k_11200074_1280.jpg":"1280x1280","k_11200074_1024.jpg":"1024x1024","k_11200074_640.jpg":"640x640","k_11200074_480.jpg":"480x480","k_11200074_340.jpg":"340x340","k_11200074_220.jpg":"220x220","o_11200074_1280.jpg":"1280x960","o_11200074_1024.jpg":"1024x768","o_11200074_640.jpg":"640x480","o_11200074_480.jpg":"480x360","o_11200074_340.jpg":"340x255","o_11200074_220.jpg":"220x165","h_11200074_1280.jpg":"1280x854","h_11200074_1024.jpg":"1024x683","h_11200074_640.jpg":"640x427","h_11200074_480.jpg":"480x320","h_11200074_340.jpg":"340x227","h_11200074_220.jpg":"220x147","pp_11200074_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200074_1024.jpg":"805x1024","pp_11200074_640.jpg":"503x640","pp_11200074_480.jpg":"377x480","pp_11200074_340.jpg":"267x340","pp_11200074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200060_1920.jpg":"1920x1080","k_11200060_1280.jpg":"1280x1280","k_11200060_1024.jpg":"1024x1024","k_11200060_640.jpg":"640x640","k_11200060_480.jpg":"480x480","k_11200060_340.jpg":"340x340","k_11200060_220.jpg":"220x220","o_11200060_1280.jpg":"1280x960","o_11200060_1024.jpg":"1024x768","o_11200060_640.jpg":"640x480","o_11200060_480.jpg":"480x360","o_11200060_340.jpg":"340x255","o_11200060_220.jpg":"220x165","h_11200060_1280.jpg":"1280x854","h_11200060_1024.jpg":"1024x683","h_11200060_640.jpg":"640x427","h_11200060_480.jpg":"480x320","h_11200060_340.jpg":"340x227","h_11200060_220.jpg":"220x147","pp_11200060_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200060_1024.jpg":"805x1024","pp_11200060_640.jpg":"503x640","pp_11200060_480.jpg":"377x480","pp_11200060_340.jpg":"267x340","pp_11200060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200073_1920.jpg":"1920x1080","k_11200073_1280.jpg":"1280x1280","k_11200073_1024.jpg":"1024x1024","k_11200073_640.jpg":"640x640","k_11200073_480.jpg":"480x480","k_11200073_340.jpg":"340x340","k_11200073_220.jpg":"220x220","o_11200073_1280.jpg":"1280x960","o_11200073_1024.jpg":"1024x768","o_11200073_640.jpg":"640x480","o_11200073_480.jpg":"480x360","o_11200073_340.jpg":"340x255","o_11200073_220.jpg":"220x165","h_11200073_1280.jpg":"1280x854","h_11200073_1024.jpg":"1024x683","h_11200073_640.jpg":"640x427","h_11200073_480.jpg":"480x320","h_11200073_340.jpg":"340x227","h_11200073_220.jpg":"220x147","pp_11200073_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200073_1024.jpg":"805x1024","pp_11200073_640.jpg":"503x640","pp_11200073_480.jpg":"377x480","pp_11200073_340.jpg":"267x340","pp_11200073_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200061_1920.jpg":"1920x1080","k_11200061_1280.jpg":"1280x1280","k_11200061_1024.jpg":"1024x1024","k_11200061_640.jpg":"640x640","k_11200061_480.jpg":"480x480","k_11200061_340.jpg":"340x340","k_11200061_220.jpg":"220x220","o_11200061_1280.jpg":"1280x960","o_11200061_1024.jpg":"1024x768","o_11200061_640.jpg":"640x480","o_11200061_480.jpg":"480x360","o_11200061_340.jpg":"340x255","o_11200061_220.jpg":"220x165","h_11200061_1280.jpg":"1280x854","h_11200061_1024.jpg":"1024x683","h_11200061_640.jpg":"640x427","h_11200061_480.jpg":"480x320","h_11200061_340.jpg":"340x227","h_11200061_220.jpg":"220x147","pp_11200061_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200061_1024.jpg":"805x1024","pp_11200061_640.jpg":"503x640","pp_11200061_480.jpg":"377x480","pp_11200061_340.jpg":"267x340","pp_11200061_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200062_1920.jpg":"1920x1080","k_11200062_1280.jpg":"1280x1280","k_11200062_1024.jpg":"1024x1024","k_11200062_640.jpg":"640x640","k_11200062_480.jpg":"480x480","k_11200062_340.jpg":"340x340","k_11200062_220.jpg":"220x220","o_11200062_1280.jpg":"1280x960","o_11200062_1024.jpg":"1024x768","o_11200062_640.jpg":"640x480","o_11200062_480.jpg":"480x360","o_11200062_340.jpg":"340x255","o_11200062_220.jpg":"220x165","h_11200062_1280.jpg":"1280x854","h_11200062_1024.jpg":"1024x683","h_11200062_640.jpg":"640x427","h_11200062_480.jpg":"480x320","h_11200062_340.jpg":"340x227","h_11200062_220.jpg":"220x147","pp_11200062_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200062_1024.jpg":"805x1024","pp_11200062_640.jpg":"503x640","pp_11200062_480.jpg":"377x480","pp_11200062_340.jpg":"267x340","pp_11200062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200063_1920.jpg":"1920x1080","k_11200063_1280.jpg":"1280x1280","k_11200063_1024.jpg":"1024x1024","k_11200063_640.jpg":"640x640","k_11200063_480.jpg":"480x480","k_11200063_340.jpg":"340x340","k_11200063_220.jpg":"220x220","o_11200063_1280.jpg":"1280x960","o_11200063_1024.jpg":"1024x768","o_11200063_640.jpg":"640x480","o_11200063_480.jpg":"480x360","o_11200063_340.jpg":"340x255","o_11200063_220.jpg":"220x165","h_11200063_1280.jpg":"1280x854","h_11200063_1024.jpg":"1024x683","h_11200063_640.jpg":"640x427","h_11200063_480.jpg":"480x320","h_11200063_340.jpg":"340x227","h_11200063_220.jpg":"220x147","pp_11200063_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200063_1024.jpg":"805x1024","pp_11200063_640.jpg":"503x640","pp_11200063_480.jpg":"377x480","pp_11200063_340.jpg":"267x340","pp_11200063_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11200064_1920.jpg":"1920x1080","k_11200064_1280.jpg":"1280x1280","k_11200064_1024.jpg":"1024x1024","k_11200064_640.jpg":"640x640","k_11200064_480.jpg":"480x480","k_11200064_340.jpg":"340x340","k_11200064_220.jpg":"220x220","o_11200064_1280.jpg":"1280x853","o_11200064_1024.jpg":"1024x682","o_11200064_640.jpg":"640x426","o_11200064_480.jpg":"480x320","o_11200064_340.jpg":"340x226","o_11200064_220.jpg":"220x146","h_11200064_1280.jpg":"1280x854","h_11200064_1024.jpg":"1024x683","h_11200064_640.jpg":"640x427","h_11200064_480.jpg":"480x320","h_11200064_340.jpg":"340x227","h_11200064_220.jpg":"220x147","pp_11200064_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200064_1024.jpg":"805x1024","pp_11200064_640.jpg":"503x640","pp_11200064_480.jpg":"377x480","pp_11200064_340.jpg":"267x340","pp_11200064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11200065_1920.jpg":"1920x1080","k_11200065_1280.jpg":"1280x1280","k_11200065_1024.jpg":"1024x1024","k_11200065_640.jpg":"640x640","k_11200065_480.jpg":"480x480","k_11200065_340.jpg":"340x340","k_11200065_220.jpg":"220x220","o_11200065_1280.jpg":"1280x853","o_11200065_1024.jpg":"1024x682","o_11200065_640.jpg":"640x426","o_11200065_480.jpg":"480x320","o_11200065_340.jpg":"340x226","o_11200065_220.jpg":"220x146","h_11200065_1280.jpg":"1280x854","h_11200065_1024.jpg":"1024x683","h_11200065_640.jpg":"640x427","h_11200065_480.jpg":"480x320","h_11200065_340.jpg":"340x227","h_11200065_220.jpg":"220x147","pp_11200065_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200065_1024.jpg":"805x1024","pp_11200065_640.jpg":"503x640","pp_11200065_480.jpg":"377x480","pp_11200065_340.jpg":"267x340","pp_11200065_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11200076_1920.jpg":"1920x1080","k_11200076_1280.jpg":"1280x1280","k_11200076_1024.jpg":"1024x1024","k_11200076_640.jpg":"640x640","k_11200076_480.jpg":"480x480","k_11200076_340.jpg":"340x340","k_11200076_220.jpg":"220x220","o_11200076_1280.jpg":"1280x853","o_11200076_1024.jpg":"1024x682","o_11200076_640.jpg":"640x426","o_11200076_480.jpg":"480x320","o_11200076_340.jpg":"340x226","o_11200076_220.jpg":"220x146","h_11200076_1280.jpg":"1280x854","h_11200076_1024.jpg":"1024x683","h_11200076_640.jpg":"640x427","h_11200076_480.jpg":"480x320","h_11200076_340.jpg":"340x227","h_11200076_220.jpg":"220x147","pp_11200076_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200076_1024.jpg":"805x1024","pp_11200076_640.jpg":"503x640","pp_11200076_480.jpg":"377x480","pp_11200076_340.jpg":"267x340","pp_11200076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200077_1920.jpg":"1920x1080","k_11200077_1280.jpg":"1280x1280","k_11200077_1024.jpg":"1024x1024","k_11200077_640.jpg":"640x640","k_11200077_480.jpg":"480x480","k_11200077_340.jpg":"340x340","k_11200077_220.jpg":"220x220","o_11200077_1280.jpg":"1280x960","o_11200077_1024.jpg":"1024x768","o_11200077_640.jpg":"640x480","o_11200077_480.jpg":"480x360","o_11200077_340.jpg":"340x255","o_11200077_220.jpg":"220x165","h_11200077_1280.jpg":"1280x854","h_11200077_1024.jpg":"1024x683","h_11200077_640.jpg":"640x427","h_11200077_480.jpg":"480x320","h_11200077_340.jpg":"340x227","h_11200077_220.jpg":"220x147","pp_11200077_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200077_1024.jpg":"805x1024","pp_11200077_640.jpg":"503x640","pp_11200077_480.jpg":"377x480","pp_11200077_340.jpg":"267x340","pp_11200077_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_11200078_1920.jpg":"1920x1080","k_11200078_1280.jpg":"1280x1280","k_11200078_1024.jpg":"1024x1024","k_11200078_640.jpg":"640x640","k_11200078_480.jpg":"480x480","k_11200078_340.jpg":"340x340","k_11200078_220.jpg":"220x220","o_11200078_1280.jpg":"1280x960","o_11200078_1024.jpg":"1024x768","o_11200078_640.jpg":"640x480","o_11200078_480.jpg":"480x360","o_11200078_340.jpg":"340x255","o_11200078_220.jpg":"220x165","h_11200078_1280.jpg":"1280x854","h_11200078_1024.jpg":"1024x683","h_11200078_640.jpg":"640x427","h_11200078_480.jpg":"480x320","h_11200078_340.jpg":"340x227","h_11200078_220.jpg":"220x147","pp_11200078_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200078_1024.jpg":"805x1024","pp_11200078_640.jpg":"503x640","pp_11200078_480.jpg":"377x480","pp_11200078_340.jpg":"267x340","pp_11200078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1396","hd_11200265_1920.jpg":"1920x1080","k_11200265_1280.jpg":"1280x1280","k_11200265_1024.jpg":"1024x1024","k_11200265_640.jpg":"640x640","k_11200265_480.jpg":"480x480","k_11200265_340.jpg":"340x340","k_11200265_220.jpg":"220x220","o_11200265_1280.jpg":"1280x930","o_11200265_1024.jpg":"1024x744","o_11200265_640.jpg":"640x465","o_11200265_480.jpg":"480x349","o_11200265_340.jpg":"340x247","o_11200265_220.jpg":"220x159","h_11200265_1280.jpg":"1280x854","h_11200265_1024.jpg":"1024x683","h_11200265_640.jpg":"640x427","h_11200265_480.jpg":"480x320","h_11200265_340.jpg":"340x227","h_11200265_220.jpg":"220x147","pp_11200265_1280.jpg":"1006x1280","pp_11200265_1024.jpg":"805x1024","pp_11200265_640.jpg":"503x640","pp_11200265_480.jpg":"377x480","pp_11200265_340.jpg":"267x340","pp_11200265_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6180785 Threads: 81 Questions: 1122041703 Slow queries: 0 Opens: 208717 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.537 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10094399 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/neeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva-1143121 [printLink] => /om/ribolov/neeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva-1143121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654819 [name] => sportski ribolov na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-01 10:48:16 [main_article_id] => 0 [alias] => sportski-ribolov-na-moru [link] => /tag/sportski-ribolov-na-moru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656396 [name] => sportski ribolov fair play [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 12:14:41 [main_article_id] => 0 [alias] => sportski-ribolov-fair-play [link] => /tag/sportski-ribolov-fair-play ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656397 [name] => mršenje opreme ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 12:14:42 [main_article_id] => 0 [alias] => mrsenje-opreme-ribolov [link] => /tag/mrsenje-opreme-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prljava igra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neetičnih postupaka u ribolovnom svijetu je puno, i uopće nisu rijetki. Donosimo primjere najčešćih trikova, jedan je posebno perfidan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-12-57-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200074.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Iskorišteni stari predvezi možda još mogu poslužiti za kakvu spačku [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200074.jpg [title] => Iskorišteni stari predvezi možda još mogu poslužiti za kakvu spačku Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200060.jpg [title] => Ovo je prva i posljednja slika na silu puštenog arbuna Tomislav Mirkov ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200073.jpg [title] => Čija je krivica za ovu neželjenu gužvu? Tomislav Mirkov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200061.jpg [title] => Bio je premalen, pa je morao stradati Tomislav Mirkov ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200062.jpg [title] => Teško je bilo pospremiti je u vrećicu i odnijeti u kontejner Tomislav Mirkov ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200063.jpg [title] => Hobotnica je u zadnji tren bila spašena Tomislav Mirkov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200064.jpg [title] => Sve medalje, pehari i nagrade na natjecanjima pripremljeni su s nadom da će ih dobiti oni koji to zaslužuju Tomislav Mirkov ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200065.jpg [title] => Malo smo ga natezali i razvlačili, ali svejedno nije prošao mjericu Tomislav Mirkov ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200076.jpg [title] => Slučajno je došla na udicu i sretno ide natrag, bez publike Tomislav Mirkov ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200077.jpg [title] => Vraćanje ovakve ribe u more je besmisleno Tomislav Mirkov ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200078.jpg [title] => Unatoč tome što na natjecanjima svatko ima dovoljno mjesta, gužva je prije ili kasnije neizbježna Tomislav Mirkov ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/11200265.jpg [title] => Fali milimetar, ali ćemo mi nju već razvući... Tomislav Mirkov ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zakon i brojni pravilnici vezani uz ribolov, a onda i uz sportski ribolov, imaju šumu odredbi koje poprilično jasno pojašnjavaju i uređuju oblike ponašanja i djelovanja u različitim ribolovnim situacijama. Neke su od tih odredbi vezane uz veličinu riba koje se love, neke se odnose na međusobnu udaljenost barki na natjecanjima, a neke na vremenska ograničenja upotrebe određenih ribolovnih alata i pomagala.

No, pored toga postoje mnoga pravila kojih se većina ribolovaca slijepo drži, a koja nisu nigdje zapisana. Zbir tih nepisanih pravila naziva se među ribolovcima ribolovnom etikom i najveći broj ribolovaca ih poštuje. Kada bi se te ribolovce upitalo da nabroje desetak tih pravila, većina bi ih se teško sjetila, možda tek njih pet, premda ih je u stvarnosti puno više.

Većina tih pravila na snagu stupa u trenutku kada se ukaže potreba za nekom pravičnom reakcijom, sve u zavisnosti od situacije, tako da bi popis tih pravila zapravo bilo jako teško posložiti i iznijeti u nekakvom pisanom obliku.

Naravno, to što nigdje ne piše kako se treba ili ne treba ponašati u nekim situacijama, nikoga ne sprječava da se pridržava tih nepisanih pravila, jer se to naprosto podrazumijeva. Ili se barem misli da se podrazumijeva?

SLABI ARGUMENTI

Prolazeći bilo kojom ulicom na svijetu, svatko od nas će prije ili kasnije sigurno uočiti nekakav prostački ili barem neprimjereni grafit, razbijeni prozor ili izlog, ogrebani automobil. Premda se to ne radi, netko je to u nekom trenutku napravio. U zakonu nigdje ne piše zabranjeno je sprejem pisati po svježe formiranoj fasadi ili zabranjeno je ključem ogrebati automobil od fara do fara.

Istina je da je zakonom zabranjen svaki vandalizam, ali oni koji rade takve stvari smatraju uglavnom da se nisu baš previše ogriješili o zakon. Osim toga, svoje postupke najčešće opravdavaju nekim slabo argumentiranim, ali ipak argumentiranim objašnjenjem poput – on uvijek krivo parkira, pa ću mu ja izgrebati auto da vidi kako je to.

Srećom pa je takvih neetičnih ljudi i njihovih neetičnih postupaka u odnosu na kompletnu populaciju jako malo, no oni ipak postoje. Nažalost, ni ribolov nije pošteđen toga.

Neetičnih postupaka je u ribolovnom svijetu puno, i uopće nisu rijetki. Većina ih se odigrava u trenucima kad je ribolovac sam, ali ponekad i pred brojnim svjedocima. Katkad u nadi da ih se neće vidjeti, a katkad i potpuno flegmatično, bez obzira na posljedice.

---

image
Sve medalje, pehari i nagrade na natjecanjima pripremljeni su s nadom da će ih dobiti oni koji to zaslužuju
Tomislav Mirkov
---

SVE JE LAKO KAD SI SAM

Jedan od najčešće spominjanih primjera kršenja ili poštivanja etike vezan je uz puštanje nedorasle ribe. Svi ribolovci jako dobro znaju što se smatra nedoraslom ribom. Često to nema baš puno veze sa zakonskom odredbom. Naime, najveći dio ribljih vrsta nije ni u kakvoj zaštiti, što uistinu nije nikakva prepreka za puštanje nenamjerno ulovljene ribe.

---

image
Bio je premalen, pa je morao stradati
Tomislav Mirkov
---

Tako, primjerice, brancina od 20 centimetara dužine u more bi trebao vratiti svaki iole savjestan sportski ribolovac. Većina ribolovaca će takvog brancina i vratiti u more, ali jedan dio će brancina vratiti isključivo kad su u društvu drugih ribolovaca. Ako se dogodi da takvog brancina ulove kad su sami u ribolovu, bez problema će ga pospremiti u najlon vrećicu i ponijeti kući.

Dok love u društvu, takvi ribolovci sitnu ribu uglavnom pokušavaju neozlijeđenu vratiti u more, pri čemu često idu toliko daleko da reanimiraju škartoca kojem oči samo što nisu eksplodirale. Naravno, kad su sami te slučajno ulovljene ribe se obavezno ubijaju prije nego se bace natrag u more.

Isti takav soj ribolovaca će najlon vrećicu pospremiti u ruksak ili nekakvu kantu za smeće na brodu, te kad dođe na suho tu vrećicu zajedno s ostalim smećem odnijeti u za to predviđen kontejner ili kantu, naravno, samo ako ih se gleda. Ako ih se ne gleda, vrećica leti u more najkraćim mogućim putem.

---

image
Teško je bilo pospremiti je u vrećicu i odnijeti u kontejner
Tomislav Mirkov
---

PRLJAVA IGRA

Često se dogodi da upravo ribolovna ekipa natjera takve pojedince na ispravno ponašanje, čime je barem toga puta napravljena usluga i moru i čovječanstvu. No, katkada narav prevlada pa se etika ne poštuje unatoč svim kodeksima ribolovne časti, što je nažalost poprilično izraženo kod natjecatelja.

Na jednom natjecanju u kategoriji U-16 ulovljeno je puno sitne uzobalne ribe kojoj je minimalna službena dimenzija 10 centimetara. Ulovivši glavoča nešto manjeg od tih 10 centimetara, jedna desetogodišnja natjecateljica ga je skinula s udice i vratila u more, na što ju je njena susjeda, jednako malena, upitala zašto je to napravila kad se poslije ta riba može malo izudarati i razvući, pa će imati i više od deset centimetara. Kad sam je upitao kako zna za to, rekla mi je potpuno ravnodušno da su je to naučili treneri u njezinom klubu.

---

image
Fali milimetar, ali ćemo mi nju već razvući...
Tomislav Mirkov
---

Cilj ribolovnog natjecanja je uloviti što je moguće više ribe u određenom vremenskom periodu na propozicijama ograničenom prostoru, čega se svi drže. Uglavnom.

Često se, da ne kažemo u pravilu, događa da se pribor namjerno zabacuje u susjedno lovno mjesto, tek manjim dijelom zato što tamo možda ima više ribe, već zato da bi se isprovocirala reakcija susjednog ribolovca. Nerijetko takva provokacija urodi plodom, pa se nakon intervencije suca sve poravna, barem naizgled, s tim da je ovaj uzurpirani natjecatelj uglavnom još jedan dio vremena poprilično van sebe.

Ponekad se, premda rijetko, dogodi da natjecatelj već na početku natjecanja otkrije kako mu je struna na roli skalpelom presječena i kao takva neupotrebljiva. U onoj gužvi prije natjecanja, netko je uspio prići opremi i napraviti štetu zbog koje se očekivani plasman lako može promijeniti.

SLUČAJNA MRŠENJA

Budući da je konkurencija na natjecanjima uglavnom uvijek velika i jaka, malobrojni su spremni dijeliti informacije. Dapače, ako postoji netko tko prvi put lovi na tom terenu, taj će uglavnom dobiti cijelo brdo savjeta koji su potpuno neprimjenjivi u toj situaciji.
Jedan od najpodlijih trikova je namjerno mršenje opreme.

Kada se shvati da susjedni ribolovac vodi, najjednostavnije je baciti vlastiti pribor preko njegovog, reći sorry, izvući zamršeni pribor te ga još više zamrsiti otežući odmrsivanje, što je moguće dulje. Za to vrijeme drugi član ekipe nesmetano lovi skupljajući tako potrebne grame.

---

image
Unatoč tome što na natjecanjima svatko ima dovoljno mjesta, gužva je prije ili kasnije neizbježna
Tomislav Mirkov
---

U ribolovu iz barke konkurenciju je lako iznerediti ako se zavežljaj vlastitih zamršenih, iskorištenih predveza pušten niz vjetar slučajno zaplete u konkurentski predvez. Slijedi pokušaj odmrsivanja, formiranje novog predveza, ješkanje te spuštanje pribora u more. Za to je vrijeme vlasnik one gužve od predveza barem dvaput uspješno izvukao predvez napunjen ribom. Nisko i neetično, ali zato vrlo učinkovito, zar ne.

---

image
Čija je krivica za ovu neželjenu gužvu?
Tomislav Mirkov
---

I onda taj isti saboter osvoji medalju za koju i svi ostali znaju kako je osvojena. Pa tu medalju odnese kući i izloži je zajedno s ostali priznanjima, na što se svi pitaju kako ga ta medalja ne smeta? Kako ga ne žulja, jer jako dobro zna pozadinu njezina osvajanja. Srećom, takvih visokopozicioniranih nema puno.I brzo izgore.

PRVI MAČIĆI

Loveći prije više godina na jednom međunarodnom natjecanju, zakačio sam hobotnicu tešku gotovo 4 kg. Bila je jako loše zakačena, pa sam zamolio da mi netko pomogne s oprarom. Dvojica najbližih natjecatelja su mi doslovno okrenuli leđa, dok je četvrti natjecatelj na krmi bez oklijevanja spustio svoj štap, pregazio preko opreme do prove gdje je bila oprara i uspješno je podmetnuo pod hobotnicu, koja se upravo tog trena otkačila s udice.

Hobotnica je na moju sreću završila u oprari, a natjecatelj s krme postao moj dragi prijatelj. S ovom drugom dvojicom se povremeno sretnem, ali mi se jedva jave, i to uvijek izbjegavajući pogled. A najžalosnije je što hobotnica u tom lovu uopće nije mogla biti bodovana, jer glavonošci nisu ni išli na vagu, već na salatu za cijelu ekipu.

---

image
Hobotnica je u zadnji tren bila spašena
Tomislav Mirkov
---

Drugom, pak, prilikom loveći s prijateljem u prvom sam spuštanju uspješno zakačio i izvukao arbuna od gotovo pola kilograma, na što me taj moj prijatelj zamolio da mu ga dam da ga pogleda. Kad sam mu ga dao, uz osmjeh ga je bacio u more komentirajući kako se prvi mačići i ribe u more bacaju. Kasnije sam saznao da on inače, ako netko lovi bolje od njega, odmah prekida ribolov, iznalazi razne razloge za premještanje na drugu poziciju, pa čak i slučajno prevrne kompletnu ješku u more.

POVRAT PREDVEZA

Na povratku s jednog od svojih ribolovnih putovanja, zaboravio sam pospremiti i ponijeti predveze. Tek kad sam došao kući nazvali su me i rekli da su mi predvezi ostali na brodu. Ribolovna ekipa s kojom sam tada bio na moru bila je brojna, a mojih gotovih predveza je bilo preko stotinu.

Prvi komentar su bile riječi zahvale što sam ih opskrbio predvezima, na što sam ja odgovorio da sam to zapravo namjerno napravio, pa neka ih podijele i iskoriste najbolje što mogu. Ne treba posebno napominjati da mi je za nekoliko dana na vrata pokucao poštar donoseći mi paket s mojim predvezima. Niti jedan nije nedostajao.

A jednom sam prilikom loveći na natjecanju višega ranga imao peh da mi se upredenica na roli zamrsila, i to negdje na tridesetom metru. Nije bilo druge nego početi raspetljavati. Nažalost, ispalo je da je čvor znatno kompliciraniji od očekivanog i dobrano iznad mojih sposobnosti, tako da su mi na kraju škarice bile jedini izbor.

Svi su u barci vidjeli što radim, kolika je moja nevolja i da namjeravam presjeći strunu, što je uistinu i bio samo moj problem koji im zapravo svima ide u prilog. No, prije nego sam stigao presjeći jedan od natjecatelja me zaustavio, odložio svoj pribor i prišao mi da mi pomogne odmrsiti onu zapetljanu gužvu.

Odmrsivanje je potrajalo dobru minutu, ali on nije odustajao dok strunu nismo do kraja razmrsili. Za to su vrijeme druga dvojica lovila što je mom pomoćniku opasno rušilo plasman, a što njega očito nije pogađalo.

NEDVOSMISLENE PORUKE

Teško je objasniti i shvatiti kako netko potpuno bez grižnje savjesti i emocija može za vrijeme natjecanja namjerno zamrsiti predvez svome suparniku, kao i to da postoje ljudi koji su spremi pomoći drugima bez obzira što to pomaganje njima samima nanosi štetu.

Razlozi zbog kojih tako postupaju, svakako su dio njihove osobnosti, a posljedice tih postupaka samo potvrđuju ona nepisana pravila, pri čemu neki od njih, na tom istom nevidljivom papiru, ispisuju nove redove.

Na mnogim natjecanjima postoji i posebna nagrada za Fair play, a osvajaju je u pravilu oni koji su na tim natjecanjima svojim postupcima pokazali nesebičnost i korektnost.

Poruke koje se takvim nagrađivanjem šalju su nedvosmislene i jasne, a svakako imaju itekako smisla. Osjećaj da je nešto odrađeno bez greške, po svim pravilima etike i moralnih vrijednosti, jedinstven je i sam po sebi nagrada bez obzira na plasman ili neosvećene postupke i neutaženu potrebu za ispravljanjem učinjene nepravde.

Žalosno i sramotno je što mnogi pojedinci ne shvaćaju vrijednost i smisao korektnog odnosa prema svojoj okolini, bez obzira bio to automobil kojeg su tajno osvetnički ogrebali, suparnički predvez kojeg su namjerno zamrsili da bi dobili minutu-dvije prednosti, ili najlon vrećica koju su bacili u more jer ih naprosto nije briga. A sve je to dio iste priče, koja ih svrstava u grupu koju zapravo nitko iskreno ne voli i ne poštuje.

Srećom, ti se pojedinci prije ili kasnije otkriju u svom punom sjaju, nakon čega gube svoje mjesto u društvu ostalih koji znaju i poštuju vrijednosti fair playa i svih onih nepisanih pravila na kojima počiva puni užitak sportskog ribolova.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Iskorišteni stari predvezi možda još mogu poslužiti za kakvu spačku
Tomislav Mirkov
Ovo je prva i posljednja slika na silu puštenog arbuna
Tomislav Mirkov
Čija je krivica za ovu neželjenu gužvu?
Tomislav Mirkov
Bio je premalen, pa je morao stradati
Tomislav Mirkov
Teško je bilo pospremiti je u vrećicu i odnijeti u kontejner
Tomislav Mirkov
Hobotnica je u zadnji tren bila spašena
Tomislav Mirkov
Sve medalje, pehari i nagrade na natjecanjima pripremljeni su s nadom da će ih dobiti oni koji to zaslužuju
Tomislav Mirkov
Malo smo ga natezali i razvlačili, ali svejedno nije prošao mjericu
Tomislav Mirkov
Slučajno je došla na udicu i sretno ide natrag, bez publike
Tomislav Mirkov
Vraćanje ovakve ribe u more je besmisleno
Tomislav Mirkov
Unatoč tome što na natjecanjima svatko ima dovoljno mjesta, gužva je prije ili kasnije neizbježna
Tomislav Mirkov
Fali milimetar, ali ćemo mi nju već razvući...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/neeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva-1143121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eada14928d2014d089015734a3d4abe1b75527f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neeti%C4%8Dnih+postupaka+u+ribolovnom+svijetu+je+puno%2C+i+uop%C4%87e+nisu+rijetki.+Donosimo+primjere+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87ih+trikova%2C+jedan+je+posebno+perfidan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fneeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva-1143121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fneeticnih-postupaka-u-ribolovnom-svijetu-je-puno-i-uopce-nisu-rijetki-namjerno-mrsenje-opreme-jedan-je-od-najpodlijih-trikova-jeste-li-ikada-bili-zrtva-1143121 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prljava igra [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

prljava igraNeetičnih postupaka u ribolovnom svijetu je puno, i uopće nisu rijetki. Donosimo primjere najčešćih trikova, jedan je posebno perfidan

Piše Tomislav Mirkov
17. lipnja 2019. - 11:47

Zakon i brojni pravilnici vezani uz ribolov, a onda i uz sportski ribolov, imaju šumu odredbi koje poprilično jasno pojašnjavaju i uređuju oblike ponašanja i djelovanja u različitim ribolovnim situacijama. Neke su od tih odredbi vezane uz veličinu riba koje se love, neke se odnose na međusobnu udaljenost barki na natjecanjima, a neke na vremenska ograničenja upotrebe određenih ribolovnih alata i pomagala.

No, pored toga postoje mnoga pravila kojih se većina ribolovaca slijepo drži, a koja nisu nigdje zapisana. Zbir tih nepisanih pravila naziva se među ribolovcima ribolovnom etikom i najveći broj ribolovaca ih poštuje. Kada bi se te ribolovce upitalo da nabroje desetak tih pravila, većina bi ih se teško sjetila, možda tek njih pet, premda ih je u stvarnosti puno više.

Ve...

19. svibanj 2024 14:57